Serebral palsi belirtileri erkenden anlaşılmalıdır. Çünkü tedavi ve rehabilitasyona ne kadar erken başlanırsa başarı o kadar yüksek olur.

Serebral palsi belirtileri:

Motor gelişim geriliği

Özellikle aile için ilk dikkat çekici belirti bebeğin motor aktivite yönünden gelişme geriliği olmasıdır. Örneğin normal bir bebek 4 aylıkken rahatlıkla başını tutabilir, 6-7 aylıkken oturabilir, 8-9 aylıkken emekleyebilir. Ancak serebral palsili çocuklar bu aktiviteleri yerine getirmede geç kalırlar. Bir çocuk 6 aylık olmasına rağmen hala başını tutamıyorsa muhakkak bir anormallik vardır. Veya yaşına geldiği halde hala oturamıyorsa bu normal değildir.

Veya bir bebek sağ kolunu ve bacağını hareket ettirebiliyor ancak sol kolunu ve bacağını yeterince kullanamıyorsa bu çok önemli bir durumdur. Kollarını iyi hareket ettirme ve bacaklarını kolları kadar iyi kullanmama durumu da olabilir. Yani bebekte uzuvlar arasında bir hareket dengesizliği varsa bu durum serebral palsi lehinedir. Erken davranabilmek için, aile, bebeklerinin motor gelişimleri hakkında bilgili ve dikkatli olmalıdırlar.

Anormal hareketler

Bazı serebral palsi ‘li çocuklarda istemsiz hareketler bulunur. Çocuk belirli bir pozisyonda sabit olarak durmaz. Genel anlamda, atetoid tip serebral palside, bu istemsiz ve ani başlayıp sonlanan, hedefe yönelik olmayan hareketler vardır. Çocuk heyecanlandığında veya anlamlı bir aktivite yapmak istediğinde (örneğin su içmek, çatal tutmak gibi)  bu hareketler daha çok artabilir. Beslenme ve emme güçlükleri

Ağız motor aktivitesi iyi olmayan bir serebral palsili bebek annesini ememiyor olabilir. Bu durum dikkat çekici olmalıdır. Veya genel anlamda beslenme güçlükleri, yutma bozuklukları olabilir. Örneğin biraz su içtiğinde çocuk boğukur gibi öksürmeye başlayabilir. Salya akışı yine ağız-dil hareketlerinin yetersizliğinden meydana gelir.

Konuşma bozuklukları

 Serebral palside konuşma bozuklukları bulunur. Ağır tutulumlularda konuşma çıktısı bile olmayabilir. Ağızın motor kontrolünün sağlanamaması ile konuşmada yavaşlama, kelimelerin oluşturulmasında güçlük vardır. Genel olarak serebral palsili çocuklarda dudak hareket bozukluğu, çene hareketlerinin azlığı, dil hareketlerinin kısıtlılığı, çiğneme ve yutma fonksiyonlarında gerilik, ağız içi nefes basıncının düzenli olarak oluşturulmaması sorunları vardır.  

Tonus ve denge anormallikleri

Serebral palside hipertonisite (spastik tür) veya hipotonisite görülür. Spastik tipte, çocuğun tutulumuna göre, uzuvlarında kas sertlikleri, kasılmaları bulunur. Hipotoniklerde ise tersine kaslar gevşek durumdadır. Serebral palsinin ilk aylarında hipotonisite görülse de daha sonradan durum hipertonisiteye dönebilir. Denge bozuklukları çocuğun yürümesini ve hatta oturmasını engelleyecek düzeylerde olabilir. Uzaysal konum ve koordinasyon bozuklukları önemli sorunların başında gelir.

Postür bozuklukları

Serebral palsili çocuklarda çok çeşitli postür bozuklukları bulunabilir. Leğen kemiğinin simetrik olmayışı, omurga eğrilikleri, kalça çıkığına bağlı postür bozuklukları önemlidir. Ayrıca uzuvlarda çeşitli duruş bozuklukları vardır. Kalça, diz ve ayak bileği eklemlerinde eğrilikler yürümede sorunlara neden olur. Kollardaki postür bozuklukları günlük yaşam aktivitelerini engeller.

 

Serebral palside postür bozukluğu

 

Ayrıca bakınız:

This Post Has 76 Comments

  1. serhan

    Merhaba Erbil Bey,

    Çocuğumuz 1 aylık, 2-3 saat arayla geriniyor kafasını geriyo dogru çekip kendini geriyor.
    Kucağıma aldığımda da kafasını geriye dogru kaldırıyor. Normal midir acaba?

    Teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir.

  2. Sedef

    İyi günler hocam. Oğlum gelişimine uygun zamanlarda başını dik tuttu ve desteksiz oturabildi. 10 aylıkken emeklemeden yürüdü. Şuan 1 yaşında çok güzel yürüyor hatta koşuyor ancak emekleyemiyor. Yatarken kendisi oturma pozisyonuna geçemiyor. Otururken desteksiz kalkamıyor. Kan değerlerine baktırdık d vitamini b 12 ve diğer tüm değerler normal çıktı.
    Bu konu beni endişelendiriyor, bir sıkıntı olabilir mi acaba?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Çocuğun şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Yolunuz düşerse göreyim çocuğunuzu.

  3. Gamze

    Merhaba hocam bebegimiz 2aylik farkettik ki seslenildiginde donmuyor yuzume odaklanmiyor emerken yuzume bakmiyor bir dakika baksa hemen yuzunu ceviriyor nesneleri takip etmiyor bu normal mi? Bu ayda bebekler anne yuzunu tanimaz odaklanmaz mi? Isiga tepki veriyor isitme testini gecti fakat bu durum bizi korkutmaya basladi.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım dolayısı ile cevabım gecikti. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Bunlardan sonra karar verilip sorun varsa erkenden çalışmalara başlamak lazım.

  4. Gamze

    Cok sagolun hocam bu sekilde islak 5dk beklemesi ve 35derece vucut isisiyla beyinde bir hasar olusur mu peki hipotermi riskli birsey mi?Hastane fazlasiyla umursamaz olunca biz de korktuk ilk apgar puani 7 10.dk 9a yukselmis nefesi normal el ayaklar mor vucut kirmizi hareketler sınìrlìymis.Suanda eeg ve usg cektirmemize gerek yok anladigim kadariyla.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hipotermi elbette sorun yaratabilir. Ancak dediğim gibi takip eden doktorlar size en iyi bilgileri verecektir. Tekrar geçmiş olsun.

  5. Gamze

    Merhaba hocam.Bebegimiz 38haftalik 2480kg dunyaya geldi ancak tum vucudu birden dogdu dogar dogmaz agladi vucudu pembeydi fakat dogum sonrasi isitici altina alinip silinmemis ben hazirlanana kadar 5dk islak halde yatakta beklemis hipoterminin esigine gelmis el ve ayaklar morarmis isi dusmus kuvoze alinacakken isitici altinda duzelmis nefesi normalmis soylendigine gore ve kuvoze alinmamis odaya geldiginde normaldi emebildi fakat sonra uzun sure uyudu uyandirip emzirmekte cok gucluk cektim sizce herhangi bir beyin hasari gecirmis olabilir mi? Hipotermi bir sikinti yaratir mi cocuk druyla gorustuk hayir bir sikinti olmaz bosuna norolojik muayene ettirmeyin hiperterm olsa sikinti olurdu dedi ama biz hala tereddutteyiz.Suan 46gunluk hareketler emme normal gelisimi guzel kafayi ara ara kaldirip bakiniyor

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Gelişimi iyi ise ve çocuk doktorunuz takip ediyorsa sakin olmanızı öneririm. Bir anormallik ve gelişimde gerilik gibi bir durum olursa tekrar yazın bana. Geçmiş olsun.

  6. Hulya balun

    Iyi günler hocam. Rahim ağzı yetmezliği sebebiyle 27+ 3haftalik doğum yaptım kızım şimdi düzeltilmiş 75 günlük. Kilo 5200 gr boy 69 cm baş çevresi 39 cm Gülümsüyor kol bacak hareketleri çok iyi elleri artik genelde açık başını dik tutabiliyor ve yüz üstü yatarken kaldırıp çevresine bakıyor. Seslere dönüp kaynağını arıyor. Goz temasi iyi.Ama Koltuk altından tutup kaldırın ca ayak uçlarına basiyor. Noroloji uzmani mr istedi ama uyumadigi icin cekemedik .serebral palsi olabilir mi .teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Umarım olmaz ancak erken doğumlarda serebral palsi gelişmesi riski maalesef olabiliyor. Siz yine emniyeti elden bırakmayın. Serebral palsi kuşkusu olan bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  7. Mehmet

    Hocam 5 ay 15 günlük bebeğimiz başını tam dengede tutamıyor ancak onun haricinde tüm tepkimeleri oldukça güzel. Göz takibi, gülme ve el-kol aktifliği de ayına göre ileri düzeyde sayılabilir. Ancak baş sorunundan dolayı Serabral Palsi olabilir diye düşünüyoruz malesef. Sadece “başını tutamaması” Serabral Palsi göstergesi sayılabilir mi?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Olabilir. Serebral palsi şüphesi olan bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  8. Cali

    Merhaba hocam,
    25 haftalık hamileyken plasenta previa ve enfecsiondan dolayı erken doğum yapmak zorunda kaldim.
    Oğlum doğdu ilk hafta 3 evre beğin kanamasi gecirdi yaklaşik 90 gün sonra taburcu oldu.
    şu an kro 8 bucuk düz 5 aylık. 1 ayfır fizik tedavi görüyor.
    Başini tutmakta zorluk cekiyor ve sağ
    tarafını rahatca kullanırken sol tarafinda gucsuzluk var. ufacık bi hareket yapsa cok yorulup uyuya kalıyor.
    Doktorlar şu an icin birşey söylemiyor ama serebral palsiden şüphe etmelimiyiz hocam?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Evet etmelisiniz. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  9. Hediye

    Merhaba hocam

    Zor doğum nedeniyle oğlum hipotermi tedavisi gördü. Doğduğunda çok az ağladı kucağıma verdiklerinde gözleri açıktı 6. Günde eeg ayrıntılı eegsi ve beyin ultrasyonu temiz çıktı ve hastaneden çıkarıldı. Görmede ve işitmede. Sorun yok 3. Gün emmeye başladı. Kafasını tutabiliyor hiç nöbet geçirmemiş. Konuştuğumuzda dinliyo Fakat 3 ay sonra kontrol var dediler gecikmek istemiyorum şu an 25 günlük. Bu aylarda sizinle görüşsek mi yoksa erken mi ? Sizce şu an. İçin bi sorun görünüyor mu lütfen yardımcı olun

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Eğer bir sorun varsa ne kadar erken davranılırsa o kadar iyi olur. Bu aşamada da önemli değerlendirmeler yapılabiliyor. Geçmiş olsun.

  10. Esra

    İyi günler hocam dört buçuk aylık oğlum var doğumda sıkılmadan dolayı kalbi durdu canlandırma VS yapıldı nöbet geçirdi sonrasında bir ay yoğun bakımda kaldı taburcu olurken eeg mr usg hepsi temiz çıktı ilk üç gün de aeeg cihazıyla takibi yapılmıştı odada beyin elektronları normaldi şu an oturuyor destekli çok sağlam basıyor yarım dönüyor takibi iyi agulabalar başladı ellerini birşeylere uzatıyor refleks ler i çok iyi başını çok iyi tutuyor herşey yolunda nöroloji takip devam ediyor sizce serebral palsili olma ihtimali nedir birde nöbetler ilerleyen zamanlarda başlar mı bazı Dr lar böyle şeyler söylüyor ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Anlattığınız durumlara göre bebeğiniz iyi görünüyor. Nöbet her insanda başlayabilir. Şu anda nöbet yoksa böyle şeyleri düşünmenin anlamı yok. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi. Gemiş olsun.

  11. Esra

    İyi günler hocam dört buçuk aylık oğlum var doğumda sıkılmadan dolayı kalbi durdu canlandırma VS yapıldı nöbet geçirdi sonrasında bir ay yoğun bakımda kaldı taburcu olurken eeg mr usg hepsi temiz çıktı ilk üç gün de aeeg cihazıyla takibi yapılmıştı odada beyin elektronları normaldi şu an oturuyor destekli çok sağlam basıyor yarım dönüyor takibi iyi agulabalar başladı ellerini birşeylere uzatıyor refleks ler i çok iyi başını çok iyi tutuyor herşey yolunda nöroloji takip devam ediyor sizce serebral palsili olma ihtimali nedir birde nöbetler ilerleyen zamanlarda başlar mı bazı Dr lar böyle şeyler söylüyor ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Anlattığınız durumlara göre bebeğiniz iyi görünüyor. Nöbet her insanda başlayabilir. Şu anda nöbet yoksa böyle şeyleri düşünmenin anlamı yok. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi. Gemiş olsun.

  12. Ziya E.

    Hocam benim yeğenim 21 yaşında. Serebral Palsi hastası. Birçok psikiyatriye götürüldü. Çocuk adeta ilaç bağımlısı oldu. Kriz geldiğinde zaptedimiyor. Anne baba çok çaresiz. Bu konuda neler yapılabilir? Teşekkür ederim.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Detaylıca değerlendirilmesi ve uygun tedavilerin planlanması gerekir. Geçmiş olsun.

  13. Ugur

    Merhaba hocam benim kizim 6 yasinda bebekliginden beri heyecanlandiginda birsey anlatirkende yerinde duramıyor ellerini salliyor psikiyatrist e götür dum normal oldugunu soyledi biz cok rahatsiziz bu durumdan acaba ne olabilir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nörolojik bir gelişim bozukluğu yoksa psikiyatri de birşey yok diyorsa teleşlanmanıza gerek bir şey olmayabilir. Çocuk hekiminizle görüşün. Geçmiş olsun.

      1. Selma kuzey

        Hocam dün itibariyle normal doğum gerceklesti ancak biraz benden kaynaklı doğum esnasında gecikme oldu ikinma vs kaynaklı. Bir kaç saat yoğun bakımda nefesini düzene koyması için bırakılacağı söylendi. Sabah çocuk doktoru gözlerden suphelendim dedi ultrsonda sıkıntı çıkmadı ilk andan beri emiyor, vücut hareketleri normal el ayakları oynuyor seslere refleks gösteriyor sizce korumalı mıyız doktor bir yaşına gelmeden teşhis konulamaz dedi

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Bebeğinizi dikkatlice takip edin. Çocuk doktorunuza takiplere devam edin. Ayrıca https://felc-romatizma.com/serebral-palsi adresindeki yazılarımı dikkatlice inceleyin. Büyük bir ihtimalle ssorun olmayacak ancak yine de dikkatli olmak gerekiyor.

  14. Piroz aydın

    Meraba hocam benim kızım 2 aylık boynu çok gevsek ama ayaklari elleei kafasi cok hareketli epilepsi ilaclari kulanyor emari herseyi temiz cikyor ama bi tessis konulmadi kendini cok kasıyor kulagı duymuyor ve aglamıyor bu hastalıkla bi alakası olabilirmi.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle çocuk nörolojisi ve metabolik açıdan incelenmeli. Öte yandan rehabilitasyona da başlanmalı. Geçmiş olsun.

  15. hakan

    Merhabalr hocam,20 günlük yiyenim var doğduktan iki gün sonra emmeme ve sürekli ağlama şikayetiyle hastaneye götürdü ,doktor baktıktan sonra yatırdı .ertesi gün çocuğun durumuyla ilgili bilgi almaya gittiğimizde doktordoktor dediki çocukta bir tuhaflik var gerkli testleri yaptırdık ,yapılan tüm testlerde bir soruna rastlanılamadı.çocuğun genel durumu ise ;gözleri sürekli açık reflekslere cevap vermiyor .gerekli testleri bir kaç hocaya gösterdik norml dediler ama yatırdığımız hastanedeki doktor hala çocukt ters giden bir seyler var diyor .bu konu hakkında yardımcı olurmusunuz.
    Şimdiden teşekkürler..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle çocuk nörolojisi ve metabolik açıdan incelenmeli. Öte yandan rehabilitasyona da başlanmalı. Geçmiş olsun.

  16. Elif koç

    Merhaba hocam benim görümcem ve kayınpederim serebral palsi hastası kızım da herhangi birşey çıkmadı oğlum şu anda on aylık altı aylık oturdu emmede sorun yok şu anda tutunarak duruyor ama adım atmıyor ve ben korkuyorum erken mi davranıyorum bilmiyorum ama aklıma takılıyor sizin bahsettiğiniz serebral palsi tanılarının hiçbirisini görmedim oğlumda ama annelik işte erken doğdu oğlum 35 haftalık 2650 kg ama kızım da erken doğdu benim rahmim darmış şu anda on aylık 10,600 gram bıngıldak iki aylıkken kapandı d vitamini kullanamadık ama kafatası gelişti bilemiyorum nolur yardımcı olun adım atmaması beni endişelendiriyor

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Adımlamada üst sınır 15 ay olarak geçer ancak gelişimi tamamen normalse o zaman biraz daha beklenebilir. Yolunuz düşerse göreyim çünkü muayene bizlere çok fazla bilgi verir. geçmiş olsun.

      1. Hafize

        Hocam kolay gelsin tek yumırta ikizinden biri 15 haftalıkken kalbi durdu diğer bebeğe zararı var mı gittiğimiz doktorlar problemler olurmuş nasıl bi yol izleyebiliriz

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Kadın doğum hekiminizle görüşmeni gerekiyor.

  17. Leyla

    merhaba hocam.. benim oğlum 4 yaşında 14 aylıkken yürüdü. sorunumuz yürümeye başladıktan 3 ay sonra parmak ucunda yürümeye başladı şu an 4 yaşında halen parmak ucunda yürüyor ayrıca konuşmasında gecikme var daha yeni yeni cümle kurmaya başladı.yemek yemiyor sadece belirli şeyler yiyor patetes kızarması tost makarna ekmek salatalık domates ekmek çikolata.. 12 yaşında abisi var onda da geç konuşma sorunu oldu o da 4 yaşından sonra konuştu şu an çok sağlıklı başarılı bir òğrenci.. küçük oğlumun sorunu nedir hocam bizi bilgilrndirir misiniz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsi olabilir değerlendirmek lazım. ​
      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  18. Nejla vergiveren

    merhaba hocam.. benim oğlum 4 yaşında 14 aylıkken yürüdü. sorunumuz yürümeye başladıktan 3 ay sonra parmak ucunda yürümeye başladı şu an 4 yaşında halen parmak ucunda yürüyor ayrıca konuşmasında gecikme var daha yeni yeni cümle kurmaya başladı.yemek yemiyor sadece belirli şeyler yiyor patetes kızarması tost makarna ekmek salatalık domates ekmek çikolata.. 12 yaşında abisi var onda da geç konuşma sorunu oldu o da 4 yaşından sonra konuştu şu an çok sağlıklı başarılı bir òğrenci.. küçük oğlumun sorunu nedir hocam bizi bilgilrndirir misiniz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsi olabilir değerlendirmek lazım. ​
      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  19. fatma

    Vw hocam sag gozu kisiliyor agzi sag tarafa kayiyot ve sag gozu zayif goruyor tetavisi varmi tehsisi nedir? Tesekurler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yüz felci olmuş gibi duruyor. Tedavileri var tabii ki. Geçmiş olsun.

  20. turgay

    İlk önce iyi sağlıkla geçeçek günler dilerim oglum 36hafta dünyaya geldi eeken doğum olduğu için biz her hafta peryodik olarak doktor kontrollerine götürdük hiç bir şey yoktu taki gecen ay yani 03.08.2016 beyninde bir hasar olduğunu söylediler bu tanıyı nasıl yaptığını sorduğumuzda sadece bir kaç hareketinden şüphelendim dedi bizden mr tomografi ve eeg istendi bunların hepsini yaptirdik ve beyinde yok denilebilecek kadar az bir hasarın ama bedensel olarak hasar olduğunu dile getirdi doktorumuz şimdi oğlum fizik tedavi goruyor ama aklimiza takilan sag elini tam anlamiyla kullanmiyor ve bas parmagini avucunun icine aliyor ve biz acmazsak acmiyor sol ayaginida iceri dogru basiyor beni bilgilendirirseniz sizin duaciniz olurum

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Uzun süredir yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazıları çok iyi incelemenizi indiririm. Bir de web sitemdeki tv programlarını izleyin lütfen. Geçmiş olsun.

  21. meral

    Merhabalar, benim erkek kardeşim şu an 17 yaşında. 2 yaşına kadar her şeyi normaldi.yürüyor konuşuyor zekasında da hiçbir problem yoktu hatta zeki bir cocuktu. fakat 2 yaşından sonra yavaş yavaş gerilemeye başladı. adım adım önce yürümelerini azalttı. sonra yürümeyi bıraktı.emeklemeye başladı . sonra oturmayı bıraktı.en son konuşmayı bıraktı.yemeğini çiğneyemiyor.sürekli genzine kaçıyor.tuvaletini yapmakta çok güçlük çekiyor. gorturmedıgimız doktor kalmadı. çapa çerrahpaşa özel hastaneler. herhangi bir teşhis konulmadı. yıllardır kardeşim yatalak .herşeyi anlıyor cvp vermeyede calısıyor ama telaffus edemiyor fiziksel anlamda hiçbirseyi yok demişlerdi.evet büyüyor ama tabi yaşındakiler gibi degıl hareket etmediği için. böyle bir hastalığa rast geldiniz mi.teşhisi tedavisi var mı . önerebileceğiniz bir seyler var mı? teşekkür

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Elbette bu tip hastalıklar var. İlerleyici nörolojik ve kas hastalıkları olabiliyor bu şekilde. Geçmiş olsun.

  22. Ayda

    Mrb . Hocam.benim 27aylık bır kızım var. 23 haftalık, 700gram dogdu. 77 gun yogun bakımda yattı.dandy walker sendromu ve serebral palsı teshısı konuldu.oturması 10.ayında emeklemeside 1bucuk yasında oldu. Su anda tutunup kalkması var ve 6 ya 7 adım bagımsız yuruyebılıyor. Duserken komple dusuyor. Popo ustune dusemiyor ve bagımsız kallkamıyor. Onerdıgınız bır tedavı varmi.

  23. betul

    Hocam Merhaba; bebegim iki aylik ve ben serebral palsiden supheleniyorum teshis koymak icin erken mi? Birde hangi doktora gitmemiz gerekir teshis icin, cocuk doktorumuz bize yardimci olabilir mi? Tesekkurler

    1. Çocuk nöroloğu ve bizler bakmalıyız. 2 aylıkken teşhis konabilmesi çok önemli. ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar iyi olur. Geçmiş olsunn.

  24. cuma hava

    hocam benin 10 yaşında bir oglum var eşim tansiyon hastası oldugu için dogum esnasında eşimin tansiyonu yukselince cocugu vakumla aldılar şu an oglum agır sp hastası oturamıyor konuşamıyor el kullanamıyor ayakta dik duramıyor 8 yıldır fizik tedaviye gidiyor ama hiç gelişme olmadı ankarada sayın meral topcuya 4 yıl tedaviye gittim ama bana cocugunuzun duzelme ihtimali yok dedi sizin önereceginiz bir tedavi varmı hocam

    1. Ağır serebral palsinin tedavisinde tutunulacak yol oldukça zordur. Evet bugünün tıp bilimi ile ağır serebral palside belki de oturma dengesi bile geliştirilemeyebilir. Ancak çocuğun zor durumda olduğu birçok durum ele alınmalı ve ilerdeki tedavi umutlarına göre ve yine çocuğun rahat edebilmesi açısından örneğin deformiteleri en az seviyede tutmak gereklidir.

  25. Pinar

    Merhaba Hocam,

    Ben yurt disinda yasiyorum. 41 yasinda ikinci cocugumu dogurdum. Yasimdan dolayi 40 haftayi gecmek istemediler ve normal dogumu baslatmak icin tam 40. haftaya gun verdiler ama yatak yok diye dogumu baslatmadilar

    Ertesi gun sancilarim artti dogum basladi diye hastaneye gittim ancak oglumun kalbi durmak uzereydi acil sezaryene aldilar. Anne karninda normal hayata gecmis, kakasini yutmus. Dunyaya geldiginde kalbi durmus ancak 9 dakika sora geri getirebilmisler oglumu.

    Acil yogun bakima aldilar oglumu ve cooling tedavisi uyguladilar. MRI sonucunda moderate beyin hasari olustugunu soylediler. Teshis Hypoxic ischaemic encephalaoathy grade 3. Meconium aspiration. Respiratory arrest.

    Oglum hastanede yogun bakimin 10. gununde emmeye basladi. Bunun uzerine doktorlar emmesinin cok iyi bir isaret oldugunu soylediler. 17 gunun sonunda eve ciktik. Emmesi sukur iyi. Agliyor. Basini kaldiriyor. Etrafi seyrediyor. Bizi ve nesneleri takip ediyor. Guluyor. Elini agzina biraz zorlansa da goturebiliyor. Onune bir nesne koydugumda uzanmaya calisiyor ve biraz zorlansa da itip deviriyor.

    Yuzukoyun yatirdigimda vucudunun yarisini (belinden asagi bir bacagini) kaldirip donmeye calisiyor. Sirt ustu karyolasinda yatarken kendini ayaklariyla iterek yukari dogru cikiyor ve basini parmakliklara kadar degdiriyor. Uzerindeki battaniyeyi ayaklariyla itip uzerini aciyor. Emzik emiyor.

    Ancak bacak ve kollarinda sorun var. Kaslarinda surekli olmamakla birlikte sertlik var. Ayak parmaklarini da zaman zaman kasiyor. Ellerini ilk baslarda daha cok kapali tutuyordu simdi daha iyi.

    Burada doktor randevusunu 3.5 aylik oldugunda verdiler. Su an glum 7 haftalik. Sitenizi inceledim. Ailelere cerebral palsy kilavuzunda yazdiklarinizi uyguluyorum. Ancak surekli tedaviye gec kaliyoruz yonunde endiseliyiz. Buradaki ilk randevunun ardindan Turkiye’ye gelmeyi planliyoruz tedavi amacli. Hocam mumkunse sizin de oglumu gormenizi istiyorum.

    Yazdiklarim isiginda gorusunuzu belirtip, oglumu gorup goremeyeceginizi belirtirseniz sevinirim.

    Tesekkurler. Iyi calismalar.

    1. Geldiğinizde elbette oğlunuzu değerlendiririm. Yazmış olduğum kılavuz çok önemlidir devam edin. Söylediğiniz hareketleri yapması da çok olumlu. Umarım herşey yolunda gider. Geçmiş olsun.

  26. merve

    Merhaba hocam
    34haftalik erken dogum yaptim oglum 40 gun yogun bakimda.kaldi hopertansiyo sebebiyle cok fazla ilac kullandi hipertansiyonu atlattik taburcu olduk ancak yenidogan doneminde cok fazla ilac kullandigimiz icin norologa yonlendirildik yapilan muayenelerde anormal bir belirti goremediler ancak takip altindayiz.suanda 2.5 aylik.duzeltilmis olarak bakarsak 1.5 aylik diyebiliriz.goz takiplerini cok uzun surmesede yapabiliyo emme bozuklugu yok cok guzel emiyor.konusan birini dinliyo ama cok uzun sureli dinlemiyo konuatugum zaman kisa kisa guluyo.reflekslerinde birnsorun gormediklerini soylediler.norolog bakislarinin cok canli oldugunu soyledi.ayni zamanda epilepdi ilaci kullaniyoruz yogun bakimda vucudunde titremeler vardi ama suanda oyle birsey yok fakat eeg cekildi orda bazi bulgular ciktigi icin risk almamak adina ilaci kesmedilet ancak bulgularin dizelecek seyler oldugunu onemli olmadigini soylediler.bu duurmda benim cocugumda bir rahatsizlik var diyebilirmiyiz nelere dikkat etmem gerekir

  27. özlem ekincier

    Merhabalar tam 7 aylık kızım var dönebiliyor fakat emeklemiyor kafasını kendi kaldırıp yatar vaziyetten oturmaya calisiyor ama bizim sorumuz şu kesinlikle ayaklarina basmiyor elinden tutup desteklesek bile basmiyor adim atmiyor dik durmuyor dizlerini büküyor ne yapmaliyiz

    1. Sizinle uzun konuşmak ve iyi bir muayene ile başlamak lazım. Öncelikle tanıyı bilmelisiniz ve bu konuda bilgi birikimine sahip olmalısınız. Sonradan karşılıklı sürekli iletişim halinde kalarak tedavi/rehabilitasyon aşamalarını sürdürmeliyiz. Bu konuda neler yapılabileceği web sayfamızda çok ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  28. serpil

    Merhaba bebegim 36 haftada plasente dokelman seklinde dunyaya geldi 2 gun beni ememedi daha sonra emme priblemi yasamadk norolojik takipte goz takibi iyi sirtustu yattiginda ayaklarini kaldirip sol tarafa donebikiyor konustugunuzda guluyor bazende cevap vermek istiyor elleriyle nesneye uzaniyor fakat tam olarak kavrayamiyor birde yerden kaldirmak istedigimde kafayi kaldiriyor otururken yukari seslendigimde basini yukari kaldiriyor tek tedirginligim kucakta ve kafasini one dusuk elimle itiyorum kendisi kafasini onde tutmak istiyor dr.henuz teshis koymadi ama tedirginm birde uykuya dalarke bazen sıcramalari oluyor

  29. selin

    Merhaba hocam kizim düzeltilmiş7 aaylik doğuma Bavli beyninde kist vardi kayboldu dr umuz ÇP olabileceğini söyledi doğduğundan beri haraket ettitriyorum destekli oturuyor ayaklarini agzina kadar sokup Emil ole salya falan akitmio desteksiz kacinci ayda oturmali ?ayaklarinin üzerine basmasi için ne yapmali?

    1. Bu aşamada çocuğunuza çok iyi tedaviler yapılmalıdır. Lütfen Googl’a “serebral palsi kılavuzu” diye yazın ve orada yazdıklarımı çok dikkatlice okuyun. Geçmiş olsun. Fırsatınız olursa mutlaka değerlendirip tedavi planını oluşturalım. Geçmiş olsun.

  30. Kübra

    Hocam merhabalar.benim kızım 9 aylık.5 aylıkken sag eli ile birşeyler tutup sol elini kullanmadığını fark ettik.çocuk nörolojiye gittik.serebral palsi diye rapor verdi.2 aydır fizik tedavi görüyor haftada 4 saat.ama fizyoterapistimiz hema parazite olduğunu söyledi.sol ayağini sağ kadar aktif kullanamiyor dedi.ben fark ettim söyledim yürümesine baktık derste sol taraf içe dönük basıyor.ilk aylarda başını tutma sorunu oldu.geç tuttu.desteksiz otutmada sorun var.yutkunma sorunu halan devam ediyor.memecegi zaman aşırı heycanlanıyor.konuşma ise dudak haraketsiz sesler.hocam bu belirtiler ortadan kalktigi zaman tamamen geçecek mi bu sorun.kalıcı bir durum mu? Teşekkürler.

    1. Yapılabilecek pek çok tedavi var ancak bu hastalığı tamamen geçirmek mümkün değildir. Lütfen web sitemi inceleyiniz. Bu sorularınızın cevaplarını bulacaksınız.

  31. EMİNE

    merhaba hocam. mersinden yazıyorum. bebeğim 14 aylık. doktorumuz oğlumun serebral palsinin kuadribleji olduğunu söyledi. aynı zamanda hipotonik ve mikrosefali.başını tutabiliyor, destekli oturabiliyor. anne babayı tanıyor oyundan anlıyor isteklerini bir şekilde belli ediyor sesli gülebiliyor. ama elleri çoğunlukla yumuk şekilde, kullanmıyor. dokuz aylıkken size geldiğimizde, 18 aylık olunca 10 kilo olursa botoks yapılabileceğini söylemiştiniz. bebeğim 6. ayından beri hiç kilo almadı. boyu uzadı 75 cm ama hala 7,5 kilo. yutma güçlüğü var salyaları akıyor. hala aggu diye sesler çıkarıyor dedede vs yok. şimdi şaşılık başladı. hocam ne yapacağımı şaşırdım zaten gevşek bebeğim. botok bölgesel mi yapılır. beslenme konusunda ne yapmalıyım. evde bildiklerimle hareketler yaptırıyorum fizik tedaviye daha başlamadık. devlet hastanesi bu çocuğa rapor vermedi. bir sene bir ömür oldu kapı kapı koşturmaktan bittik hocam yönlendirmenize ve bilgilerinize ihtiyacımız var şimdiden teşekkürler

  32. cansu

    Merhababalar benim bebegim 1 aylik. Dogum sirasinda plesenta dekolmani nedeniyle solunum problemi yasadi ve 2 gun yogun bakimda kaldi. Kaninda saptanan enfeksiyondan oturu antibiyotik kullanildi. Cocuk norologu ciddi bir problem gormedi fakat kafasini dik tutacak zamana kadar beklemeyi onerdi. Benim bebegim yuz ustu yatarken kafasini kaldirabiliyor, emzigini düşmesin diye eliyle tutulabiliyor vehayut gozune isik gelmesin diye uyurken eliyle gozunu kapatiyor.ancak cok kasililiyor, elleri cogunlukla sıkı. Aglamak disinda devamli garip sesler cikariyor bunlarin bir kismi hiriltili. Emme problemi yok sadece memeyi bulana kadar heyecanlanıyor. Bebegimin dizleri genelde bukuk durumda. Dizleri vucut hizasinda cok nadir uzatıyor. Yuz ustu yatarken bile dizleri kırık durumd ve de kucaktayken parantez seklinde kivrilabiliyor. Bunlar belirtiler midir acaba? Norolog sadece elleri normalden biraz siki buldu ana gazdan da gerilebilir dedi. Sizce nasil bir yol izlemeliyim?

    1. cansu

      Ayrica sitenizdeki saglikli bebek tablonuzu da inceledim, bebeğim ilk ay icin olmasi gereken butun davranislari sergiliyor.
      Ek olarak da bebegim uykusunda kahkalarla görülebiliyor. Yanindan kalktigimda da bir noktaya kadar gözüyle gidişimi takip edebiliyor

      1. Bunlar çok güzel haberler. Bebeğinizin mutluluğunu yaşamaya devam edin. Yine de bir önceki cevabımdaki dediklerimi olayın en kötü yönünü düşünerek tedbir amaçlı uygulayın. Bebeği muayene edince daha ayrıntılı bilgi verebiliriz.

        1. cansu

          Bebegim premature dogmadi belirtmeyi unutmusum hocam, aksine 9 ay 10 gununu doldurdu, normal dogum beklerken ani bir durum olustu. Yine de yazinizi tamamiyle okudum ve uygulamaya basladim. Bebegim su an 1 aylik, sizin de gormenizi istiyorum acaba kacinci haftada getirmeliyim? Degerli bilgileriniz icin de cok tesekkur ederim.

          1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

            Tedaviye ne kadar küçükken başlanırsa başarı şansı o kadar fazla olur. bizler daha çocuk kuvözde iken çalışmalarımıza başlıyoruz. Bu yüzden bebeğinizi hemen görmekte çok fayda var. geçmiş olsun.

        2. Dilek

          Hocam nasıl irtibata geceriz sizinle

    2. Bebeğinizde teşhis koymak bu aşamada zor olabilir. Ancak prematüre bebeklerdeki önerilerimizi uygulamaya başlayabilirsiniz: ” https://felc-romatizma.com/premature-bebeklerin-degerlendirilmesi-ve-rehabilitasyonu “. Bu yazımı dikkatlice inceleyin ve söylenenleri bebeğinize uygulayın. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresinde hazırlamakta olduğum bilgiler size hem tanı hem de tedavi yönünden çok önemli bilgiler sunacaktır. Uygun bir zamanda bebeğinizi kontrol altına alalım. Takipte kalalım. Geçmiş olsun.

  33. Nevin

    merhabalar benim kızıma 10 günlükken korpus kallozum agenesizi, sağ frontoparietal kortikal displazi tehşisi konuldu. şuan 9 aylık oturmada denge sağlayamıyor ama hareketli konuşmak içinde çabalıyor anne baba gibi kelimeler söyleyebiliyor bu hastalığın ne olduğunu tam olarak öğrenebilirmiyim teşekkür ederim.

    1. Bu bir doğumsal anomalidir. Tek başına bir bulgu olabilir. Ancak genellikle başka malformasyonlar, kromozomal bozukluklar ve metabolizma bozukluklarını da içeren genetik sendromlarla ilişkilidir. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın