Romatizma

Romatizma kelimesi, Yunan kökenli bir kelime olup “eklemlerde iltihaplı sıvı birikmesi” anlamına gelmektedir. Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kaslar, kemikler, eklemler ve bunları bir arada tutan bağlarda hasarlanmaya ve eklemlerde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına yol açan hastalıkların genel adıdır. Sonuç olarak bu hastalıklar, inflamasyon (iltihap, yangı) ile kendini gösteren ve vücutta bir ya da daha fazla eklem fonksiyonunda bozulma ile karekterize hastalıklardır. Sıklıkla ağrı, şişlik ve tüm vücutta veya ilgili eklem bölgesinde katılık/sertlik gibi bulgularla karakterizedirler. Genel olarak kronik (uzun süreli, süreklilik gösteren) hastalıklardır. Eklemlerin yanı sıra kalp, akciğer, böbrek gibi iç organları da etkileyebilirler. Bu nedenle yakınmalar her zaman için sadece eklemlerle sınırlı değildir.

Romatizma

Birçok insan romatizmal hastalıkların yerine Artrit “eklem iltihabı” kelimesini kullanmaktadır. Latince kökenli bu kelime de Arth (eklem) ve İtis kelimelerinden oluşmuştur. İtis kelimesi “mikrobik olmayan” ve “vücutta üretilen iltihap” anlamına gelmektedir. Yani Artrit kelimesi “mikrobik olmayan eklem iltihabı/inflamasyonu” anlamına gelmektedir. Birçok artrit çeşidi romatizmal hastalıkların yalnızca bir kısmını kapsar. Her eklem ağrısı romatizma demek değildir. Toplumumuzda çoğunlukla romatizma kelimesi eklem ağrısı ile eşdeğer kullanılmakla birlikte bu her zaman doğru değidir. Herhangi bir eklem ağrısının romatizmal hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı hekim tarafından belirlenmelidir.

Bazı romatizmal hastalıklar vücudun destek dokularını ve iç organlarını da etkilediği için Bağ Doku hastalıkları olarak da tanımlanır. Bazıları da bağışıklık sistemini etkilediği için otoimmün hastalıklar olarak da bilinirler. Bu hastalıklarda, normalde vücudu enfeksiyon ve hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemi vücudun sağlıklı dokularına zarar vermektedir. Yani bu hastalıklar vücudun kendi savunma sisteminin kendisine zarar verecek şekilde çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Tüm bu bilgiler ışığında Artrit ve Romatizma – romatizmal hastalıklar terimleri bazen birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Romatizma tek bir hastalık değildir, yaklaşık 200 adet hastalık  bu grup içinde incelenmektedir (Bu grup içinde hangi hastalıklar vardır?). Herbirinin tedavisi ayrı ayrı ele alınmalı ve gerekli tedaviler doğru tanı koyduktan sonra yapılmalıdır.

This Post Has 339 Comments

  1. Ramazan

    Hocam bmm cocugum onbir yaşında ense sertliği ile başladı fakat bütün tetkikleri yaptırdım hatta kemik biyopsisi yaptır henhangibi bir lösemik sıkıntı cıkmadı şükürler olsun o zaman tedavi esnasında cocugum düzeldi normal hayata döndü bir yıl sonra aynı şekilde daha yüksek ağrı hareket kısıtlılığı ve ağrılarla geldi şimdi yüzde elli.düzeldi ateş aso ve sedim yüksekliği var şu ana hareket olarak kalça ve zman zaman gezici ağrı hafif şişlikler var ne yapabilirim saygılar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bir çocuk romatoloğuna gidebilirsiniz. Geçmiş olsun.

  2. Gönül

    Iyi günler hocam 24 yaşındayım 3 sene önce ayağımda sabahları kalktigimda özellikle üzerine basamıyordum zorla basıp bir iki adım atınca geçiyordu doktora gittiğimde el ile muayene edip bisey olmadığını söyledi bi müddet sonra geçti 1 buçuk aydır tekrar başladı bu sefer el orta parmağımın ikinci ekleminde elimin iç kısmında doktora tekrar gittiğimde röntgen,mr ve sedimentasyon,crp,romatoid faktör … gibi testlerimi yaptırdı kan değerleri normal düzeyde cıktı mr da ise ayağımda ve elimde tenosinovit bulundu bir romatoloji ye gitmemi söyledi hocam ayrıca evde 1 buçuk senedir sürekli parmaklarımi kullanarak işler yapıyorum romatoid artrit olma olasılığım var mıdır başka hiç bir yerimde ağrı ya da acı hissetmiyorum.yardımcı olursanız sevinirim.tesekkur ederim.iyi günler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti. Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. https://felc-romatizma.com/romatizma/ adresindeki yazılarımdan faydalanabilirsiniz Geçmiş olsun.

  3. zk

    hocam 7 aydır psorıasıs atrıt teshısı konuldu.metoart ıgne kullamıyorum.sımdı sedef ıcın bıtkısel bır cozum buldum ve denemej ıstıyoru.bu yüzden ıgneyı bırakmak ıstıyorum 1 aylığına.sorun teskıl edermı?cok mu sakıncalı öğrenmek ıstedım.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bitkisel tedavi bu durumu tedavi etmez. Metoarttan daha yeni ve iyi tedaviler uygulanabilir. Aylık iğne tedavileri var. Ancak elbette değerlendirilmeniz gerekir. Geçmiş olsun.

  4. Sahra Deniz

    Merhaba cevap alabilirsem çok mutlu olurum,

    ASO 350 idi, Deposilin oluyorum 30/40 günde 1. Şuana kadar toplamda 3 tane oldum 2,4 lük fakat ASO m azalmadı, artıyor, Şuan 413. 2 defa da A grubu için kültür testi yaptırdım negatif çıktı bunun halihazırda penisilin kullandığımdan neg. çıkabileceği söylendi. Crp hep 0,2 idi şuan 0,5 olmuş.(REF,0-5) Rf ise 16 idi 20 olmuş(REF,0-30). Sürekli penisilin olmalı mıyım? Sanırım düşürmüyor değeri, ne yapmam gerek? Haşimato ve vitiligoyum bu süreç bağışıklığımı daha da zayıflatmaz mı acaba? İğneleri olmazsam romatizmal ateş mi olurum ya da olmuş muyum şuan?

    Teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Eğer akut eklem romatizması olduysanız kliniğin durumuna göre penisilin kullanımı belirli bir süre, veya örneğin kalp tutulumu olmuşsa ömür boyu devam etmelidir. Sizi takip eden hekimle detaylı bir şekilde görüşün lütfen. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın