Felç ‘e giriş

Halk dilinde “ felç ” şeklinde anılan stroke ( inme, beyin felci, hemipleji) ‘nin 65 yaşından sonra görülme sıklığı %10 lara kadar çıkmaktadır. Toplumumuzda felç tedavisi ve rehabilitasyonu ile ilgili birçok söylenti ve yanlış bilgiler bulunmaktadır. Hastalar ve onların aileleri, bu bilgi kirliliğinden dolayı yanlış yönlenmekte ve güç durumlarda kalmaktadırlar.

Bu başlık altında anlaşılacağı üzere beyin felcine yer verilecektir. Ancak bu bölümde en altta ayrı bir başlıkta omurilik felcine de yer verilmiştir.

Felç tedavisi ‘nde çoğu zaman yetersiz rehabilitasyon uygulanmaktadır!

Felçlilerde çoğu zaman gereksiz, yetersiz veya yanlış şekillerde uygulamalar yapılmaktadır. Bilinmelidir ki, tedavi sadece basit hareketlerden oluşan egzersiz tedavisi değildir. Ülkemizde maalesef ailelere bilinçli veya bilinçsizce doğru olmayan bazı mesajlar da verilmektedir. Örneğin en sık duyduğumuz yanlışlıklardan bazıları ozon veya kuantum gibi uygulamaların tedavide gerekli olduğu yönünde yapılan telkinlerdir. Bunun tersi durumlarla da karşılaşabilmekteyiz. Örneğin kas kasılmalarının erken tedavileri çok önemli olduğu halde, buna “gereksiz” veya “zararlı” bile dendiğine sıklıkla şahit olmaktayız. Oysa kas kasılmalarının tedavilerine geç başlandığında çoğu zaman iş işten geçmiş olabilmektedir. Hastalar ve aileleri, önerilen ve etkinlikleri konusunda tıbbi kanıt olmayan alternatif tedavi yöntemleri konularında çok dikkatli olmalıdırlar ve güven duydukları tıbbi birimlere mutlaka danışmalıdırlar. Tedavi görecekleri yerlerde, bu hastalıkla ilgili hangi tedavilerin uygulandığını mutlaka detaylı bir şekilde araştırmalıdırlar.

Felç ‘te Aile Bireylerine Düşen Görevler

Hastaların aileleri veya yakınları, hastaların tedavi oldukları yerlerde bizzat terapilere de katılmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki, hastalığın tedavisinde rehabilitasyon ekibinin her elemanının büyük önemi olduğu gibi, ailelerin de tedavilere katılmaları ve bu tedavileri öğrenmeleri/sürdürmeleri gereklidir. Zaten aile bireyleri de rehabilitasyon ekibinin en önemli elemanıdırlar. Rehabilitasyon ekip elemanlarının büyük eksiklik gösterdiği, hastaların terapilerinin ailelere açık tutulmadığı, hastalık hakkında geniş şekillerde bilgi ve tedavi olanakları sunulmayan tedavi merkezlerinin hastalarımıza fazla bir yararı olamayacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Ayrıca bakınız:

Felç (inme, beyin felci, hemipleji)

This Post Has 981 Comments

  1. yaseminnn

    merhaba hocam. Babam kolon kanseriydi 2014te ameliyattan sonra ışın tedavisi gördü. Ardından kemoterapi alacaktı. Kemoterapiyi ilk aldığı gün kolunda ve boynunda uyuşma meydana geldi. Önemli değil böyle şeyler görülür dediler. Birkaç saat sonra kusmayla birlikte sağ tarafına kısmi felç geldi.Şah damarının tıkandığı söylendi. Yoğun bakım sürecinden hemen sonra hastaneden adım adım yürüyerek çıktı. Konuşma ve hafıza merkezi etkilenmiş dediler. Kasları güçlensin diye fizyoterapiste götürdük. O da hastaneye gelmesine gerek olmadığını ve evde yapılan egzersilerle daha iyi yürüyebilir dediler. Bizde egzersizleri düzenli yaptık ve yürümesi normalleşti. Konuşma ve yazma etkinlikleriyle hepsi kısmen düzeldi. Kolon kanserinden dolayı torba bağlanıyordu babama bu yüzden bağırsakda yapışma meydana geldi ve 4 gün önce hastaneye yatırdık. İki gün önce hafif şuur kaybı yaşamaya başladı ve derin bir uyku hali oluşmaya başladı. Tahlillerde kanının 7ye düştüğü görüldü ve iki ünite kan verildi. Sol tarafını hareket ettiriyordu uyndırdığımızda ama sağ hareket etmiyordu. Sonra uyanmamaya başladı. sol tarafınıda hareket ettirmedi. tepki vermemeye başladı. tomografi çekildi ve aynı yerden felç atağı geçirdiği söylendi ve bunu geç far ettiler. Şimdi babamda uyku hali devam ediyor. Horluyor pozisyonda uyuyor ve biz ne yapacağımızı bilemiyıruz. Bu uyku hali devam eder mi? nasıl bir tedavi yolu izlemeliyiz? Ozon tedavisi bu gibi durumlarda etkili midir?

    not: şu andaki tedavide babamın kan sulandırıcısı değiştirildi?

    cevaplarsanız çok çokkkkkkkk sevinirim.şimdiden teşekkürler…

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu konuyu takip eden hekimlerinizle görüşün lütfen dedikleriniz barsak hastalığı ile ilgili görülüyor. Geçmiş olsun.

  2. Prof. Dr. Erbil DURSUN

    ​İşlerimin yoğunluğundan dolayı cevabım gecikti.
    Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Geçmiş olsun.

  3. Prof. Dr. Erbil DURSUN

    ​İşlerimin yoğunluğundan dolayı cevabım gecikti.
    Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Geçmiş olsun.

  4. Yunus

    Hocam meraba . Annem 15 gün önce beyin kanaması geçirdi hastaneye kaldırdık . Talamus diye bi bölge varmış kanama orda olmuş mudahale edemiyo doktorlar . Yoğun bakım sureci Ne yönde gider bizde bilmiyoruz elimizden geleni yapıyoruz gerisi hastaya kalmış diyolar . 45 yasinda annem tansiyon dan dolayı beyin kanaması geçirdi . İlk günlerde solunumu yoktu daha sonra kendi soluk almaya başladı ama tedbir amaçlı makina hala duruyo . Ne kadar bekleyeceğiz bizde bilmiyoruz diyo doktorlar kötüye giden bişey yok diyolar sadece yanına girdiğimizde hafif gözünü açıp sol tarafını hareket ettiriyor duyuyo bizi ama tepki çok az . Talamus bolgeşindeki kanı temizleyemiyoruz ilaç yoluyla kanın temizlenmesini bekliyoruz belki de temizlenmeyedebilir diyo doktorlar eğer temizlenirse beyin kanı dagitarak temizler o süreç de önemli ilerde ki hayatı icin diyolar . Sizin düşünceniz nedir

  5. Engin BÜYÜKKAMACI

    Hocam iyi günler
    Annem 31.10.2016 tarihinde kısmi felç geçirdi sağ yüz ve sol el tarafında doktora götürdüğümüzde yapılan tetkikler sonucunda beyinde ödem oluştuğu söylendi şimdi donmuş plazma tedavisi uygulanıyor bilinci gelip gidiyor şu anda nefes alma problemi yaşadığı için makinaya bağlı olarak yoğun bakımda yaklaşık 24 gün oldu nefes sorunu çözülemediği için tomografiye götürülemiyor annem 82 yaşında daha önce 2 defa kısmi felç(sadece yüzünde)geçirdi fakat kortizonla geçti şimdi doktorlar inme diyorlar bu konuda bizi aydınlatırsanız sevinirim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Annenizin şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarFından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . İnşallah anneniz yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  6. Samet Karaaslan

    Hocam merhaba benim annem 30.08.2015 beyne pıhtı atması sonucunda felçlik geçirdi çok şükür kalktı yürüyor ihtiyacını görmeye çalıyor sadece sağ kolda sıkıntımız var yanlız konuşamıyor dil terapisi 1 senedirli çalırken kelimeler çıkıyor eve gelince bişey Yok bunun için ne yapmamız gerekir sizin afazi ile ilgili çalışmanız varmı yardımlarınız için TEŞEKKÜR ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Üzerinden yıllar geçmiş olsa da felçte yapılacaklar vardır. Lütfen web sitemizi dikkatlice inceleyin, tv programlarımızı seyredin. Geçmiş olsun.

  7. Figen küçükağa

    Hocam merhaba annem 1 hafta önce beynine pıhtı atması sonucu bayılarak acile kaldırıldı. Geç kalındığı için tıkanıklığa müdahale edemediler. Şu an ciğerleri su topladığı ve enfeksiyon oluştuğu için solunum cihazına bağlı. Solunum Cihazıyla boğuşmaması için uyutuklarını söylüyorlar. Biz yanına gidip seslendiğimizde bizi tanıyor hafif gülümsüyor kafasını sallıyor. Annem 53 yaşında sizce bu süreci Nasıl atlatır?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun bakım sürecinin nasıl gelişeceği anenizin beyindeki hasarının ne kadar ciddi olduğu ile ilgili. Şu andaki hekimleriniz size gerekli bilgileri vereceklerdir. Geçmiş olsun.

      1. esat yıldırım

        merhaba hocam 80 gün önce felç geçirdim boynumdan beyin damarına pıhtı atmış şahdamar yüzde 60 beyideki damar 16mm tıkalı şuan ecopirin veultrox kullanıyorum fakat elimde kolumda yüzümün bir bölümü solayakparmaklarım bahsettiğim hep soltarafımda uyuşma devam ediyor tuzlu yağlı yiyeceklerden uzak duruyorum sabahları sor yapıyorum fakat ilk günkü gibi uyuşma hiçgeçmedi bana ne önerirsiniz teşekkür ederim

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Sizi izleyen nöroloğunuzla görüşün bazı ilaçlar önerecektir. Geçmiş olsun.

    2. Figen küçükağa

      Hocam merhaba annemde beynine pıhtı atması sonucu tıkanıklık oluşmuştu. yoğun bakım ve hastane sürecini atlattı evimize geldi. Şu an yürüyemiyor koluna girdiğimizde adım atabiliyor sağ kolunu kullanamıyor (az hareket var) birde bilinci tam olarak yerine gelmedi mesela hangi senede olduğumuzu bilmiyor kaç torunu olduğunu bilmiyor. Sürekli uykuyla uyanıklık arasında gün içerisinde. 1,5 ay sonra fizik tedavi için hastaneye yatacak o zamana kadar kendimiz hareketlerini yaptırıyoruz. Bu süreçte tavsiyeleriniz nelerdir? Bilinci zamanla yerine gelir mi?

      1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

        Felçte tedaviler ve rehabilitasyon uygulamaları çok çeşitlidir. ​Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Geçmiş olsun.

    3. Figen Küçükağa

      Hocam merhaba daha annem beynine pıhtı atması sonucu 21 ekim 2016 tarihinde yoğun bakıma kaldırılmıştı geç kalındığı için müdahale edemediler bu hafta taburcu oldu şu an yardımımızla az yürüyebiliyor uzun süre oturamıyor sağ kolunu ve sağ bacağını yeteri kadar hareket ettiremiyor. Gün içerisinde sürekli uyku halinde bilinci tam yerine gelmiş değil bazı basit soruları bilemiyor. 1,5 ay sonra fizik tedavi için hasteneye yatacak biz evde sürekli hareket yaptırıyoruz. Bilincinin tam yerine gelmesi için ne tavsiye edersiniz teşekkürler.

      1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

        Sürekli kendisini uyarıcı bir şekilde ele almalısınız. Konuşmalısınız, sorular sormalısınız, zihnini çalıştıracak şekilde davranmalısınız. ​
        Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Felçle ilgili Tüm Cevapları bulacaksınız. Geçmiş olsun.

  8. Zeynep

    Mrb. Hocam.dedem 72 yaşında 3 ay önce beyne pıhtı atması sonucu felc geçirdi.suan bilinci yerinde ancak konuşamıyor. Hareket edemiyor..fizik tedaviye gtti ancak midede yaralanmalar oluştuğu için tedavi yarıda kaldı.smdi ne yapılması gerekiyor ? Iylesme ihtimali var mi ? Nekadar surer bu durum? Cevap verirseniz minnettar olurum hocam.saygılarımla.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Eğer felç inme) sonrası hastanın tedavisi sıkı bir şekilde takip edilmez ise hasta gerileyebilir ve yatağa düşebilir. Maalesef ülkemizde rehabilitasyon uygulamalarında büyük eksiklikler yaşanmaktadır. Hastanın sıkı takibi ve kontrolleri büyük aksamalar göstermektedir. Halbuki düzenli periyotlarla hastanın takibi ve bazı zamanlarda düzeltici müdahaleler çok önemlidir. Üzerinden seneler geçmiş olsa bile felçte yapılabilecek çok önemli tedaviler bulunmaktadır. Felçteki sorunları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız.

  9. süleyman

    merhaba hocam amcam altı yıl önce sırtından giren ufak bir metalık yüzünden felç kaldı doktorlar bir kısmına t11 diğer kısmına t12 tanısı koydular ayağa kalkma ihtimali varmı

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Eğer hasar büyükse bir gelişme olmayabilir. Bir de yeterli rehabilitasyon uygulamaları önemli. Geçmiş olsun.

  10. Ertuğ Sonkan

    Hocam Saygılar. Annem 73 yaşında. 21 gün önce beyin damarına pıhtı atması sonucu felç geçirdi. Hastaneye vardığında 3 saati geçtiği için ve pıhtının büyüklüğünden damarı açamadılar. Hayatta kalması mucize dediler hastanede.
    Ancak bilincini hiç kaybetmedi ve 2. günden itibaren el ve ayaklarını hareket etmeye başladı. 10. günde yardımla yürümeye başladı. 19. günde yardımsız 20 metre kadar yürüyebilmeye başladı.
    Ama maalesef yutma sorunu bu kadar hızlı ilerlemiyor.7. güne kadar burundan beslendi . şimdi püre şeklinde yiyebiliyor. dil fonksiyonları halen zayıf, ama konuşmaları anlaşılıyor. Aşağıdaki sorularımı cevaplarsanız minnettar kalırız .
    *Yürüme fonksiyonu bu kadar hızlı geri gelmişken yutma’nın iyileşmesini hızlandıracak ne yapabiliriz ?
    *Annem halen kendi başına ve bastonsuz yürüyebilmenin hayalini kuruyor. Yürümedeki kaydettiği aşamayı göze alırsak ilerde bu mumkun mu ?
    *Annemin bir gözünde ıslak tip makula dejenarasyonu var. Ve kan sulandırıcılar diğer gözünde risk altında olmasına sebebiyet veriyor. Kan sulandırıcılar ömür boyumu kullanılacak yoksa ilerde dozu azaltılacakmı ?
    *Hastanede bu tip hastalarda sara benzeri kasılma nöbetleri beklenir buna hazır olun dediler. Ama Allaha Şükür bir kere bile olmadı böyle birşey. Bu tehlikeyi atlattık anlamına mı geliyor ?
    *Annem internetten haber okumayı çok severdi. Şimdi okumaya satırın ortasından başlıyor. Sol tarafı görmüyormu diye kontrol ediyorum. Görüyor. Ama yinede ortadan okumaya başlıyor sonra morali bozulup bırakıyor. Bu neden oluyor ve ilerde düzelirmi ?
    Şimdiden çok teşekkürler hocam

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çok geçmiş olsun. Feşçteki sorunları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  11. seyit ak

    iyi geceler doktor bey, 74 yaşında olan bir yakınım beyinde pıhtı atması sonucu yoğun bakıma alındı, hadisenin gerçekleştiği gün bilinci ve hareket kabiliyeti iyiydi. ancak 2. ve 3. gün durum biraz kötüye gitti. Bu vakalarda acaba ilk gün ve sonraki gün farkı var mıdır 3. gün bitti ve durumu durağan deniliyor ilk güne göre ödem den bahsediliyor ödem bu durumu çok mu kötü etkiler. şimdiden teşekkürler..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun bakım dönemini beklemek lazım. Şu anda bu ödemi çözecek tedaviler yapılıyordur. Sonrasında rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı.

  12. mualla

    Merhaba hocam annem yaklaşık 15 senedir felç beynine giden damarlar tıkandı ve epilepsi hastası sağ ayağı ve sağ kolu tutmuyo %75 raporu var fizik tedaviye de gitti ama hiç bir sonuç alamadı acaba iyileşirmi bir umut varmı

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Eğer felç sonrası hastanın tedavisi sıkı bir şekilde takip edilmez ise hasta gerileyebilir ve yatağa düşebilir. Maalesef ülkemizde rehabilitasyon uygulamalarında büyük eksiklikler yaşanmaktadır. Hastanın sıkı takibi ve kontrolleri büyük aksamalar göstermektedir. Halbuki düzenli periyotlarla hastanın takibi ve bazı zamanlarda düzeltici müdahaleler çok önemlidir. Üzerinden seneler geçmiş olsa bile felçte yapılabilecek çok önemli tedaviler bulunmaktadır. Felçteki sorunları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız.

  13. Azime Sandıkçıoğlu Tezgah

    Merhaba kayınpederim 70 yaşında .2006 yılında ( 60 yaşında iken) hipertansiyona bağlı haberi olmaksızın birden beyin kanaması geçirdi.Sağ tarafı felç oldu.Sonrasında 6 ay kadar fizik tedavi gördü. Çok hareketli ,kötü alışkanlıkları olmayan bir kişiydi.Tedavinin başında hızla ilerledi ancak bir süre sonra psikolojisi bozuldu.Şimdi evde kişisel ihtiyaçlarını görebiliyor.Ancak dışarı çıkarken birisinin koluna girip çok yavaş yürüyebiliyor.Bacaklarının güçsüz olmasından şikayetçi.Akapunktur tedavisi yapılıyor mu bu hastalıkta veya sizin tavsiye edeceğiniz bir tedavi varmıdır ? Şimdiden ilginize çok teşekkür ederim.Kullandığı ilaçlar Norvaks 5mg , Lioresel.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Felçteki sorunları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  14. kadir

    Merhaba Hocam annem 27 Temmuz da pihti atmasi sonucu felcgecirdi 1hafta oldu taburcu olali felcli sol tarafi ara ara agriyor ng ile besleniyor ama yogurt corba yiyor suda zorlaniyor sekeri tansiyonu yok 81 yasinda tuvaletinin geldigini ve herseyi biliyor herkesi taniyor sol bacakta hareketli iyilesme umudu varmidir ne yapabilirim yardimci olurmusunuz tesekkurler ben Feray oglumun mailini kullaniyorum

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Durumu iyi görünüyor kontrol altında NG sondası çıkabilecek gibi duruyor. ​Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Geçmiş olsun.

  15. ASLI

    merhaba Erbil bey. ben aslı. 23 yaşındayım. bu sabah uyandığımda ayağa kalkar kalmaz yere düştüm yürüyemediğimi ve kollarımın tutmadığını gördüm. ilk defa böyle birşey yaşıyorum. büyük bir acı ve ağrı içinde kaldım yaklasık bes dakika yerden kalkamadım her denememde ayağa kalkamadım acıyı hissetim ama vücudumu hareket ettiremedim. şu son 6 ay içerisinde tüm vücudumda belirgin bir kas ağrısı yaşıyorum. zaman zaman ellerim titriyor birşeyler döküyorum. ayak parmaklarımda kasılmalı ağrılar oluşuyor. herzaman çok yorgunum. eskiden yürüyebildiğim kadar artık yürüyemiyorum. masa başında çalışıyorum tüm gün oturmama rağmen hep yorgunum. haftada en az 3 kez şiddetli baş ağrım oluyor ve çoğu zaman içtiğim ilaçların bi faydası olmadığını görüyorum. başımın her iki yanında şakaklarımda ciddi seyrmeler oluyor. önümüzdeki hafta doktora gideceğim. sizce durumum ne olabilir? ve hangi bölüme başvurmalıyım? şimdiden çok teşekkür ederim. saygılarımla..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nöroloji ve bizler bakmalıyız. Geçmiş olsun.

  16. Esin Eruzun

    İyi akşamlar hocam
    Annem 7 gün önce havuzda boğulma vakası yaşadı yapılan ilk müdahaleye göre 15.dakkada kalbi atmaya başladı yoğun bakıma alındı.ilk gün nöbet geçirdi.sonra geçirmedi hocam,solunum,kalp,nabız tansiyon herşey normal .beyin emar sonucu yaygın hücre hasarı çıktı,annemin bilinci açıllmıyor hocam ,antalyadaydı tatilde bu olay başımıza geldiği için buradaki Antalya özel yaşam hastanesinde tedavisi devam ediyor.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​Annenizin şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarFından yapılması gerekiyor. Bu aşamada size yardımcı olacak yazım şudur ve önemlidir: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . İnşallah anneniz yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  17. Emre Tuncel

    Merhaba hocam. 2001 senesinde beyne giden damarlarımdan biri tıkandığı için sağ tarafımdan geçici felç geçirdim. Askerdeyken çürük aldım ve çürük raporunda “Serebrovasküler hastalıklar” yazıyordu. Engelli raporu alabilir miyim? Alırsam bile % kaç alabilirim? Şimdiden teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Fonksiyonel durumunuza bağlı olarak alacağınız raporun yüzdesi değişir. Heyet kurulunun muayene edip bakması gerekir.

      1. Sibel

        Hocam merhaba ben kayınpederi beyin kanamsina bağlı sağ taraflı felç geçirdi on beş gün kaldı ve çıkardılar ama hiç hali yok hiç uyanmiyo ve tepki gösterip gözünü bile acmiyo ne yapabiliriz bana cvp yazarsanız acil

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Bu durumda nöroloji ile görüşmeniz gerekiyor. Ayrıca bazen gereksiz birçok ilaç başlanıyor ve bunlar hastada aşırı uykuya neden oluyor. Bu konuya da özellikle dikkat edilmeli. Ayrıca rehabilitasyon çalışmaları çok önemli. ​https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Geçmiş olsun.

  18. Nahide

    Hocam iyi günler. Annem yüksek tansiyon hastası bundan 12 gün önce birden sol tarafının büyük bölümüne inme geldi. Ve annemi yogun bakıma aldılar. Fakat beynin sağ tarafında ödem oluştuğu için amaliyata aldılar annemin sağ kafatasını amaliyatla karın bölgesine yerleştiriler.annem 64 yaşında hocam istanbul’da yaşıyoruz. Doktorun dediğine göre eskisi gibi olmasını beklemeyin dedi. Hocam sizden ricam önereceginiz rehabilitasyon merkezi annemin azda olsa yürümesi şimdiden teşekkür ederim hocam

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

      1. Gokhan

        Hocam meraba .. Babam 2 ay once tia gecirdi sol tarafini tamamen kaybetmstik hemen hastanenin onunde oldu ve erken mudahale ile yeniden eski haline kavustu .. Bugun ise yine kendini kotu hissttgi icin hastaneye getrdk ve burada ufak bi atak gecrdi hocamzn tabiriyle .. Kan sulandirici serumla mudahale edildi daha sonra titreme basladi ve dokturn gelmesyle mr alindi ve pihti olustgnu soyledi su an sadece sol kolunda bi hasar olustu hareket var ama parmaklar cok esnek degil cok yavas hreket ediyo . Oncelikle bu pihtinin nereden geldigni ve neden kaynaklandgni nasil ogreneblrz dunyanin bir ucuna dahi gideriz yeterki bir tedavsi olsn ikincisi ise kolunu yeniden eski haline getrblr myz.

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Pıhtı ile ilgili incelemeler nörologların işi. Bizler rehabilitasyon ile ilgili süreçle ilgileniyoruz. Rehabilitasyon ile ilgili ​
          Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Geçmiş olsun.

  19. selcan yılmaz

    Merhaba hocam,annem 9 yıldır felçli,4 senedirde yatalak oldu.Hocam anneme 4 kardeş bakıyoruz.üçündede sesi hiç çıkmıyor ama bana gelince gece gündüz bağırıyor.sağ taraf felçli.beni kullanmaya çalışıyor bağırarak istediğini yaptırmaya çalısıyor.örneğin sol eliyle yemek yiyebiliyor,sol bacağını oynatabiliyor istiyorki ben yedireyim.ne yapacağımı şaşırdım.elimden geleni yapıyorum diğerlerine göre temiz bakarım bırakıp bir yere çıkmam.3 tane çocuğum var.onlarda eşimde çok kızıyorlar.annemin yanına bile girmek istemiyorlar ve annem herşeyi bilinçli yapıyor aklı yerinde sadece konuşamıyor.onlara yapmayıpta bende yapmasına anlam veremedim.nasıl davranmalıyım.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Zor bir durum. Psikiyatriden yardım isteyebilirsiniz. ​
      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  20. Arzu

    Merhaba hocam. Yeğenimi 10 gün önce kusmadan dolayı doktora götürdük. 3 farklı doktor da sebebini anlayamadı. 4. Doktor bizden tomografi istedi. Tomografi sonucunda beyninde tümör olduğunu öğrendik ve acilen üniversite hastahanesine getirdik ve ameliyat oldu. Allah’a şükür ameliyatı iyi geçti şu an patoloji sonuçlarını bekliyoruz. Benım sorum yeğenimin agzının sol tarafında kayma var agladıgında agzı sola dogru kayıyor ve sol iki parmagı bazen birbirinden ayrılıp titriyor. Bu durumu fiziki rehabilitasyon ile düzeltmemiz mümkün mü? Ne yapmamız gerekiyor ? Şimdiden teşekkürler..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Geçmiş olsun. Şu andaki durumda çocuğunuzun durumuna bakmak lazım detaylıca. Bilinç durumu nasıl? Beslenmesi iyi mi? Sadece ağızda kayma şikayeti mi var? Fonksiyonları ne durumda? Patoloji raporu çok önemli. Tüm bunlara bakarak bir yol haritası çizmek gerekir.

  21. Ebru

    Merhaba hocam babam 6 ay önce felc geçirdi beynin sol tarafindan buna tabi olarak sag tarafini hareket edemiyordu tekrar yurumesi geldi ama halrn kolunu hareket ettirmiyor ve konuşamıyor yazamıyor harfleri tanimiyor,fizik tedavi aliyo..acaba konusmasi yerine gelirmi tekrardan yazabilirimi bu tur hastalarıniz da olumlu ilerleme yasayan oldumu?litfen cevap yazarsaniz sevinirim teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      6 ay uzun bir süre. Bu sürede kolda ve konuşmada hiç gelişme olmuyorsa durum sıkıntılı demektir. Ancak yine de sabırla çalışmalara devam etmek lazım. Lütfen https://www.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Geçmiş olsun

  22. Gizem

    Merhaba hocam 20.06.2016 tarihinde babam iş yerinde beyin kanaması geçirdi orda bi makineye girmiş orda kimyasal madde zehirlenmesi beyin kanamasına yol acmis daha doğrusu düşünce beyinde baloncuk varmış o patlamış hastaneye gittiğinde bilinci kapalı gitmiş 9 gün bilinci kapalı yatti 10. Gün gözlerini açtı ve bilinci yerine geldi amilyatinin çok güzel geçtiği söylendi 5 saate yakın amilyati surdu şuan anestezi yoğun bakımda yatıyor ama solunum makinesine bağlıydı onu çıkardılar oksijene bağlıydı onuda çıkardılar kendi kendine nefes alıp verebiliyormus durumunun iyiye gittiğini söylüyorlar doktorlar ama sol tarafında his yok sağ tarafını çok iyi oynatiyor daha konuşamıyor ama konuşmaya çalışıyor ak ciğerleri gazdan dolayı etkilenmiş biraz oksijenle onu temizledikerini söylediler çok iyi ilgileniyorlar sonuç ne olur hocam bilgi verirmisinz babam 46 yaşında ve kendini iyi topladığını söylüyorlar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Anlattıklarınızdan yola çıkarak olulumlu gelişmeler olabileceğine inanıyorum. Şu anda yoğun bakımda yara açılmasını ve eklem deformite oluşumunu önleyecek önlemler alın. Bunun için size yerdımcı olacak yazım: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . Ayrıca ilerisi için https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada çok ayrıntılı bilgiler edineceksiniz. Geçmiş olsun.

  23. Funda

    Merhaba hocam 27 haziranda annem yumurtalık kisti ameliyatı oldu ve yumurtaliklar ile rahim alındı bir gece yoğun bakımda yatırdilar salı sabahı servise aldılar.servise alındığı gün yuruyebiliyordu ama bir kaç saat sonrasında yüzünde sol tarafında kayma başladı ve sol kol ve bacağı tutmadı hemen başka bir hastaneye sevkimiz yapıldı tomogrofi ve mr çekildi büyük bir damar tıkanmış ona bağlı olarak sol tarafına inme inmiş dendi.kan sulandırıcı ilaçlar verilmeye başlandı durumu iyiye gidiyor ve bir kaç gün sonra servise aliriz dediler.yavaş yavaş ödem ilaçlarını azaltarak kesmeye başlamışlar. Bizim merak ettiğimiz felçlik durumu düzelir mi ve sizin tavsiye edebileceğiniz bir merkez varmı ankara da yaşıyoruz annem şeker ve kalp ritim bozukluğu hastası ve 55 yaşında şimdiden bilgilendirdiginiz için çok teşekkür ederim

  24. ozan

    hocam kolay gelsin…..babam bir aydır diyalize bağlanıyor…diyaliz esnasında önce parmaklarında uyuşuklar meydana geldi. ve daha sonra bu koluna kadar yansıdı..kolunu hareket ettiriyor fakat parmakları hareket etmiyor…tomografi sonucu, beyinde küçük bir kılcal damarı sonucu, ellerini etkilediğini söyledi doktor…çok önemli bir durum değil dedi…babam komidin kullanan bir hasta..onun tozunu ayarladı doktor bey…3 gün yarım 1 gün tam şeklinde….ve bizi eve gönderdi…1 hafta oldu elini bazen hareket ettirebiliyor bazen de etmiyor…ne yapmamız lazım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nöroloji doktoru takip etmeli bu aşamada. Ayrıca rehabilitasyon çalışmalarına başlamak lazım. Geçmiş olsun.

  25. Özlem

    Hocam merhaba. Bundan 1 yıl önce babam felç geçirdi. Doktor beynine pıhtı attıgını ve beynin büyük kısmının hasar gördüğünü söyledi.15 güne yakın yoğun bakımda kaldı ve yoğun bakımda olduğu sürece 2 kere epilepsi krizi geçirdi. Yoğun bakımdan servise ilk çıktığı zamanlar sağ kol ve bacağında felç vardı ve konuşamıyordu, çoğu kişiyi tanımıyor ve katı yiyecek yiyemiyordu. Hastanede bir süre fizik tedavi gördü . Hala evde fizik tedavi görmeye devam ediyor.Şuan sağ bacağında azda olsa his ve hareket var . Anlama ve hatırlama konusunda ilerleme gösterdi ama konuşmasında hiç bir degisiklik yok.Babamın bu hastalıktan sonra konuşması mümkün mü? Bunun için ne gibi tedavi yöntemleri izleyebiliriz? İlginiz ve cevabınız için şimdiden teşekkür ederim hocam .

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yapılacak algı-mental-konuşma rehabilitasyonları ve uygulanacak genel rehabilitasyon çalışmaları olumlu yönde etki edebilir. Yalnız 1 yıl uzun bir süre bu sürede iyileşmenin çok büyük bir bölümü tamamlanıyor bu yüzden ne kadar gelişme olur çalışarak bakmak lazım. Geçmiş olsun.

  26. Dursun

    Hocam merhaba 3.5 ay önce teyzem yataktan düştü kalça kemiğini kırdı kalça protezi takıldı ankara hastanesinde 86 yaşında kendisi yoğun bakıma aldılar ameliyattan sonra ancak şimdi sadece bilinçsizce gözlerini açıp kapatıyor solunum cihazina bagli aynı zamanda midesinden mama ile besliyorlar beynine pihti atmış olduğunu düşünüyoruz diyolar ve bir teşhis koymadilar. Durumu hakkında endişeliyiz duzelmeyecegini ama böyle yaşayacağını söylüyorlar yapılabilecek bişey var mıdır

  27. Sevgi

    Selamlar hocam. Eşim 39 yaşında ve 24 ekim 2015 tarihinde hipertansiyona dayalı beyin kanaması geçirdi. Şişli etfal de çok erken bir müdehale ile sağ taraftaki kanamayı ameliyat ile tedavi ettiler. Bir hafta yoğun bakımdan servise çıktı. Sol tarafında güçsüzlük vardı sadece anlaşılır ve net bir biçimde konuşabiliyordu. 3 gün serviste kaldıktan sonra eve geçtik. Fizik tedavi için yatış haberi bekliyorduk. Evdeki İkinci gün bilinç denge ve konuşma kaybı ile hastaneye yeniden gittik. Kalp kaynaklı olduğunu söyledikleri pıhtı atma gerçekleştiğini engelleyemeyeceklerini yenisinin olmaması için yoğun bakıma alacaklarını söyleyerek yatırdılar. Bu arada enfeksiyonların biri bitiyor biri başlıyordu. İyice zayıfladı güçsüzleşti. Konuşma güçlüğü başladı. Sadece bir kaç kelime çıkarıyor. Norologlar pıhtının geçmeyeceğini hasarın kalacağını söylediler. Son iki aydır bahçelievlerde fizik tedavi görüyor. Fakat bu kadar ilerledi diyerek taburcu ediyorlar. Adım atmaya yeni başlamıştı. Evde devam edin dediler. Kafasını dik tutamayan sol tarafını hiç hareket ettiremeyen desteksiz oturamayan eşim şu anda sadece bunları yapabiliyor. Sol tarafını yerinde hareket ettirebiliyor başını tutabiliyor algısı da açık hafızasını yokluyorum ve hatırlayamaz dediğim şeyleri hatırladığını anlıyorum. Benim sorum pıhtı tıkanıklığının geçip geçmeyeceği yada tedavisinin olup olmadığı yeniden konuşup yürüyebilecek mi? Kepra ve tansiyon ilaçları alıyor sadece. Fizik tedaviye başka merkezlerde devam etmeli miyiz? Daha 39 yaşında. 8 ay geçti,

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Oluşan tıkanıklık belirli bir hrabiyeti beyinde yapmıştır. Bu sadece sabırla yapılacak yeterli ve doğru rehabilitasyon ile değiştirilebilir ve olumlu gelişmelerin yaşanmasına neden olabilir. Geçmiş olsun.

  28. BEDRİYE

    MERHABA HOCAM SAĞ BACAĞIMDAN POLİ SEKELİYİM..
    YÜRÜMEKTE ÇOK ZORLUK ÇEKİYORUM.AYAĞIMDA UZUNLUK FALAN YOK KALÇA DÜŞÜKLÜĞÜNDEN BİR BACAĞIM UZUN GÖRÜNÜYOR ,ŞUAN GİTTİĞİM DOK. FİZİK ÖNERDİ OLMAZSA ENGELLİ OLAN BACAĞININ DİZİN ALTINDAN KEMİĞİ KIRARIZ DEDİ. BU DURUMDA NE YAPMALIYIM AMALİYAT KONUSUNDA .İLGİNİZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Polioda elbette ameliyatlar gerekebiliyor. Ancak öncesinde ciddi rehabilitasyon çalışmaları ile nereye gidilebiliyor görmek gerekir. Geçmiş olsun.

  29. YEŞİM

    HOCAM MERHABA,
    KUZENİM 24 YAŞINDA TRAFİK KAZASI GEÇİRDİ.3 SAAT SONRA MÜDAHALE EDİLDİ,BEYİN KANAMASI GEÇİRMİŞTİ.11 GÜN UYUTULDU. YENİ UYANDIRILDI.YAPILAN TETKİKLERDE FELÇ KALMA DURUMUNUN OLMADIĞINI SÖYLEDİ DOKTORLAR.GÖZLERİYLE BİZİ İZLEYEBİLİYOR.AMA KONUŞAMIYOR VE HAREKET ETMİYOR NE YAPABİLİRİZ NASIL BİR YOL İZLEMEMİZ GEREKİYOR.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun bakım sürecini bekleyeceksiniz. Sonrasında tekrar konuşalım. geçmiş olsun.

  30. SEVİM ŞAHİN

    Merhabalar ; Benim 74 yaşında olan kayın pederim 30,05,2016 tarih sabahında birden bire fenalaştı.Ambulans ile hastaneye kaldırdık.tansiyon ve şekeri vardı.Doktorlar bize yaptıkları tetkikler sonrasında kayın pederimin sol şah damarının %100 ,sağ damarının da %65 oranında tıkalı olduğunu söylediler.Felç geçirmiş sağ elinde hiç his yok sağ ayağında çok az his var birde konuşamıyor ama bizleri tanıyor.Bir hafta sonra yani dün hastaneden taburcu ettiler.Bize bir ay evde kan sulandırıcı ilaçlarla ilaç tedavi yapıldıktan sonra ameliyat için karar vermemizi istediler ve riskli dediler.Bu gün 06,06,2016 tarihinde geceden beri hiç uyanmadan uyuduğu için ve bedeninde soğukluk olduğu için korktuk ve ambulans ile tekrar acil hastaneye götürdük.Ben sizden bilgi almak istiyorum bu tür hastaları bir hafta yatırıp eve göndermeleri doğrumu ve götürdüğümüz hastane bizim hastamızın normal bir hasta olmadığını ameliyat için bizimde hastane araştırmamızı söylediler.Ne yapmamız gerekiyor bilemiyoruz.Düzelir mi ? Nasıl bir tedavi yapılması gerekiyor acaba.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hastanın klinik durumu ne icap ediyorsa hekimler onu yapıyorlar. Ancak bazen siz de olduğu gibi işler yolunda gitmeyebiliyor. Bu aşamada nörolojinin takibinde kalmanız durum stabilleştiğinde derhal rehabilitasyon çalışmalarına başlamak gerekiyor. Geçmiş olsun.

  31. Özgür sarikaya

    Hocam; 12 yaşından itibaren ritim bozukluğu yüzünden 8 yildir kalp pili ile yaşayan ve tansiyon ve kalp rahatsızlıkları sürekli devam eden yeğenimin bugün anı rahatsızlığı ile hastaneye geldik. Beynine pıhtı attığını bildirdiler. Ağzında şekil bozukluğu ve sol tarafında hissetme eksikliği vardı hastaneye geldiğinde. İlk üç saatte verilmesi gereken bir ilaç için aileden onay aldılar. Risk oranı %90 dediler. Kalp rahatsızlığı ve kalp pili olan hastalarda bu tür tedaviler nasıl olur bilgilendirme Yapabilirsiniz memnun olurum. Saygılarımla.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu konu hakkında nöroloji ve acil hekimlerinden bilgi almalısınız. Geçmiş olsun.

  32. REYHAN BÜYÜKPINAR

    Erbil Hocam Merhaba; Babama yaklaşık yedi ay önce akciğer kanseri teşhisi kondu tümör metastas yaparak sakrum bölgegsi ve T7 omurga bölgesine yayılarak sinirlere bası yaptı ve belden aşağısını felç etti gittiğim beyin cerrahları (Prof.dr Konuralp İlbay, Doç.dr Bülent Düz. Prof.dr Ahmet Alanay) hiçbir şekilde ayağa kalkma ihtimalinin olmayacağını bildirdiler. Onkoloji doktorumuz Prof.dr Kazım Uygun Hastanın refahı için Fizik tedavi ile görüşmemizi önerdi, hasta şu an yatmaktadır belden aşağısı ile birlikte küçük ve büyük tuvaletini hissetmemektedir. bacaklarda istem dışı hareketlenmeler ve rahatsız edici boyutta kasılmalar olmaktadır. Şu an Gebze Medical Park Hastanesi Fizik tedavi bölümünde akım tedavisi ve rahatlatıcı hareketler yapılmaktadır, yaklaşık 12 seans oldu fakat kasılmaları çok fazla engelleyemedik, konu ile ilgili yapabileceğimiz başka yöntemler olabilir mi? Not : öncesinde tüm radyoterapi ve kemoterapi tedavileri yapılmıştır.
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kasılmalar bu şekilde çok rahatsız edici olabiliyor. bunun için toksin enjeksiyonları faydalı olacaktır. Geçmiş olsun.

  33. Barış

    Sayın Erbil bey merhaba,
    Babam 1996 yılında yüksek gerilim hattından kopan kablodan kaynaklı şapkasındaki metalden elektirik çarpması sonucu bir süre hastanede komada yattı. Sonuçta kafatasınde 7 cm lik çapta yanık oluştu ve bacakları felç oldu. Yıllar sonra o yanık iyileşti, fakat ayakları felç kaldı. İlk zamanlar koltuk değnekleri ile yürüyordu fakat sonradan değnekleride bıraktı, son bir kaç yıldır dizleri üstünde ihtiyaçlarını karşılıyor. Konuşmasında herhangi bir problem yok. 85 yaşında ama iç organları çok sağlıklı, en büyük arzusu tekrar yürüyebilmek. Acaba tekrar yürütme imkanı varmı. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki yenileme çalışmalarından ötürü geç cevap verebiliyorum. Önceleri yürüyebilirken sonradan bunu yapmaması belirli bazı nedenlere bağlı olabilir. Bunlar içinde bacaklarda kasılmaların artması önemlidir çünkü kasların toksin ile gevşetilmesi yararlı olabilir. Değerlendirmek lazım. Geçmiş olsun.

  34. Ersin

    Hocam merhabalar. Babam bundan 1 sene önce kullandığı anti deprasan,uyku ilacı vs kullandığından dolayı yada başka bir şey tam bilmiyorum konuşmasında ve hareketlerinde bozukluk oldu. İlaçlardan dolayıdır,psikolojiktir geçer diyerek bekledik. Ama aylar geçti iyileşmedi. Aralık ayında Nöroloji doktoruna gittik.İlk bakışta babamın diline baktı ve sola dönmediğini gördü. Sonra mr çektirdik,kan testi yaptırdık ve babam kısmı felç geçirmiş ama dış görünüşte ağzında bir yamukluk yok. Konuşması bozuk ama o kadar kötü değil. Ayrıca sol elinde biraz titreme var ve düğme düğmelemek,poşet açma vs şeyleeri yaparken zorlanıyor. Doktorumuz aralık ayında Nötroofil,Coraspin ve çipram verdi ama pek ilerleme yok. Biz de başka doktor arayışlarına geçtik. Siz bakıyor musunuz yoksa başka nöroloji doktoruna mı gidelim. Teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki yenileme çalışmalarından ötürü geç cevap verebiliyorum. Hem nöroloji hem de bizler değerlendirmeliyiz. Yapılacak rehabilitasyon çalışamaları faydalı olacaktır. Geçmiş olsun.

  35. ismahan

    Merhaba hocam babaanne m27 gün önce sağ tarafından felç geçirdi ve hala yoğun bakımda beynine pıhtı atmışbeyninin yarisi yok deniliyor ama belli bbaşlı şeylere tepki veriyor gözleri ile bizi takip ediyor elimizi sımsıkı tutuyor konuşmak için çabalıyor dün ben çıkarken elini kaldır dedim kaldırdı ayaklarının ikisi de hareket ediyor sol eli baya çalışıyor sadece sol kolu hiçhareket etmiyor beynin yarışıyoksa bunları yapabilir mi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki yenileme çalışmalarından ötürü geç cevap verebiliyorum. Şu anda hastamız nasıl? Yoğun bakımdan çıktı mı? Bilgi verirseniz görüşlerimi yazarım. Geçmiş olsun.

  36. Baris

    Hocam merhaba.
    Babam ilk 2008 de beyin kanamasina bagli sol tarafi olmak uzere felc gecirdi ancak gerek cok az fiziki tedavi gerekse evde ilgilenme ile sadece sol ayak ta etki kaldi ve etki de ayagini suruyerek yurumesi.

    2015 ocakta tekrardan beyin kanamasina bagli olarak bu defa sag tarafina ve konusmasina felc gecirdi. İlk hafta hic hareket edemez iken ayni zamanda yatakta bile dik duramaz iken ikinci haftadan itibaren yavas yavas hareketlendi. O zaman dan itibaren yetersiz fiziki tedavi ile de olsa su an yurutec ile cok yavas ta olsa adim adim yuruyebiliyor.
    Ancak asil olan , sag el ve ayakta guc olmasina ragmen, sag elde yavas hareket ancak sag ayak ta adimi one dogru atmakta xok yetersiz. Eger adim atsa yurutec olmasa bile kendisi belki yuruyebilir. Asil sorun adimi ileriye atamamasi. Buna bagli olarak biraz da korku ile denge sagllayamamasi.Ve ayaklarinda da cok sisme var.

    Bu kadar gecmesine ragmen fiziki tedavi halen etkili olabilirmi?

    Simdiden tesekkurler hocam.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki yenileme çalışmalarından ötürü geç cevap verebiliyorum. Ardından uzun yıllar bile geçmiş olsa felçte yapılacaklarla az veya çok fayda sağlamak mümkündür. yeter ki yeterli ve doğru rehabilitasyon ve tedaviler yapılsın. Geçmiş olsun.

  37. T.Turgut

    Hocam merhabalar,annem 51 yaşında yüksek tansiyon ve kalp damar tıkanıklığı rahatsızlığı vardı.Bunlara ilave bir de beyinde oluşan pıhtı sebebiyle yutkunmada ve yürümede sorun yaşamaya başladı. Tedavisi sonucunda yutkunması düzeldi gibi ancak yürümekte güçlük çekiyor.Fizik tedaviye başladık yaklaşık 4 hafta da 3 gün seansa girdi. Başlarda iyi geldi zannediyorduk ancak son 1 haftadır daha kötüye gitmeye başladı. Bacaklarında kasılmalar oluyor dizlerini kırmakta zorlanıyor, dengesini sağlayamıyor kendini istemeden öne doğru itiyor.Fiziğe başlamadan önce botox önermişlerdi, fizyoterapist önce fiziğe başlanmasını daha sonra iyi gelmezse botox olacağını söylemişti.Çok fazla hissizlik yok ancak kasılmalardan ötürü yürüyemiyor. Sizce botox iyi gelecek mi? Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki yenileme çalışmalarından ötürü geç cevap verebiliyorum. Felçte toksin merkezi öneme sahiptir. Ancak tabii ki tek başına olmamalı birçok doğru ve yeterli tedaviler yapılmalı. Öncelikle https://www.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımızı izleyin lütfen. Geçmiş

  38. ilkay

    HOCAM CEVAPLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM. babam 64 yaşında 2 yıl önce damar yumağı (avm) rahatsızlığı yüzünden gamma knıfe tedavisi oldu ancak 16 gün önce ani bir beyin kanaması geçirdi sol tarafında felç ve yutmada problem var yoğun bakımda bilinçsiz 5 gün yattı ve ameliyata alındı ameliyat öncesi doktorun yazdıkları : sağ frontotemporal bölgede subkortikal ak madde düzeyinden perirölandik-periventiküler alana, temporal loba ve eksternal kapsül düzeyinde uzanım gösteren lobüle konturlu 70x45x45 mm boyutlarında ıntraparankimal hematom ve çevresinde hipodens vazojenik ödem mevcuttur. sağ frontotemporal bölgede bu hematomun dışında en büyüğü 1,5 cm çapa ulaşan intraparankimal hematom sahaları izlenmektedir. hematomun kitle etkisine sekonder bu bölgede sulkus ve fissürler silinmiştir. lateral ventrikül korpus ve frontal hornunda belirgin bası mevcuttur. orta hattan sola 12mm şift izlenmektedir.sağda bazal sisternalar daralmıştır. sellar ve parasellar bölge kavernoz sinüsler normaldir. posteriör fossa oluşumları. beyin sapı, pons ve serebellar hemisferler normaldir. her iki oküler bulb, retrobulber yağ dokusu, optik sinirin izlenebilen kesimleri optik kiazma normaldir. beyin kanamasından 2 gün sonra verilen rapor buydu. Marmara ünv. sevk edildik ve kanamadan 5 gün sonra ameliyata alındı kalbinde stend olduğu için kan sulandırıcı kullanıyordu ameliyatta sadece beyni saran kan pıhtıları alınmış kanayan damar derinde olduğu için hiç bir işlem yapılmamış ameliyattan sonra 15 gün yoğun bakımda kaldı sonra normal odaya çıkardılar yatak bakım hastası midesine tüp takılacak yutması yok konuşamıyor 2 gün odada yattı ama balgam çok fazlaydı ve atamıyordu bu defada zatürre olmuş yine yoğun bakıma aldılar 5 gündür yine yoğun bakımda toplam 26 gün oldu bu yoğun bakım süreci çok fazla değilmi diğer organlarıda zarar görürmü yatak bakım hastası olarak hastaneden çıkmaya razıyız ama süreç çok uzadı sonucun kötü olması bizi çok korkutuyor. en az bir hafta daha kalması gerekiyormuş. rehabilitasyona başlayamıyoruz zaman geçtikçe vücut tedaviyide kabul etmez hale gelecek.ne yapacağımızı şaşırdık lütfen fikrinizi söylermisiniz.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemin yenilenme çalışmalarından dolayı geç cevap yazabiliyorum. Hastamızın durumu nasıl oldu?

  39. mussi

    merhaba hocam annem 7 ay önce beyin kanaması geçirdi kanama sağ tarafta 1 lira büyüklüğnde olduğu söylendi 1 ay sonra destekle yürümeye başladı şuanda birine bağımlı olmadan gezebiliyor ama sol kolunu kullanamıyor omuzunda kasması var günde 3 defa lioresal kullnıyor 9 seans ozon tedavisi aldı fizik tedaviyede devam ediyoruz ama terapistimizin bize söyldeği zaman gerekli bekleryerek hata mı yapıyoruz yoksa başka alternatif yollar bulmamız mı gerekli

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemin yenilenme çalışmalarından dolayı geç cevap yazabiliyorum. Öncelikle şunu söylemeliyim ki ozon gibi tedavilerin hiçbir faydası yoktur. Hatta zararı bile olabilir. Bu tip bilimsel olmayan uygulamalardan uzak durmanızı öneririm. Öncelikle https://www.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımızı seyretmenizi isterim burada gerekli bütün cevapları alabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  40. Hüsam

    Merhaba hocam iyi günler.
    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
    29 mart salı günü akşam annem evde konuşamama ve kolunda hissizlik ile hastaneye götürdük. Beyin tomografisi sonucunda doktor beyin kanaması oluşmuş ve ödem yapmış dedi. Annem yüksek tansiyon hastası idi. Hemen yogun bakıma aldılar diger gün ögleyin kafaiçi basıncın fazlalaştıgını ve ameliyata almaları gerektigini söylediler. 5 buçuk saat ameliyatının ardından yogun bakıma aldılar 18 gün yogun bakımd kaldı sonra normal odaya aldırlar beyni açık kafatasını karnına koymuşlar. Sol ayak ve kolu tutmuyor hiç kaynaştıranıyor ama hafıza ve konuşması normal , 18 gün sonra normal odaya aldılar. Geçen cuma günü tabırxu oldu ve başka hastanede fizik tedavi görecek. Hocam annemmin yaşı 51 , sol tarafını kullanma şandı varmıdır iyi gü ler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemin yenilenme çalışmalarından dolayı geç cevap yazabiliyorum. Annenizin beyindeki lezyonun durumuna ve yapılacak rehabilitasyon çalışmalarının ve tedavilerin yeterliliğine bağlı olarak olumlu gelişmeler elde edilebilir. Lütfen öncelikle https://www.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımızı seyredin. Geçmiş olsun.

  41. Arif

    Hocam Merhaba,

    Abim 2 gün önce ağır başağrısı ve konusma bozukluğuyla hastaneye kaldırıldı. Beyin kanaması olduğunu öğrendik, doktor hipotip adlı ilacı bulmamızı söyledi pazar günü olduğu için zor da olsa ilaca ulaştık. İlacı verdikten sonra beklemeye başladık, ancak bu arada atak geçirdi ve acilen ameliyata aldılar beyinin ödem yaptığını ve müdahale gerektiğini söylediler. Operasyondan sonra beyindeki kanamanın durması ve ödemin inmesini beklemek için yoğun bakıma uyutulmaya götürüldü, doktorun dediğine göre sadece sağ eli biraz tepki veriyormuş. Sürekli başka profesörler ile iletişim halindeyiz, birtanesi ilaç ile kanamayı durdurup ameliyat edebileceğini söyledi, beklemenin zararlı olduğunu söyledi bu konudaki görüşünüz ve yorumunuz çok önemli hocam. teşekkür ederim.

    1. Bu verdiğiniz bilgilerle birşey söylemem mümkün değil. Ancak ameliyatı yapmak isteyen doktor ile hangi olasılıkla neler olacağını öğrenmenizi ve ona göre karar vermenizi şiddetle tavsiye ederim. Geçmiş olsun

  42. Volkan

    Hocam merhabalar babam 66 yasinda gece uykuda siddetli kusma ile sag kol ve sag bacagini kullanamaz hale geldi 4 saatte hastaneye ulastirabildim hemen tehsis konuldu ve Ilac tedavisine baslandi ilk gun sol ayar ve elini kullaniyor ve komutlari aliyordu ikinci gun bilinci kapandi hic konusmuyor doktoru beyin de odem buyuyor ameliyata alicaktik durdu buyume diyor ve surekli sol elini sikip brakiyor hatta elini yataga baglamislar aci cekiyormudur Hocam iggilesme olasiligi varmi bu arada babam 66 yasinda ve beyin de kanama yok pihti var iyi gunler

  43. Mustafa Altın

    Hocam iyi günler cevap verdiğiniz için şimdiden teşekkür ederim benim annem de dört yıl öncesinde bir beyin kanaması geçirdiği beyin kanaması geçici süre hafıza kaybına sebebiyet verdi Ve sonrasında annem düzeldi. ardından geldiğimiz süreçte annem şu anda bildiği kelimeleri bile dile dökülmeye başladı. Şu anda söylediklerimizden yüzde atmış 70 ini anlıyor fakat bize cevap veremiyor bu konuda bize yardımcı olursanız sevinirim teşekkür ederim.

  44. Hatice

    MErhaba doktor bey benim babam 70 yaşında 3 yıl önce beynin konuşma merkezine pıhtı attı hastahaneye yatırdık bilinci açıktı sadecr konuşamıyordu. Ertesi gün iyileşti düzeldi.şimdi ise pazar günü sabah kahvaltıdayken tekrar konuşma merkezine pıhtı attı. Bu sefer bilinci kapalıydı.üniversite Hastahanesine kaldırdık yoğun bakıma aldılar.Hala yoğun bakımda bilinci açık mı değil mi anlayamadık seslenince tam tersi farklı yere bakıyor sağ tarafımda güçsüzlük var.durumu stabil diyor doktoru. İyiye giderse perşembe servise cıkaracaklarmış. Bize bilgi verirmisini lütfen. Nasıl olur iyileşir mi?

    1. Şu anda yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tedavi etmeliler. Onlar ne zaman taburcu ederlerse o zaman çıkarın. Şu anda yoğun bakımda yara açılmasını ve eklem deformite oluşumunu önleyecek önlemler alın. Bunun için size yerdımcı olacak yazım: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . Ayrıca ilerisi için https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada çok ayrıntılı bilgiler edineceksiniz. Geçmiş olsun.

      1. Hatice

        Teşekkür ederim hocam. 8 gün oldu Bugün gördüm babamı sağ tarafı hareket etmiyor hiç. Bilinci açık elimi sıkıyor hafif gülümsüyor yanından gitmemizi istemiyor.giderken el salladı bize. Daha yemek yiyemiyor doktor yiyebildiğinde servise çıkaarıcaz diyor.biz yanındayken hemşire çağırdı ona bakmadı bize baktı sürekli.konuşamıyor hala. Konuşmaya çalışıyor heyecanlanıyor sadece ama hiç kelime çıkmıyor konuşamayınca üzülüyor. Sizce durumu nasıl? Sağ tarafı hareket edr mi konusabilir mi?

  45. SİBEL

    Hocam merhaba , annem 9 yıl önce inme geçirdi.Noroloji doktoru bazı ilaçlar verdi ancak yaklaşık 5 yıldır Cerrahpaş hastanesi noroloji bölümü tarafından durumu takip ediliyor.Sağ bacağını kaldırıken zorlanıyor .Tek gözü tama yakın diğer gözü %10 görüyor.Dolayısıyla yürürken denge problemleri oluyor ve sık sık düşüyor.Düşmekten korktuğu için iyice ağır yürüyor.Sbah akşam 1/2 tablet lioresal alıyor.Ayrıca tansiyon hastası sabah co-diovan akşam beloc alıyor.Coraspin kullanıyor.İdrar tutuma / yetişememe probleminden dolayı vesicare kullanıyor. Fizik tedavi doktoru bazı egzersizler verdi.Botoks önermedi.Ağır yürüme yaşam standardını çok etkiliyor dışarı çıkartmak oldukça zor.Bize konuyla ilgili bir yardımınız olabilirmi. Teşekkür eder ,iyi çalışmalar dilerim.

      1. Hatice

        Cevabınız için çok Teşekkür ederim hocam. Dün doktoruyla görüştük biraz daha iyi dedi.boyun damarından atmış olabilrceğini düşünüyormuş araştırıyorlarmış ağzındaki oksijen maskesini cıkarmaya calışmış ellerini bağlamışlar yatağa o yüzden.felçli bacağına dokunmuşlar önce hissetmiş sonrakinde hissetmemiş .bu seferde pazartesi iyiye giderse servise cıkarırız dedi.açık açık söyleyeyim konuşamaz yada çok az konusur dedi ama biz ümit kesmiyoruz sizce konusabilir mi hocam. yara açılmasını, eklem deformitesini engelleyecek önlemleri yapmak zorundalardır değil mi önemli çünkü ama Yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. Şimdiden tekrar vereceğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum.

        1. Yapmaları lazım ama personel eksikliğinden sıkıntılar oluyor. Lütfen siz de kontrol edin. Geçmiş olsun

  46. eshabil

    2008 de trafik kazasinda araba carpti 2008den bu zamana kadar yuruyemedim hocam beyin yurumeme komut vermiyormu tek sorunum yuruyemek baska hic bir yerimde sıkıntı yok cok sukur.

    1. Yeterli tedaviler yapıldı mı bilemiyorum. Eğer hasar büyükse o zaman yürümek de imkansız olabilir. Değerlendirmek lazım. Geçmiş olsun.

  47. Murat

    Hocam iyi akşamlar.Dedemin beynine kan pıhtısi atması sonucu gözlerinde görme azaldı. Hafızası neredeyse tamamen gitti. Yanında olmamıza rağmen yüksek sesle isimlerimizi bağırıyor. Birde sürekli tuvaletinin geldiğini söylüyor fakat tuvaleti yok. Geceleri ne kendisi uyuyor nede etrafındaki insanları bağırarak uyutuyor. Bunun bir çözümü var mıdır ? Yoksa sürekli böyle mi gider. Şimdiden teşekkür ederim.

    1. Felccin birçok tedavisi var. İlaçlar ve rehabilitasyon uygulamaları ile dedeniz oldukça rahatlatılabilir. İdrar sorunu çok eksik değerlendiriliyor. Bakmak lazım. Geçmiş olsun.

  48. SEFA

    hocam merhabalar yakınım beynin sol tarafında kanama geçirdi ve sağ tarafı tutmuyor, konuşamıyor ve yutkunamıyor. doktoru felç ve konuşması için ümitlli ama yutkunması için bişey demiyor düzelir mi

    1. Beyindeki lezyonun yeri ve ciddiyetine göre değişir. Bir de yutma rehabilitasyonu yapılmalı. Geçmiş olsun.

      1. nurcan

        Hocam iyi gunler esim on gun once evdeyken duvardaki tablo ve yastiklari sormaya basladi bunlar ne diye cok uyku yapti agizdan salyalar akmaya basladi.hastaneye goturduk igne ilac tedavisi baslanildi beyinde tikanma ya bagli oldugu anlasildi bugun kontrele goturduk doktoru renk sordu renge dogru yanit verdi hic konusamiyordu konusmasi her gecen gun daha iyi ama arada takiliyor sizce tamamen duzelirmi

  49. Esra

    Merhaba hocam,
    Şimdiden çok teşekkür ederim. Anneannem bundan önce 3 kere felç geçirmişti. İlk ikisinde eski sağlığına kavuşsa da sonuncuda sol tarafta hasar kaldı ve sol kolunu kullanamamaya başladı ama bizim çabamızla bacağı eski haline az da olsa döndü, en azından tuvalete gidebiliyordu.
    Yaklaşık 2 hafta önce sürekli uyuması, bağırması, yürüyememesi ve konuşamaması üzerine acile kaldırdık. Bize beyin kanaması geçirdiğini ameliyat ettirmezsek 1 aya öleceğini söylediler. Ameliyattan çıkamayacağı da seçenekler arasındaydı. Ama çıkmayı başardı.
    Ameliyatın başarılı geçtiğini kanı temizlediklerini söylediler. Sonrasında yavaş yavaş anlaşılmasa da bir şeyler söylemeye ve elimizi sıkmaya başladı ama aniden tüm bunlar kesildi ve biraz biraz bir şeyler yerken bu da kesildi.
    Hiç gözünü açmıyor, bilinci kapalı gibi, arada sırada “Neren ağrıyor?” diye sorunca cevap veriyor. Yemek yemiyor, doktorlar ümidi kesin artık yürümez diyorlar.
    Hocam bu durumda ne yapmamız gerekir, gerçekten çok kötü durumdayız. Hastamız bu şekilde yaşamaya devam edebilir mi? Eskisi gibi yürümesi mümkün müdür?
    Çok uzun yazdım, özür diyorum ve cevabınız için şimdiden çok teşekkürler.

    1. Bu gibi durumlarda beynin ne kadar etkilendiği önemli. Belli ki anneannenizde ağır bir felç var. Rehabilitasyon çalışmaları sabırla devam ettirilmeli. Yoksa daha çok gerileme, daha çok ağı, yatak yarası vb. durumlar ortaya çıkar. Elbette değerlendirilmeli çalışılmalı ancak yataktan çıkma umudu yoksa buna uygun tedbirler almak gerek. Böyle hastalarımda evlerini uygun hale getiriyoruz. Hastanın rahat edeceği ve komplikasyonların minimuma düşürüleceği önlemler alıyoruz. Ancak dediğim gibi hastanın yürüme şansı var mı neler yapılabilir mutlaka bakmak lazım. Geçmiş olsun.

  50. Ufuk goksu

    Mrb ıyı aksamlar hocam benim babam 8 ay once beyın kamanaması felc gecırdı suan durumu ıyı fakat hafıf aksamaları vaar sag el yenı yenı topluyor bır tanıdgmz doktor onerdı ıgne tedavısıyle felclı hastalar duzelıyormus sızce goturmek geerekırmı

Bir cevap yazın