Felç belirtileri nelerdir?

Felç belirtileri

 

 

 

 

 

 Birçok sistemde felç ‘e bağlı belirtiler ve bulgular ortaya çıkabilir. Beyinde tutulan yere göre bu belirtiler çok büyük farklılıklar gösterebilir.

Çok rastlanan felç belirtileri şunlardır:

Vücudun bir tarafında (yalnızca kol veya bacağı etkileyebilecek) güçsüzlük ve duyu kayıpları, kaslarda katılık ( spastisite ), ağrılı kas spazmları , konuşma problemleri, ağrı, uyuşukluk, algılma kayıpları, hafıza problemleri, dikkat ve öğrenme problemleri, görme kayıpları, yutma güçlüğü, bağırsak ve mesane kontrolünde problemler (idrar ve büyük abdesti tutamama), duyguları kontrol etmede güçlük (emosyonel ve duygusal kararsızlık), depresyon, günlük yaşam aktivitelerinde güçlükler.

  • Vücudun bir tarafında (yalnızca kol veya bacağı etkileyebilecek) güçsüzlük ya da felç durumu (beynin etkilenen tarafının karşı vücut yarısında) güçsüzlük olur. Örneğin beynin sağ tarafı hasar görmüşse genellikle vücudun sol tarafında güçsüzlük gelişir).
  • Kaslarda katılık (spastisite), ağrılı kas spazmları
    Spastisite

 

  • Dili kullanmakta ve konuşmayı anlamakta, yazı yazmakta güçlük (afazi); doğru kelimeleri bilmek fakat onları açıkça söylemekte güçlük (dizartri); vücudun bir yarısındaki duyunun farkında olmamak ya da diğer vücut yarısını ihmal etmek
  • Ağrı, uyuşukluk
  • Hafıza, düşünme, dikkat ve öğrenme problemleri
  • Felç ‘in etkilerinin farkında olmamak
  • Yutma güçlüğü
  • Bağırsak ve mesane kontrolünde problemler (idrar ve büyük abdesti tutamama)
  • Yorgunluk
  • Duyguları kontrol etmede güçlük (emosyonel ve duygusal kararsızlık)
  • Depresyon
  • Günlük yaşam aktivitelerinde güçlükler

Ayrıca bakınız: Felç ‘te etkilenen sistemler

 

This Post Has 180 Comments

  1. İbrahim

    Hocam Babam Kalp Hastası 3 Kez Anjio 1 kez ByPass ve birde beyin kanaması geçirdi ama kanama olduktan sonra felç olmadı geçenlerde anjio için Hastaneye gittik… kalp damarları inceldiği için stent takamadılar.. Anjio olduktan 15 saat sonra kalktığında sol tarafında el ve bacaklarda güçsüzlük oldu nöroloji doktoru gördü mr çekildi ve geçici olduğu fizik tedavi ile geri normal haline geleceği söylendi.. sizce bu ne kadar doğrudur şu an eve çıktık ve fizik tedaviye devam ediyoruz.. Korkuyorum yanlış yapılan bir şey varmıdır?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Salgın yüzünden mesajları geç kontrol edebiliyorum. Bu yüzden geciktim.
      https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Öncelikle babanızın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Burada hastanın hareketlerinden tutun mesanesine yutmadan mental durumuna göre içinde bulunduğu durumun anlaşılması çok önemli. Böylelikle babanızda nasıl bir gelişme olacağı ve yapılacak tedaviler hakkında fikir sahibi olmamız mümkün olabilir. Geçmiş olsun.

  2. Serkan Söyler

    Öncelikle merhabalar,
    MS hastasıyım 15 yıl oldu şu an sol tarafım kol ve bacak tutmuyor, felç için bahsettiğiniz bütün tanılar banada uyuyor bire bir aynı.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok yoğun olduğum için cevabım gecikti. Elbette MS’in bazı şekli inme dediğimiz felçle benzerlikler gösterebilir. Eğer istemsiz kasılmalar varsa toksin enjeksiyonları iyi gelir. Geçmiş olsun.

      1. samet

        hocam babam kac gundur hastanedeydieve geldi suan ayni sey oldu beynine agri girdi kolunu hissetmiyor ve ara sira agzi yamuluyor hastaneye de beyin pihtisi icin gitmisti sizce tehlikeli bir durumu varmi

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Salgın yüzünden mesajlarımı kontrol edemedim. Bu yüzden geciktim. Nasıl oldu babanız?

  3. Ceylan

    Uykudayken ayaga kalktım.yurumeye basladim.bir adim atar atmaz dustum.tekrar yurumeye calistim yine dustum.3 kez tekrarladi sol bacagim.ne yapmaliyim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki bir sorun nedeni ile cavabım gecikti. Şu andaki durumunuz nasıl? Bir daha düşme oldu mu? Geçmiş olsun.

      1. Ceylan

        Bir daha olmadi sorun ne sizce hocam

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Bir sorun olmayabilir. İsterseniz bir nöroloji hekimine de sorun. Geçmiş olsun.

  4. Ertuğrul

    Merhaba bugün Futbol maçında karnıma tekme geldi ve yere düştüm başımk yere vurdum 1 dakika boyunca sol tarafım kitlendi ve yerde titredim 1 dakika sonra geçti 2 3 saatlik geçici bir hafıza kaybı yaşadım ama şuan hiç bir sorunum yok bu şey tekrar eder mi?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bir nöroloji doktorunun görmesini ve sizi takibe almasını tavsiye ederim. Kafa travmalarnı hele sizin anlattıklarınıza göre ciddiye almak gerekir. Geçmiş olsun.

      1. Mehmet

        Hocam eşim bianda kasılım soltarafa başınıçevir ve gözleri açık bi şekilde once oturup sonra kasılna şeklin de dişlerini sıkıp dilini ısırma çenesi kitleme ve eller bükme durumu oluyor 2.3 dakka sürüyor

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Bir nöroloji uzmanı görmelidir. Epileptik atak olabilir. Geçmiş olsun.

  5. Lütfiye

    Merhaba bugün yürüyüş esnasında sol bacağıma aniden hissizlik meydana geldi. Yürürüm sandım devam ettim ama topalladım ve sol bacağımı komple hissetmedim bu nedenle düşmemek için durdum. Bi kaç dk sonra geçti fakat bi süre sonra tekrar oldu aynı hissizlik. Kramp veya damar damar üstüne binme bi durum değildi hiç hissetmedim. Eve geldim uzandım ve daha çok sıklıkla meydana geldi neden olabilir acaba felç belirtisi mi?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bir nöroloj uzmanına görünün. Geçmiş olsun.

  6. Mekiye

    Hocam benımde vucudumun bütün yerlerınde hı hıs kaybı karıncalama ayak topuklarımda yanma var ayrıca hafızada da sorun var bu şikayetler en fazla sol tarafımda var yüz kol el bacak ve ayakta daha belırgın tuhaf bır hız o noktalara masaj yapınca veya sıkınca ine batırınca anlık hafıflıyor kan testlerım de normal çıkıyor daha hangı testler yapmam gerek teşhıs ıcın

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Mutlaka nöroloji hekimine görünün. Geçmiş olsun.

  7. Mekiye

    Bır sorum var

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Sorunuzu sorabilirsiniz.

  8. Sibel

    Merhabalar hocam. 7 yasındaki oglum 3 yadındayken fark edip takibe aldığımız bir rahatsızlık yasıyor. Merdiven inerken koşarken zorlanıyor tek ayak üstünde zıplayamıyor. Zekada hiç bir problem yok Bunun üzerine cocuk norolojisşne muayne ettirdik beyin mr ve kan tahlilleri bakılıp cp ve myopati kas hastalıkları ekarte edildi. Sadece sag tarafa hafif bir güçsüzlük oldugunu ama bununda hastalık degilde bir rahatsızlık oldugu soylendı tabi bu arada 30 seans fizik tedavi aldı. Tedaviden sora hareketleri daha hızlandı ama tam olarak performans alamadık . Yine bu asamada ortopedi doktoruna goturup muayne ettirdik sonuç olarak bizden bel mr istedi. Oncesinde bir fizyoterapist in gormesini eger gerekli gorurse lomber mr cekilmesini istedi sizin bu konudaki dğssüncelerinşz nelerdir oglumun rahatsızlığı ne olabilir.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyin MR ve tahlillerle cp ekarte edilemez. Detaylı muayene lazım, şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Geçmiş olsun.

  9. melis

    Merhaba hocam, Bedenimin sol yanında problemim var. Sol bacak, sol kol,Yüzümün sol tarafı, ense kökümün sol tarafını, boğazımın solunu da içine alan, uyuşma, kütleşme, zaman zaman çekme hissi gibi yaşadığım bir durum. Son bir kaç yıldır hafif ama son zamanlarda kendini artarak yoğun hissettiren bir durum. Genel olarak da sanki gücüm çekiliyor hissi yaşıyorum.Günlük hayatıma , sporuma (yüzme , yürüyüş,yoga).kendimi itekleyerek devam ediyorum .Dış görüntüme yansıyan bir şey yok. Unutkanlık, zaman zaman zihinsel bulanıklık da bununla bağlantılımıdır bilmiyorum. Yönlendirmenize ihtiyacım var.. Şimdiden teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle nöroloji doktoru bir görsün geçmiş olsun.

  10. mustafa AKÇAY

    merhabalar.51 yaşında 95 kilo erkek . daha önce tia atak geçirdim.ağzımın sol tafaında hafif kapalılık sol bacakta 4/5 güç kaybı kaldı ama belli değil.son bir kaç ayda 1-2 kez sol tarafımda komple uyuşmalar oldu.birde aşırı yorgunluk hissi söz konusu. plavix75 – koraspin 300 kullanıyordum ve ömür boyu kullanmam gerekiyordu.son dönem fazla et vs yedim ve 1-2 ay kadar ilaçlarımı ihmal etmiştim.

    bu uyuşma vb olaylar diyeti bozmam ve ilacı aksatmama bağlı olabilirmi.diyetime dikkat edip ilaçlarıma başladığımda düzene girermi

    teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Sizi takip eden möroloji hekiminize tekrar gidin. Yeni uyuşmalar önemlidir. Geçmiş olsun.

  11. Mehmet

    Merhaba hocam,

    27 yaşındayım. Yaklaşık 3 senedir sol tarafımda uyuşma var. Önce sol elim ve ayağımdan başladı. Sonra göğsüme ve kasığıma kadar yayıldı. Ani heyecanlanma ve yüz kızarması yaşıyorum. Son dönemde yüzümün sol tarafı sağdan daha çok kızardığı oldu. Bu uyuşmayı damarlarıma kadar her vakit hissediyorum.
    Tavsiyede bulunur musunuz?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bir nöroloji uzmanına görünmeniz iyi olur. Geçmiş olsun.

  12. Merve

    Hocam merhaba benim sıkıntım, sağ ayağımda daha çok hissi yaşarken sol tarafımda aynı hissi yaşamıyorum sol tarafım elim arada uğuşuyor neden oluyor şimdiden teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle bir nöroloji hekimine gitmenizi öneririm. Geçmiş olsun.

  13. Kelebek

    Merhaba yolculuktan geldim ve 1gün boyunca gözüm ağrımaya başladı göz kremi falan sürdüm ağımasi geçsin diye birde benim bahar alerjim var belki o dur diye düşündum ama geçmedi sol gözüm agriyordu ve sonra farkettimki yuzumun sol tarafi gulerken eğriliyor gibi sol gözüm baya kısılıyor ağzimda egriliyor ve farkli bir his veriyor ,acile gittim doktor bisey yok dedi bir iğne vurdu ama gözüm hala ağrıyor ve yüzümdede hala biraz egrilik ve o his var yardimci olursaniz sevinirim ne yapmaliyim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bir nöroloji uzmanı ile temasa geçin lütfen. Geçmiş olsun.

  14. Aykut özcan

    Merhaba hocam bende ani harekette heycanda anlık sol tarafımda kasılma oluyor 30snlik geçiyor hemen piskoşojik olarak düşünüyorum buşekil bir duruma rastladınız mı hiç

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu tür kasılmalar distonik kasılmalar diye düşünülebilir. Distoniyi okuyun internette. Çok rahatsızlık veriyorsa botox tedavisi iyi netice verebilir. Geçmiş olsun.

  15. çağla

    hocam merhaba 20 gün önce motor kazası geçirdim suratım sol tarafı hasar aldı anlıma burnuma ve göz üzerime plastik cerrah yüz kesesi estetik dkiş yapacağım dedi müdale etti iz kalır buu biliyorum sormak istedğim sol kaşım yukarı kalkmıyor sağ kaşımı kaldırıyorum ama solda yukarı bir eylemi olmuyor korkuyorum kas yırtılması mı acaba kalıcı bir hasar mıdır diye yardımcı olabilir misniz lütfen

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Plastik cerrahınızla görüşün. Geçmiş olsun.

  16. Burak

    Hocam Merhaba,

    2 gün öncesine kadar sol elimde ve daha sonra kolumda uyuşma gerçekleşti. Ancak acile gittiğimde ekg, kan sonuçlarımda bir şey çıkmaması üzerine acildeki doktor beyin tomografisi çekip inceledi. Beyin ve kalple ilgili herhangi bir sorununuz yok dedi. Bu sabah bir nöroloğa göründüm. benim kuvvetimi ölçmek maksatlı bir muayeneye tabi tuttu. “kolumdaki uyuşmanın şu an olmadığını ve sadece sağ ve sol kolumda arasıra batmaların olduğunu” söyledim. kendisi de ciddi bir şey olmadığını düşündüler ve bir ilaç yazdılar. Yaşım 30 bu akşam yine bir kardiyoloğa görünmek niyetindeyim. sizce beynimde ciddi bir hasar var mıdır?

    Saygılar.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hekim arkadaşlarımız muayene etmişler ve fikirlerini söylemişler. Ben sizin bu söylediklerinizle bir karar veremem. Ancak şikayetleriniz varsa bir sorun da var demektir. Geçmiş olsun.

  17. Zehra

    Hocam merhaba ben annem bile söylemek istemiyorum ve daha reşit olmama 2 ay var bu yüzden doktora gidemiyorum, ben aniden ayağa kalkinca ya da bir anda ziplayinca sağ tarafım çenenin sağ tarafı tutuluyor gibi oluyor, istemsizce ağzım yamuluyor bu ne demek oluyor ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Distoni dediğimiz durum var olabilir. Yüzde de bu durum görülebiliyor. Bunun için değerlendirilmeniz ve gerekirse botox tedavisi uygulanması gerekebilir. Geçmiş olsun.

  18. Aykut

    Hocam merhaba iyi günler annem dün köyde tarlada ağzım uyuşuyor diyerek babama soylemis babam hemen eve getirmis eve geldiginde sag kolunu hissetmemis hemen hastaneye getirdiler hastaneye gelince vucuduna komple felc gecirdi pıhtıyı dağıtınca simdi sadece sag kolu kaldi. Kol da karıncalanma var sıktıgımız da bastırdığımız da hissediyor ama oynatamiyor sizce iyilesir mi ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyindeki hasarın derecesine bağlı ve yapılacak tedaviler önem taşıyor. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  19. Selçuk

    Merhabalar hocam eşim bugun mutfaktayken aniden sol ayağimi hissetmiyorm dedi sonra iki ayağımı hissetmiyor dedi ve yere düştü 2 3 dk sonra düzeldi sıkıntı ne olavilir acaba iyi calişmalar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım dolayısı ile cevabım gecikti. Eşinizin durumuna bir anlam vermek zor. Yine de bir nöroloji uzmanına görünün. Geçmiş olsun.

  20. Basak

    Hocam merhabalar, geceleri bacak ağrımdan uyuyamıyorum. Yaşım daha 18 ve çok gezmememe rağmen bacaklarım gece tutmuyor, ağrı hissi oluyor, bazen de hissizlik oluyor son bir aydır çok sık gördüğüm bir durum. Uykuya dalmakta güçlük çekiyorum sizce sorun ne olabilir veya hangi bölüme görünebilirim?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu huzursuz bacak sendromu olabilir. Değerlendirmek lazım. İlacı var çok rahatlatır. Geçmiş olsun.

  21. Hocam öncelikle merhaba ben 17 yaşındayım işte çalışırken babamin yanında anı felç geçirdim kalça tarafında uyuşma başladı sonradan his kaybı oldu ve şimdi ayaklarim tutmuyor ayaklarimda yanma acı karıncalanma gibi hisleri hissediyorum ama dokunulduğunda hissedemiyorum nöroloji bölümünde kaldım 1.5 ay ve emar eeg EMG kan testi idrar testi endoskopi gibi tahliller tertemiz çıkıyor bu hastalığın nedeni ne olabilir lütfen yardımcı olun hocam

  22. Bayram Kalaycı

    Merhabalar yaklaşık iki yıldır vücudumun sol tarafı ayaklarımdan kafamın sol tarafı uyuşuyor yanıyor bu sırada nefesimde kesiliyor konuşmakta görmekte ayakta durmakta zorlanıyorum yaklaşık bir dakikaya yakın sürüyor uyku halindeyken bile oluyor o gün gün boyunca bir iki saatte bi tekrarlıyor
    Hangi doktora başvurmalıyım ciddi bi sorun olabilir mi pek doktora başvuran birisi değilim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Mutlaka bir nöroloji hekimine gidin. Geçmiş olsun.

  23. Hilal

    Merhabalar,
    Dün akşam yürüyüşe gitmiştim fakat donerken sol gözümde kristal gb parlamalar başladı daha sonra eve geldim sol gözüm görmeyecek şekilde şeffaflaşti sanki çok büyük bir mercekten bakıyormuşum gibi 10 dk a yakın bu sürdü . Geçti fakat sağ şakağıma bir ağri saplandii yaka yaka acıyorduu geçmedi hiç . tam iyi gibi dedim gözüm yinede sol elim uyuşmaya başladı ve parmak uçlarım buz gibi oldu artık elımı hissetmez oldum 5dk içinde bu geçti fakat bu sefer dirseğime dogru çıktı agrı uyuşma bi 5 dk da o sürdü. Kolum düzeldi baş agrım hala devam etti. Tansiyondan dilan olur mu yoksa cdden nörölojık bir durum var mıdır acaba ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Mutlaka bir nöroloji hekimine gidin. Geçmiş olsun.

  24. ECE

    merhabalar hocam benim sol parmak uçlarımda yaklaşık 10 gün önce bir uyuşma başladı güç kaybı veya ağrı yok ancak uyuşma ve karıncalanma hissini parmaklarımda avucumda ve ara ara kolumda hissetmeye başladım dün geceden beri de vücudumun sol tarafında yanda uyuşma var sizce ne olabilir bağlantılı mıdır hiç bir şekilde ağrım yok

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu bilgiler yorum yapmak için yetersiz ancak bütün vücut yarısında bir uyuşma oluyorsa acile gitmenizi öneririm. Geçmiş olsun.

  25. Enes

    Merhabalar hocam. 2 ay önce ayak parmaklarımda uyuşma başladı. Git gide yürümem zorlaştı. Her gün daha da artarak devam etti. Şimdi ise tek başıma yürüyemiyorum. Tek başıma merdiven çıkmam imkansız. Bacakların eriyor gibi birşey. MRI sonuçlarında birşey çıkmadı. Ankaraya gideceğim. Sizden ricam bu hastalığın neler olabilme ihtimalini cevaplamanız.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nöroloji doktorları değerlendirmeli. Omurilik sıvısı alınabilir ve analizi yapılabilir. bunun dışında beyin MR görüntüleme, EMG gibi tetkikler yapılabilir. Sonuçlarına göre yeniden yazın bana. Geçmiş olsun.

  26. Dilara

    Merhaba hocam ben 23 yaşındayım. 2 yıldır düzenli olarak levotiron (25mg) ve glifor (850mg) ilaçlarını kullanmaktayım 3 gündür sol tarafımda karıncalanma mevcut. Nörolojiye gittim kan tahlili, tomografi ve MR sonuçlarında her şey normal çıktı. Ailemizde felç genetik hemen hemen ailede herkes geçirdi bu uyuşma felç belirtisi olabilir mi?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Olabilir ancak başka birçok konu da buna neden olabilir. Boyundan gelebilir, çeşitli kas ağrılarına bağlı olabilir, sinir sıkışmalar vs gibi durumlar vb. Nörolojide ve fizik tedavide takip öneririm. Geçmiş olsun.

  27. Nurşen

    Merhaba hocam 1 gün önce annem ortada hiç birşey yokken ani bana bir şey oluyo dedi ayakta idi yanındaydım hemen tuttum bütün vücudu bir anda kendini bıraktı bacakları elleri her yeri anlık uyuşmuş ve o an ya felç olduğunu yada öleceğini düşünmüş hemen sandalyeye oturttum yaklaşık 2 3 dk içinde kendine geldi sanki kafasının içinden kulağına doğru sıcak lık hissetmiş sonrası bi kaç dk kafası ağrıdı ve sonrası geçti tamamen ne yapmamız gerekiyor hocam şimdiden teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu tansiyonla ilgili bir problem olabilir. Nöroloji ve kardiyolojiye görünmesinde fayda olacaktır. Geçmiş olsun.

  28. Zeliha

    Merhabalar 18 yaşındayım sigara kullaniyorum sol kalp kapagım tam.kapanmiyor ve çarpıntılarım var ucuz fiyata kaçak sigara kullanmaya basladim fakat bir sure sonra etkisi farkli gelmeye basladi sigarayi bitirecegim siralarda vucuduma ani bir titreme geliyor ve tamamen vucudum kontrolum dışına cikiyor ellerimi vücudumu titremekten kontrol edemiyorum kafam sallanıyor gozum kararır gibi oluyor ve bi anda sirt ustu yere dusuyorum titremelerim devam ediyor istemsizce dilimi isiriyorum yaklasik 5 dakika bu sekilde devam ediyor en son yine ayni durumu yasadim fakat artı olarak bir sey yasadim dilimi ısırdıktan sonra bilinçsizce bıraktim ve dilim katlanmaya basladi bogazima dogru gitmeye basladi dilimi yutmak uzereydim ve ne yapacagimi dusunemedim kendimi sıkarak bunu engelemeye calistim kisa sureli bilincimi kaybettim
    Bunun etkisiyle artik geceleri uyuyamiyorum ve bazen geceleri ufak ufak titremelerimle beraber dilimi yutacak gibi oluyorum bazen dilimi isirarak uyanıyorum uyku duzenim tamamrn bozuldu sigarayi kullanmayi biraktim fakat bu etkiler hala gecmedi dilimde hissislik var eskisi gibi degil sanki dilim agzima sıgmiyor ve surekli yutucam gibi oluyor dilimi yutucam korkusuyla istemsizce surekli ısırıyorum cevaplarsaniz cok sevinirim simdiden tesekkurler .

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumları çözebilmek için psikiyatri kliniğine baş vurun geçmiş olsun.

  29. Bilal

    Merhaba hocam babam şeker hastasıydı daha önce ama daha sonra felç geçirdi 3 senedir felçli son 1 aydır vücudum yanıyor yatağımda ateş var yatagima bisey koydunuz ondan yanıyor diyor.en son dun doktora götürdük bazi hastalarda 6 ay, bazilari 1 sene bu agri sikayeti olur dedi devamli yer degistiriyor bize .ne yapacağımızı şaşırdık .ağlıyor felcli tarafi devamlı sıcak bu arada ağrılar gece daha çok oluyor.her gece bağırıyor ne yapmalıyız saygılar teşekkür ederim simdiden

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Felç sonrası yanmalar bazı nedenlerden oluşabiliyor. Öncelikle neden olduğunu anlamak sonra düzgün tedavi yapmak gerekiyor. Bu tedaviler içinde ilaç ve rehabilitasyon çalışmaları rol alıyor. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  30. oyku

    İyi günler hocam,
    ilk önce ayaklarımdan başlayıp gittikçe yukarı doğru çıkan bir uyuşma var vücudumda şuan karnıma kadar çıkmış durumda ve ayaklarımla bacaklarımı sanki alçı içinde gibi katı/sert hissediyorum, dokunduğum zaman da sanki bir bandajın üzerinden dokunuyor gibiyim ve her dokunduğumda dokunduğum yerler elektrikleniyor. Hiç bir şikayetim yokken sadece 1 haftada bu hale geldim. Bunun bir tedavisi var mıdır ve ne ciddiyette bir durumdur bu?
    Teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle tanı nedir bunun anaşılması lazım. Nörolojik açıdan bakılmalısınız. Daha sonradan rehabilitasyon önemli. Geçmiş olsun.

  31. fatma

    hocam merhaba, annem 14 şubat 2018 de beyın tumorunden amelıyat oldu ve melıyat sonrası sag kol ve ayakta güç kaybı var hiç oynatamıyor ama dokundugumuzu hisseıdyor.tumorun hepsınının alındıgını soyledı doktor. saun 4 gundur fızık tedavı goruyor annem eskı halıne donebılırmı

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  32. Rabia

    İyi günler hocam ben uykudan aniden kalkınca bacaklarımı hissedemiyorum her adımımda yere düşüyorum özellikle diz kapağımdan aşağısında tamamen his kaybı oluyor ve felç belirtilerin çoğu bende var ne yapmam gerekir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bir nöroloji doktoruna görünün.

Bir cevap yazın