Romatizma ‘da egzersiz ‘ler mutlaka gereklidir.
Romatizmal hastalıkların tedavisinde birçok tedavi yöntemi vardır. Bunların içinde yer alan egzersizler hem tedavi amaçlıdır, hem de eklemlerin korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Romatizma ‘da egzersiz romatizma tedavisinin bir parçasıdır.
Egzersizler, ağrı ve eklemde katılık/sertliğin azalmasına, eklem hareketlerinin ve esnekliğinin sağlanmasına, kasların güçlenmesine ve deformasyonun (şekil bozukluğunun) önlenmesine yardımcı olur. Ancak unutulmamalıdır ki romatizmal hastalıklarda bazı egzersiz türleri zararlı olabilmektedir. Bu yüzden gelişigüzel egzersiz yapmamak gerekir. Romatizmal hastalıklarda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (FTR) doktoru tarafından tarif edilen egzersizler uygulanmalıdır.
Romatizma ‘da egzersiz çok önemlidir.Enflamatuvar bir romatizmal hastalık olan romatoid artritte ağrıyı azaltmak ve eklem hareket açıklığını sağlamaya yönelik egzersizler önemlidir. Ağrının azalması için enflamasyonun azaltılması ve stabilitenin artması gerekmektedir. Stabiliteyi arttırmanın yolu eklemi saran kasların kuvvetlenmesini sağlamaktaır. Kasları kuvvetlendirici egzersizlerin yapılması ağrıyı azaltacaktır. Elbette burada hangi türde kuvvetlenme egzersizlerinin yapılacağı önemlidir. Özellikle akut dönemlerde eklem hareketi oluşmadan yapılacak egzersizler (izometrik egzersizler) yapılmalıdır.
Romatizmal hastalıklar içinde tendonları etkileyen yumuşak doku romatizmalarına tendinit denir. Tendinit oluştuğunda yapılacak egzersizler germe egzersizlerini ve yine kuvvetlenme egzersizlerini içerir. Hangi tendonda sorun varsa o bölgeye lokalize çalışmalar yapmak gerekir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, yapılacak egzersizin, örneğin kuvvetlenme egzersizinin, hangi tip kuvvetlenme egzersizi içereceğini bilmektir. Yoksa o tendonun üzerine aşırı yük bindirecek bir kuvvetlendirme egzersizi yarardan çok zarara neden olacaktır.
Egzersizlerin yanısıra, romatizmanın cinsine ve klinik durumuna göre sıcak kompresler ve buz uygulamaları da yararlıdır. Bir eklem sıcak ve şiş ise buz uygulamak doğru olur. Eğer romatizma kronik ise, aktif değil ise o zaman sıcak kompresler de çok faydalı olur.