Felç nedenleri

 Felç nedenleri ‘ni iki ana başlıkta toplayabiliriz.

1) İskemik Felç (iskemik inme):

İnme veya iskemik beyin-damar hastalığı, merkezi sinir sistemi ile  ilgili damarların tıkanması ile oluşan fokal veya global nörolojik belirti gelişimi olarak tanımlanabilir. Embolik ve trombotik olarak ikiye ayrılır.

Felç nedenleri: Beyin kanaması ve beynin pıhtı ile tıkanması

2) Hemorajik Felç (beyin kanaması – hemorajik inme):

Beyin kanaması, beyni besleyen damarlardan bir veya birkaçından dışarı kan sızması sonucu, kanla beslenen bölgenin çalışamaz duruma gelmesidir. Bu durum aniden olusabilmektedir ve genellikle yüksek tansiyon hastalarında görülebilmektedir. Anevrizmalar da beyin kanamasının önemli nedenlerindendir. Beyin kanamasi sonucu hastada felc, inme meydana gelebilmektedir.

İki türü vardır: a) Beyin içi kanama: Burada, beynin içindeki bir damar yırtılır ve beyin içine kanama olur; beyin hücreleri hasarlanır. Yüksek tansiyon, travma, vasküler anomaliler, kan sulandırıcı ilaçların kullanımı böyle bir kanamaya neden olabilir.

b) Subaraknoid kanama: Burada beyin yüzeyindeki bir damarın yırtılması ve beyin ile kafatası arasındaki boşluğa kanamanın yayılması söz konusudur.  Ani ve çok ciddi bir başağrısı ile birliktedir. Subaraknoid kanama genellikle anevrizmanın yırtılması ile oluşur.

İnme esnasında, her dakikada 20 milyon beyin hücresi ölmektedir. Bu süre ne kadar uzun sürerse ölüm veya fonksiyonel yetersizlik o kadar fazla olacaktır. Bu sürecin erken farkedilmesi ile ölüm oranı ve fonksiyonel yetmezlik azaltılabilecektir.

Geçici iskemik ataklar (mini inmeler)’in görülme oranı yaşla artmaktadır. Mini inme geçiren kişilerin %40’ı gerçek inme geçirecektir.

Risk Faktörleri:

Yaş (55 yaş üstü)

Erkek olmak

Diabet

Aile öyküsü olması

Daha önce inme geçirmiş olmak

Mini inme geçirmiş olmak

Yüksek kolesterol

Yüksek tansiyon

Kalp hastalıkları

Sigara içmek

Kilolu olmak

Alkol tüketmek

 Ayrıca bakınız:

Felç (inme, beyin felci, hemipleji) – Giriş

Felç ‘in etkileri nelerdir ?

Kısmi Felç

Felç belirtileri

Felç Nedir ?

 

This Post Has 2 Comments

  1. Rasit eskici

    Merhaba hocam
    Babam 67 yasinda ve boynunda bir damar tikali diye ameliyat yaptilar ve sag tarafi felc kaldi ve bilinci yok bilinc ne kadar surede geri gelir? Sag ayaginda oynama var dedi doktor o yuzd3n ayagina plastik bir ayel takmislar bu iyiye mi isaraet ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Geçmiş olsun. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda babanızda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

Bir cevap yazın