Felç çeşitleri

Felç çeşitleri ‘ni iki ana başlıkta toplayabiliriz.

1) İskemik Felç (iskemik inme):

İnme veya iskemik beyin-damar hastalığı, merkezi sinir sistemi ile ilgili damarların tıkanması ile oluşan fokal veya global nörolojik belirti gelişimi olarak tanımlanabilir. Embolik ve trombotik olarak ikiye ayrılır.

2) Hemorajik Felç (beyin kanaması – hemorajik inme):

Beyin kanaması, beyni besleyen damarlardan bir veya birkaçından dışarı kan sızması sonucu, kanla beslenen bölgenin çalışamaz duruma gelmesidir. Bu durum aniden olusabilmektedir ve genellikle yüksek tansiyon hastalarında görülebilmektedir. Anevrizmalar da beyin kanamasının önemli nedenlerindendir. Beyin kanamasi sonucu hastada felc, inme meydana gelebilmektedir.

İki türü vardır: a) Beyin içi kanama: Burada, beynin içindeki bir damar yırtılır ve beyin içine kanama olur; beyin hücreleri hasarlanır. Yüksek tansiyon, travma, vasküler anomaliler, kan sulandırıcı ilaçların kullanımı böyle bir kanamaya neden olabilir.

b) Subaraknoid kanama: Burada beyin yüzeyindeki bir damarın yırtılması ve beyin ile kafatası arasındaki boşluğa kanamanın yayılması söz konusudur. Ani ve çok ciddi bir başağrısı ile birliktedir. Subaraknoid kanama genellikle anevrizmanın yırtılması ile oluşur.

İnme esnasında, her dakikada 2 milyon beyin hücresi ölmektedir. Bu süre ne kadar uzun sürerse ölüm veya fonksiyonel yetersizlik o kadar fazla olacaktır. Bu sürecin erken farkedilmesi ile ölüm oranı ve fonksiyonel yetmezlik azaltılabilecektir.

Geçici iskemik ataklar (mini inmeler)’in görülme oranı yaşla artmaktadır. Mini inme geçiren kişilerin %40’ı gerçek inme geçirecektir.

Risk Faktörleri:

Yaş (55 yaş üstü)

Erkek olmak

Diabet

Aile öyküsü olması

Daha önce inme geçirmiş olmak

Mini inme geçirmiş olmak

Yüksek kolesterol

Yüksek tansiyon

Kalp hastalıkları

Sigara içmek

Kilolu olmak

Alkol tüketmek

Ayrıca bakınız:

Felç (inme, beyin felci, hemipleji) – Giriş

Felç ‘in etkileri nelerdir ?

Kısmi Felç

Felç belirtileri

Felç Nedir ?

This Post Has 18 Comments

  1. Serkan

    Hocam merhabalar babam 2 gün önce beyin kanmasindan dolayı sağ tarafına felç indi kullanamıyor oynatamiyor sag el ve ayağını ama ufak dokunuşları bile algılayabiliyor bu normalmi iyileşme süreci için olumlu birseymi acaba his olması acil cevap verirseniz sevinirim gerçekten çok kotuyuz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki bir sorun yüzünden cevabım hayli gecikti bunun için öncelikle kusura bakmayın.
      Felçte gelişme ilk 3 ayda fazla olur. Ancak iyileşme yapılacak iyi rehabilitasyon uygulamaları ile sürer.
      Öncelikle babanızın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Burada hastanın hareketlerinden tutun mesanesine yutmadan mental durumuna göre içinde bulunduğu durumun anlaşılması çok önemli. Böylelikle annenizde nasıl bir gelişme olacağı ve yapılacak tedaviler hakkında fikir sahibi olmamız mümkün olabilir. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. Lütfen web sitemin Ana Sayfasındaki TV programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  2. Ayhan Şeker

    Slm Hocam
    Ben 10 yıl önce 2 kes felç geçirdim
    Şükür büyük bir kusur bırakmadı Bi cilt yüzümde burun dudak arası oluşan çizgiler degişti
    Doktorlar demiş hanıma beyiniz daha Bi felç geçirse eğer ya büyük sorunlar izler bırakır yada ölümcül olur
    Kaldıramaz
    Sorum da şu – beğnim agrıyor damarlarım içinde
    Hatta yan taraflardan damarlar şişip belli oluyor
    Hocam Baya bir rstsızım dünden beri
    Ne yapmalıyım?

    Saygılar Hürmetler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bir nöroloji hekimine görünmenizi öneririm. Geçmiş olsun.

  3. esra

    Merhaba Erbil bey benim Dedemin sağ tarafina felç indi ilk önce özel odadaydi kan verildi. Ve daha sonra bilinci kapanıp felç gecirdi .sonra koroner yoğun bakimda yattı 1 hafta ordada bilinci kapaliydi daha sonra tekrar bilinci yerine geldi.daha sonra palyatif yoğun bakıma alındı ozaman iyiydi yemeğini yiyebiliy ordu bilinci yerindeydi.ama felç ten dolayi konusamiyodu. Sonra orda durumu agirlasti suan genel yogun bakimda durumu kritk derin uykuda sizce nasıl iyilesir bilgi verirseniz sevinirim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Dedenizin şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarFından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . İnşallah dedeniz yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  4. yasin

    Merhaba benimde abim 25 yıl önce felç geçirdi bir ayağı tutmuyor o zamanlar doktora götürdüklerinde geç kalınmış falan deyip göndermişler şuan yine başvursak iyileşme durumu olabilir mi öyle bir ihtimal var mı? Sonuçta teknoloji o kadar ilerledi lütfen bana bir cevap verin

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felcin durumuna da bağlı olmak üzere kesinlikle yapılabilecek şeyler vardır. Felçte Üzerinden yıllar geçse de az veya çok ilerleme kaydedilebilir. Geçmiş olsun.

  5. Ozlem kaya

    Merhaba annem yaklaşık 1 ay önce konuşması pelteklesti dili donmuyodu konuşamıyor gibi oldu korktum direk hastaneye götürdüm beyindeki damarda cok küçük bi tıkanıklık warmis 1 hafta hastanede yattık sadece serum werdiler sonra taburcu olduk konuşması biraz duzelmisti ama hala daha zorlaniyo kekeme gibi oluyo bazen we çok üzülüyor sürekli agliyo ben ne zaman duzelicem diye arti son günlerde gözlerim yaniyo demeye başladı acaba bununla alakalimidir konusmasida duzelirmi ne yapsak iyi gelir yardımcı olursanız çok sewinirim .

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Konuşma ve mental rehabilitasyon çalışmalarını yapmak gerekir. Geçmiş olsun.

  6. Alper

    Merhabalar,
    Dedem geçen günlerde kısmi felç geçirdi. Sağ eli ve sağ çenesi hissetmiyordu. Hatta bilinci gitti geldi. O an ninem onu ölüyor sanmış baya nefes alıp vermiş sürekli.
    Dedem öyle pek gezen biri değil ve genellikle rahat bir şekildedir. Gün boyu hareketsiz yaşar. Aynı gün ise baya sıcaktı ve dışarıya çıkmış.
    Ambulans çağırdık bizi yönlendirdiler acilden sonra bir de yoğun bakıma aldılar. İskemik felç geçirmiş. Damar yolundan ilaç verdiler ondan sonra baya bir rahatladı galiba ve kolu ile çenesi geri geldi rahatça yürüyebiliyordu da.
    Şuan yoğun bakımdan çıktı fakat durumunu pek iyi göremedim açıkçası biraz korktum. Hani artık hastalık psikolojisinden mi,yoksa bilinç kaybından dolayı mı bilmiyorum. Bizi tanıyor. Fakat tam bilinci yok gibi geliyor,ya da o şekilde davranıyor.

    Bu durum geçici olabilir mi? Hastahaneden taburcu olduktan sonra eskisi gibi olacak mı? Yoksa bağımlı olarak mı yaşayacak?
    Teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyindeki lezyonun derecesine ve yaplan teavilerin yeterliliğine göre değişir. Geçmiş olsun.

  7. Hasan kal

    Yakın arkadaşım saldırıya uğradı omzuna bide ayaklarına felç indi. Rehabilitasyonu süreci geçiriyor. Doktorlar kolu için hareket etmez demişler. Ayakları için rehabilitasyona devam edecekler bunun başka bir yolu yok mu

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  8. deniz

    Babam sabah uyandığında kötü olduğunu söyledi sol kısmını kullanamıyordu. Sol eliyle gömleğini bile ilikleyemedi. Hemen acile götürdük ama ne olduğunu anlamadılar. İşin tuhafı 5 dk normale dönüyor elini kullanıyor ama sonra tekrar sol kısmını kullanamıyor. Bunu yaklaşık 4 defa yaşadı. Dr lar ne olduğunu anlamadı? Siz yardımcı olabikşr

  9. talay genç

    Ocak ayında beyin kanaması geçirdim.Şimdi konuşmamda bozukluk var .Dilimi eskisi gibi hızlı hareket ettiremediğimi fark ettim.acaba dil hareketini tekrar arttırmak için ne yap malıyım?.

    1. Oral motor egzersiler önemli. Planlanmış bir rehabilitasyon çalışması gerekiyor. Geçmi olsun.

Bir cevap yazın