İnme’den sonraki ilk 6 ay boyunca doktorunuz beynin hangi fonksiyonlarının iyileşmekte olduğunu saptayabilir. Siz günlük işlerde (günlük yaşam becerilerinde) aktif hale geldikçe fonksiyonel yetenekleriniz düzelmeye devam edecektir. Hatta giyinme, banyo yapma veya yemek yeme gibi en temel fonksiyonlarda iyileşme meydana gelecek ve bağımsızlığınız artacaktır.

This Post Has 32 Comments

  1. 05063539675

    hocam benim babam sol tarafı kısmı felç dedi doktor fizik tedaviyle 2 aya kadar iyi olur dedi ama fizik tedaviden geldikten sonra ağrıları olduğunu söylüyor gün içinde ağrılar yüzünden birşey yiyip içemiyor o ağrıların olması iyileşmesinin belirtisi mi yoksa başka bir sebep mi?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felçte ağrıya neden olacak birçok durum var. Öncelikle bu ağrıların nedenini ortaya koymak lazım.
      Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:

      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
      Geçmiş olsun.

  2. engin aydin

    Sayin hocam esimin annesi birisiyle tartistiktan sonra sinir kirizi geciriyor ve sonrasinda sagtaraftan eli ve ayagi tutmamaya baslamis hastanede birseans tedavi gormus fakat suanda ayagi aksiyor geze biliyormus fakat eli tutmuyormus kolunu idirip kaldirabiliuor parmaklarini oynatamiyormus. Teşhisi belirleyemedikleri icin Beyin rontgeni istemisler ve birhafta sonrasina gun vermisler fakat şu anda parmaklarinda morarmalar baslamis kendisi bakude oldugu icin sadece endiseleniyoruz fakat 1 hafta sonrasina rontgrn vermeleri bizi biraz tedirgin etti yazdigim burgular sonucu tecrubeleriniz ile yorumlarinizi esirgemez iseniz cok sevinirim. Saglikli gunler dilerim.

    1. Bu yazdıklarınızla karar vermem imkansız. Beyin görüntülenmesi ve muayene bulguları çok önemli. Geçmiş olsun.

  3. serap karakış

    İyi günler,babam 68 yasinda ve diyabet hastasi 6 ay önce sag tarafindan kismi felc gecirdi.İlk baslarda konusmasinda ve sag elini kullanmasinda problem vardi.Hastanede bir aya yakin fizik tedavi gordu.Neredeyse eski haline döndü zaten diyabetten dolayi sağ ayagini daha onceden kaybetmisti.bir ay kadar önce arabada gelirken konusmasi bozuldu ve agizda yamulma oldu tekrar rahatsizlandi ve bugunlerde bayagi halsiz.yuruyebiliyor ama konusmasi bozuk.felcin surekli tekrarlamasi mumkun mu ölümcül olabilir mi?Babam icin neler yapabiliriz?simdiden tesekkurler.

  4. Meryem yuruk

    Annem 2 yıl önce sağ tarafından kısmı felç geçirdi iyi bir tedaviden sonra dışardan bakıldığında belli olmayacak durumda çok az bir ayta sıkıntı var birazda kolda hafif kasılma fakat yemek yap dediğim zaman kapasite zayıf haklarının takibini kendi yapıyor düzenli kontrolleri yapılıyor ve fizik tedavi devam ediyoruz aralıklı sıkıntı su yanlız kalmak istiyor ben ne kadar anlatsam yine aynı dediğini diyor birde okuma çalışmaları yapıyoruz bir gün çok iyi sisiriyorum bir gün kötü benim beynim durdu sorum su yanlız kalması uygun ölümü ve okumayı şoke bilirmiyiz

    1. Üzerinden yıllar bile geçse felçte yapılacak bazı tedaviler hastanın fonksiyonel seviyesini arttırabilir ve daha rahat etmesini sağlayabilir. Hastanın fonksiyonel düzeyi değerlendirilip yalnız yaşaması hakkında fikir ileri sürülebilir. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi gerekebilmektedir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir. Okuma, konuşma ve yazma işlemleri için mental rehabilitasyon uygulamaları önem taşır. Şu tv programımı seyretmenizi özellikle öneririm: https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE . Geçmiş olsun.

  5. Kübra

    Mrb hocam yengem beyin kanaması gecirdi 4 gün yogun bakımda kaldı sol eli ve bacağı tutmuyo bilinci açık kendi durumu iyi iyileşme ihtimali varmı acaba ?

    1. Lezyonun derecesine ve yapılacak rehabilitasyon tedavilerinin yeterliliğine bağlı olarak iyileşme süreci değişiklik gösterir. Hastanın iyi bir şekilde değerlendirilmesi ileride nasıl bir duruma geleceğinin ip uçlarını verir. Lütfen web sayfamızı iyi inceleyin. birçok bilgiye ulaşacaksınız. özellikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun isimli yazım bu aşamada sizin çok işinize yarayacak. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi adlı yazım felçte el-kol kullanımı ile ilgili çok önemli. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: Felç Romatizma. Buradan daha rahat haberleşiriz. Geçmiş olsun.

  6. UĞUR Yetkin

    Merhaba Hocam
    Babam 85 yaşında ve sol tarafından felç geçirdi. Ayağını oynatabiliyor, elinide çok az oynatabiliyor. Lakin sürekli uyku halinde ve halsiz. Bazende bilinç dışı sayıklamaları var.Ayağa kaldırdığımızda bir kaç adım atıp yoruluyor. Burun sondası vardı çıkardık, Beslenmesini azar azar ağızdan yapabiliyoruz.
    Sorum şu; Felçli hastalar sabırla ve rehabilitasyonla 6 ay ortalamaya kadar kendilerini kısmen toparlayabiliyorlar. Babamın bu uykulu ve bitkin hali de bu sürede düzelecekmi yoksa başka bir rahatsızlığımı var. Selamlarımla

    1. Geçmiş olsun. Bu tür hastalarda en önemli konu özellikle kullandığı ilaçlara dikkat etmeniz. Gereksiz olabilecek ilaçlar hastayı çok kötü durumlara sokabiliyor. Hastanın uykusunu getiren, halsiz bırakan birçok ilacın kullanıldığını görüyoruz. Bunların gözden geçirilmesi gerekir. Olumlu ilerlemelerin kaydedilebilmesi için yerinde ve doğru tedaviler uygulanmlalı. Farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Maalesef bunlar hemen hiçbir yerde uygulanmıyor. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  7. levent

    ayamdadamarntıkanıklıvardıilaclarıihmalettimbeynepıhtıattıayahıdüzeldielimşuandadüzelmeditoprlamamçoksürermi

    1. Beyin felçlerinde el tutulumları daha çok olmaktadır. Çok sabırla çalışmalar yapmak lazım. Geçmiş olsun.

  8. sezen hayran

    mrb hocam 2011 ocakta trafik kazası geçirdim beyin kanaması sağda felç oldu 4 yıl bitti hala da sağ elimi kullanamıyoruö doktorlarda beynin çok zarar gördü iyleşmez diyorlar daha yaşım 30 hocam koca bir ömrü tek sol ellemi yaşayacağım yani

    1. Felcin üzerinden 4 sene geçmiş olması ve elinizi hiç kullanamamanız durumun kötü olduğunu gösteriyor. Yoğun iş ve uğraşı terapisi uygulamaları lazım. Ayrıca sadece tüm işlerinizi so lkol-elinizle yapabilmeyi de size yine iş ve uğraşı terapisi ile öğretmeliyiz. Öte yandan rahatsız edici istemsiz kasılmalarınız varsa bunları da tedavi etmek gerekir. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

      1. sezen hayran

        evet beynim çok zarar gördü.en ağır komada yattım.iş uğraş terapisi nasıl anlatırsanız deneyim hocam

  9. mihriban

    Merhaba hocam,nisanlim 53gün önce trafik kazası geçirdi kafa travmasına bağlı sol tarafı felç önceden hiç hareket yok bilinç de tam yok zamanla bilincin gelmesini bekleyeceğiz suan hastanedeyiz doktorumuz 1haftaya taburcu etmeyi düşünüyor sizce açılır mi bundan sonra ne yapmamız lazim açılması için.

    1. Felçte rehabilitasyona hasta stabil olur olaz başlanmalı. Olumlu ilerlemelerin kaydedilebilmesi için yerinde ve doğru tedaviler uygulanmlalı. Farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Maalesef bunlar hemen hiçbir yerde uygulanmıyor. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Diğer taraftan hazırlamakta olduğum felç kitabının yazılmış bölümlerine https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ” adresinden erişebilirsiniz. Burada özellikle felçli tarafın pasif hareketlerini ve germe egzersizlerini resimlerle çok detaylı olarak açıklanmış bir şekilde bulacaksınız. Ayrıca felçli hastanın nasıl yatırılması gerekir, nasıl döndürülmesi gerekir hepsi burada vardır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
      https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc

  10. gülsüm

    Merhaba hocam annem trafik kazası geçireli 2 yıl olucak motor çarptı ve kafa tası kırıldı beyina parçalar girdi 3 beyin ameliyatı sonucunda sol tarafı kısmi felç olarak kaldı şuan arada gittiği fizik tedaviyle aksak şekilde yürüyebiliyo dik pek duramıyo öne eyik yürüyor sol kol hiç harekatsizdi kaldırıp koyabiliyo çok az güç var annemin dengede durmüsı kendi işlerini yapabilmesi için ne yapmalıyız nerelere götürmeliyiz

    1. Sabırla rehabilitasyon çalışmalarına devam etmelisiniz. Benim web sitemde çok detaylı bilgiler var. Bunları incelemenizi öneririm. Geçmiş olsun.

  11. emine özel

    bu arada hocam 36 yasındayım

  12. emine özel

    merhaba hocam ben 19 eylül 2014 de sol atarfımdan felç oldum beyin damarlarımda sağ tarafta kalın mecrada tıkanıklık olduğu söylendi su an evde kendi işlerimi görebiliyorum banyo giyinme vesqire yürümemde aksaklık var sadece ilk 15 gün ben yatamadım yürümek için ayakta dengemi sağlamak için sürekli ayakta dikilerek sabit durmaya calıştım ve ilk bir ayın sonunda dngemi sağladım şimdi ikinci ayımı doldurmak üzreyim ve yalnız baıma yakın mesafelerd dısrı cıkabiliyorum so tarafımı hiç hissetmedim simdi elimi kullanabiliyorum yürürkende bacağım arkadan geliyor düzgün adım atamıyorum zamanla düzelicek fizik tedaviyide evd ban agösterilen egzersizleri yapıyorum bazen kendimce bazı hareketlerd yapıyorum ayak bileğim kıvrılmıyor yada disk akpağım kıvrılmıyor sağ bacakla adım atarken nsıl sttığıma dikkat edip sol lada aynı sekilde yürümeye calışıyorum evde bol bol yürüyoyum sizce tamamen normal yürüme sürecim nedir

    1. Çok iyi bir durumdasınız. Ancak tam da bu evrede biraz yoğun rehabilitasyon çalışmalarının size çok faydası olur. Bükemediğim dediğiniz eklemlere mutlaka bakmak lazım. Büük bir ihtimalle bazı kasılmalar sizin doğru hareketleri yapmanızı engelliyor. Kimsee kolay kolay ısrar etmem ama sizin çok iyi bir şekilde ele alınmanız gerekir. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

      1. emine özel

        hocam rehabilitasyon tam olarak nedir biraz bahsedermisiniz birde bi sorum dah olacak müsadenizle felçli rafımın yani sol elimin bacağımın sıcağa karsı asırı bi tepkisi var sıcak su değdiği anda elektrik carpmış gibi bi etki oluyor ve sol tarafımı titretiyor

        1. Rehabilitasyonun hedefi, hastalığınızın olumsuz etkilerine rağmen günlük aktivitelerinize devam edebileceğiniz güç, yetenek ve güveni yaratmaktır. Bu konu ile ilgili web sitemizde daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Felç’te sizde olduğu gibi çeşitli duyu bozuklukları olabilir. Sizdeki gibi aşırı hassasiyette bu hassasiyeti giderecek uygulamalar yapılır. Biz buna tıpta desensitizasyon diyoruz. Desensitizasyon çalışmaları ile size acı veren duyusal bozukluklarınızda olumlu gelişmeler olabilir. Geçmiş olsun.

  13. çiğdem

    Erbil Bey merhaba, annem 65 yaşında ve kalp kapakçığı değişimi ameliyatı oldu.9 yıl önce felç oldu. İlk dönemde 2 hafta fizik tedavi gördü bizim de evdeki günlük hareketlerini yaptırmamızla baston ile ayağa kalkabiliyor ama hem çok eğik yürüyor hem de çoğu zaman sol bacağına basamadığından kalkamıyor. Bu kadar süreden sonra fizik tedavi görmesi işe yarayabilir mi ? ya da nasıl bir yöntem izlemeliyiz?Gün geçtikçe daha da kalkamaz oluyor yardımlarınızı rica ederim. Teşekkürler.

    1. Çok önemli bir noktaya temas ediyorsunuz. Eğer felç sonrası hastanın tedavisi sıkı bir şekilde takip edilmez ise hasta gerileyebilir ve yatağa düşebilir. Maalesef ülkemizde rehabilitasyon uygulamalarında büyük eksiklikler yaşanmaktadır. Hastanın sıkı takibi ve kontrolleri büyük aksamalar göstermektedir. Halbuki düzenli periyotlarla hastanın takibi ve bazı zamanlarda düzeltici müdahaleler çok önemlidir. Üzerinden seneler geçmiş olsa bile felçte yapılabilecek çok önemli tedaviler bulunmaktadır. Anneniz daha genç ve kesinlikle ciddi bir şekilde ele alınmalıdır. Temasta kalalım. Beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

  14. hasan

    sayın hocam ben 3 yıl önce sol taraftan felç oldum tedavi gördüm ağız göz kolum düzeldi ama el bilek ve parmaklarımı kullanamıyorum bunun için bir varmı

    1. Felçte yıllar sonra bile yapılacak tedavilerin çok büyük önemi olabilir. Hastanın klinik durumuna göre yapılacak çok fazla tedaviler var. Sabırla ve istekle rehabilitasyon çalışmalarına devam etmek gerekir. Ancak elbette çok özellikli tedaviler de uygulanmalı. Hep yazıyorum; felç rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü, kolu çalıştı deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Felçte, üstünden yıllar geçmiş olsa bilen, spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Kasılmaları azaltmadan yapılacak diğer tedaviler yetersiz kalıyor. O halde farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor. Bu bütüncül yaklaşım içinde beraber uygulanması gereken birçok tedavi var: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, uzay tedavisi, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır. Dünya literatüründe zorunlu kullanım tedavisinin felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma yer almaktadır. Yine özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Beynin elektrikle uyarılabilmesinin plastisiteyi yani beyin hücrelerinin yeniden canlanmasını arttırdığı bildirilmiştir. Hele ki eğer hastanın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Nöro-geribildirim tedavisi, hastanın beyin dalgalarını izleyerek bunları hastaya geri bildirme ve hastanın bu dalgaları hekimin planlayacağı şekillerde değiştirmesini sağlama prensibine dayanır. Bu tedavi şekli ağrıda, dikkat eksikliğinde önemli rol oynar. Felç geçirmiş hastalarda, spastik çocuklarda, Down sendromu gibi durumlarda diğer tedavilerle birlikte uygulandığı zaman iyi sonuçlar verebilir. Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden organize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden biri de aktivite temelli tedaviler. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Burada kullanılan uzay teavisi (yerçekimsiz ortamda yürüme eğitimi), robotlar, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olması sağlanıyor. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın