Öfke, umutsuzluk, hayal kırıklığı ve keder benzeri hisler felç geçiren hasta ve onların aileleri için normal hislerdir. İş ile ilgili üzüntüler, parasal kayıp, yakın dostlukların ve güvenin kaybı anksiyete ve depresyon nedeni olabilir. Felçi takip eden yorgunluk, depresyonu kötüleştirebilir. Hasta duygularını kontrol etmekte zorlanır. Dramatik duygu dalgalanmaları ve ani patlamalar; örneğin yanlış zamanda gülme, ağlama beyinde Felçin hasar verdiği alana bağlı olabilir.
Bu belirtileri ve hisleri anlamasına yardımcı olmak ve bunlarla başa çıkmak rehabilitasyonun önemli bir parçasıdır. Bulgular ciddi veya uzun süredir varsa bir psikolog veya psikiyatrist tavsiyesine başvurulmalıdır.
Hocam merhaba, babam 61 yaşında dört hafta önce bypass ameliyatı oldu ancak ameliyatından üç gün sonra beyne pıhtı atması sonucu kısmi felç geçirdi. Şuan sağ kolunu ve bacagını kıpırdatamıyor ama gıdıklayınca hissediyor.zor yutkunuyor iki gündür ağızdan besliyoruz sıvı gıdalarla.Konuşamıyor. Anladıgım kadarıyla okuyup yazamıyor. kireçlenme olmasın diye yaptırdıgımız egzersizler esnasında bacagını ittiriyor güçlü bir şekilde. kolda nadir ittirme var. kendini ifade edemediği için cok agresif.Bağırıyor. epilem adlı ilac günde iki kez veriliyor bu ilacın etkisiyle sakinleşiyor. doktorlara cok öfkeli. çünkü hastaneye yattıgında tek sıkıntı kalpti. sürekli kahırlanıyor. elini dizine vuruyor nasıl böyle olur diye. bikaç gün iiçinde taburcu olacak. yeni ameliyatlı oldugu için fizik tedaviye ameliyat yarası iyileştikten sonra başlanacak eğer fizik tedaviye uygunsa. sorum şu , bu süre babam için zaman kaybı olur mu ? ve sizce böyle bir hasta fizik tedaviye uygun mu?
Yurt dışında idim cevabım gecikti. Ne kadar çabuk başlanırsa o kadar iyi. Ancak elbette hastanın metabolik olarak stabil hale gelmesinden sonra. Metabolik olarak uygun olduğunda rehabilitasyon çalışmaları başlamalı.
Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;