Felçten Değil Bilmemekten Korkun!
Benim Fonksiyonum Bana Yeter!
Başlıyoruz….
Öncelikle elinizdeki bu kitabı (bu yazılar yakın bir gelecekte kitap olarak basılacaktır) biçimsel bir dille yazılmış, didaktik anlatımlı bir yazı şekli ile değil, daha samimi ve bilgileri en özlü şekilde veren bir anlatım tarzıyla yazmaya çalıştığımı belirtmek isterim. Konuların en can alıcı noktalarına değinerek kişileri, hastaları ve hasta yakınlarını bilgilendirmeye özen gösterdim. Önce, kısaca felç nedir ve çeşitleri nelerdir konularında kısaca bilgiler verdikten sonra hasta ve ailesi için esas önemli konuları içeren bilgilere geçeceğim. Vereceğim bilgileri anlaşılabilir resimlerle desteklemeye çalışıyorum. Öncelikle aşağıdaki konulara yer vereceğim. Kitabımı yazdıkça buraya eklemeler apacağım. Bu yüzden sizlerin de bilgileri takip etmeniz iyi olacaktır. Şimdiki konular:
Önleminizi felç geçirmeden önce alın!,
Birinci felç sonrası geçirilen ikinci felç,
Felç başlıyor mu???,
Nedir felçte ilk 3 saatte yapılabilecek acil tedavi?
Ya ilk 3 saatte hastamı hastaneye yetiştiremediysem?
Felcin ilk günleri,
Yatak yarası önlemleri,
Felç’li hastamı yatakta nasıl pozisonlamalıyım?,
Hastanın yatakta döndürülmesi,
Hastanın tekerlekli sandalyeye ve klozete alınması konuları var.
Aslında yukarıdaki başlıkların da bazıları henüz tamamlanmadı ancak konulara günler içerisinde devam edeceğim. Sonrasında diğer konular sırasıyla gelecekler. Şimdi hepinize iyi okumalar diliyorum.
Felç nedir?
Türkçede felç deyince çok geniş bir anlam ortaya çıkmaktadır. Ben bu kitapta; beyin damarlarının tıkanması veya yırtılmasından kaynaklanan, beyne giden kan akımı gidişinin yavaşlaması ya da durması sonucunda meydana gelen kuvvetsizlik (motor kontrol kaybı), his bozukluğu, konuşma ve bilişsel fonksiyon kayıplarından komaya kadar giden klinik tablolarla karakterize bir hastalık olan felç’ten söz edeceğim. Yani ben sizlere İngilizcede ”stroke” denen hastalığı tanıtmaya çalışacağım. Türkçede “stroke”un tam karşılığı “inme”dir. Felç deyince, halk arasında genellikle kol veya bacaklardaki güçsüzlük anlaşılır. Bu yüzden birçok hastalıkta felç’ten söz edilir. Örneğin MS denen multiple skleroz, nöropatiler, omurilik yaralanmaları sonucu gelişen güç kayıpları da “felç” şeklinde anılmaktadır. İnme’nin kullanılan eş anlamlı kelimeleri şöyledir: “felç”, “hemipleji”, “serebrovasküler hastalık”, “stroke”. Bu kitapta, “inme” kelimesi yerine halk arasında daha çok kullanılan “felç” kelimesini kullandım.
Felç çeşitleri
Beyin damarlarını ilgilendiren bozukluk sonucu gelişen felçler kaç çeşit olabilir?
1) İskemik Felç (pıhtı ile tıkanma):
Beyinle ilgili damarların tıkanması ile oluşan felçlere denir. Embolik ve trombotik olarak ikiye ayrılır. Embolik olanda kan pıhtısı bir damarı tıkar, trombotikte ise damarın içinde plak ve yağ birikimleri gittikçe büyüyerek damarı tıkar. Her iki durumda da beyin hücreleri oksijensiz kalır ve bu hücrelerde hasar ve ölüm meydana gelir.
2) Hemorajik Felç (beyin kanaması):
Beyni besleyen damarlardan birinin zedelenmesi ile kanın damarın dışarı sızması sonucu oluşur. Bu durum genellikle yüksek tansiyon hastalarında görülmektedir. Anevrizmalar da beyin kanamasının önemli nedenlerindendir. İki türü vardır: a) Beyin içi kanama: Burada, beynin içindeki bir damar yırtılır ve beyin içine kanama olur; beyin hücreleri hasarlanır. Yüksek tansiyon, travma, damar anormallikleri, kan sulandırıcı ilaçların kullanımı böyle bir kanamaya neden olabilir.
b) Subaraknoid kanama: Burada beyin yüzeyindeki bir damarın yırtılması ve beyin ile kafatası arasındaki boşluğa kanamanın yayılması söz konusudur. Ani ve çok ciddi bir baş ağrısı ile birliktedir. Subaraknoid kanama genellikle anevrizmanın yırtılması ile oluşur.
Bir de “geçici iskemik ataklar (mini felç) vardır. Bunlar felcin tüm karakteristiklerini taşırlar ancak en geç 24 saat içinde normale dönülür. Mini felç geçiren kişilerin %40′ı gerçek felç geçirecektir. Bu yüzden mini felçlere de çok önem verilmelidir.
Önleminizi felç geçirmeden önce alın!
Felç geçirip tedavi ve rehabilitasyonla uğraşacağımıza felç risklerini azaltmak daha mantıklı değil mi? Bunun için neler yapabiliriz? İşte bu konu ile başlamak iyi olur sanırım.
Felç oluşumunu artıran bazı nedenler vardır. Bunların bazıları bizim tarafımızdan değiştirilmesi olanaksız olan nedenlerdir (örn. yaş, genetik vb.). O halde değiştirilebilecek faktörleri göz önüne almak gerekir.
Bu değiştirilebilir risk faktörleri nelerdir? Sıralayalım:
- Yüksek Tansiyon
- Kalp ritm bozukluğu
- Yüksek kolesterol
- Diabet (şeker hastalığı)
- Ateroskleroz (damar sertleşmesi)
- Dolaşım sistemi bozuklukları
- Tütün kullanma
- Alkol kullanma (günde 1 kadehten fazla)
- Fiziksel inaktivite (sedanter yaşam, spor yapmamak)
- Obezite
Yukarıdaki sıralanan maddelerden ne kadar fazlası sizde bulunuyorsa felç geçirme riskiniz o kadar yüksek demektir. Eğer öyle ise derhal bunları düzeltme yoluna gidin. Çünkü felçlerin %80’i önlenebilir.
Birinci felç sonrası geçirilen ikinci felç
Bir felç geçirdikten sonra ikinci felç geçirme riski yüksektir. Felç geçirmişlerin hayatları boyunca tekrar felç geçirme riskleri %35’tir. En büyük risk ise ilk 5 yıl içindedir. O halde felç geçirmiş bir hastanın tekrar felç geçirmemesi için yukarıdaki risk faktörlerine çok daha fazla dikkat etmesi gerekir.
Felç başlıyor mu???
Yakınımız felç mi geçiriyor nasıl anlayacağız?
Felcin başlangıcında bir takım uyarıcı bulgular olur:
- Ani baş ağrısı
- Ani baş dönmesi, denge kaybı
- Ani yürüme güçlüğü, kol/el kullanımında bozukluk
- Ani görme kayıpları
- Ani zihin bulanıklığı
- Ani konuşma bozukluğu
- Ani anlama bozukluğu
- Ani uyuşukluk ve/veya kuvvetsizlik (sıklıkla vücudun bir tarafında yüzde, kol ve bacakta)
Yukarıdaki belirtilerden herhangi birisi varsa derhal 112’yi arayın ve yakınınızın felç geçirme ihtimalinden söz edin.
İlk belirtinin ne zaman (tam olarak saat kaçta) oluştuğunu mutlaka kaydedin. Tedavide bunun büyük önemi olacaktır.
Hastanın ilk belirtisinin görülmesinden sonraki ilk 3 saat içinde çok önemli bir tedavi yapılmalıdır. ÇABUK OLUN !
Nedir bu ilk 3 saatte yapılabilecek acil tedavi?
Kısaca tPA tedavisi denen bu tedavi pıhtı eriten bir enzimin hastaya damar yolu ile verilmesidir. İlk 3 saatte uygulanması önemli olduğundan, felç belirtilerinin ortaya çıkmasının hemen ardından çok seri bir şekilde hastaneye gitmek gereklidir. Hastanede bu tedavinin yapılıp yapılmadığını doktorunuzdan öğrenin. Eğer gittiğiniz hastanede bu işlem uygulanmıyorsa hastanızı derhal başka bir hastaneye götürün.
Ya ilk 3 saatte hastamı yetiştiremediysem?
Bu durumda ilk 8 saatte uygulanabilecek metodlar yararlı olabilir. Bunlar damar yolu ile girilip pıhtının mekanik olarak çıkarılma işlemidir. Ülkemizde bu uygulamalar emekleme devrini yaşamaktadır. Bazı merkezlerde az sayıda vakalara uygulanmaktadır.
Felcin ilk günleri…
Hastanıza tPA tedavisi yapılmış olsun veya olmasın felç sonrası ilk günler yoğun bakım veya nöroloji kliniğinde geçirilecek günlerdir.
Yoğun bakım veya nöroloji kliniğinde yatarken hastanızda bazı önlemler almak çok önemlidir.
Bazen bu önlemleri hekimler ve hastane görevlileri işlerinin yoğun olmasından dolayı yerine getirememektedirler. Bunlara uyulmadığında ise istenmeyen durumlar oluşmaktadır. Dikkat edilecek bu durumlar nelerdir?
- Yatak yarası oluşmasın
- Eklem bozuklukları (kontraktür) oluşmasın
- Solunum fonksiyonu bozukluğu oluşmasın
- Bacak damarlarında pıhtı (derin ven trombozu-DVT)oluşmasın
Bunlara dikkat edilip edilmediğini sorgulayın! Yatak yarası için ne önlemler alınıyor? Hastanızın yanında kalıyorsanız size ne yapmanız söyleniyor? Yoksa kimse yukarıdaki başlıklarla ilgilenmiyor mu? O halde siz ne yapmalısınız?
Yatak yarası oluşmasını önlemek için:
- Hastanızı 2 saatte bir döndürün
- Havalı yatak kullanın
- Hastanızın yataktaki pozisyonuna dikkat edin.
Yatak yarası oluşmasını engellemenin en önemli yolu hastanızı sık aralıklarla döndürmenizdir. Bunu yaklaşık 2 saatte bir yapmalısınız. Hastanızı sırayla sırt üstü ve her iki yanına döndürmelisiniz. Hastanız sırt üstü yatarken en son hangi tarafa döndürdüğünüzü unutabilirsiniz. Bunun için döndüreceğiniz tarafın bileğine yumuşak bir bant veya bilezik takabilirsiniz ki döndüreceğiniz tarafı karıştırmayın.
Takacağınız bilek bandını seçerken hastanızın hoşuna gidecek renkte bir bant kullanırsanız çok güzel olur. Hastanız ona verdiğiniz önemi anlar ve kendisini çok iyi hisseder.
Felç’li hastamı yatakta nasıl pozisyonlamalıyım?
Felçte sırtüstü pozisyon verme:
Hastanızı bası yaralarından korumak, eklem deformitelerinin oluşum riskini azaltmak amaçlarıyla yatakta çok iyi pozisyonlamalısınız. Bunları yakında detaylı olarak yazacağız ancak şimdilik resimlerle kısaca anlatalım: Burada dikkat edilecek olursa, hastanın felçli kolu yastık ile desteklenmiş ve avuç içi yukarı bakacak şekilde yerleştirilmiştir. Felçli bacak dışa dönmesin diye dıştan yine yastıkla içe doğru döndürülmüştür. Ayak bileğinin 90 derecede tutulması önemlidir bu yüzden plastikten yapılan destekleyici ortezler (AFO) takılabilir.
Felçte kuvvetli kol tarafına yan döndürme-1; döndürülecek tarafın zıttındaki bacak dizden kıvrılır. Döndürülecek taraftaki kol omuzdan dışarı açılır.
Felçte kuvvetli kol tarafına yan döndürme ve kuvvetli kol tarafına yan pozisyon verme:
Hastanız sırt üstü pozisyonda iken önce döndürülecek tarafın aksi tarafındaki bacak dizden bükülür. Döndürülecek taraftaki kol omuzdan dışarıya açılır.
Hastanın kuvvetli kol tarafına yan döndürülmesi-2; Sonra felçli kol hastanın göğsünde çaprazlanır.
Felçte kuvvetli kol tarafına yan döndürme-3; Hasta omuzundan ve kalçasından tutularak döndürülür.
Bundan sonra hasta omuz ve kalçasından tutulurak yan tarafa döndürülür.
Felçli hastanın kuvvetli taraf üzerinde pozisyonlanması; Kol ve bacak yastıklarla desteklenir.
En sonunda ise şekilde görüldüğü gibi kol ve bacak yastıklarla desteklenerek yana dönüş pozisyonlanması verilmiş olur.
Felçte, felçli kol tarafına yan döndürme ve felçli tarafa yan pozisyon verme:
Aşağıdaki ilk 2 resimde felçli hastanın felçli tarafa yan döndürülmesini görüyorsunuz. Önce felçli kol yana açılır:
Hastanın felçli tarafa döndürülmesi-1; Hastanın kolu dışarıya doğru açılırFelçli tarafa yan döndürme-2; Felçli kol yana açılır.
Felçli tarafa yan döndürme-3.
Sonra hasta yanda görüldüğü gibi felçli tarafa doğru omuz ve kalçalarından tutularak 45 derece çevrilir. O esnada sırtı ve beli yastıklarla desteklenir.
Daha sonra bacakların arasına aşağıdaki resimde görüldüğü üzere yastık yerleştirilir:
Felçli tarafa yan döndürme-5. Hastanın yastıklarla desteklenmesi.
Yanda hastanın yastıklarla desteklenmiş hali görülüyor.
Felçli tarafa yan döndürme işlemi böylelikle son bulmuş oluyor. Hastanın tam olarak 90 derece yan döndürülmediğine dikkat edin. Bu felçli kolu korumak içindir.
Felçli hastanın tekerlekli sandalye, koltuk veya klozete transferi
Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi tekerlekli sandalyeyi hastanın. felçli olmayan tarafındaki baş ucuna yerleştirin. Tekerlekli sandalyenin ayaklıkları ayarlanabilir, kollukları çıkabilir nitelikte olmalıdır:
Felçli hastanın tekerlekli sandalyeye transferi-1; Hastayı önce sandalye tarafına yan döndürün. Bunu zaten hastayı sağlam tarafa yan döndürme bölümünde yukarıda açıkladık.
Burada önce hastanın sağlam tarafına yan döndürülmesi gerekmektedir. Bunu yukarıda anlatmış ve resimlerle göstermiştik.
Felçli hastanın tekerlekli sandalyeye transferi-2; Yan döndürme işlemi tamamlanır.
Sonra yandaki resimdeki gibi yan döndürme işlemi tamamlanır.
Yandaki resimdeki gibi felçli hasta yan döndürüldükten sonra oturmaya hazırlamak için bacakları kaydırılır.
Felçli hastanın tekerlekli sandalyeye transferi-4; Hasta omuzlardan ve kalçadan desteklenerek oturtulur.
Felçli hastanın tekerlekli sandalyeye transferi-5; Hastanın oturtulması.
Hasta yan döndürüldüklten sonra ve bacakları biraz yatak dışına kaydırıldıktan sonra omuz ve kalçalarından desteklenerek oturtulur.
Hasta oturtulduktan sonra, aşağıdaki resimlerdeki gibi sırttan ve kalçadan destek vererek sağ ve sol yaptırılır ve öne doğru kaydırılıp yerleştirilir. Bu şekilde hastanın biraz sağa ve sola taşınması ile yatak kenarına yaklaştırılması olanaklı olur.
Sonradan tekerlekli sandalye aşağıdaki resimdeki gibi hastanın yanına iyice biraz çapraz bir şekilde yaklaştırılır ve tekerlekleri kilitlenir:
Felçli hastanın tekerlekli sandalyeye transferi-8; tekerlekli sandalye hastaya yaklaştırılır ve tekerler kilitlenir.
Sonradan hastaya yakın tarafta olan tekerlekli sandalye kolluğu çıkarılır:
Felçli hastanın tekerlekli sandalyeye transferi-9; tekerlekli sandalyenin kolluğu çıkarılır. Felçli hastanın tekerlekli sandalyeye transferi-10; Hasta sırt ve kalçasından desteklenerek kaldırılır.
Sonra hasta sırtından ve kalçasından desteklenerek kaldırılır. Burada hastayı kaldıracak olan kişi kendi bel sağlığını korumalıdır. Bu yüzden bu işlemi yaparken dizlerini hafifçe bükmeli ve hastayı göğsüne yakın tutmalıdır. Eğer hasta burada aktif olarak ayağa kalkmaya yardım edebiliyorsa harekete katılmalıdır. Hastanın felçli dizini kilitleyebilmesi için de hastayı kaldıran kişi hastanın dizini önden kendi dizi ile desteklemelidir.
Yukarıdaki hareketin devamı aşağıda başka bir açıdan görülmektedir:
Felçli hastanın tekerlekli sandalyeye transferi-11; Hasta sırt ve kalçasından desteklenerek kaldırılır.
Daha sonra aşağıdaki resimdeki gibi ayakta iken hafif bir döndürme ile hasta bir sonraki resimde görüldüğü gibi tekerlekli sandalyeye yerleştirilir:
Felçli hastanın tekerlekli sandalyeye transferi-12; Hasta ayakğa kaldırıldıktan sonra hafifçe döndürülür.
Felçli hastanın tekerlekli sandalyeye transferi-14; Hastanın kolu bir yastıkla desteklenir, ayakları tekerlekli sandalyenin ayaklıklarına ayak bilekleri 90 derece olacak şekilde yerleştirilir.
En sonunda hasta tekerlekli sandalyesine geçmiştir. Bu anda hastanın kolunun altına bir yastık yerleştirilir, hastanın ayak bilekleri 90 derece olacak şekilde tekerlekli sandalyenin ayaklıklarının üzerine yerleştirilir.
Burada transfer edilecek nesne bir koltuk, klozet veya başucu tekerlekli bir tuvalet de olabilir. Ancak yapılacaklar değişmeyecektir.
Hastanın tekerlekli sandalyeden yatağa transferi:
Hastanın felçli kolu yatağın uzak tarafında olacak şekilde ve yatağın ayak ucunda olacak şekilde aşağıdaki resimde görüldüğü gibi hasta yatağa yaklaştırılır:
Tekerlekli sandalyeden yatağa Transfer-1; Hastanın felçli tarafı yataktan uzak olacak şekilde yaklaştırılır.
Sonra hasta sırtından ve kalçasından desteklenerek kaldırılır. Burada hastayı kaldıracak olan kişi kendi bel sağlığını korumalıdır. Bu yüzden bu işlemi yaparken dizlerini hafifçe bükmeli ve hastayı göğsüne yakın tutmalıdır. Eğer hasta burada aktif olarak ayağa kalkmaya yardım edebiliyorsa harekete katılmalıdır. Hastanın felçli dizini kilitleyebilmesi için de hastayı kaldıran kişi hastanın dizini önden kendi dizi ile desteklemelidir:
Tekerlekli sandalyeden yatağa transfer-2; Hasta sırtından ve kalçasından desteklenerek kaldırılır.
Hasta aşağıdaki şekilde ayağa kaldırılır ve yine ayakta iken yatağa doğru döndürülür. Bunu apmadan önce tekerlekli sandalyenin frenleri kilitlenir, kolluğu çıkarılabilir, ayaklıkları açılır:
Tekerlekli sandalyeden yatağa transfer-3; Hasta ayağa kaldırılır ve hafifçe yatağa doğru döndürülür.
Nihayet hasta yatağa emniyetle oturtulur.
Felçli hastama daha ilk günden yapabileceğim egzersizler nelerdir?
Felcin ilk gününden itibaren, yukarıda da belirttiğimiz gibi, hastanızda en çok dikkat etmeniz gereken konu onu bası yarasından ve eklem sertlikleri (kontraktür)’den korumaktır. Bası yarası için havalı yatak kullanımı ve 2 saatte bir hastanızı döndürmeniz gerektiğini tekrar hatırlatıyorum; bunları yukarıda yazdık ve resimlerle nasıl yapılacağını gösterdik.
Şimdi ise hastamızda eklem sertlikleri gelişmemesi için yapacağımız hareketlere başlıyoruz. Felcin ilk günlerinde, metabolik durumu stabil oluncaya kadar hastanın efor sarf etmemesi, yorulmaması gerekir. Bazı hastalarda bilinç olmayabilir ve zaten kendileri de hareket edemiyor olabilirler. Bu yüzden ilk zamanlarda yapılacak hareketler “pasif hareketler” olmalıdır. Yani hareketleri hastanın kendisi değil bizler (fizyoterapistler, iş uğraşı terapistleri, aile) yaptırmalıyız. Kişinin kendisinin aktif olarak yapmadığı ama başkasının yaptırdığı hareketlere “pasif hareket” denir.
Şimdi aşağıdaki resimler eşliğinde felçli hastamıza hangi pasif hareketleri yaptıracağımızı inceleyelim:
Önce kollar:
Önce hastanın kol-el hareketi için nasıl tutulacağına bakalım. Hastanın elini yukarıdaki gibi tutun. Hastanın parmaklarını olabildiğince açın (baş parmak dahil). El bileğini geriye doğru çekin. (El bileği bu hastalarda içe bükülme eğilimindedir. Parmaklar ise kapalı durmaya meyleder. Yaptığımız hareketlerde bunların tersini yapmamız gerekir).
Felç’te kol-el egzersizleri için elin tutuluşu.
Hastanın kolunu aşağıdaki resimlerdeki gibi elinden kavrayarak yavaşça önden yukarıya doğru kaldırın. İyice yukarı kaldırdığınızda 15 saniye ile yarım dakika kadar yukarıda tutun. Sonra tekrar baştaki pozisyonuna getirin ve hareketi yineleyin. Bu hareketi 10 kez tekrar edin.
Bu hareketlerle hastanın omuzu, dirseği, el bileği istediğimiz şekilde hareket ettirilmektedir.
Sonra aşağıdaki gibi hastanın kolunu elinden kavrayarak yavaşça bu sefer yandan yukarıya doğru kaldırın. İyice yukarı kaldırdığınızda 15 saniye ile yarım dakika kadar yukarıda tutun. Sonra tekrar baştaki pozisyonuna getirin ve hareketi yineleyin. Bu hareketi 10 kez tekrar edin.
Bu hareketleri yaparken mümkün olduğunca hastanın el bileğini geride, parmaklarını açık durumda tutmaya özen gösterin.
Sonra hastanın omzunu 90 derece açın ve ön-kolu öne ve arkaya doğru aşağıdaki resimlerdeki gibi rasıyla hareket ettirin:
Felçte pasif omuz hareketi: : iç ve dış rotasyonlar.
Yukarıdaki resimlerin sonuncusunu şematik olarak aşağıda da görüyorsunuz. Hareketin sonuna geldiğinizde 15 saniye ile yarım dakika kadar kolu gerilmiş olarak tutun. Sonra tekrar baştaki pozisyonuna getirin ve hareketi yineleyin.
Bu hareketlerden sonra dirsek bölgesine inin. Aşağıdaki resimlerdeki gibi dirseği kapatın ve yavaşça açın:
Felç’te pasif dirsek hareketleri.
Ön kol, felçlilerde genellikle içeriye doğru bükülür. Biz buna pronasyon deriz:
Bu pozisyonu engellemez isek kol gittikçe daha çok içeri döner. Bu yüzden kitabımızın başlarında hastanın pozisyonlanmasını anlatırken, kolun dışarı dönük olmasına dikkat etmemiz gerektiğini vurgulamıştık. Pasif egzersizlerde de ön kolu dışa doğru çevirmek gerekir. Yukarıda dirsek egzersizlerindeki 4. ve 5. resimlerde bunu gördük. Aşağıda pronasyonu engelleyecek diğer egzersizler yer almaktadır:
Ön kolu dışarı doğru çevirmeliyiz (yani supinasyon yaptırmalıyız):
Gelelim el bileğine! Yukarıda da söylendiği gibi el bileği alttaki resimde görüldüğü gibi aşağıya doğru kıvrılma eğilimindedir.
Yukarıda gösterdiğimiz egzersizler içinde bu durumu engellemeye çalışan egzersizler de bulunmaktadır. Ancak sadece el bileğine yönelik egzersizleri şöyle gösterebiliriz:
Felçte el bileği egzersizleri
En son olarak da parmakların pasif hareketlerini yapın. Baş parmağı da dışarıya doğru açmayı unutmayın:
Felçte el parmakları için pasif egzersizler
Dikkat ederseniz yukarıdaki resimde harekete başlanıyor, sonra parmaklar açılıyor. Bu durumda 15 saniye ile yarım dakika arasında beklemek gerekir. Sonra yine parmakların eski haline gelmesine izin verin. Sonra yine bütün parmakları açın. Yine 15 saniye ile yarım dakika arasında bu pozisyonda bekleyin. Tüm bu hareketleri 10’ar kez tekrar edin.
Şimdi de bacakların egzersizlerine bakalım:
Hastayı aşağıdaki resimdeki gibi sırt üstü yatırın. Bacağını ayaktan ve dizin hemen üzerinden kavrayarak kalça ve dizini yukarı doğru bükün. İyice yukarı doğru büktüğünüzde 15 saniye ile yarım dakika kadar bu şekilde bükülü tutun. Sonra tekrar baştaki pozisyonuna getirin ve hareketi yineleyin. Bu hareketi 10 kez tekrar edin:
Daha sonra aşağıdaki gibi hastanın dizini büküp ayağını yatağa yerleştirin. Dizden hafifçe önce içeri, sonra dışarıya doğru kalçayı hareket ettirin. Yine bu hareketi 10 kez tekrar edin. Artık öğrendiğimiz gibi her hareketin sonuna geldiğinizde 15 saniye ile yarım dakika kadar ilgili kısmı gerilmiş olarak tutun. Sonra tekrar baştaki pozisyonuna getirin ve hareketi yineleyin:
Sonraki harekette hastanın bacağını yana doğru açın. Bacağı iyice yana doğru gerince 15 saniye ile yarım dakika kadar bu şekilde bekleyin. Sonra bacağı tekrar baştaki pozisyonuna getirin ve hareketi yineleyin:
Bacakta en önemli yerlerden birisi ayak bileğidir. Ayak bileği tıpta “ekinus” dediğimiz yani “balerin ayağı” şeklinde aşağıya doğru kıvrılma ve deformite oluşturma eğilimindedir. Bu yüzden ayak bileği hareketleri ve germeleri çokca yapılmalıdır. Aşağıdaki resimlerde görüleceği gibi ya vücuttan veya koldan kuvvet alarak hastanızın ayak bileği hareketlerini yaptırın. Her zamanki gibi hareketin sonunda, yani eklem tam gerilmiş iken, 15 sn-yarım dk arasında beklemeyi ihmal etmeyin.
Felç geçirmiş bir hastada en çok kasılan kaslardan bir tanesi de “hamstring” grubu dediğimiz baldır kaslarıdır. Bunarın hareketi ve gerilmesi de büyük önem taşır. Aşağıdaki şekildeki gibi hastanızın bu grup kaslarını hareket ettirmeniz için kalça ve dizi 90 dereceye alın, daha sonra dizi yukarı doğru kaldırın, ve en yukarı getirdiğinizde bu şekilde 15 sn-yarım dk. bekleyin. Sonra başa dönün ve hareketi yineleyin:
Felçte pasif bacak egzersizleri -6- Hamstring kas grubunun gerilmesi felç geçiren hastada önemlidir.
Kiymetli hocam öncelikle selamlar saygılar. Babam bir yıl önce sağ tarafından damar tıkanıklığı neticesinde felç oldu. Aylarca yoğun bakımda kaldı .Sonra servise Sağ tarafında ayağında tepki var. Şimdi evde yemeğini çok iyi yiyor. Tansiyon kalp ilaçlarını kullandırıyoruz herkes bişeyler yapmaya çabalıyor. Kollarını ovalıyoruz masaj yapıyoruz . Oturtuyoruz kaldırıyoruz .24 saat boyunca bağırıyor inliyor onun öyle acı çekmesine dayanamıyoruz ve yaptığımız hiç bişey işe yaramıyor sağ kolu kasıldı. Sol kolunu hareket ettirebiliyor Sağ bacak çok hafif tepkili normal iyi taraftaki bacağını ilk başlarda oynatıyordu şimdi fazla oynatamıyor. Majör deprasyon olmuş ilaçlarda işe yaramıyor . Normal oynatabildiği bacağının diz kapağı çaturt çıtırt ediyor hareket ettirirken kireçleme yapmış olabilir diye düşünüyorum fizik tedaviye geç kaldı yoğun bakımdan sonra yer bulamadık hastanelerde ve evdede tam olarak fizik tedavi yapılamıyor.Evde herkes yaptığı herşeyin hiç bir işe yaramamasından dolayı çok üzgün psiklojiler alt üst hocam size sorum
1 – Acaba vücudundaki defermasyondan dolayı
Çok ağrısından dolayı mı böyle yapıyor ?
2 – Psikolojisi bozuk deprasyondan dolayımı öyle yapıyor ?
3- yada evde daraldığından felç olduğuna üzüldüğünden dolayı mı yapıyor ?
4- Bizi tanıyormu acaba ne yaptığının bilincinde mi değil mi ?
Uzun oldu ama hocam cevaplarınız ilaç gibi gelebilir bize coranadan dolayı hastanelerede gidemiyoruz riskli olduğu için
Hepsi de olabilir. Bilinci olup olmadığını siz bilirsiniz. Söylenenleri anlıyor mu anlamıyor mu? Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. Lütfen web sitemin Ana Sayfasındaki TV programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Öncelikle babanızın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. Burada hastanın hareketlerinden tutun mesanesine yutmadan mental durumuna göre içinde bulunduğu durumun anlaşılması çok önemli. Böylelikle babanızda nasıl bir gelişme olacağı ve yapılacak tedaviler hakkında fikir sahibi olmamız mümkün olabilir. https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı da çok detaylı inceleyin. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba benim Babam 22 yıl önce beyin kanaması geçirdi sol taraf felç oldu şuanda yürüyemiyor bizlerden destek alıp yürüyor konuşmasında bide hafızasında çok şükür bir sorun yok bunun bir tedavisi varmı hocam Allah Aşkına bir tedavisi varsa yardımcı olsanız çok mutlu oluruz
Çok yoğun olduğumdan bir süredir mesajlara bakamıyordum bu yüzden cevabom bir hayli gecikti. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
hocam saygılar, antalyadan yazıyorum.annem diabet hastası 70 yaşında. sol tarafa felç geldi. hocam kol omuzda şiddetli agrıları başladı.dr.sinir tahribatı dedi gababentin türü ılaç verdi sabah akşam 150 mg.alıyor ama geçmedi başka yöntemler varmı hocam.yardımcı olurmusunuz. şimdiden cok teşekkürler.
Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
Merhaba hocam, babam 4 ay önce anevrizmaya bağlı beyin kanaması geçirdi şuan yoğun bakımdan çıktı nefesini kendi alabiliyor ama sol kol ve bacaklarını oynatabiliyor mama ile besleniyor ve yatağa bağlı durumda bazen gözlerini açıyor ve bizi az da olsa anlıyor şuan palyatif bakımda biz daha iyi olması için nasıl bir tedavi yöntemi uygulamaliyiz fizik tedavi rehabilitasyon merkezinde mi tedavi görmesi gerekiyor
Yoğun çalışmalarım dolayısı ile cevabım gecikti.
Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
Merhaba Hocam , öncelikle ilginize şimdiden çok teşekkür ederim , dedem 76 yaşında 40 gün önce beyne pıhtı atması nedeni ile felç indi sağ tarafına, hastanede kaldı , hastanedeyken gözlerini açıyor ve sol tarafı ile sağ tarafını hareket ettirebiliyor , gülümsüyordu, gayet iyiydi , ancak hastaneden çıkalı 2 hafta oldu evde kendini kitledi diyebiliriz ne yemek yiyebiliyor ne su içebiliyor, konuşma ve göz açma yok sürekli uyku durumunda . Arada atakları oluyor bedenen salıyor iyice kendini vefat etti sanıyoruz ancak atak geçince yine uyku durumuna dönüyor , kesinlikle iletişime geçemiyoruz, devlet hastanesinden hiç
Bir açıklama ve bilgi alamıyoruz, serum veriyoruz potasyum vs dediler , neler yapmalıyız , uyku durumu normal midir ? Ne zaman biter ? Ayrıca tansiyonda yükseliyor ara ara 20 küsurları görüyoruz neredeyse , bilgilendirmenizi çokça rica ediyorum .
Saygılarımla
Size bu konuda bilgi veremem. İlgilenen doktorların size bilgi vermesi lazım. Benimle ilgili olarak https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. İnşallah yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.
Merhba hocam bnim kardeşm 15 yaşinda bundan 3 ay önce hastahaneye kaldrdık.soguk alginligi sonucunda vucudunda enfeksiyon kapmişti.15 gün boyunca
yogun bakımdaydı.kedine geldi sonra servise alip tedavisi bi hafta boyunca serviste devam etti.adem hastaligi gbi bişey dendi.kndine geldigindeacıyı hisediyor ama bacaklarıni hareket ettiremiyor.eve gönderdiler bunlara surekli egzersiz hareket yaparak ileşebilecegini söyliyor bizde yapiyruz bu ne kadar sürek bizi bilgilendirir misiniz
Beyin tutulumunun derecesine bağlı olarak tedaviler belirlenir. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı da çok detaylı inceleyin. Burada lat sayfalardaki resimlerde yapılacak egzersizler mevcut bunları düzenli yapın. Ayrıca http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Geçmiş olsun.
Hocam 2.5 sene önce yüksekten düştüm 1 sene sonra acılar başladı fiziğe gidemedim ameliyat eden hocamın dediği bebek gibi olduğum güne gelmişim ameliyattan sonra ve dediği gibi acılar başladı t4 t5 kemiği kırmışım sinirlerime olan baskıyı ameliyatta kaldırmış yatmaktan yatak yarası oldum artık ayaklarım zıplamaya başladı hislerim geldi açıdan dolayı nöroloji uzmanı lyrica isimli ilaç yazdı kebra içiyordum zaten onuda içmeyebsşladım onuda içince vücudum uyuşuyor acılar azalıyor hisler ve acılar ne oluyo hocam teşekkürler
Omurilik yaralanması olmuş. Burada meydana gelen hasarı derecesi ve seviyesi önemli. Bunlar muayene ile anlaşılır ve ileriye Yönelik ciddi tahminlerde bulunabiliriz. Omurilik yaralanmasında en önemli konuların başında mesane fonksiyonlarının tetkiki ve tedavisi gelmektedir. Çünkü mesane fonksiyonlarına dikkat edilmezse böbrekler kötü şekillerde etkilenebilir ve hastanın hayatını riske edebilir. Yaralanmanın şiddetine göre elbette rehabilitasyondan fayda görebilirsniz. https://felc-romatizma.com/omurilik-felci ve https://felc-romatizma.com/baskan-robogaiti-inceledi/ adreslerindeki yazılarımı okuyun lütfen. Geçmiş olsun.
hocam merhaba
babam 67 yasinda ve sag tarafina kismi felc geldi elinde hareket yok ama parmaklarini cekip ve ya bolegine bastirinca asiri hir agri hissediyor bunun nedeni nedir?
Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
Hocam selamlar
57 yaşındaki annem bundan tam 3,5 ay önce aniden konuşma güçlüğü yaşamaya başladı. İlk anda gözlemlediğimiz kadarıyla %30 civarı bir lisan kaybı ve ağız döndürme güçlüğü vardı.
Hemen hekim kontrolünde btg ve mr a alındı ve konuşma merkezine giden bir damarda tıkanma tespit edildi.
Bunun dışında hiçbir güç kaybı, hissizlik, denge yitimi olmadı.
Hastaneye kaldırdığımızda tansiyonu 23/9 du. Ve tedavisi başlamış olmasına ve yeni bi pıhtı vs oluşmamış olmasına karşın sonraki bir hafta konuşması daha da bozuldu.
İki gün müşahadeyle tansiyonu kontrol altına aldılar şu an da kontrollü şekilde tansiyon ilacı, xeralto kan sulandırıcı ve beloc kullanıyor.
3 aydır düzenli olarak konuşma terapistine götürüyor ve lisan&konuşma egzersizleri yaptırıyoruz. Bu süre zarfında konuşmada iyileşme gözlemledik.
Ancak halen, ağız dil kaslarına hakimiyeti düzelmiş olsa da, nesneleri isimlendirmede sıkıntılar var.
Çok hafif düzeyde konfüzyon da mevcut. (ilk günler biraz daha yoğundu)
Merak ettiğim husus: Sonuçta yaşadığı tıkanıklık nedeniyle beynin konuşma merkezindeki hücreler hasar gördü. Eski konuşmasına tamamen geri dönme ve yüzde yüz oranlı bir iyileşme mümkün mü? Yoksa konuşmasının tamamen iyileşmesini beklemek yersiz bir umut mudur?
Bir de.. Felç sonrası tedavilerde hekimden hekime farklılık olur mu? Farklı hekimlerle görüşmemizi önerir misiniz?
En çok ilk 3 ayda iyileşme olur. Daha sonra bu oran gittikçe düşer. Olay tarihi ne kadar eskirse ve tedaviye belirgin bir cevap yksa hasar kalıcı olacaktır. Geçmiş olsun.
Sayin hocam
Babam bypass ameliyati oldu ameliyat sirasinda beyninde bir damar tikali oldugu anlasildi ve mudahale edildi. Yogun bakimdayken beynine pihti atmis dediler. Suan babamin sag tarafina felc geldi. Sag kol hic oynamiyor ama sag bacakta hafiften bir oynama var konusmaya calisiyor kelime sanki bogazinda kaliyor sudaklarini oynattiginda agzi yamuluyor suan yogun bakimda nasil bir yol izlicez bilmiyoruz ne yapmamiz gerekiyor
Simdiden tesekkur ederim
Geçmiş olsun. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda babanızda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Saygıdeğer hocam babam 72 yaşında. Bundan 7 gün önce (17.03,2018) Embolik kategorisine giren bir felc gecirdi. Babam 7 gündür hastanede yatiyor ve tansiyon bir türlü DÜŞÜREMİYORLAR sürekli büyük 190 ve kücük 90nin üstünde. Hocam babam icin cok korkuyorum ilerde tansiyonu düşer mi?Ve ne yapmam gerekiyor?
Tansiyonu takip eden hekim arkadaşlar kontrol altına alacaklardır. Şu anda babanızda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Bu konuda https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazılarım çok önemlidir. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Babanızın bu durumları geçince tekrar haberleşelim. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
hocam anneannem 14gun once sabah ezaniyla birlikte kalktigimizda hareketsiz sekilde yatiyordu ambulans ile hastahaneye goturdugumuzde sol bacak ve kolda felclilik olusmus beyinde ödem oldugu icin ve su topladigi icin acil beyin ameliyatina alindi suan yatiyo az cok konusmasi var pek anlasilmasada caba sarf ediyo sag tarafini oynatiyo ama solda bi his kimildatma yok 69 yasinda ileriki zamanlarda sol tarafini hisseder mi tekrardan yurume gerceklesirmi acaba kafasindaki kemik suan kaburgada saklaniyo odem gecince tekrar ameliyatla beyine yerlestirecekler bi nevi ibrahim tatlisesin ameliyati yapildi suan hastahanede yatiyo 14gun oldu yatali hastaneye yattiktan 7gun sonra ameliyata alindi
Anneannenizin şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri, nörologlar ve beyin cerrahisi tarafından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . Özellikle bu yazımın altındaki resimleri çok dikkatli bir şekilde inceleyiniz. İnşallah yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.
Hocam babama birden bire inme geldi.hastaneye kaldırdık.beyine giden damarla tıkanmıştı.Doktorlar anjıu edip açtılar.2hafta yoğun bakımda kaldı ve taburcu ettiler.Babam sağ kolunu ve bacağını oynatamıyor.Ama hareket ettirdiğinizden ağrıyor.Ve konuşamıyor.Bizi anlıyor ama konuşamıyor.
Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Sayın hocam 73 yaşındaki annem kalp ritim bozukluğu için kullanılan caumodin adlı kan sulandırıcı ilacın dozu aşımı nedeniyle 4 Aralık tarihinde kısmi felç geçirdi. Başlangıçta sağ kol ve sağ el 2 parmak ve sağ ayakta his kaybı oldu devamında bir iki kelime haricinde konuşmamaya başladı. Ardından sag tarafta yutma ve çiğneme sorunu belirdi. Çekilen ilk MR da kanamanın en kalın olduğu bölge 0.85 mm idi. Birkaç gün arayla sıklıkla çektiğimiz MR lsrin en sonuncusunda 0.55 e kadar düştü. Buna bagli olarak yukarıdaki olumsuzlukların önemli bir bölümü ilk 10 gün içerisinde düzeldi.
Bugün aradan yaklaşık 1,5 ay geçti. Sağ el 2 parmaktaki his/hareket kaybı dışında fiziksel bir sorunumuz kalmadı.
Ancak aynı zamanda baslanguc seviyesinde demans hastası olan ve ebixa gibi ilaçları 2-3 yıldır kullanmakta olan annemin HATİRLAMAYA yönelik hafıza fonksiyonları hala çok zayıf. Konuşabiliyor, ancak o olayı ifade edecek kelimeyi veya şahıs ismini hatırlayamıyor. 2 gün önce birlikte yaptığımız bir etkinliği hatırlıyor. Ancak 10 dakika önce yapmaya başladığı bir işi anlatırken kullanması gereken bir kelimeyi hatirlayamayabiliyor.
Bu anlatımdan sonra sorum şu olacak;
1-Kelime hafızasına yönelik sorun sizce iyileşebilir mı?
2- Felç ile demans arasında bir etkileşim var mıdır? Ne yapmamızı önerirsiniz?
3- sağ el 2 parmaktaki his kaybi ve aynı eldeki karıncalanma/uyuşma için ne önerirsiniz?
Beyin hasarının ciddiyetine bağlı. Bolca hafıza geliştirici uygulamalarda bulunmak gerekiyor. Geçmiş olsun.
Benim babam bu yaz 10 ay aradan sonra ikinci kez felç geçirdi fizik tedaviler sonucunda belli bir ilerleme kaydettikten sonra ilerlemesi durdu.sol ayagı yer surerek topallayarak yürüyor .tam olarak iyileşemedi .kendisi de her sabah düzenli egzersizini yapmasına ragmen artık ayagında fazla bir ilerleme kaydedemedi .acaba tamamen eski haline gelmesi için yapılabilecek bir şey olabilir mi ?ne yapabiliriz ne önerirsiniz .Artık psikolojik olarak da üzülüyor .bir ortama dahil olmak istemiyor topal topal ne işim var deyip duruyor bu durum bizi çok üzüyor
Öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
Hocam merhabalar. 30 yasindayim bir bayanim. 11 ay once dogum yaptim. Dogumdan 3 ay sonra seker tadini alamadim. Dogumdan 6 ay sonra sag gozum disa dogru donme yetisini kaybetti. İlk belirtide hem goz hem norologa gittim. Goz doktoru bahar alerjisi oldugumu soyleyip damla verdi,norolog ise mr sonuclarimin iyi oldugunu soyleyip teshis koyamadi. Ve goz kapagim %70 oraninda kapanmisti. Babam emekli ort uzmani, babamin teshisi ile bazi ilaclar aldim, suan cok sukur sag gozum %80oraninda disa donuyor goz kapagim kalkti. Fakat suanda kalcamda uyusma var ve sag serce parmgimi havaya kaldirirken zorlaniyorum,kolumu uzattigimda daha zorlasiyor. Neyapmaliyim.lutfen yardim edin.
Sizin öncelikle detaylı bir şekilde nöroloji uzamanı tarafından incelenmeniz gerekiyor. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba dedem yaklaşık 70 yaşında beynindeki pıhtıdan dolayı sol tarafını kullanamıyor.konuşması da zor oluyor pek anlaşılmıyor.ama sol tarafında hissetme var .hastaneye götürdün fakat ilaçla dağıtmaya çalışıcaz dediler dağılmazsa anju olacak dediler bunun içinde azcık kendinş toplaması gerek diyip bizi taburcu ettiler ama beynindeki pıhtı gitmeden ded m nasıl toparlanabilir hareketini engelleyen o pıhtı zaten onu açmak için bu kadar beklemeleri doğru mu ve bu tür hastaların düzelme ihtimali var mı?lütfen bizi bilgilendirin yardımınıza ihtiyacımız var
Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti.
Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
Hocam Merhabalar,
Babam bir hafta önce ağır bir beyin kanaması geçirdi. Beyninin sağ tarafında anevrizma tetiklenmiş ve ciddi bir kanamaya sebep olmuş.Normalde doktorlar çoktan beyin ölümü gerçekleşmiştir diyorlardı ama dün soluk borusuna işlem yapılırken acıya tepki vermiş.Doktorlar uyansa bile çok yüksek bir ihtimal kalıcı felç olucak dediler, biz de zaten sol tarafında kısmi felç bekliyoruz.Babam 59 yaşında ama bünyesi kuvvetlidir kas kitlesi yaşına göre çok fazla zaten, her gün spora gider içkisi sigarası yoktur sağlıklı beslenir bir tek yüksek tansiyonu vardı ve anevrizması olduğunu olaydan sonra öğrendik.Böyle bir hastanın rehabilitasyona cevap verme oranı nedir sizce ? Tamamen düzelemeyeceğinin farkındayız ama en azından ayağa kalkabilecek duruma gelebilir mi? Bir de İstanbulda tam teşekküllü onu yatırabileceğimiz bir rehabilitasyon merkezi var mı ? Her türlü tedaviyi denemek istiyoruz, gelişme olursa da ilk aylar çok önemliymiş şimdiden araştırmaya başladık.Siz ne önerirsiniz ?Kalıcı felç iyileşme olasılığı var mı ?
Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti.
Babanızın şu anda yoğun bakımdan çıktı mı? Çıkmadı ise tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . Özellikle bu yazımın altındaki resimleri çok dikkatli bir şekilde inceleyiniz. İnşallah babanız yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.
hocam merhaba. dedem 73 yasinda 4 gün önce pihti atmasi sonucu kısmi felc gecirdi yüzünün sağ tarafını hissetmiyor ve sağ elinde ve kolunda güç kaybi var elini kullanamiyor aynı zamanda konusamiyor ancak bacaklarinda herhangi bir problem yok yuruyebiliyor konusamama durumu bizi cok üzüyor düzelme ihtimali nedir tekrar konusabilme ihtimali nedir bilgi verirseniz cok sevinirim.
Uzunca bir süre yurt dışında idim cevap veremedim. Dedenizin durumu nedir şimdi? Geçmiş olsun.
hocam evleneceğim insanın yüzde kırk kısmi felçi beyninde kisi var bunlar iyileşir mi
Rehabilitasyonla daha iyi olabilir ancak tam iyileşme genellikle olmaz. Geçmiş olsun.
Merhaba Hocam,
2 yasinda ki Oğlum kalp ameliyatı sonrası komaya girdi ve beyni odem yapti. Yaklaşık 85 günden beri derin komada bunun yani sıra beyninde subdural hemotom olustu. Gozbebeklerinde ışık refleksi yok acılı uyarana tepki var sadece. beyinde atrofi de gelişmeye başlamış. Bunlara rağmen uyanma şansı var mı?
Yurt dışında idim cevabım gecikti. Nasıl oldu oğlunuz? Geçmiş olsun.
Mrhaba hocam annem 20 gün önce tansiyon felci gecirdi sol tarafını hisetmiyor du konuşabiliyordu ama konuşmasından fazla bişey anlaşılmoyordu şuan sol elini oynatıyor haraeketler yapabiliyor ama güç yok kolunda ve omurgasinin agrisinindan çok şikayetçi ne yapmalıyız…yürümesinde bozukluk var merdivenin korkuluklarindan tutup bi kat çıkabiliyor ama çok yorgun düştüğünü söylüyor hocam fizik tedavisine de baslamadik daha rendevu sırasını bekliyoruz eğer fizik tedaviye başlarsak tamamen iyileşmesi ne kadar zamn alır?? Saygılar hocam
Yurt dışında olduğumdan dolayı cevabım gecikti. Ağır bir felç değil anlaşılan. Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız.Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:
merhaba hocam. babam 13 ay önce bir ay arayla iki kere felç geçirdi.. 1 yıldır fizik tedavi alıyoruz. bastonla ve destekle yürüyebilecek durumda şuanda.. ama kolunda hiç bir his yok..bir kere botox uygulaması yapıldı. bizi ve babamı en çok zorlayan kısmı konuşamaması.ses çıkartıyor ama bir kelime bile söyleyemedi 13 aydır. konuşma terapisi almak istedik ancak algılamasınıda yeterli bulmadılar, tedaviye kabul etmediler.. konuşması için yapılabilecek hiç bir şey yok mu?
Çok zaman geçmiş. Fleçte konuşma için mental çalışmalar, nörogeribildirim ve konuşma çalışmaları önemlidir. Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz
adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok
uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans
terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine
kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret
almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin
enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere
uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve
parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme
beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc).
Ancak tedavi kol-elde ve bacakta sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda
kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda
hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca
omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki
hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak
terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa
bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli
yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük
şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın
yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu
rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Konuşma sorunu olan hastalarda ise konuşma terapisi ve iletişim becerilerinin artırılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız.Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:
peki bu pasif hareketler günde kaç kez yaptırılmalıdır?
Mrb hocam ben 25yasindayim sol beyin damarimda tikanma ve sah damarinda yurtilmaya bagli olmus.. Ve bunlara bagli felc gecrdim 20gundur sol kol ve ayagimda gucsuzluk var yuruyemiyor ve kolumu kullanamiyorum. Fzik tedaviye basladim 1 hftadir. Bunun disinda ne yapmaliyim
Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz
adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok
uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans
terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine
kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret
almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin
enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere
uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve
parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme
beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc).
Ancak tedavi kol-elde ve bacakta sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda
kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda
hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca
omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki
hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak
terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa
bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli
yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük
şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın
yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu
rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Konuşma sorunu olan hastalarda ise konuşma terapisi ve iletişim becerilerinin artırılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
hayırlı günler hocam. babaannem 73 yaşında ve pıhtı sonucu felc geçirdi. bilinci kapalı ve yoğun bakıma aldılar yüzde elli ihtimal verdiler ölebilir de demek istediler. tansiyon hastasiydi. kurtulma şansı var mi? eski haline donebilcek mi?
Bu durumları kendi hekimi ile konuşmanız doğru olacaktır. Belli ki ağır bir beyin lezyonu var. Bunun atlatılması için yopun bakımda kalması ve tedavilerinin yapılması gerekiyor. Umarım atlatır, yoğun bakımdan çıkınca tekrar haberleşelim.
https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba babam yaklasik olarak 25 gun once inme gecirdi sag tarafta guc kaybi oldu.su anda fizik tedavi goruyor.durumu iyiye gidiyor. Elini oynatamiyordu su anda oynatiyor. Hocam sorum su babam. gece uyurken surekli istemsiz hareketler yapiyor ve uyuyamiyor bu normal mi acaba
İlaçlarının iyi düzenlenmesi gerekiyor. Anlattıklarınızdan iyi bir gelişme var. Gittikçe daha iyi olacaktır. Ancak 2. felç geçirmemesi için önlemleri almak lazım. Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
İlaçlarının iyi düzenlenmesi gerekiyor. Anlattıklarınızdan iyi bir gelişme var. Gittikçe daha iyi olacaktır. Ancak 2. felç geçirmemesi için önlemleri almak lazım. Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
merhaba hocam babam 15 martta beyin kanamasi gecirdi ve sağ tarafı felç oldu sağ gözünde görme kaybı var ve konuşamıyor biz yemek yedirebiliyoruz.ayak bileğine egzersiz yaparken cani acır gibi gözlerini kısıyor elinde damar yolunu açarken yine cani acır gibi gözlerini kisti ve arada ayağı oynuyor bunlar iyileşme belirtileri midir acaba ayağındaki oynama refleks olabilirmi
Bu hareketlerin nasıl olduğu muayene ile anlaşılabilir. Gecikmeden rehabilitasyon için plan yapmak gerekir. Lütfen öncelikle https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız.Ayrıca aşağıdaki yazılarım sizin için yol gösterici olabilir:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot