Felç rehabilitasyonunda çeşitli ortez ‘ler kullanılır
Felç ve nörolojik hastalıkların birçoğunda rehabilitasyon programları içerisinde çeşitli ortez kullanımları yapılmaktadır. Bunlar en çok el-el bileği, ayak bileği ortezleri şeklinde uygulanmaktadır.
El-el bileği orteziEl-el bileği ortezleri hastanın el ve el bileği deformitelerini önlemek veya düzeltmek, el fonksiyonlarını artırabilmek için düzenlenir. Bunların nasıl kullanılacağı, ne kadar sıklıkla takılacağı rehabilitasyon programları esnasında ve hekimin görüşü ile belirlenir. Ayak bileği için en sık kullanılan ise ayak bileğini stabilize eden AFO şeklinde isimlendirilen ayak-ayak bileği ortezidir. Bu, yürümenin stabil hale gelmesine önemli ölçüde katkı sağlar.
Ayak-ayak bileği ortezi (AFO)Bu ortezleri hep takacak mıyım?
Eğitim ve terapi sayesinde herhangi bir yetersizliği ortadan kaldıracak veya üstesinden gelecek şekilde size uygun cihazlarla yürümeyi öğrendiniz. Eğer size önerilen destekleri veya cihazları kullanmazsanız ileride hareketliliğiniz ve yürüme sırasındaki emniyetiniz bozulabilir. Ancak rehabilitasyon ve tedaviler sonucu el-el bileği ve ayak bileği fonksiyonlarındaki gelişmelerle bu cihazlara artık gereksiniminiz kalmayabilir. Ancak bunun için tedavi programlarını, rehabilitasyon uygulamalarını sabırla ve uzun süre devam ettirmek gerekebilir. Tedavi ve rehabiitasyon programları sayesinde eğer uzuv fonksiyonları, vücut dengesi yeterli derecede gelişirse hekim bu ortezlere artık gerek olmadığını söyleyebilir. Ancak bu aşamaya gelinmeden ve hekim kararı olmadan bu cihazları takmamak yanlıştır ve düşmelere neden olabilir. Düşme sonucu oluşabilecek bir kırık ise bütün uğraşları bir anda yok edecek ve hastayı geriletecek bir durum yaratabilir.