Serebral palsi tedavisi ‘nde zorunlu kullanım tedavisi

Serebral Palsi ‘yi tamamen iyileştiren bir tedavi yoktur. Ancak çocuğu geliştirecek çok önemli tedaviler ve rehabilitasyon programları vardır.

Serebral Palsi tedavisi

Serebral palsi tedavisinde hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, çocuğun bağımsızlık düzeyi arttırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Her hasta için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca Zorunlu Kullanım Tedavisi , Vücut Ağırlığı Destekli Yürüme Bandı Eğitimi, Hippoterapi (Atla Terapi), Transkraniyal Doğru Akım tedavisi, Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar, kinezyo-bantlama gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Çocuğunuza o dönemde hangi tedavilerin uygulanacağına bu konuda deneyimli bir Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Hekim karar vermeli ve çocuğunuzdaki gelişmeleri takip ederek gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.

Serebral palsi ‘de atla terapi ( hippoterapi )

Serebral palsili çocukların rehabilitasyon programları yaşı ve fonksiyonel durumuna göre belirlenir. Serebral palsili çocuğun tedavi ve rehabilitasyonunda fizyoterapi, iş ve uğraşı terapisi, konuşma ve yutma terapisi, özel eğitim uygulamaları, ortez ve protez uygulamaları, farmakolojik uygulamalar  (medikal tedaviler ve toksin uygulamaları) ve  cerrahi uygulamalar yer alır.

Serebral Palsi ‘nin tedavisi için toksin uygulamaları merkezi öneme sahiptir

Serebral palsi tedavisi, özellikle spastik tip serebral palside, toksin tedavisi olmazsa olmazlardandır. Toksin tedavisi ile cerrahi girişim endikasyonu çok azalmıştır. Bebek 20 aylıktan itibaren ve 10 kg olduktan sonra periyodik olarak toksin uygulamaları yapılmalı ve ardından yoğun rehabilitasyon programlarına alınmalıdır. Bu şekilde ergenliğe kadar tedavi edilir ve gerekirse bu dönemden sonra cerrahi tedaviler de uygulanabilir. Ancak, büyüme evresinde özellikle omurilikte eğrilik ve kalça çıkıkları için cerrahi tedaviler uygulanabilir.

Serebral palsi ‘de toksin uygulaması

Neden toksin?

Çocuklara toksin uygulamanın birden fazla nedeni vardır. Birinci neden çocuklardaki kasılmanın verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmaktır. Kasılmalar nedeni ile ciddi sıkıntılar içinde olan çocuklar toksin uygulamalarından sonra rahatlamaktadırlar. İkinci neden çocuğun düzgün büyümesini sağlamaktır. Kasılan (spastik) kaslar toksin ile gevşetilmez ise çocuğun büyümesinde geri kalmalar görülmektedir. Örneğin bacakları tutulmuş bir çocukta kaslar toksin ile gevşetilmez ise çocuğun kolları normal büyümesine karşı bacakları ciddi oranlarda kısa kalabilmektedir. Üçüncü neden ise elbette kasların gevşetilmesi ile fonksiyonda ilerlemelerin olmasıdır. Birçok spastik serebral palsi ‘li çocuk, aşırı kasılmalarından dolayı fonksiyonları yeterli derecede yerine getirememektedir. Toksin ile kasların gevşemesi çocuktaki mevcut potansiyeli ortaya çıkabilmektedir.

 

 

This Post Has 160 Comments

  1. Hüseyin Özturk

    Slm hocam benim çocuğum 2 buçuk yaşında sp hastası 1 buçuk yıldır fizik tedavi görüyoruz iyileşme var biraz ama hala yürüyemiyor ayaklarını çarpık atıyor nasıl bir tedavi olması gerekiyor bu hastalık kalicimi

  2. Eliz

    Merhabalar hocam 15 Aylık oğlum var epilepsi teşhisi kondu 4,5 aylıkken 1 Aydır dönmeye başladı mr temiz algıları açık göz takibi var adına dönüyor beni tanıyor 3 doktora gittim bir tanı koyamadılar cp bebek olabilir mi başını kucakta tutuyor fakat oturur durumda çok iyi değil henüz destekli oturuyor genetik ve metabolizma da temiz b 12 eksik dediler iğne oldu kan değerleri düzeldi geç kalındıysa geri dönüşü olmayan bozukluklar olabilir dedi doktor yanı bu herşeyi geç yapıcak mı yoksa yapmayacak anlamına mı geliyor bana yardımcı olurmusunuz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuzun fiziksel ve mental gelişimine bakmak gerekiyor. Eğer gecikme varsa derhal tedavilere başlamak gerekir. Geçmiş olsun.

  3. Rafet

    Merhaba hocam

    Benim 6 yaşında nonketotik hiperglisinemi tanısı konulan bir kızım var acaba tedavisi kliginizde tedavisi varmı?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuzda motor/mental gelişim geriliği bakmak lazım. Eğer böyle bir durumu varsa yapılacak çok şey var elbette. Geçmiş olsun.

  4. Bekir

    Merhaba hocam oğlum 10 yaşında 2 yaşında başladık tedaviye cp dipleji 4 yaşına kadar narkozsuz Botox oldu ama faydası olmadı sonra başka doktora başladık narkozlu Botox oldu yürümesi zayıfti şimdi çok iyi parmak ucunda yürüyordu şimdi azaldi ama dizilerini hafif bükük yürüyor doktorumuz ameliyat olmasi lazim dedi kendi islerini yapıyor 3.sınıfa gidiyor. okula kendisi gidiyor (500mmesafe) herseyi yapıyor ince motor zayıf sadece ama biz ameliyat olsun istemiyoruz sizide takip ediyordum bu konuda fikrinizi almak istedim ameliyat olup daha kötü olanlar var sizin düşünceniz nedir hocam Teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palside mümkün mertebe geç evrede ameliyat olmalıdır. 10 yaşın altında ameliyat önermiyoruz genellikle. Eğer botox ile çocuğunuzun yürümesi iyi oluyorsa ameliyata gerek de olmayabilir. Geçmiş olsun.

  5. banu

    Merhaba Hocam,
    Benim kizim 5 yasinda CP hastasi. Epilepsi de geciriyor siklikla. Ayagina botoks tedavisi uyguluyoruz her 6 ayda bir. Tedavi masraflari cok pahali. ayrica basincli giysi diye bir konudan bahsetmissiniz sizce gercekten fayda saglar mi??; nereden ulasabilirim o kiyafetlere.
    Saygilarimla

  6. Cengiz meşe

    Slm hocam kızım 5 yaşında anne karnında oksijensiz kaldı dediler sonra serebral palsi dediler kızım da baş Tutamıyorum konuşmuyor ayaklarını totamıyor sürekli sırt üstü kalmak zorunda bunun tedavisi olurmu hocam cevap yazarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler size

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  7. Mustafa aslan

    Slm. Hocam oglum dötr yaşına girdi bir yıl önce opitik otizim teşhisi konuldu %40
    Çocuk konuşmuyor altını bağlıyoruz halen

    motoru yavaş beyini yavaş çalışıyor diyorlar seberl palsi tedavisi uygulaya bilirmiyiz nasıl bir faydası olur yardımlarını rica ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle çocuğunuzda serebral palsi de var mı buna bakmak lazım. Geçmiş olsun.

  8. kübra ak

    Merhaba hocam benim ablam küçükken menenjit geçirmiş ondan sonra yatağa bağımlı hale gelmiş şuan ki tanısı cerebral palsy tedavisi mümkün mü bir da sizin bu gibi hastalarda ilgilendiğiniz hastanenin var mı teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palside muhakak yapacaklar vardır. Hasta az veya çok yarar görecektir. Hastanın durumu, fonskiyon düzeyi burada önemlidir. Değerlendirip buna göre karar vermek gerekir. Geçmiş olsun.

      1. NURAY DIBEK

        Iyi aksamlar hocam benim 37 yasunda bu hastalikla mucadele eden bir kardesim var bu aralar kasilmasi cogaldi acaba kardesimede toksin uygulana bilirmi simdiden cok tesekkur ederiz..saygilarimla..

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Serebral palsili bir hastal ve ailesi ile bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle hastanın muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan hastanın gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  9. Sevgi cerit

    Merhaba hocam 16 yıllık evliyim eşim serebral palsi hastası şuan 41 yaşında hiçbir yedavi görmemiş çok sabırlı bir insanım ama artık değilim ona tahammül etmrkten benim psikolojim bozuldu 6 yıldır ara ara depresyon ilacı kullanıyorum başka türlü sabredemiyorum sinirlenince kendini kontrol edemiyor şiddet uyguluyor evde sokakta insanların yanında garketmiyor onun için yüzde 40raporla emekli oldu sürekli evde evle cami arası hiçbirsosyal Faliyet yok hayatında ben ne yapabilirim teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Psikiyatristten yardım alabilirsiniz. Bunun pek de serebral palsi ile ilgisi olmayabilir. Eğer eşiniz serebral palsiden dolayı fiziksel sıkıntılar çekiyor ve bu yüzden huzursuzluk çıkıyorsa o zaman serebral palsi tedavilerini uygulamak gerekir. Kolaylıklar diliyorum.

  10. Zeliha

    Hocam benimde yiğenim aynı hastalıkta SP.Parmak ucunda yürüme ve konuşurken lafları yiyerek konuşuyor bi gözü kendi halinde bi tarafa bakarken diğer gözü kayıyor bu sağ tarafı oluyor sizce hangisine giriyor.yanıtlar mısınız??

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

      1. Hacer

        Hocam benim kızım 6 yasında sp hastası çok kasılmaları var ve yürümüyor ellerini kulanmıyor ne yapabilirim hangi doktora gitmeliyim gitmediğim yer kalmadı çok çaresizim ne olur yardımcı olun teşekkür ederim

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  11. Sema

    Bende kas erimesi var 18 yaşında sıkıntı yaşamaya başladım abimdede aynı yaşlarda ortaya çıktı bu tedavi bize de fayda gosterirmi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kas erimesi farklı bir durumdur. burada rehabilitasyon çalışmaları, cihazlama vs gibi tedaviler önemlidir. Geçmiş olsun.

  12. Hasret

    Hocam mrb BN 7 yasında solunum cihazına.bagli kardeşim var ve akcigeri gelişmemiş serebral palsi hastalığı da var bunu tedavisi yurt dışında mumkunmu solunum makinasından açmak için lütfen yardim edin CEVAB verin

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yapılacaklar burada da yapılır. Çocuk hekimlerinin işi şu anda. geçmiş olsun.

  13. Serap akkuş

    Hocam merhaba. Bnm iki kardeşim de cp hastası. Büyük olan 30 yaşında küçük olan 25 yaşında. Bunlarda ki sıkıntı titremeleri var denge bozukluğu var. Parkison hastaları gibi düşünün ama bunlarda vücudunun her yeri titriyor… Elleri kolları başı vücudu…. Büyük olanın titremesi daha az diğerine göre. Bunlarla ilgili yapılabilecek bişey var mı????!

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Anladığım kadarı ile distonik/atetoid tip serebral palsi var kardeşlerinizde. Oldukça zordur ancak sabırla rehabilitasyon çalışmalarına devam etmek lazım. Geçmiş olsun

  14. Farqana

    hocam 8 yaslarinda bir cocuk akrabam serabral palsi hastasi her hangi bir tedavi bu yastan sonra faydali olurmu ??? Biz azerbaycandanik sizle nasil elake saklaya biliriz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Elbette serebral palside yapılacak olanlar fayda sağlayabilir. ​
      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  15. Yüksel Akgün

    Benyüksel Akgün evde tutunarak yürüyoum liseye kadar kendi başima yürüyordum sonra yürüyemedim doktor bana belınde felç var dediiki bacagımda kalça çıkıklıgi var şimdi kendi başina nasıl yüryebilim basımclı giysgiysiyle acaba fizik tedavi gördüm ama bir faydasini görmedim yaşim eli dişarda kendi başima hangi aletle yürüyebilirim bu ikinci yazişim lütfen cevap yazın birde serebral palside son gelişmeler neler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise belirli aralarla toksin yapılması yarar sağlayabilir. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  16. kadir

    hocam 40 yaslarinda bir bayan akrabam serabral palsi hastasi her hangi bir tedavi bu yastan sonra faydali olurmu ???

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsi hangi yaşta olursa olsun az veya çok yarar olabilir.

  17. sahan

    merhaba yigenim 3 yasında emeklemeye gec basladı uzun suredır yuruyemıyor dıye doktorlara goturduk bu durumun doğal olduğunu söylemişlerdi bu kez farklı doktora goturduk o da kucukken beyın felci gecirdiğini yürümemesinin nedeninin bu oldugunu soyledı bız fizik tedaviye götürüyorduk uzun bir süredir buna devam etmemizi söyledi belki bi kac senede yürür belkide altı ayda yürür dedi yıgenım yerde oturmayı bıle bilmiyor omuzlarını parmaklarını ve bacaklarını kasıyor fizik tedaviye gideli biraz kasmayı azalttı gibi parmaklarını kasma düzelt dediğimizde düzeltiyor zakasının ve gelişiminin iyi olduğunu söyledi ne yapmamız gerekiyor teşekkurler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle serebral palsi başlığında benim web sitemi inceleyin. Geçmiş olsun.

  18. CEVRİYE ÖZKAN

    SLM. OĞLUM 5 YAŞINDA SEREBRAL PALSİ HEMİPLEJİ HASTASI 2 AY ÖNCE SAĞ AYAĞINDAN AŞİL TENDONU AMELİYATI OLDUK SAĞ ELİNDE DE PROBLEMİ VAR. ONADA BOTOX YAPILDI. ŞİMDİ YOĞUN FİZİK TEDAVİ PROGRAMI GEREKİYORMUŞ. AMA YAŞADIĞIMIZ İLÇE DE BÖYLE MERKEZLER YOK İSTANBUL GİBİ BİR YERE GİRMEK İÇİNDE SIRA BEKLİYORUZ. BİZE NASIL YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle serebral palside 5 yaşında tendon uzatma operasyonu asla tercih edilmeyen bir yöntemdir. Fizik tedavi için elimizden geleni yaparız ancak çocuğunuzu değerlendirip neler gerekiyor buna bakmak lazım. Geçmiş olsun.

  19. noroloji

    hocam selamlar ben 39 yaşındayım geçenlerde ehliyet raporu almak için devlet hastanesine gittim noroloji doktoru araç kulllanabilir raporu verdi ama 2 ay sonra benden randevu al dedi seni bir muayene ediyim senin hastalığının %50 iyileşme olasılıgı var dedi ilaçlarla ne kadar doğru iyileşme imkanı olabilirmi ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hastalıınızın ne olduğunu bilmeden bu konuda nasıl yorum yapabilirim?

  20. Kübra

    Selam hocam. Oglum 4 aylik kafasini tutamiyor. Göz temasi kurmuyor surekli tavana bakiyor. Ellerini ayak parmaklarini sıkıyor sürekli kasılmış bir vaziyette. Sürekli sıçrıyor. Selebral parsi denen bu hastalıktan benim bebeğim de de var anladığım. Doktorlar sendromik dediler. Ama tam net olarak su sendrom demediler ama sizin bahsettiginiz bu sendromun tum belirtileri var benim bebegimde. Tek bilmek istedigim şey abisi gibi normal bir cocuk olma ihtimali yokmu. Tedavi olursa. .

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğun nasıl bir durumda olduğuna bağlı. Öncelikle gelişim geriliğinin ne durumda olduğunu belirlemek gerekiyor.

  21. asya dayı

    merhabalar hocam. ben şuan ıraktayım benim kuzenim serebral parsi hastası.fakat masraflarını ben karsılamak istiyorum ama suana kadar net bir bilgi alamadım. rica etsem bana ücretler konusunda biraz yardımcı olurmusunuz. tsklerr

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yapılacak teaviye göre değişiklik gösterir. Ancak 0-530-3711855’den bilgi alabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  22. birsen balcı

    Merhaba Hocam ; 2,5 yaşında kızım serepral palside yürüyemiyor. parmak ucu bastığı için 2 kez botoks olduk ama verimli olmadı. doktorarımız %75 şansınız var diyor. haftada 5 gün fizik görüyoruz..algısı çok iyi yaşıtlar gibi değil tabikii ama öğrettiklerimizi çabuk kavrıyor. konuşamıyor ama ses tonları ile işaretlerle isteklerini anlatabiliyor. cp çocuklarda çocuk tedaviye cevap verdiği taktirde iyileşme durumu nedir.
    teşekkür ederim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      ​https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar aresindeki yazım sizi için çok önemli. Felç ve serebral palsiyi ilgilendiren şu tv programım da çok değerli sizin için. ​
      Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Geçmiş olsun.

  23. Derya

    Hocam 3 yaşında oğlum var serebral hastası çok şükür yürümeye başladı ama güç yok sağ el ve ayakta kasılmada var fizik tedavi görüyoruz fakat 3 yıldır elinde hiçbir şekilde gevşeme yok Hocam ne yapmamız gerekiyo evde de sürekli fizik yapıyoruz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  24. Kamil kılınç

    Merhaba hocam.4 yaşıda cp li oglum.tutunmadan Yürüyemiyor.Pamak ucu basıyo ve bel kontrolu zayıf.emeklemesi ve koltuklara inip çıkması gayet iyi.Fizik tedavi alıyor.termal kaplıcalara götürmeyi düşünüyorum.Bir faydası olurmu.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuza kuvvetle muhtemel toksin enjeksiyonları yapılmalıdır. Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir.

      Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin uygulaması yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin uygulaması öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.

      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,

      2) Toksin uygulamaları çocukta genel anestezi altında yapılmamaktadır. Bu çocukta büyük bir travma oluşturur.

      3) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,

      4) Toksin uygulaması öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksini uygulayacak olan hekim tarafından yapılmalıdır,

      5) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,

      6) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,

      7) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,

      8) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.

      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  25. ahmet

    meraba hocam ben 18 yaşındayım cp hastasıyım sadece dengemde sorun var kasılmam ve başka bir yerimde sorun yok birde yürüme bozukluğu var kaslarımı güçlendirip dengemi geliştirirsem iyi olabilirmiyim yardımcı olurmusunuz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Gerekli kasları güçlendirmek, bazılarını ise gevşetmek gerekir. Geçmiş olsun.

  26. mahide

    Iyi çalışmalar hocam ben mahide 26 yaşında selepral parsi hastası oğlum var 10 yaşına kadar yürümedi ondan sonda 23 yaşına kadar yürüdü 3 senedir yavaş yavaş hareketi azaldı şimdi yurumuyor kaslarda güçsüzlük ve titreşim var bunun bir tedavisi varmı varsa nerde beni bilgilendirrirsen memnun olurum

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palside çalışmalar bırakılınca ve örneğin kasılmada artmaların devam etmesi gibi durumlar oluştukça bu tür durumlarla karşılaşıyoruz. Yine sabırla tedavileri sürdürmek gerekiyor. Geçmiş olsun.

      1. Seher

        Meraba hocam 4 yaşında cp hastası öğrencim var konuşmada ve tuvalet ihtiyacında skıntı çekiyor eğitim için neler yapabilirim yardımcı olabilir misiniz teşekkürler

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Sabırla mesane eğitimini yapmak lazım. Sık sık çocuğa hatırlatılmalı ve tuvalet htiyacı karşılanmalıdır. Konuşma terapisi çalışmaları yapılabilir. Rehabilitasyon çalışmalarından yardım alınabilir.

  27. Fatih duman

    Hocam hayırlı günler.05.11.2015 normal doğum ile doğan erkek bebeğimiz var. Sağ kolunda hareket azlığı var. Bunun için doktora gittik bizden MR istedi ( sağ hemipleji )
    MR sonuçumuzda.
    Klinik bigi: sağ kolda kuvvet kaybı, hareket azlığı
    Paranazal sinüslerin ve bilateral mastoid sellülerin havalanmaları doğaldır.
    Bulbus ve mezensefalon normal sınırlarda izlendi. Sisternler genişlikleri doğaldır.
    Her iki lateral, 3 ve 4. ventrikül genişlikleri hastanın yaşı ile uyumludur.
    Bilateral silvian fissür ve konveksite sulkuslarının derinlik ve genişlikleri hastanın yaşı ile uyumludur.
    Her iki bazal ganglion, talamuslar, intrenal-eksternal kapsül ve sentrum semiovale MR bulguları normal olarak izlendi.
    Sol parirtotemporal lokalizasyonda beyin parankiminin tamamen tek kistik bir poş haline dönüştüğü izlenmektedir. Bu lokalizasyonda beyin dokusu izlenmemekyedir. Ancak vasküler yapılar izlenmektedir.
    Sol MCA’nın ince olduğu dikkati çekmektedir.
    Sol serebral hemisferdeki beyin parankim kaybına sekonder sol lateral ventrikül çekilmiş ve genişlemiştir.
    Mezensefalon sol kesiminde vallerian dejenerasyona ait volum kaybı dikkati çekmektedir.
    Korpus kallozum ileri derece ince izlenmektedir.
    Sonuç: sol serebellar hemisferde özellikle MCA sulama alanının bulunduğu lokalizasyonda izlenen beyinde tamamen destrüksiyon ve kistik bil hal alması muhtemel olgunun intrauterin MCA kaynaklı vasküler bir patoloji geçirdiğini ve buna sekonder olarak bu lokalizasyonda beyin destrüksiyonun olduğu düşünülmüştür.
    Teknik: sagital planda se T1, aksiyal planda SE T1, TSE, T2 FLAIR, koronal planda TSE T2
    B=1000 değerinde DAG ve ADC haritası

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Sorunuz nedir anlayamadım? Beyin MR’ında beyinde bozukluk olduğu anlaşılıyor.

  28. Ufuk

    Hocam ben 20 yaşindayim serebral palsi hastaliğim var 3 kere arka baldırlardan amaliyat oldum amaliyatin birinin yaşını bilmiyom digerleri 6 ve 8 yaşımda amaliyat oldum bu sene biraz fizik tedavi aldım topuklara basamıyordum fizik tedaviden sonra topuklarıma basmaya başladim. Amaliyat yapan doktorum 18 yaşını doldurunca gel belden amaliyat yapalım dedi amaliyat olursam yüksek oranda düzeleceğimi söyledi. Fizik tedavi doktorumda amaliyattan sonra fizik destekli daha iyi olursun dedi sadece denge bozukluğum var ama cok asırı şekilde degil birazda bacaklarim kırık duruyor başka hic bir sıkıntım yok 7 aylik prematüre olarak doğdum siz benim rahatsızlığım hakkımda ne düşünüyorsunuz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Siz de olduğu gibi tekrarlayıcı operasyonlar iyi değil. Tedavide ergenliğe kadar toksin ve rehabilitasyon çalışmaları yapılıp nihayetinde gerekiyorsa bir operasyonla işler halledilmeli. Yeniden yapılacak olan operasyonu anlamadım ne ameliyatı yapılacak bilebilirsem fikrimi söylerim. Genel anlamda ameliyatlardan uzak durulmasından yana olduğumu söylemek isterim. Geçmiş olsun.

  29. hasann

    hocam ben 17 yaşındayım serebral palsi hastasıyım.Fizik tedavi alıyorum am bi türlü gevşeyemiyorum.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemin yenilenme çalışmalarından dolayı geç cevap yazabiliyorum. Kendiliğinizden gevşemek çok zor. Toksin enjeksiyonları yapılması icap ediyor olabilir. Değerlendirmemiz lazım. Geçmiş olsun.

  30. ahmet

    Hocam 4 yaşında kızım parmak ucu basıyor Botoks yaptırdım güzel başlamaya başladı şimdi ayağında sekme var neden

    1. Söylediğiniz sekme nedir anlamak zor. Ancak bunun muayene ile anlaşılması mümkün olabilir. Geçmiş olsun.

  31. Mustafa kagan

    Hocam oglum serebral palsi karindan besleniyor yutma ve cigneme yetisini nasil gelistirebiliriz 4 yasinda fizik tedavi aliryor konusma yok ama cevresini cok iyi algiliyor nereye goturmem gerekir

    1. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyoruz gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Yutma konusunda ise videofluroskopik yutma testi yapıp takibe alıoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  32. kerim

    hocam tam anlatamadım 1 kez açıklim dedim merhaba yaşım 19 selebral palsi kas gevşetme ameliyatı oldum. 1 ay geçti. Asıl sorun sol ayağımdaydı hafif parmak ucu hafif sekme oluyodu sağda hiç bişi yoktu çok nadir aksıyodu ama anlamsız yerde psikolojik heralde ve nadir cidden kimse hiç bişi demiyodu ve iyi basıyodum sorunsuz,Herkes sağlam ayağından niye ameliyattın oldun diyolar.Bide gerçekten yürüme analizinde çok kötü yürüdüm 3-4 gündür sokakta düzgün yürümedim falan.yürüme analizine çok bakılıyormu? yürememi gördü 2-3 tane doktor az buçuk. sol ayağım iyileşti gibi eskisine göre i ama sağ ayağım video çektim videoda biraz hızlı basıyor aksıyor gibi topallıyo gibi bacak sekiyo gibi tam basmıyomuşum gibi hissediyom çok garip basıyom sanki (sağdan kalça diz) sol (bilek kalça diz) kaslar gereksiz gevşetilince sağlam ayakta sorun yaratırmı söledim sağlam diye ama iyi bi doktordu güvendim lütfen yardımcı olun çok canım sıkkın ?

    1. Serebral palside ameliyat aşırı yapılırsa yürüme bozuklukları artabiliyor. Tabii durumu daha detaylı değerlendirmek gerekir. Geçmiş olsun.

  33. kerim

    merhaba hocam selebral palsi kas ameliyatı oldum bu tedavi ince ayrıntılarlamı yapılıyor hane çeşitliklik gösteriyormu kaslarda çünkü yürüme analizinde koşmamda kafam yerinde değildi baya kötü yürüdüm normal yürümemden koşmada korkuyorum sorun çıkarmı tedavide lütfen yardımcı olursanız moralim çok bozuk sağ ayağımda çok bişi yoktu diz kalçadan oldum şimdi biraz hızlı basıyom ve aksıyo gibi hissediyom 1 ay oldu yürememde çok bişi yoktu aslında sol biraz kötüydü

    1. Öncelikle yaşınız bu sorularınızda önemli. Operasyonlar genellikle çok erken yapılıyor. Ameliyat sonrası rehabilitasyon çalışmaları da yine çok önemli. Eğer iyi rehabilitasyon yapılmaz ise ameliyat sonuçları sıkıntılı olabilir. Geçmiş olsun.

      1. kerim

        19 yaşım sol da biraz vardı evet ama sağ gerçekten teyzem arkadaşalr annem herkes hiç bişi yok diyolardı hane yürümem belli olmuyo hane kötü yürüdüğüm hafif benimki fazla tedavi uygudalırsa sağ ayağıma sıkıntı olurmu kötü yürüdüm ondan fazla tedavi uygulamış olabilirler önceden gördüler yürüdüğümü ama az

  34. melek

    hocam kardesim 23 yaşinda yaklasik 5 yildir ayaginda aksama meydana geldi serabrel palsi tanisi konuldu ama tedavi yapilmadi git gide zorlniyor yurumede ne yapabiliriz hangi hastaneyi onerirsiniz konyada gitmedigimiz hastane kalmadi

    1. Maalesef bu konuda çok eksiklikler var. Bu yaşa kadar ayağında bir aksama yok muydu? Başka bir nroojik hastalık olabilir. Öncelikle bir nöroloji uzmanına görünüp durumu ortaya koymanız gerekir. Sonradan tedavi ve rehabilitasyon için temasta kalalım. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Geçmiş olsun.Geçmiş olsun.

  35. Ayşegül

    Oğlum 11 yaşında cerebral palsy bu yaşına kadar ç bir rahatsızlık geçirmedi fakathaziran ayında sıcakların artmasından ufak bir nefes alma sorunu yaşıyordu Siyami ersek hastanesine götürdük kalp ve cigerlerde sorun olmadıgını sadece aşırı gaz oldugundan cigerlere basınç oldugunu söylediler..Bizde önemli bir sorunu yok diye sevinerek eve geldik 1 ay olmadan nefes alılı çok zorlaştı acile götürdük ve şuan yoğun bakımda solunum cihazına bağlı bu tür cerebral palsy olan çocuklarda beyinde solunum merkezindende olabilir denildi 11 yaşına kadar hiç bir sağlık sorunu olmayan cerebral palsy li biiri 11 yaşında olabilirmi..Kanda oksijen yetersizliğinden solunum cihazına bağladıklarını söylediler..Beyinde solunum merkezi etkilenmişse bunun riski nedirneler bizi bekliyor lütfen cevab verirmisiniz .Şuan minicikde olsa bir umut ışıgına ihtiyacım var..şimdiden teşekkür ederim..

    1. Bu solunum sıkıntısı bazı tedaviler sonucu ortaya çıkabilir. Çocuğunuza hangi tedaviler yapıldı, solunum sıkıntısı ne zaman ortaya çıktı bilmemiz lazım.Geçmiş olsun.

  36. ayşe

    Merhaba 2 yasinda oglum var ve sp hastasi 1 senedir fizik tedavi görüyoruz ellerinde daha fazla kasılması var fizuoterapistimiz karın ve sırt kaslarının zayif oldugunu eger onlar guclenirse rahatca yuruyebilecegini soyledi sizce bu orta dereceli sp midir? Yardimci olursaniz cok sevinirim

    1. Serebral palside çocuğun yürüyüp yürmeyeceğine ait ipuçları vardır: https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi . Ancak serebral palside yapılacak çok şey var bunları atlamamak lazım. Yapılacak o kadar çok şey var ki. Öncelikle yazmış olduğum şu kılavuzu satır satır defalarca okuyup çocuğunuza uygulayın: https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” . Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz kılavuzdaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Bunlardan yola çıkarak kendiniz çocuğunuza daha iyi yaklaşabilir, terapileri kendi kendinize daha akılcı bir şekilde yapabilirsiniz. Kedi kendinize bile bazı metodlar geliştirebilirsiniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Tecrübeli ellerde çocuklara 20 aylıktan sonra uygulanacak toksin uygulamaları ve bununla bereber seri alçılamalar yine fevkalade tıbbi önem arz ediyor. Bu konuda çok spekülasyon yapılıyor çoğu da bu işi bilmeyenlerce söyleniyor. Halbuki serebral palsinin merkezi tedavisini düzenli periyodik toksin enjeksiyonları oluşturuyor. Bana https://felc-romatizma.com adresindeki iletişim numaralarından ulaşabilirsiniz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  37. songul

    Merhaba hocam 33 haftalık doğan düzeltilmiş yaşı 4 aylık bir kizim var. Doğumdan oksijensiz kaldigi için beyin hasarı var dediler 83 gün küvezde kaldı ağır enfeksiyon geçirdi. Küvezde kasılmaları vardı, eklem egzersizlere küvezde başladık yutmu yok, zayıf emme var, egzersizlere evde devam ediyoruz . Eski kasılmaları kalmadı hareketli. Evde başka neler yapabiliriz 2060 gr doğdu
    Küvezde 500 gr verdi şimdi 3 kg . Cp teşhisi kondu. Bu aylarda baska neler yapabiliriz hocam bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.syg

    1. Lütfen aşağıda verdiğim adresteki bilgileri titizlikle inceleyin. Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz belki de öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okumanız ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Bunların dışında bir soru sormak isterseniz her zaman buraya yazabilirsiniz. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

      1. songul

        Hocam
        İlgili sitelerinizi yaklaşık 2 aydan fazladır inceliyorum hatta tekrar tekrar okuyorum, acaba atladığım bir şey varmı diye, ben şunu sormak istiyorum, acaba kızım ağır cp olabilir mi
        solunum sıkıntısı da var çok fazla sekrasyonu var sürekli aspire
        ediyorum. bu yüzden de soruyorum ağır cp olabilir mi diye? İlginize tşk. Ederim.

        1. Eğer solunum sıkıntısı serebral palsiye ait ise o zaman ağır cp’den söz edilebilir. Ancak kızınızı bir bütün içerisinde değerlendirmek gerekir. Geçmiş olsun.

  38. Sergen

    MERHABA HOCAM BEN 18 YAŞINDA SP HASTASIYIM DOĞARKEN OKSİJENSİZ KALDIM 3 GÜN KÜVEZDE KALDIM 9 YAŞIMA KADAR YÜRÜYORDUM PARMAK UÇLARIMDA HOCAM 9 YAŞIMDAN SONRA OTURDUM VE KALKAMADIM 1 YIL FİZİK TEDAVİ GÖRDÜM BIRAKTIM SABRIM TÜKENDİ ARTIK HOCAM TEKRAR BAŞLİCAM SABIRLI OLURSA Bİ FAYDASI OLURMU ?

    1. Rehabilitasyon çalışmalarına sabırla devam her zaman için daha iyi olmanızı sağlar. Kasılmalarınız için toksin enjeksiyonları yapılmadan ilerleme kaydedemeyebilirsiniz. Üstünden yıllar geçmiş olsa bile, spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde faydalı olabilir. Fonksiyonda ilerleme olmasa bile kol ve elin normal görünmesi, deformitelerin azalması, hastanın kasılmadan dolayı hissettiği rahatsızlığın azalması bakımından çok yararlıdır. Geçmiş olsun.

  39. sema

    Hocam 18 yaşinda kız kardeşim sp li hiç yürümüyor.6 ve 7 yaşlarında 3 yıl tedaviyle emeklemeye başladı ondan sonra fizik hareketlerini bıraktilar 10 yıildir öyle ben şimdi çok kafaya taktım ,fizik tedavi hastanesine tayin istedim orda hemşirelik yapiyorum kardeşimide yatırdık termal fizik tedavi hastanesi dizleri çok kasık fraktör olmuş dedi dr,,fizyoterapist 6 ay açıldıktan sonra yürümeye başlar dedi ,sizce olurmu çok sevindik annem babam 60 yaşında o halde ilgilenmeye çalisiyorlar bende 3 çocuk elimden gelenin fazlasini yapmaya calişiyorum yeterki yürüsün tedavi için başka ne yapabiliriz ne uygulayabiliriz lütfen yardimci olurmusunuz

    1. Kardeşinizin dizlerindei kontraktür derecesi çok önem arz eder. Bu kadar uzun yıllardır yatakta olan bir hastanın işi çok zor. Dizlerini büken kasları belirli bir süre toksin enjeksiyonları ile gevşetmek ve sonrasında operasyon uygulamak işe yarayabilir. Geçmiş olsun.

  40. yasemin

    Merhaba hocam, kızım şu an 18 aylık erken doğdu ve 20 gün yoğun bakımda kaldı.14 aylıkken sp teşhisi konuldu 4 aydır haftada 3 gün fizik tedavi alıyor.evde egzersiz yapıyor.hala destek olmadan oturamıyor, ayakta duramıyor.sol elini yumruk halinde tutuyor ama oyuncağı 2 eliyle çevirmek, birşeyleri parmak arasına sıkıştırarak almak,2 kolunu tamamen yukarı kaldırmak gibi gelişmeler var.sol ayağı içe basıyor ve bacak Kasımız gergin.2yaşına kadar olan dönem çok önemli deniliyor sizce bu problemi aşabilir mi? Sp teşhisi doğru mudur?egzersiz programı dışında neler yapabilirim? Çok Üzgünüm.yorumlarınız ve yardımınız için şimdiden teşekkürler

    1. Öncelikle çok üzülmeyin. Üzülmek yerine mücadeleyi tercih edin. Bu tüm aileye çok iyi gelecektir. Ayrıca çocuğunuz için yapılabilecek pek çok tedavi olduğunu unutmayın. Olumlu gelişmeler oldukça mutlu olacağınızı garanti ederim. Lütfen öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okuyun ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip edin. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

  41. Merhaba hocam benim 2.5yasinda oglum var cp hastasi 60 gun kuvezde kaldi sadece ayaklarda sorun var 2sefer botoxs oldu desteksiz yuruyemiyor ne yapmam lazim yururmu hocam fizyoterapisti kendi gayret ederse yurur dedicevabinizi bekliyorum tesekkurler

    1. Tedavilere sabırla devam etmek gerekir. Toksin uygulamaları tecrübeli ellerde ve yürüyüş analizinin bizzat hekim tarafından yapıldığı bir şekilde 3’er ayda bir yapılmalı. Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin uygulaması yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin uygulaması öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.
      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin uygulamaları çocukta genel anestezi altında yapılmamaktadır. Bu çocukta büyük bir travma oluşturur.
      3) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      4) Toksin uygulaması öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksini uygulayacak olan hekim tarafından yapılmalıdır,
      5) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      6) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      7) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      8) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar. Geçmiş olsun.

  42. songul durmuscan

    Iyi gunler hocam benim 2.5yasinda bir cocugum var cp hastasi erken dogdu kuvezde 60gun yatti sadece ayak kaslari gergin konusmasinda kollarini kullanmada bir problem yok 2sefer botoks yaptirdik elinden tutunca yuruyor desteksiz yuruyemiyor kendi basina yuruyebulmesi icin ne yapmamiz gerek

    1. Tedavilere sabırla devam etmek gerekir. Toksin uygulamaları tecrübeli ellerde ve yürüyüş analizinin bizzat hekim tarafından yapıldığı bir şekilde 3’er ayda bir yapılmalı. Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin uygulaması yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin uygulaması öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.
      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin uygulamaları çocukta genel anestezi altında yapılmamaktadır. Bu çocukta büyük bir travma oluşturur.
      3) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      4) Toksin uygulaması öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksini uygulayacak olan hekim tarafından yapılmalıdır,
      5) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      6) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      7) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      8) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar. Geçmiş olsun.

  43. ilknur

    mrb. hocam ben 26 yasındayım ve serabral palsı hastasıyım fakat boynumda ve ellerımde kasılmalarım var cok agır degıl ama agrılarım cok oluyor. lioresal ve neruda ısımlı ılaclardan alıyorum. ve arttırmak zorunda kalıyorum. bu ilaçlara devam etmelımıyım? uzun sure kullanımlarda hastalıgımın agırlasma durumu olurmu ?

    1. Evet bunlar serebral palside olabiliyor. Doğru ve düzgün ellerde yapılacak toksin enjeksiyonları ile çok rahatlayabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  44. Mervenur

    Hocam oglum 6 aylik serebral palsi hastasi dogduktan sonra kuvezde beyin kanamasi gecirmis buna bagli olmus sol tarafi cok haraketsiz kaslari cok gerginmis kafasini felanda tutamiyo ama hareketli cok fizyoterapste gidiyoruz ama bi faydasi olmadi ne yapilabilir yardimci olursaniz duacinizim

    1. Lütfen öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okuyun ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip edin. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

  45. fatıma

    dr bey benim hafif cp hastalığım var ben fizik tedavi alıyorum hafta da iki gün elileri kulana biliyorum kasılarakta olsa deyneklerle kısa mesafede olsa yürüyorum ama bana hiç toksin hiç uygulanmadı elektirik akımı da uygulanmadı uygulanması uygunmudur ne derecede faydası olur saygılarımla

    1. Kesinlikle çok faydası olabilir. CP’de yapılabilecek pek çok tedavi var. Hastalıkla ilgili spesifik yaklaşımlar gerekli. Sadece harekete yönelik egzersizler elbette yetersiz kalabilir. Her geçen gün yeni bir tedavi şekli ortaya çıkıyor. Bunları hakkıyla yapmak önemli. Lütfen web sitemizdeki serebral palsi bölümünü dikkatlice okuyunuz. Ayrıca buradaki tv programlarını seyrediniz. Geçmiş olsun.

  46. Özlem Horzum

    Merhaba Hocam,

    Kardeşim 18 yaşında ve serebral palsi hastası. Şimdiye dek iki kez cerrahi operasyon geçirdi ve uzun süre de fizik tedavi gördü. Rahatsızlığı bacaklarında ve gözlerinde tutulum yapmış durumda fakat şimdiki durumu yürümesi açısından çok daha iyi. Desteksiz yürüyebiliyor ve dik bir şekilde ayakta durabiliyor. Ancak şimdi belinde öne doğru eğilme başladı, vücudunu kontrol edemiyor. Bu durumunun iyileştirilmesi için daha farklı bir tedavi mümkün müdür? Teşekkür ederim.

    1. Serebral palside yapılacak tedavilerle az veya çok mutlaka ilerleme olur. Ancak hastalıkla ilgili spesifik yaklaşımlar gerekli. Sadece harekete yönelik egzersizler elbette yetersiz kalabilir. Her geçen gün yeni bir tedavi şekli ortaya çıkıyor. Bunları hakkıyla yapmak önemli. Lütfen web sitemizdeki serebral palsi bölümünü dikkatlice okuyunuz. Ayrıca buradaki tv programlarını seyrediniz. Serebral palsili bir hastada tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim hastayı muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çoğu zaman olduğu gibi eğer gerekliyse toksin yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin uygulaması öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır. Öte yandan unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Hastanın klinik durumuna göre beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada Alter-G de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır. Lütfen bu konuları web sitemizden inceleyiniz.
      Serebral palsi tedavileri esnasında genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili hasta hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,

      2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan oksin tetkisiz sanılmaktadır,

      3) Rehabilitasyon programı süresince hasta, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,

      4) Serebral palsili hasta gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde ameliyat öncesi yürüyebilen bazı hastalar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,

      5) Serebral palsili hasta rutin kontrollere çağrılmamaktadır,

      6) Serebral palsili hastanın ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.

      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  47. aysegul

    Hocam kardesim 18 yasinda sp hastasi. Dogumdan sonra bir haftalikken havale gecirdiginde beyin oksijensiz kalmis. Kucukken desteksiz bile oturamiyordu simdi ise her isini kendi yapabiliyor ama desteksiz yuruyemiyor. Biz tek elinden tuttugumuzda yuruyor ama birakinca tek basina duramiyor, denge kuramiyor. Zekasinda bir sorun yok okuma yazma biliyor. Rehabilitasyona gidiyor fakat haftada 1 gun ve 1 saat oldugu icin cok faydasi olmuyor. Beyindeki hucreler etkilendigi icin ve artk yasi ilerledigi icin bundan sonra cok ilerleme olmaz diyorlar. Cevap verirseniz cok sevinirim. Tesekkurler.

  48. serkan

    hOCAM 18 YASINDAYIM SERAPREL PALSI HASTASIYIM BU YASTAN SONRA FIZIK TEDAVI YARARI OLUR MU CEVAPINIZI BEKLIYORUM SİMDIDEN TESEKKURLER

    1. Kesinlikle olur. Ancak serebral palside tek tedavi söylemi yanlıştır. Size Hürriyet’te yayınlanmış yeni bir haberi veriyorum:

      Tek yöntem bu değil
      21.09.2013

      Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, felçli ve spastik hastaların rehabilitasyonunda “tek bir tedavi yöntemi” anlayışının yanlış olduğunu söyledi.
      Dursun, felçli hastalarda sadece egzersiz tedavisi, yürüme eğitimi, toksin enjeksiyonu ve bobath terapisi gibi tek tedavi girişimlerinin, hastanın iyileşmesi açısından yetersiz olduğunu vurguladı.
      “Kamuoyunda çok sık duyuyoruz. ‘Robota girdi, yürüdü’ deniyor. Maalesef böyle bir şey yok” diyen Dursun, “Keşke sadece böyle bir yöntemle hastalar yürüyebilseydi. Ancak birçok rehabilitasyon uygulaması, karma ve doğru bir şekilde planlandığında, daha çok yararlı oluyor” ifadesini kullandı.
      Felçli hastalarda, üstünden yıllar geçmesine rağmen, “spastisite” denilen kasılmaların tedavisinin çok önemli olduğunu, yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok fayda sağladığını anlatan Dursun, söz konusu kasılmaların azaltılmadan, yapılacak diğer tedavilerin yetersiz kalalacağını dile getirdi.
      YENİ BİR REHABİLİTASYON YÖNTEMİ: BEYNİN ELEKTRİKLE UYARILMASI
      Dursun, felçli hastaların bu bütüncül yaklaşım içinde, beraber uygulanması gereken farklı birçok tedavi yöntemleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
      “Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları, sanal gerçeklik tedavileri ve daha bir çok tedavi yöntemleri var. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır.”
      Prof. Dr. Dursun, dünya literatüründe “zorunlu kullanım tedavisinin” felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma olduğunu belirterek, özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılmasıyla (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alındığını söyledi.
      PARMAKTA HAREKET VARSA ÖNEMLİ
      Beynin elektrikle uyarılabilmesinin plastisiteyi, yani beyin hücrelerinin yeniden canlanmasını arttırdığını anlatan Dursun “Hele ki hastanın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavilerinde büyük gelişmeler sağlıyor. Nöro-geribildirim tedavisi, hastanın beyin dalgalarını izleyerek, bunları hastaya geri bildirme ve hastanın bu dalgaları hekimin planlayacağı şekillerde değiştirmesini sağlama prensibine dayanır. Bu tedavi şekli ağrıda, dikkat eksikliğinde önemli rol oynar. Felç geçirmiş hastalarda, spastik çocuklarda, Down sendromu gibi durumlarda diğer tedavilerle birlikte uygulandığı zaman, iyi sonuçlar verebilir” şeklinde konuştu.
      Prof. Dr. Dursun, felçli hastaların rehabilitasyonunda, beyin hücrelerinin yeniden organize olması gerektiğine dikkati çekerek, bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden birinin de “aktivite temelli tedaviler” olduğunu ifade etti.
      Bu tedavilerin, hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçladığını, burada kullanılan robotların, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırdığını anlatan Dursun, bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olmasını sağladığını kaydetti.
      Dursun, nörolojik hastalıklarda, felçte, spastik çocuklarda, multipl skleroz (MS), kafa travması ve omurilik lezyonlarında düzgün yapılan ve daimi uygulanan kombine rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki, rehabilitasyon çalışmalarında sadece ‘tek tedavi’ kavramı çok yanlıştır. Tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının belirli bir plan dahilinde, hastanın yakın takibi ile doğru kombinasyonların belirlenerek yapılması esastır” diye konuştu.

  49. Ahmet BAYHAN

    Oğlum Umutcan BAYHAN 6 yaşında srebral palsili ve özellikle alt ekstremite etkilenmiş durumda sağ tarafta çok değil ama sol tarafta sertlik daha fazla eklemler eğzersizkle düz dorse fonksiyonunu alabiliyor ve Woker ile destekli kendine öz petentte yürüyebiliyor. Oğlumun sertliği doğumunda bu yana hiç artmadı haftada 3 gün fizyoterapistin verdiği artı günlük kendi yaptırdığım fizik tedaviyle başlangıçta 4/4 olan sertlik şimdi doktorların dediğine göre 4/1 durumunda. Daha önce 4 yaşına kadar 4 defa toksin uygulaması yapıldı şubat 2012 de ege ünüversitesinde konseye girdi konsey karaında yaşından dolayı toksin yararlı olamayacağı düşünülerek nisanda sol ayak bileğinden tendon uzatma ve içe doğru basmasından dolayı kas transferi ameliyatı oldu ve atmış günlük yoğun fiziktedavi aldı fizyoterapistin dediğine göre umutcan yürüme aşamasında bir çocukmuş. sormak istediğim soru 1. Oğluma toksin uygulaması devam edilebilirmi? 2. Oğlum rizotomi amelitatı için uygunmu ve yararı olabilirmi? şimdiden Teşekkür ederim

    1. 1) 6 yaşındaki bir serebral palsili çocukta toksin uygulaması en önemli tedavilerin başında gelir.
      2) Cerrahi girişimler çocuk ergenlik yaşına gelinceye kadar kesinlikle tercih edilmez.
      3) Ülkemizde rizotomi uygulanan çocukların çoğunda fonksiyonel olarak kayıplar gözlemliyoruz. Bunun nedeni rizotomi uygulanacak çocukların maalesef doğru kriterlerle seçilmemesindendir.
      4) Serebral palside uygulanabilecek birçok özellikli tedavi vardır ve maalesef ülkemizde serebral palsinin tedavisi çok yetersiz uygulanmaktadır. Lütfen web sitemdeki serebral palsi bölümünü ve ana sayfayı detaylıca inceleyiniz.
      Geçmiş olsun.

  50. gülsenem

    kardeşim serebral palsi tanısı aldı. Hareketleri biraz yavaş ama başka bir problemimiz yok, acaba bitkisel olarak tedavisi mümkün mü ve hangi bitkileri kullanabiliriz?Teşekür ederim.

    1. Serebral palside bitkisel uygulamalaın tıbbi kanıta dayalı bir olumlu etkisi yoktur. Serebral palside yapılabilecek birçok kanıtlanmış tedavi bulunmaktadır. Lütfen web sayfamızdaki “serebral palsi” bölümünü, basından videolar bölümündeki tüm tv programlarını detaylıca inceleyiniz. Geçmiş olsun.

      1. süleyman

        iyi Günler Benim akrabamda
        serebral palsi koyuldu yürü bozukluğu %20 Bozukluk var Düzelme mümkün mü ?

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          ​Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

Bir cevap yazın