7-10 Şubat 2018 tarihinde Hindistan’da ıyapılan 10. Dünya Nöro-Rehabilitasyon Kongresinde Prof. Dr. Nigar Dursun, Serebral Palsi’de Dünya Botulinum Toksin çalışması sonuçlarını sundu. ABD’den Prof. Gerard Francisco, Fransa’dan Prof. Jean-Michel Gracies ve İngiltere’den Prof. Keith Foster’ın da katıldığı bu uydu sempozyumda çocuk spastisitesi, yetişkin spastisitesi ve spastisitede kullanılan Botulinum Toksinler ele alındı. Hem Prof. Nigar Dursun hem de Prof. Jean-Michel Gracies Abobotulinum Toksin A (Dysport) uygulamaları ile serebral palsili çocuklarda ve yetişkin hastalarda fonksiyonel kazanımlar olduğuna dair veriler sundular. Botulinum Toksin uygulamalarının neden bazı hastalarda daha iyi sonuç verdiği, neden bazılarının daha uzun süreli etki gösterdiği tartışılan konular arasındaydı. Sunumlarda Abobotilinum Toksin A (Dysport)’un daha uzun süre etkili olduğu vurgulandı.
Hocam lft bu soruma cvp verin bu ikinci yazısım size.hocam 18 yaşında oğlum sp tanısı konuldu erken doğum dan dolayi 1 ay kuvezste kaldi kuveste kaldigi süreçte mide kanamisi gecirdi bir buçuk kilo doğdu iki buçuk kilo olduktan sonra kuvesten çıkarıldı taburcu oldu 6 aylıkken nöbet geçiyordu günde 4 veya 5 kez geçiyordu doktora götürdük doktor 5 yerden kalpi delik dedi ilirki zamanlarda kapanır dedi ve çok şükür kriz de gecirmiyor artik 6 yaşından sonra krizi durdu sorum şu hocam 7 yaşında ameliyat oldu kas uzatma ameliyatı oda perişan oldu bizde hiç bir faydasını görmedik 10 yaşından beri fizik tedavi görüyor hiç bir gelişme yok ne yürüye biliyor nede kendi başına yemek yiye biliyor herseyi de biliyor gözlerinde saslik var hocam hocam dizlerinin üzerinde sipliyarak gidiyor hocam bana bir yol gösterin ne yapmam lazım nereye gitmem gerekiyor maddi yondende ellimde hicbirsey yok elimden ne gelirse onu yapmaya hazırım hocam yardımcı olun ltf hergun içerde ve herseyi anliyor azda olsa kendini ifade ediyor yardımcı olun
Çağdaş tıp bilgisine göre 10 yaşından önce serebral palside ameliyat kesinlikle önerilmemektedir. Hatta eğer botoxa cevap olumlu ise çocuğun büyümesi tamamlananıncaya kadar beklenmeli ve hala ameliyat gerekiyorsa bir defeda bütün gerekli ameliyatlar yapılmalıdır. Bizde az da olsa bazı cerrahlar ameliyatlara maalesef 3 yaşında başlamaktadırlar ve sonradan 2-3 senede bir ameliyat yapmak zorunluluğu oluşmaktadır! Tekrar ediyorum çağdaş ülkelerde çocuk büyümesi tamamlananıca sadece 1 kez ameliyat yapılmakta iken bizde 3 yaşında başlayıp her 2-3 senede bir tekrar ve takrar ameliyat önerilmektedir! Bu son derece yanlıştır. Ameliyatın geri dönüşü yoktur. Birçok serebral palsili çocuğumuz yürür halde iken ameliyat olmuş ve maalesef şu anda yürümez durumlara düşmüşlerdir. Ameliyat son çaredir. Bu son çareye başvurmadan önce düzenli ve doğru botox uygulamaları yapılmalıdır. Yalnız buradaki bir sorun da şuur ki botox enjeksiyonlarının yapılmasında hatalar yaşanmaktadır. Bu konuda da lütfen şu adreslerdeki yazılarımı mutlaka iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar; https://felc-romatizma.com/neden-botox-2. Geçmiş olsun.
hocam paylaşımlarınız her zaman ki gibi çok bilgilendirici teşekkür ederim bende beyin kanamasına bağlı kısmi felç oluştu(sol taraf) baston yardımıyla yürüyorum ancak sol ayak bileğimde spastite var ve yürüme mesafemi artırdıkça bileğimde ki kasılmada artıyor zaten afo kullanıyorum afo kullanmadan yere basamıyorum bileğim burkuluyor. botoks tedavisi için prof ile görüştüm ancak biz botoksu spastite yüzünden ayağa kalkamayan yada kişisel temizliğini yapamayan hastalarda kullanıyoruz. sen ayağa kalkmışsın senin için doğru olmaz fizik tedaviye devam ndedi . ayağımda ki spastiteyi çözsem yürümem önünde ki tek engeli kaldırıp daha özgür olabileceğim ayrıca botoks tedavisini hareket kabiliyetini artırmak için uygulayanlarda var. ne yapmam lazım kararsızım bilginiz dahilinde yönlendirme yaparsanız çok sevinirim
Kesinlikle haklısınız. Bu soruyu kim yanıtlamışsa botox tedavisi hakkında hiçbir şey bilmiyor diyebilirim! Veya belki size eksik anlatmış olabilir. Ayak bileğindeki ve bacak/koldaki kasılmaları azaltmak hastanın fonksiyonunu daha rahat yapmasını sağlamaktadır. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Geçmiş olsun.