Rehabilitasyon bir eğitimdir; yeniden öğrenmedir
Felç rehabilitasyonu, rehabilitasyon ekibinin yardımıyla yaşam becerilerini yeniden kazanmak için çalıştığınız bir süreçtir. Günlük yaşam becerileriniz, ancak rehabilitasyonda öğrendiğiniz teknik ve stratejileri tekrarlamaya devam ettiğiniz sürece gelişme gösterecektir. Rehabilitasyon bir yaşam modeline dönüşecektir.
Öğrenmenin en önemli unsurları dikkat ve tekrardır
Felç geçirdiğinizde, beyin hücrelerinin bir kısmı zadelenir. Bundan dolayı eskiden yapabildiğiniz fonksiyonları yerine getirmede güçlük yaşarsınız. Bu hücrelerin yeniden canlanabilmesini sağlamak için rehabilitasyon şarttır. Uygulanacak rehabilitasyonda hastanın dikkati yoğunlaştırılmalı ve yapılamayan fonksiyonlar yoğun bir şekilde tekrar ettirilmelidir. Ancak bu şekilde yeniden öğrenme gerçekleşecek, zedelenmiş beyin hücreleri yeniden organize olacak ve hastalarda gelişme kaydedilebilecektir.
Felç tedavisi ve rehabilitasyonu yapılmaz ise hastaların fonksiyonlarında gerileme görülecektir
Yeniden öğrenme ve fonksiyonun geliştirilmesi için rehabilitasyon çok önemlidir. Böylelikle hastalarda gelişme sağlanabilir. Eğer rehabilitasyon yapılmaz ise var olan fonksiyonlar bir takım komplikasyonlardan dolayı geriye gidecektir; kötüleşecektir. Bu yüzden hastaların fonksiyonlarında gelişme yanında fonksiyonlarda gerileme olmaması için de çalışmalar yapılmalıdır.
Felç rehabilitasyonu ‘nda birçok sistem yeniden yapılandırılır
Çalışmalar sadece el-kol bacak egzersizlerinden ibaret değildir. Birçok sistem ele alınmalı ve bunlar yeterince rehabilite edilmelidir. Omuz ağrısının önlenmesi en önemli konuların başında gelir. Gelişen komplikasyonlar dikkatlice takip ve tedavi edilmelidir. Örneğin kompleks bölgesel ağrı sendromu felç sonrası 2-4 ay sonra gelişir ve eğer dikkatlice tedavi edilmez ise çok büyük sorunlara, sakatlıklara yol açar. Kullanılabilecek el kullanılamaz duruma gelebilir. Ayrıca yutma bozuklukları, mental bozukluklar, depresyon gibi durumlar rehabilite edilmezse çok ciddi sorunlara yol açabilir. Yutma bozukluğu hastanın hayati durumunu dahi etkileyebilir. Depresyon hastada ve bütün ailede büyük bir sıkıntıya yol açabilir. Mesane fonksiyon bozukluğu hastanın idrar kaçırmasına neden olabilir ve durum hastada büyük bir rahatsızlık yaratabilir, böbrek fonksiyon bozukluklarına yol açabilr.
Tüm bu nedenlerden dolayı felç rehabilitasyonu rehabilitasyonu bilen bir ekip tarafından titizlikle uygulanmalıdır. Rehabilitasyona ne kadar geç başlanırsa başarı o kadar az olur. Rehabilitasyon ne kadar yetersiz yapılırsa hastanın bağımsızlığı sağlanamaz.