Kısmi Felç

Kısmi Felç Nedir?

 

Kısmi felç, ülkemizde beyin damarlarının kanaması veya tıkanması sonucu gelişen felci ifade etmek için kullanılmaktadır. 

Kısmi felç ‘i yanıtlamadan önce kısmi felcin benzer tanımlamalarını söyleyelim: inme, hemipleji, serebrovasküler hastalık, stroke gibi kelimeler kullanılır. Beyin damarlarının tıkanması veya yırtılmasından kaynaklanan, beyne giden kan akımı gidişinin yavaşlaması ya da durması sonucunda meydana gelen kuvvetsizlik (motor kontrol kaybı), his bozukluğu, konuşma ve bilişsel fonksiyon kayıplarından komaya kadar giden klinik tablolarla karakterize bir hastalıktır.

Felç sonucu hangi fonksiyonlar bozulur?

Beyin damarlarındaki tıkanma veya yırtılma sonucunda, beynin hangi bölgesinde kan akımı bozuluyorsa, o bölge ile ilgili klinik durumlar ortaya çıkar. Felcin şiddeti tıkanan veya yırtılan damarın kanlandırdığı alanın büyüklüğü, fonksiyonu ile ilgilidir. Örneğin konuşma alanının kan akımı yetersizleşmişse konuşma bozukluğu, yutmayı kontrol eden bölgede sorun varsa yutma güçlükleri, el-kol ve bacak hareketlerini sağlayan bölge tutulmuşsa bu uzuvlar ile ilgili kuvvetsizlikler, denge koordinasyon bölgelerinin kanlanması bozulmuşsa bu fonksiyonlar ile ilgili yetersizlikler ortaya çıkacaktır.

Felc sadece beyin damarlarındaki bozuklukla mı ilgilidir?

Türkçe’de felc deyince çok geniş bir anlam ortaya çıkmaktadır. Yukarıdaki tanım ingilizcede ” stroke ” denen hastalığın tanımına girmektedir. Türkçe’de bunun tam karşılığı ” inme ” dir. Felc deyince, dilimizde kol veya bacaklardaki güçsüzlük anlaşılır. Bu yüzden birçok hastalıkta felç ‘ten söz edilir. Örneğin MS denen multiple skleroz, nöropatiler, omurilik yaralanmaları sonucu gelişen güç kayıpları da halk arasında felc şeklinde anılmaktadır.

 Daha çok bilgi için bakınız:

Felç (inme, beyin felci, hemipleji) – Giriş

Kısmi Felç

Felç’de etkilenen sistemler nelerdir?

 
Beyinde damar tıkanması (iskemi) ya da kanama (hemoraji) sonucu vücudun bir tarafında güçsüzlük gelişmesidir.
Hasar beynin sağ tarafında ise hastanın sol kol ve bacağında, sol tarafında ise hastanın sağ kol ve bacağında güçsüzlük  gelişir.
Ayrıca bakınız: Felç (inme, beyin felci, hemipleji) – Giriş

 

 

This Post Has 735 Comments

  1. şerife gül

    Merhaba size bi sorum olacaktı ben halamı evınde felç gecırmıs halde buldum sag tarafı tutmuyordu yerde yatıyordu olece ben ım sesımı duyunca kafasını kaldırdı yanına gıttıgımde sol elıyle koltuktan destek alıp bende sag tarafına destek oldum oturttum konusamıyordu su ıcırdım yutkundu ıctı suyunu yenımı oldu dıye sordum kafa salladı tek elıyle esarbını duzeltmeye calısıyordu ama 10 15 dakka sonra gozlerı kaymaya basladı ara ara acıyodu daha sonrada hastaneye goturduk 2 damarı tıkanmıs beynınde dedı doktor ve 3gun vefat ettı benım aklımda hep bu soru var felcı yenımı oldu yoksa bıgun oncemı oldu benerken gıtsem halamı kurtarabılırmıydık
    ben halamla en son cuma aksam konustum cumartesı aksam evınde sag tarafı felçlı bı halde buldumbıgun acaba halam felcı nezaman gecırmıs olabılır felç gecıren bı ınsan bı gun boyunca ole kalırmı yoksa gercekten yenımı olmustur felç

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Büyük bir ihtimalle yeni olmuştur çünkü aksi halde kendi gayretleri ile yerden bir şekilde kalkabilirdi. Kendinizi üzmenize gerek yok. Baş sağlığı dilerim.

  2. Kaan Kılıç

    İyi günler LÜTFEN Bu yazıma geri dönün..Ben 20 yaşında bir gencim..Sağ ve sol elimde bilekten itibaren dışa doğru ciddi bir hareket kaybı yaşamaktayım..Parmaklarımı açamıyorum..sağ elimin bileğini sağ tarafa çeviremiyorum..Neredeyse 4 sene önce gerçekleşti bu..Gitmediğimiz doktor kalmadı Baltalimanı Kemik Hastanesine gittik orada da herhangi bir sorun bulamadılar kemik yapımda..Her türlü tahliller yapıldı ama hepsi temiz çıktı beyin emarına girdim emg ye girdim hepsi temiz çıktı doktorlar bir teşhis koyamadılar..Bu ellere ihtiyacım var lütfen bana geri dönün e-mail olarak dönerseniz çok sevinirim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle teşhisin konması ve gelişen deformiteye uygun tedavilerin yapılması gerekir. Anlattıklarınızdan birşey anlamak olanaksız maalesef. Geçmiş olsun

  3. sema yılmaz

    Merhaba hocam annem 71 gün önce sol beyinde büyük bir kanama tanısı ile yoğun bakıma alındı ilk önceleri hiç yaşama şansı verilmiyordu ve herhangi bir tepkisi de yoktu. Daha sonra yavaş yavaş refleks vermeye başladı şuan yanına girenleri tanıyor ve sorulan sorulara kafasını sallayarak cevap veriyor ama doktoru bilinci tam yerinde değil diyor ve söylenenleri bazen anlamıyor diyor. Kanama ameliyata olanak vermeyen kısmında olmuş ve beynin kanı emmesini bekliyoruz. Şuan solunum sayısı düşük ve doktorlar hastanın solunum fonksiyonu zarar görmüş ve hasta solunum cihazına bağlı kalacak diyorlar bunun bir geri dönüşü yok mu bu konuda sizinde bilginize başvurmak istedim cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler …

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Annenizin ağır bir beyin hasarı olduğu anlaşılıyor. Bu süreci bekleyip görmek lazım. Eğer bilinci yerine gelmiyorsa ve solunum cihazına bağlı kalınacaksa o zaman pasif rehabilitasyondan başka bir yapılacak şey yok. Eğer bilinci açılır ve solunumu düzelirse aktif rehabilitasyona başlanacaktır. Size şu anda en uygun yazım şudur: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun/ Çok geçmiş olsun.

      1. Ayşe Koç

        Benim eşime şah damarına stent uygulaması sırasında damar yırtıldı. Yaklaşık 35dk beyin beslenememiş. Şuan sağ tarafı kısmi felç. Ama hala yoğun bakımda. Solunum cihazına bağlı. Öksürme ve yutkunmanın olmadığı söyleniyor. Burnundan ve damarından mama ile besleniyor. Solunum zorluğu çekmesini sebebi acaba felç ile mi alakalı. Ne yapabiliriz? Yok mudur bir tedavisi.

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Evet bu durum geçirmiş olduğu felç ile ilgili. Oldukça ağır bir felç olduğu anlaşılıyor. Geçmiş olsun.

  4. Yusuf UZUN

    Merhabalar Hocam. Hocam babam 2016 haziran ayında merdivenden düştü beyin kanamasından kısmi felçlik geçirdi. Yoğun bakımdan çıktıktan sonra normal yürürken aylar içerisinde yavaş yavaş yürüyememeye başladı, ayakta duramaz hale geldi sol tarafında kısmi felçlik bulunuyor ancak sol ayağını ve elini rahat bir şekilde hareket ettirebiliyor ama sadece sola düşüyor kendini sağa doğru veremiyor, ayakta duramıyor, oturduğu yerde sola kayıyor, fizik tedaviye gittik faydası olmadı her geçen gün önceki durumunu aratıyor. Hocam ne yapmamızı önerirsiniz,ilerde durumunda iyileşme dengeyi sağlayabilirmi acaba ? Teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felçte yeterli tedaviler yapılmamışsa bakmak lazım. Bir de eğer kasılmaları çoksa bunlar hastayı çok rahatsız edebilir bunları çözmek gerekir. ​
      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız.

  5. Bengu

    Meraba hocam size bir sorum olucak ricam etsem cevaplar misiniz annemin durup dururken tansiyonu çıktı ve kendini kaybetti gözleri açık bizi duymuyordu kendine geldiğinde hiç birşey hatırlamıyor nasıl bir yol izlemeliyiz rica etsem bilgilendirirmisiniz bir yol gösterin şimdiden tesekkurler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Tansiyonun yükselmemesini sağlamak gerekir. Bir kardiyoloji uzmanına gidin lütfen. Geçmiş olsun.

  6. Nevin aydin

    Hocam ablam bi hafta once epidural anesteziyle dogum yapti uc gun gayet iyiydi dorduncu gun bacaklarda guc kaybi olustu hissediyo bilek ve dizi oynatiyo ama adim atamiyo suanda malatya arastirma hastanesinde hal bi sonuc bulamadilar yardimci olursaniz sevinirim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok nadir olarak epidural anestezi sonrası gelişen felçler görülebiliyor. Anestezi hekimlerinin değerlendirmesi ve rehabilitasyon hekimlerince hızlıca rehabilitasyon çalışamalarına başlamak gerekir. Geçmiş olsun.

  7. Buket

    Hocam cevap verirseniz çok sevinirim babaannem birden fenalaştı tansiyonu cok yükselmiş suan ilce hastanesinde tedavi görüyor dili gitti konuşamıyor göremiyorda tam tanı Yok ama kısmi felç geçirdi tekrar konusma imkanı var mı 🙁

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felcin yaptığı hasara bağlı ve uygulanacak tedavilere bağlı olarak değişir. Umarım herşey yolunda gidiyordur. Geçmiş olsun.

  8. Chn

    Erbil Bey merhaba 4,5 yaşındaki kızım kalp ameliyatı oldu. Sebebini bilmediğimiz bir durumdan dolayı (nöroloji doktoru tansiyon düşüklüğü sonucu beyne az kan gitmesi dedi) yoğun bakımda 2 gün atakları oldu ve sürekli uyutuldu. 7. günün sonunda uyandı ve solunum destek ünitesinden ayrıldı. Kendi nefes alıp verebiliyor. Sağ kol ve iki ayak hareket ediyor. Fakat sol kol hiç hareket etmiyor ve sol ayak baş parmağı dik duruyor ama bacağı hareket ediyor. Doktorlar sizi biliyor diyor ama bize hatırlamıyor ve bize tepki vermiyor gibi geliyor. Çünkü varlığımızdan memnun yada memnuniyetsizlik olarak hiç bir far yok. Etrafını gözleriyle takip ediyor. Fakat konuşmuyor. Öksürebiliyor ve yutma refleksininde sorun olmadığını söylüyor doktorlar. Çizgi film vb uyaranları izliyor. Ama biraz bakınca dikkati dağılıyor ve dalıyor. Ameliyat öncesi nörolojik ve fiziksel olarak hiçbir sıkıntısı yoktu. Ne yapabiliriz Doktor Bey??

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Burada bir beyin hasarının varlığı anlaşılıyor. Eğer böyle bir durum varsa çcuğunuzda serebral palsi oluşmuş demektir. Rehabilitasyon çalışmalarını yapmak gerekir. Öncelikle https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki tüm yazılarımı tek tek okuyun, inceleyin. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  9. Esra Yazıcı

    Sayın Hocam merhaba. Babam 67 yaşında bir sabah yataktan kalkar kalkmaz tansiyonunun aşırı yükselmesi sonucu (24-12) acile kaldırdık. Bir gece müşahade de kaldıktan sonra çekilen mr ve tomografide beyinciğe pıhtı attığı söylendi. Bir hafta devlet hastanesinde normal odada tedavi altında kaldı ve taburcu edildi. Babamda herşey normal herhangi bir güç kaybı yok sadece ayağa kalktığında dengesizlik var yıkılacak gibi oluyor. Tedavi olup eve çıkardık ama bu kez de kusmaları dinmiyor. Su bile içse hemen kusuyor hatta hiçbir şey yiyip içmese bile sarı-yeşil gibi safra kusuyor. Bu şekilde ilk kusması evde tansiyonunun yükseldiği sabah 112 yi beklerken olmuştu. Yani hastanede yatmadan herhangi bir tedaviye başlanmadan önce olmuştu. Hastanede yatarken bir iki gün kusma olup sonra geçmişti. Sürekli kusmalar hiçbir şey yiyememe sonucu 2 ayda 16-17 kilo zayıfladı. Böbrek değerleri yüksek çıktığı için özel bir hastanede dahiliye doktoru hastaneye yatırdı. Dahiliyede yatarken biz beyinciğe pıhtı atma olayını da doktorla paylaştık. Bunun üzerine babamı nöroloji doktoru da gördü ve mr çekildi. Ama mr da pıhtı bulgusuna rastlanmadı. Nöroloji doktoru pıhtı atmış olsaydı yara izi gibi kalırdı, hiçbir iz yok pıhtı atmış olamaz dedi. Eğer pıhtı atmadıysa dengesi neden bozuldu? Hastaneden taburcu olduktan sonra da kusmalar devam edince Ankara’ da bir Gastroentoroloji Profesörüne muayene olduk. Mide kanserinden şüphelendi kendisi de endoskopi yaptı kötü bir şey görmedim patolojiye göndermek üzere çok sayıda biyopsi aldım dedi. Bir kaç gün sonra çıkan patoloji sonucunda da kötü bir şey çıkmadı. Babama koyduğu teşhis: Evre A Özofajit, Alt Özofagus Sifinkter Yetmezliği, Safra Reflüsü, Gastrit. bir aylık bir reçete yazdı. Bir ay sonra kontrole gelin dedi. Midesi verdiği ilaçlar ile epey rahatlamış, yaklaşık 15 gündür az az yemek yemeye başlamıştı. Ancak iki gündür yine yemeklerden sonra kusmaları başladı. Pıhtı atması sonucu ilk yattığımız hastaneden taburcu olduğumuzdan bu yana moral olarakta iyi durumda değil. Sürekli düşünceli ve ağlıyormuş gibi bir havası var. Lustral 50 mg antidepresan kullanıyor. Çok moralsiz. Hocam size sormak istediğim bu geçmeyen kusmaları beyinle alakalı olabilir mi? Tansiyonunun yükselmesi ve beyinciğine pıhtı atması sonucu beynin görmüş olduğu bir hasar sonucu olabilir mi? Bu kusmalar tansiyonunun yükseldiği gün evde 112 yi beklerken başladığı için söz konusu durumun nörolojiyle alakası olabilir mi diye düşenmeden edemiyoruz.Kusma hıçkırık ile başlıyor hıçkırıklar sıklaşıyor ve kusma püskürür gibi oluyor. Durumumuzla ilgili değerlendirmenizi bekliyor, iyi çalışmalar diliyorum.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyinle ilgili olabilir elbette. Kulak burun boğaz da değerlendirsin. Nörologlarla takibe devam edin. Geçmiş olsun.

  10. Sinan

    Hocam öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için size şahsım adına teşekkür ediyorum. Babam yaklaşık 20 yıldır sağ kol sağ bacak felçli ve konusamiyor. En son 5 ay önce sol bacağı damar tıkanıklığı nedeniyle kesildi. Anjiyo malesef olumlu sonuç vermedi. Şuan da yatağa tam anlamıyla mahkum oldu. Sağ (felçli olan) bacağında da tıkanıklık var fakat, felç olduğu için çok fazla acı çekmiyor. Babamın durumu bundan ibaret, yapabileceğimiz, önerebileceginiz birsey varmıdır?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle bacaktaki tıkanıklığın durumunu değerlendirmek gerekir. Öncelik orada. Sonrasında eğer bu bacak kurtulabilirse felcin durumuna göre bir tedavi planı yapılabilir. Geçmiş olsun.

  11. Saliha

    Hocam mrb babam 56 yaşında geçtiğimiz çarşamba kısmı felc geçirdi sağ tarafı bacağı ve kolu bide konuşma bozukluğu var kan pihtilasmasi olmuş hastanede şuan clexann ve damar açicilar yapıldı yarın taburcu olacak ayağa kalkıp hafif hafif yurume başladı kolunu haraket ettiriyor ama parmakları kıpırdamıyor hemen bir fizik tedaviye başlanabilir mi iyileşme süreci ne olur kısa zamanda iyileşir mi hocam tşk ederim şimdiden sagolun

  12. Sevgi

    Annem 1 ocakta 2017 beyin felci geçirdi şuanda hareketleri iyi ancak yemek yemiyor ve hızla zayıflıyor evde. Ne yapmalıyız ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle anneniz depresyonda mı bunu değerlendirmek gerekir ve tedavisi yapılmalı. Kendisi gibi hastaların olduğu yerde tedavi ve rehabilitasyon görmesi olumlu sonuçlar verebilir. Bunun dışında tabii ki iştehsızlığını açıklayacak herhangi başka bir hastalık var mı bunun ortaya konması gerekiyor. Geçmiş olsun.

  13. Kadir Atal

    Hocam merhaba. Kardeşim üç gün önce ağır bir trafik kazası geçirdi. Beyin boyun kol ve göğüslerde herhangi bir sorun yok. kollarını istediği şekilde kullanabiliyor konuşmasında herhangi bir aksaklık yok. iç organların hepsi en ideal düzeyde çalışıyor. Kaza esnasında sırtında bulunan T12 isimli kemiği kırıldı. Ameliyatı riskli ve zor denildi platin takıldı. 3 saat süren ameliyatının ardından doktoru başarılı bir operasyon yaptıklarını söyledi. Kardeşimin şuan belden aşağısı tutmuyor. Bugün idrarında yanma ve bazende bacaklarında kan dolaştığını hissediyorum dedi. Felç durumu kalıcı olabilir mi? neler yapılmalıdır bunu öğrenmek istiyoruz. Selam ve sevgiler hocam.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Omurilikteki yaralanmanın derecesine göre felç olumlu yönde gerileyebilir veya kalıcı olabilir. Bazı muayene bulguları ile bunun büyük bir ihtimalle anlaşılması mümkün olabilmektedir. Geçmiş olsun.

  14. Mehmet Gerek

    Merhaba Hocam,

    Esim yaklasık iki aydır aşırı halsizlik var ve son 45 gundür esşim kısaa süreli yaklaşık 10-15 dakika kadar bilinci acık şekilde bizi duyuyor konuşuyor his duygusu var ama hareket edemiyor.
    20 gündür olmuyordu ama iki gün önce yine hareket edemedi 15 dakika kadar leden ayaktan kesiliyor ama net şekilde duyup cevap veriyor.

    Beyin be boyun emarları temiz cıktı EMG sinde küçük dalgalanmalar oldugunu sölediler ama onun böle bir etkisi yokmuş diyorlar.

    rahat 15 doktara gittim ama kımse şunu var demiyor 1 aydır antideprasan ve gıda takviyesi alıyor 20 gündür sorun yoktu iki gün önceye kadar.

    Sizce ne yapmalıyım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nöroloji hekimlerinin teşhis konusunda yardımcı olmaları gerekir. Muayene bulguları önemli. Geçmiş olsun.

  15. Gökhan polat

    Hocam 9 aylık iken glial tümör tanısı konulan kızım ameliyat oldu ve 3mm çapında büyükce bir tümör alındı. ameliyattan sonra kızımızın sağ kol ve ayağında güçsüzlük oluştu yürüyebiliyor ama dengesiz kolunu ve parmaklarını 100 de 3 derecede yani sadece kıpırdatıyor lakin kullanamıyor ve şuan 10 yaşında 4 senedir özel eğitimde haftada bir iki saat fizik tedavi alıyor gelişme yok malesef ve biz bilinçsiz bir aileyiz hastane ssk dokdorlar ne söylerse eksik fazla bilmeden yapıyoruz. Anlamıyoruzda

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Bu tür bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  16. Esinn

    Merhaba hocam. Dedem 4 gün önce birdenbire yüzünün sol tarafında, elinin ve ayağının sağ tarafında olmak üzere kısmi bir felç geçirdi. Hastaneye gittiğimizde bize kısmı beyin felci olduğu söylendi. Yaklaşık 30 yıldır şeker hastası ve 6 sene öncede şeker hastalığından ayak parmağı kesilmişti. Bir süredir sürekli evde her boş anında uyuyordu. Hiçbir kötü alışkanlığıda yok. 72 yaşında ve sadece bir gözü %25 görüyor. Bununda şeker hastalığından olduğu söylendi. boğazıda çok kuvvetlidir. Şuan hastanede yatıyor ama hep uyuyor yemek yemiyor gözlerini açmıyor. Çok derin bir uykuda. sağa sola dönüyor kımıldıyor hatta felç olan kol ve bacağınıda oynatıyor. Tekrar doktorla konuştuğumuzda beyin felcinin olmadığını sadece beyninde damar tıkanıklığının olduğu söylendi. Onuda bir süre hastanede tutup kanın pıhtılaşmasını temizleyerek ve önleyerek kan sulandırıcı ilaç ve serum yardımıyla açacaklarını söyledi. Bir şey yememesi, gözlerini açmaması ve bizimle konuşmaması çok korkutuyor. Hep böyle devam eder mi ? Tedavisi mümkün mü ? dedem yine eskisi gibi olur mu ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Dedenizin şu anda yoğun hastanesinde kalması ve tedavisinin nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . İnşallah dedeniz yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  17. Turgut öztürk

    İyi günler hocam annemin oksijen yetersizliğinden acile yatirdik yukarı yogun bakıma çıkarırlar ken kalbi durmuş nereden geldiği belli olmayan kanama meydana gelmiş 3 dakika 30 saniye masajdan sonra kabi çalıştırılmis,o esnada beyne oksijen gitmemesi sebebiyle beyninin bir kısım fonksiyonları etkilenmiş ve doktorlar bize kısmı felç geçirdiğini söylüyorlar ağzından oksijen makinasini cikarmiyorlar zamanla iyileşebilirde kötüye olabilir diyorlar sizce düzelir mi

  18. Turgut öztürk

    Iyi günler hocam annemin beyin fonksiyonlarının bir kısmı felç olmuş hareket etmiyor konuşmuyor sol omzuna titriyor iyileşmesi mümkün mü hocam

  19. Ceylan

    Merhaba. Dedem yaklasik hafta önce şeker komasina girdi ve ayni anda tansiyonuda cikmis. Cok sukur felc olmadan halledildi fakat o gunden beri kimsenin ismini cismini hatirlamiyo objelerin isimlerini bilmiyo yardimsiz oturup kalkamio yemek yemek istemiyo elleri surekli titriyo oturdugu yerde ayni sekilde saatlerce oturuyo assagi dogru egilip kalkıyo otururken. Yuruyebiliyor fakat yardimsiz ve komutsuz degil. kendi ismini bile bazen biliyor bazen bilmiyor. Tuvalet egitimini de unuttu… Bu durum duzelir mi napmak lazim doktora goturduk mr cektiler beyninde ki bazi damarlarin bi kisminin yandığı soylendi. Doktor hafizasiyla ilgili hic birsey soylemiyo. Sizce durum nedir nasil olur ne yapmak gerekir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Mental yönden geliim için de rehabilitasyon çalışmaları çok önemli. Özel eğitim uygulamaları, beyne elektrik verilmesi gibi tedaviler yapılmalı. Geçmiş olsun.

      1. Suheyla

        Merhaba hocam 19 yasinda yigenim motor kazası geçirdi 15 gün içinde gözün açtı ama bilinci yok daha sadece kafadan darbe almış suan kendi neFes aliyo göz kapaklarını acıyor Mimikleri oynuyor konuşunca kafasuyla tepki veriyo sağ kulaginin üst kemik kırılmış birde çok kanama oldu bilinci ne kadar zamanda gelir felç kalma gibi bir durum olabilirmi Teşekkür ederim simdiden

      2. muharrem akboga

        benim babam anjiyo sonrasi kısmı ferc geçirdi bunun yani sıra hem görme kaybi hem aklı denge bozuklugu uykusuzluk konuşma bozuklu bunların hepsi mevcut bulundu ve bunun için ne yapmak gerekir yaşama şansı ne kadar gorulur

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Hasarın derecesine bağlı. Sabırla rehabilitasyon çalışmalarını devam ettirmek gerekir. Geçmiş olsun.

      3. yasin eker

        hocam kayınpederim yüksek tansiyondan dolayı beyin kanaması geçirdi ve sol el ve sol ayak felç oldu ama sol el ve sol ayağına dokunduğumuz zaman hissedebiliyor.şimdi hocam fizik tedaviye bir ay sonra başlanabileceği söyleniyor bir aydır serviste yatıyoruz hastamızın bilinci açık fizik tedaviye hemen mi başlanması iyidir yoksa biraz beklemek m daha iyi gelir

      4. Selma Nur

        Hocam merhaba benim dedem uzun zamandır sol kolunun agridigindan ve ara ara hissetmediginden bahsediyordu.Dün de bardağı tutamayinca korktuk hastaneye götürdük ve şimdi yatırdılar.Beyin damarlarından biri tıkalı diyorlar sol kolu ara ara hissediyor ama sonra yine hissetmedigini söylüyor.kan sulandırıcı ilaç veriyorlar tansiyonu da 22ye kadar yükseldi düşüremiyorlar.Doktorlar ilk bir hafta riskli şimdilik kendisi iyi ama nolur bilemeyiz diyorlar.Dedem gayet normal konuşması yürümesi vs ama sadece sol kolu hissetmiyor.Ne olur sizce ciddi bir şey olma ihtimali nedir kolunu eskisi gibi kullanabilir mi lütfen cevap verin teşekkür ederim şimdiden kolay gelsin

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN


          Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı da çok detaylı inceleyin. ​
          Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
          Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
          https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
          https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
          https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
          https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

      5. Muhammed

        İyi günler hocam babam 3 sene once damar tıkanıklığı yüzünden felç gecirdi simdi durumu iyi fakat son 2 haftadır sıklıkla olmasada once agzından sonra burnundan kan geliyor ve kan gelince rahatladıgını soyluyor bu kan onunla alakalı mı veya iyi mi kotu yardimci olursanız cok sevinirim

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Baş ağrısı ve burun kanaması ile ilgili olarak nöroloji, KBB ve kardiyoloji doktorları ile görüşün. Felç için ​
          https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Geçmiş olsun.

      6. Muhammed

        İyi günler hocam babam 3 sene once damar tıkanıkligi yuzunden kismi felc gecirdi simdi duzeldi gibi fakat damar acilmadi ve siddetli olmasada basinda agri var son iki haftadır once agzindan sonra burnundan siklikla olmasada kan geldi ve kan geldiginde rahatladıginı soyluyor sizce bu durum nedir iyi mi kotu ? Allah rizasi icin cevaplarsaniz cok sevinirim

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Baş ağrısı ve burun kanaması ile ilgili olarak nöroloji, KBB ve kardiyoloji doktorları ile görüşün. Felç için ​
          https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Geçmiş olsun.

  20. Nihal

    Merhaba hocam ben 5 ağustos da omurlik felci geçirdim Ve acilden hemen amelayta alındım omurligimde fıtık varmış l3 l4 mesane kaybı ve kauda sorunu yaşıyorum yani söyle idarimi zorlnarak yapıyorum büyük abtesimi de ,şimdi çok şıkır ayaktayim sol ayağım amelyat tan 1 ay sonra açıldı his duyu ve güç her şey geri geldi fakat sağ ayağım da pihti atti ve hala his duyu güç kaybı var kalça kısmında özel bölgede ve sağ ayağım da 3 aydır kan sulandirici kullanıyorum iğne olarak hibor coumadin vermediler daha doğrusu beyın cerrahi hocam ve kalp damr doktorum konusltason yaptılar ve coumadin e gerek olmadığına karar verdiler ve iğne ile tedavi oluyorum çok şükür ki pihti nerdeyse erimiş ultrasinda öyle görüldü şu ana kadar hiç bir sorun yasamdim kanama olmadı fakat bugün tuvaletimi yaparken elimle desteklediği için zor yapıyor um kanama oluştuğunu gördüm acaba ben mi içerden bi yaralanma olusturdum sürekli dedtkeledigim için yoksa farklı bir şey mi var sizce hangisi olabilir çünkü bugüne kadar hiç bir kanama sorunum olmadı bilirsiniz parapleji hatları çok zorlanır bu durmda ve bir şey daha 5 aydır parapleji konusunda bilgi topluyirum okuduğum kadarıyla omurga şok geciriyirmus fıtık patlayInca ve o şok evresi geçince yenilenmeye ve ya iyilsmeye başlıyorumus ilk 6 ayda eğer bir enfeksiyon oluşmaz ise tamamen iyiglesmek oranı çok yüksek mis yani eğer bir kaza ya da yüksekten düşme olayı yoksa iyileşmek tamamen mümkün olaniliyormus ben 5. Ayı bitirmek üzereyim acaba 6. Aydan sonra daha büyük bir iyileşme söz konusu olabilir mi şu an sağ ayağım bilek ve taban kısmı karincalanma ya başladı ve baş parmagimda artık his var elimle dokunma hissediyorum bir tek topugum çok sert daha orda hiç karincalanma yok yani bu karincalanma iyi belirti mi çünkü sol ayağım aynı şekilde geri normal haline geldi aynı semptomları vardı

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Detaylı muayene olmanız gerekiyor. Geçmiş olsun.

      1. Metin

        Hocam merhaba annem 26 aralıkta beyin anevrizma ameliyatı geçidi 5 adet baloncuk mevcutmuş 2 tanesine anjiyografi ile müdahale edildi ameliyat sonrası iyiydi ayaga kalktıktan sonra sağ kısım kısmı felç oldu vazospazm diyorlar bekleyecegiz diyorlar ne yapmalıyız tek kelime konusma mevcut sadece

  21. Rüştü

    Hocam merhaba babam yaklaşık 3 ay önce sol beyinde tümör teşhisi kondu ameliyat oldu ,ameliyat başarılı geçti hiç bi sıkıntı olmadan çıktı sonra Işın tedavisi aldı 2 ay önce şimdide ayakta ilaç almakta ağızdan tempdal 350 mg kullanmakta son bir kaç günü bu ilaçta , ama babamın son bir kaç gündür sağ kol ve ayakta güçsüzlük ve eskisi gibi kullanmakta sıkıntı çekmekte yaklaşık 20 gün sonra taramaya girecek randevumuz var bu sağ kol ve sağ ayak bizi tedirgin etmekte bir Öner’iniz varmı normal bir durumu şu aşamada şimdiden çok tşk ederim

  22. ARZU

    MERHABALAR HOCAM ;

    SİZE BİR SORUM OLACAK. BENİM ANANEM 2 YIL ÖNCE BEYNE PIHTI ATMASINDAN DOLAYI FELÇ GEÇİRDİ. ŞİMDİ YÜRÜMEYE BAŞLADI FAKAT SAĞ KOLU VE KONUŞMASI HENÜZ DÜZELMEDİ. ANLAMSIZ KELİMELER SÖYLÜYOR AMA ARADA NET KELİMELERİ SÖYLEYEBİLİYOR. ANANEMİN KONUŞMASININ DÜZELMESİ İÇİN NE YAPMAMIZ GEREKİYOR. DR U NOOTROPİL DİYE BİR İLAÇ VERDİ SUAN ONU KULLANIYORUZ. ELİNİN HALA DÜZELME ŞANSI VAR MI NE ZAMAN ELİNİ KULLANMAYA BAŞLAR

  23. Selda

    Merhabalar Hocam annem 22 Kasım 2016′ da beynine koratis damarından pıhtı attı. Koratis damarında ciddi tıkanıklık var ve beyninin sağ lobunda çok büyük bir pıhtı atmış. Bu olay öğle saati gerçekleşmiş ve babam akşam saat 20.00 gibi gelmiş ve sabaha kadar acilde kalmak zorunda kaldı bir tedavi uygulanmadı. Yoğun bakım bulunamadı. Sabah gördüğümde annem çok panikti ve hep aynı cümleleri tekrar ediyordu. Sabah yoğun bakım temin edildi ve doktorlar yaşamasına hiç ümit vermedi. Bu tarz hastalarda 2-3 gün sonra kayıp yaşanırmış öyle dendi. Annemin uyku hali vardı hep. Fakat 6.12.2016 tarihinde normal odaya geçti ve uyku hali geçti artık. Bizimle konuşuyor iletişim kuruyor. Fakat söyledikleri çok anlamlı iken mimikleri yok ve konuşması bir robot gibi. 2 saat normal iken yarım saat saçmalıyor. Üniversite öğrencisi kardeşimin çocukluğuna dönüyor yastığı bebek yapıyor falan. Sol tarafı tamamen felç. Fakat iğne batırıldığında çekiyor. Yürümesine pek ümit vermiyorlar. İğne batırıldığında bacağını çekmesi bizim için bir umut olabilir mi ? Mimik hareketleri ve konuşma şekli düzelebilir mi ? Teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Annenizin felci daha yeni. İlk 3 ay çok önemli, doğru yapılacak terapiler ile hızlı bir gelişme olabilir. Ancak elbette beyindeki yaralanmanın derecesi de çok önemli. Geçmiş olsun.

      1. Mustafa kozan

        Hocam merhaba babam perşembe gecesi beyinin sol tarafındaki ana damara pıhtı atması sonucu konuşma ve algılama sisteminde hasar oluştu şuan yoğun bakımda akıbeti hakkında bilgi verir misiniz teşekkürler

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Şu anda yoğun bakım sürecini beklemek gerekir. Eğer yoğun bakımdan çıktı ise ​
          Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız.

        2. Ali

          Hocam iyi akşamlar 12 gün önce babaannem beyinde pıhtı dan dolayı sol tarafı felç geçirdi ve şuan yoğun bakımda doktorumuza gidip sorduğumuzda aynı diyip bizi sürekli gönderiyo babaannemin bilinci azda olsa yerinde kim olduğumuzu biliyo fizik tedavisine de başlanmış yoğun bakıma girdiğimde çok yorgun ve bitkin duruyo du hocam babaannemin hayati bir riski olsaydı fizik tedaviye başlarlar mıydı ve beni aydınlatırsanız çok sevinirim hayırlı akşamlar dilerim

          1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
            Prof. Dr. Erbil DURSUN

            Aktif olmayan fizik tedaviye hemen başlamak iyi birşey. Ancak aktif fizik tedavi yoğun bakım sürecinden sonra başlanır. Babaanneniz yoğun bakımdan çıksın rehabilitasyon çalışmalarını iyice yaptırın. Siz https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı da çok detaylı inceleyin.

  24. Gül Baca

    Mrh hocam babam 8yıl önce beyin kanaması geçirdi ve yutkunma duyusunu kaybetti şuan peg le besleniyor ve trokostamisi var boğazında yutkunma yı geri kazanabilecegimiz bir yol var mı ülkemizde veya yurtdışında lütfen bilgi verirmisiniz bir umut var ise sizinle irtibata geçmek istiyoruz ilginiz için şimdiden teşekkür ederiz

      1. Güleser olkun

        Hocam 38 yasında kardeşim 26 gün önce yüksek tansiyondan kalp beyne pıhtı attı ve bitkisel hayatta su an doktorlar yapilacak birsey kalmadı diyor biz ümitimizi hic kaybetmedik beyin çok hasarliymis hiç refleks yada tepki yok uyanamiyor hocam allah rızası için yapacak birşey yokmu yardım edin 3 kız çocuğu var Rabbim onu onlara bağışlasin yardim edin allah aşkına her yerden medet umuyorum 🙁

  25. Tugay

    Hocam 23 yaşındayım bende askerden geldiğimde ekim aylarda halsizlik oldu 1 hafta kadar bu sene de gene halsizlik bacaklarda çekilme uyusma kollarda parmaklarimda da bazen oluyor gorme bozukluğu denge bozukluğu kafamı sağa sola çevirince denge bozukluğu oluyor göğsümde ağrı sırtımda sol tarafdaki kemik de ağrı oluyor gözlerimde oluyor sürekli kütlemelerim oluyar boynumda belimde içimde daralma sürekli içimi çekme mutsuzluk yorgunluk sürekli uyuma istegi 3 gün önce yeşil kusma oldu ateşlen me oldu bayilma hissi oldu titreme oldu vücudumda ilk defa oldu bu bayilma hissi diğer rahatsızlıklar 1 aydir var 1 ay kadar var kan tahlilleri yaptırdım bise yok mr cekildim migren sinozit çıkıyor belden mr cekildim boyundan bişey çıkmıyor ne ola bilir hastalığım deli olucam hastalığım bulunmuyor

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Sinüzite ve migrene bağlı olabilir bu şikayetler. KBB doktoruna ve nöroloji doktoruna görünün. Geçmiş olsun.

  26. esra

    Annem bugun birden yere dustu bayildi agzindan köpukler cikti hemnn hastaneye kaldrdk yogun bakimina aldilar 4 gun kalckms beynine giden damar tikanmis ve vucuda komut vermiyormus sol yani felc olmus hocm sizce ne yapmlyz annem iyilesir mi ya da felc sonrasi nasl olur

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Ayrıca Google a yazın: felçten değil bilmemekten korkun. Ve bunu da çok detaylı inceleyin. Oturur duruma gelince görüşelim lütfen. Geçmiş olsun.

  27. Haldun

    Erbil Hocam Merhabalar, Kardeşim 33 yaşında ve beynine Pıhtı atlamış, acilen hastaneye götürmüşler çok kısa süreli çenesinde felç oluşmuş, şu an için durumu iyi, doktorlar iyi olmasını mucize olarak değerlendirmişler ,Saygı değer Erbil hocam sizin öneriniz nedir ve ne yönde olur, nasıl bir yön ve yol izlememiz gerekiyor, Teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felç durumu nedir buna bakmak lazım. Böylece uyglanabilecek tedaviler planlanır. Geçmiş olsun.

  28. Ahmet

    Hocam arkadaşımın kızı trafik kazası sonucu yutkunma zorluğu ve dilini oynatamama alt çene oynatmama gibi problemi var . Çocuk burnundan hortum ile gıda alıyor. Bunun düzele bilmesi için ne yapması gerekiyor.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yutma rehabilitasyonu çalışmaları yapılmalı. Geçmiş olsun.

  29. Emine SARI

    Sayın Hocam,
    Annem Ekim 2007 yılında beyin tümörü ameliyatı oldu. Astrositom Grade II- . İki yıl boyunca normal yaşamını sürdürdü. 2009 yılında uzun bir tedavisi süren pankreatit sonunda safra kesesi ameliyatı oldu.Beyinden radyoterapi aldı. Nisan 2013 yılında sağ meme operasyonu geçirdi, tamamen alındı,temizlendii. Kemoterapi gördü. Pet CT taramasında sol boyun lenfinde tespit edildi fakat ameliyat olmayı red etti. 3 ayda bir nöbetler geçiriyordu meme operasyonundan sonra nöbetleri durdu. bir kişinin yardımı ile yürüyebiliyordu. En son Eylül 2016 yakın tarihte sağ tarafta tamamen kasılma titreme nöbet geçirdi. ve şimdi sağ tarafında hareket kabiliyeti hiç yok denecek kadar azaldı. Yorumlarınızı okuduğumda Rehabilitasyon çalışmasından bahsediyorsunuz . Annem için böyle bir çalışma hiç yapılmadı. Kepra ve epanutin ilaçları dışında hiç bir tedavi görmüyor. ne yapabilirim? Yapabileceğim herhangi bir şey var mı?
    Şimdiden teşekkür ediyorum . Saygılarımla

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun işlerim yüzünden cevabım gecikti. ​Şu andaki felcin nedeni ve şiddetini görmek anlamak lazım.
      Annenizdeki felç için Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada bütün cevapları bulabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  30. Filiz

    Hocam merhaba. Babam 57 yaşında. Kısmi yüz felci geçirdi. Yutkunma problemi var hiç yutkunamıyor. Doktor yapacak bir şey yok yutkunmaya çalışacak diyor. Çok deniyoruz ama hiçbir gelişme yok. Bu tür Vakalarda Zaman’la yutkunma hissi geri gelebilir mi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felç sonrası yutma zorlukları olabiliyor. Eğer çok zorluk varsa gerekli yutma testleri ve tedavileri uygulanmalı. Geçmiş olsun.

  31. Cihan

    Merhaba hocam 5 yaşımda felç geçirdim. Vücudumun sağ tarafı asıri gucsuz sağ bacağım kısa ve sağ tarafım sol tarafımdan çok daha ince ve gelişmiyor ameliyat oldum ama hicbir faydasını görmedim sağ elimle yemek bile yiyemiyorum suan 24 yasımdayım ve gün geçtikce daha kötuye gidiyor fiziksel yetersizlikler yaşıyorum bu rahatsızlığımın bir tedavisi var mı yardımcı olursanız cok sevinirim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle hangi tip felç olduğunu anlamamaız buna göre tedavi sürecini planlamalıyız. Geçmiş olsun.

      1. Mevlidiye salman

        Merhaba hocam kayinvalidem 6 sene oncefelc gecirdi sag ayagi ve kolu tutmuyor konusamiyor kafa tasindan bir parca alindi bazen kafasinin ustune dusuyor burnu kaniyor yuzu bayagi yara aliyor sizce bu dusmeleri nasil engelleyebiliriz tesekkur ederim

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Beyin felcinde hastanın düşme riskini artıran birçok neden var. ​
          Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
          Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
          https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
          https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
          https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
          https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

      2. Husne

        Sayın Erbil hocam iki hafta önce matorsiklet kazası geçirdim Şu an sag klumu omuzdan berli kımılttamıyorum am yukarıyı his ediyorum dirsekten aşagıyı hisetmiyorum benim kolum duzelirmi hocam bana bir bilgi getirseniz sevnirim dokturların bana dedikleri boyun sinirle damarlarda zedelenme olmuş dedi siz bana ne önerirsiniz tşkürler

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Sizi muayene etmek gerekir ayrıca kazanın zamanına göre eğer uygunsa EMG testi yapılmalı. Ancak bunlardan sonra anlayabiliriz. Geçmiş olsun.

  32. Ayşe Akpınar

    Hocam Merhaba, 13-10-16 tarihinden annemin sol kol ve bacakta uyuşma ve gözlerde bakış ve görme bozukluğu oldu. Beyin sapına giden damarda pıhtı oluşmuş ve bugün 19-10-16 7. gününde şah damarı%90 tıkalı imiş bundan dolayı ameliyat oldu. (yama ile genişletildi damar) kalp te sadece sertlik var yani iyi durumda imiş. Şimdi göz şaşılık ve görmeme nin ve sol koldan ayağa kadar olan uyuşukluk için ne gibi bir tedavi uygulamamız gerekmektedir? Doğru tedavi için zaman kaybetmek istemiyorum yardımcı olursanız çok memnun olurum.
    Teşekkür ederim… Herkese Sağlıklı Günler Dilerim….

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu aşamadan nöroloji doktorları takip etmeli. ileride yürüme veya kol-el kullanımında sıkıntı olursa lütfen bize başvurun. Geçmiş olsun.

  33. ATİYE VAROL

    Atiye Varol
    Merhaba Hocam,
    Benim babamda yaklaşık dokuz ay önce bacaklarda uyuşukluk başladı daha sonra yürüme bozukluğu ve idrar tutamama şikayetleri başladı.Samsun ondokuz mayıs tıp fakültesinde yattı belden sıvı alındı emarlar, tomoğrafiler çekildi nöroloji ve beyin cerrahi sonuçları değerlendirdi fakat bir teşhis konulamadı.yürüme günden güne dahada bozulmaya başladı.16 Temmuzda Ankara Hacettepe Tıp fakültesinde onbeşgün yattı yine belden sıvı alındı emarlar çekildi ama yine teşhis koyulamadı.Babam şimdi hiç yürüyemiyor bir buçuk ay fizik tedavi gördü ama yine değişiklik konulamadı.Şimdi enfeksiyon başladı ateşi devamlı yükseliyor tekrar Samsun Ondokuz Mayıs tıp fakültesinde yatıyor çok çaresiz kaldık belki bu şikayetleri olan bir hastanız gelmiştir.Ben İstanbul Bezmialem Vakıf Guraba hastanesinde çalışıyorum.yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hastalık Guillain Barre gibi duruyor. Ancak elbette başka bir sorun da olabilir. Nörologlar takip etmeli. Rehabilitasyon çalışmalarına devam etmelisiniz. Geçmiş olsun.

  34. ayşe şahan

    Merhaba hocam iyi çalışmalar
    Annem 67 yaşında beynin sol tarafından ameliyat oldu tümor alındı ancak derinde olduğu için tamamı alınamadı
    Tani:beyin, rezeksiyon,sol temporal glioblastom DSÖ derece IV
    Ki 67 %90 P 53 pozitif
    Idh-1 negatif
    Ameliyat olalı 1 ay oldu ışın ve kemorerapiye bugün başladık .Annem kalça tarafından doğru ayak ve kollarında güçsüzlük olduğunu şoyluyor 10 günden beri ve zayıfladı kollarında ve kalcalarinda kas kalmadı sarktı. Ne yapmamız lazım ışın tedavisi ilacı ve kemoterapi ilaçlarina ağır gelirse ne olacak

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumu öncelikle onkoloji doktorunuzla görüşmeniz gerek. Atrıca rehabilitasyon çalışmalarına devam etmeniz gerekiyor. geçmiş olsun.

  35. Hakan Demirel

    Hocam kolay gelsin
    Benim annem 1994 yılında beyindeki 2 adet kılcal damar tıkanıklığı sebebi ile sağ tarafı felç ve konuşamıyor o zamanın şartlarına göre müdahale edilemedi çaresini bulamadık 22 sene oldu iyileşme durumu var mı yada nasıl bir yol izlemem gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Üzerinden yıllar bile geçse felçte az veya çok yapılacak şeyler vardır. Felçteki sorunları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  36. elif

    merhabalar dedem kısmi felç geçirdi ve konuşamıyor , yürümekte sıkıntı çekiyor, ilk başta felç geçirmeden önce burnu çok kanadı. kalp damarları tıkalı anjio için masada kalabilir ve biz sadece dilinin konuşmasını istiyoruz çünkü her seyı normal . bunun için nasıl tedavi uygulayabiliriz.yardımcı olabilirmisiniz. Bilgi verebilirmisiniz.Şimdiden teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok geçmiş olsun. Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Felçteki sorunları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  37. Seda taşkın

    Merhaba hocam babam bir ay önce beynindeki damar tıkanıklığından kaynaklı sağ bacak ve sağ koluna felç indi ve konuşamıyor hala hastanede tedavi görüyoruz.fizik hareketlerini yaptırırken bacagındada kolundada titreme oluyor bu iyi birşey mi? Düzeleceğinin belirtisi mi ? Yardımcı olursanız sevinirim ??????

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok geçmiş olsun. Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Felçteki sorunları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  38. Doğan

    Hocam ben küçükken kaza sonucu travma yaşamışım ve doktorlar farkedememiş kısa süre içindede açıkcası bir belirti görülmemiş ama sağ tarafım sanki giderek daha az kullandığımı ve sol tarafından ince olduğunu farkettim özellikle kol ve bacağımın doktorlara gittim Tokat-Erzincan ve Sakarya’da ama düzelme ihtimalinin olmadığını söylediler ama yüzmeye gidebilirsin vs. gibi alternatif şeyler söylediler sadece Sağ tarafımdaki bu sorunu kalıcı olarak düzeltmek için bir tedavi ve bunu uygulayabilecek bi yer varmı türkiyede yardımcı olursanız sevinirim teşekkürkler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Öncelikle bu kuvvetsizliğin hangi hastalık ile ilgili olduğu ortaya konulmalı. Felçteki sorunları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Geçmiş olsun.

  39. Aynur ılgaz

    Merhaba hocam ben Aynur benim dedem 67 yaşında sağ taraftanbir hafta önce felç geçirdi. Yüksek tansiyondan. Sağ kolunu başta oynatamıyordu şimdi uyurken hareket ettiriyor 2ü 25 cm kaldırıyor ayığınıda. Gıdıkladığımızda hareket ettiriyor geriye çekiyor parmaklarını sol tarafı sağlam çok şükür ama sağ tarıfından dolayı yürüyemiyorve konuşamıyor . Doktaorlar sağ taraftan 2 damarı tıkalıymış. Beyninde de pıhtı oluşmuş birini ilaçlarla dotorlar eritti birini çabalıyolar. Şimdi bir hafta sonra kırıkkale tıp fakültesinden ankara hacettepeye geçecek sağ taraf damarı tıkalı olduğundan bameliyat olacak iyileşebilirmi yüzdesi nedir genelde böyle hastalar iyleşiyormu hocam bilgi verirseniz teşekkürler..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Maalesef ülkemizde rehabilitasyon uygulamalarında büyük eksiklikler yaşanmaktadır. Hastanın sıkı takibi ve kontrolleri büyük aksamalar göstermektedir. Halbuki düzenli periyotlarla hastanın takibi ve bazı zamanlarda düzeltici müdahaleler çok önemlidir. Üzerinden seneler geçmiş olsa bile felçte yapılabilecek çok önemli tedaviler bulunmaktadır. Felçteki sorunları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Geçmiş olsun.

  40. Gencer Koçak

    merhaba hocam dayım 1,5 yıl öncesi beyin ameliyatı oldu gezebiliyodu çok konuşuyodu bi ara düştü bacanı kırdı iyileşti yine 5,6 aya kadar yürüdü gezdi yine düştü şimdi bacakları tutmuyo konuşması azaldı ne yapmalıyız yardımcı olur iseniz sevinirim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Neye bağlı yürüme güçlüğü oluştu bunu anlayıp ona göre rehabilitasyon çalışmalarını yapma gerekiyor. Geçmiş olsun.

  41. hatice

    Hocam ben yazarım yazılarımın netliği açısından size bir soru sormak istiyorum bir yıl komada kalan bir insan uyandığında nasıl bir tedavi görür

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hastanın uyandığındaki durumuna bağlı olarak değişir.

  42. Sedef kynll

    Hocam geçen akşam babaannem’e yemek yedikten sonra birden içeri girdi aniden gülümsemeye başladı ve ayakları tutmuyordu noldu dememize rağmen cevap vermedi.hemen Tansiyonunu ölçtüm 17’e 8’di babam ayaklarını yukarı kaldırdı su vurmaya başladı ama ben direk ambulansı aradım ve ambulans çağırdım o sıra da ağzı sol tarafa doğru yamuldu ve birden horlamaya uyumaya başladı uyanık tutmaya çalıştım kontrollü bir şekilde yatırdım ama kendinde değildi hareket etmiyordu elleri tutmuyordu duymuyordu bizi boş boş bakıyordu doktor beyine giden damarların tıkandığını ve sağ tarafının tutmadığını bilincinin yerinde olduğunu ama daha tam kendini toplayamadığını söyledi kan sulandırıcı ve ilaç tedavisine başlanacağını önümüzde 3 yol oldğu ya böyle kalabilir yada daha fena olabilir yada iyileşebilir dedi. Yaşı 76 ve şeker ve tansiyonu var ayrıca böbrek yetmezliğide vardı. Su içiyordu ama ayakları şişiyorfu ayrıca kalbinde pil takılı. Hocam bu yazıyı okursanız nasıl bir yol izlememiz gerekiyor bu süreçten sonra engin bilgilerinizle bize bir umut verin. Saygılar hocam..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Babaannenizin şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarFından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . İnşallah babaanneniz yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Geçmiş olsun.

      1. Ayse eroğlu

        66 yaşında kısmi felçli babama mesane kanseri tanısı kondu doktorlar önce kapalı ameliyat daha sonrasındada acık ameliyat olabilecegini söylüyor hem yaşından hem felçli oldugundan ameliyat ve ameliyat sonrası tedaviyi kaldıramamasından korkuyorum sizce ne yapmalıyım i

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Ameliyatı kaldırıp kaldıramayacağını anestezş hekimleri bilirler. Onların görüşünü alın. Geçmiş olsun.

  43. beyza

    Hocam ben bu sabah uyandığında, sol kolunun üstüne yatmadığım halde sol kolunu felç gibi buldum. Soğuk bir uyuşma gibi oldu. Fakat hemen hemen 1 dk. İçinde düzeldi. Bu gereksiz bir şey midir. Yoksa doktora görünmek gerekir mi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Muhtemelen üzerine yattınız ancak farkedemediniz. Önemli bir şey olduğunu düşünmüyorum.

      1. Selami kerekli

        Mrb hocam.nasilsiniz benim babam kemoterapi ve radyo terabi gordu beyne pihti atti sol taraf felc oldu 6 ay oldu suan baston ile yuruyor fakat cok uyusma oluyor vucutta bir turli uyusma gecmiyor bana yardimci olursaniz sevinirim saygilar

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Uyuşma için kullanolabilecek ilaçlar var. Geçmiş olsun.

  44. Züleyha Gül

    Benim başımın sol tarafına şiddetli bir ağrı girdi yarım saat sonra telefonumdaki yazıları okuyamadım okumayı bilmiyormuşum gibi gördüklerimi algılayaladım konuşamadım ağzımdan çıkan kelimeleri kontrol edemedim sağ elim ve yüzüm uyuşmaya başladı hafızamı kaybettiğimi düşündüm yüzümü yıkadım defalarca ağrı kesici içtim şimdi bişeyim yok hastaneye gitmedim kısmı felç geçirmiş olabilirmiyim ve bu yaşadıklarım tekrarlarmı

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Mutlaka bir nöroloji hekimine gitmeniz lazım. Geçmiş olsun.

  45. fuat SÖZKESEN

    merhabalar hocam annem beyin tümör ameliyatı oldu sol ön frontal lobda konusma ve algılamanın oldugu yerden tümör çıkartıldı yüzde 95i alındı. ve 10 gün sonra taburcu edicez dediler ameliyattan önce annem 3 aydır yatıyor ve sağ taraf yüzde 1 işlev görüyor şuan konuşamıyor, hatırlamıyor, ve yürüyemiyor (50 yaşında) yardımcı olursanız çok sevinirim….

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Belli ki beyinde ağır bir lezyon oluştu. Rehabilitasyon çalışmalarına devam etmek gerekir. ​
      Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Ayrıca Google a yazın: felçten değil bilmemekten korkun. Ve bunu da çok detaylı inceleyin. Geçmiş olsun.

  46. Prof. Dr. Erbil DURSUN

    ​Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. İyi bir muayene ile hastanın geleceği hakkında bilgi vermek mümkün. Felç tedavisinde çok önemli ve özellikli tedaviler yapılmalı. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar/ Web sitemizdeki şu bilgiler de sizin için çok önemli:” https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ” Web sitemizdeki “felç” bölümünü lütfen çok dikkatli bir şekilde okuyun (https://felc-romatizma.com/felc/). Burada birçok sorunuza cevaplar bulabileceksiniz. Geçmiş olsun.

  47. Kadem GENÇ

    Babannem 1 hafta önce aniden (ağızda uyuşma, sol kol ve bacakta uyuşma) gibi bir durum yaşadı ambulansla acile götürdük 5 gün hastanede tedavi gördü düzelmişti. Doktor, tahlilleri falan hepsi normal dedi ve taburcu etti fakat ertesi gün yine aynı durum yaşandı yani ara ara aynı durum yaşanıyor.Sebebi nedir ne yapmamız gerekiyor Hocam.. Saygılar..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nöroloji kontrolünde kalması şart. İhmal etmeyin. Geçmiş olsun.

  48. esra

    hocam babam 62 yaşında ve 1 hafta önce uyku halindeyken fenalaştı. Hastaneye kaldırıldı ve bugün doktoru beynindeki bir kısım hücrelerinin öldüğünü söyledi. Şu an yoğun bakımda yatmakta. Bizi duyuyor sol eliyle elimizi sıkıyor, gözleriyle bizi takip edebiliyor , doktorlar beyin damarında 3 tane pıhtılaşma varmış, sağ tarafta hareketlilik yok ama bir kaç kez Allah dedi. acaba tedavisi ne kadar sürer ve konuşabilir mi?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  49. ömür akpınar

    hocam babam 28/08/2015 tarihinde yüksek tansiyondan beyin kanaması geçirdi şuanda sol tarafı felçli fizik tedaviye götürüyorum fakat sadece ayağını iktiriyor ilk hareket bu geldi hangi yolu izlemeliyiz fizyoterapistimiz sadece ayağa kaldırmamızı ve oturtmamızı istedi fakat önceden manuel hareket evde yapıoduk sizce yeterlimi ayağa kaldırmak oturtmak, evde ne gibi hareketler vermeliyiz yardımcı olursanız çok sevinirim. teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  50. Semanur

    Ben daha on iki yaşındayım adım semanur. Hocam annem ms hastası bir süre iğnelerini ihmal etti ve şu anda elinde kolunda ve bacağında uyuşmalar var pazartesi doktalora gidecek sizce felç olabilme ihtimali var mıdır hastaneye yatarmı noolur cevap verin ben korkuyorum ona birsey olmasindan oniki yasindayim diye lutfen beni ihmal etmeyizin ve cevap veriniz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok geçmiş olsun Semanur’cum 🙂 Hiç merak etme MS için çok güzel ilaçlar bulunuyor ve uygulanıyor. Anneciğinin iyi takipleri ile gayet olumlu gelişmeler olacaktır. Nerede yaşıyorsunuz bana bilgi verebilirsen sevinirim.

Bir cevap yazın