Serebral palsi nedir?

Serebral palsinin tanımı:

Serebral palsi nedir? Doğum öncesinde, doğum sırasında veya doğumdan hemen sonra tıbbi bir problem nedeniyle gelişen, ilerleyici olmayan ancak kalıcı olan beyin hasarıdır. Serebral Palsi, kas kontrolü ve vücut hareketlerinin kaybıyla karakterizedir. Teşhisi doğumdan kısa bir süre sonra konur. Ancak bazen tanı geç dönemde çocukluk çağında da konabilmektedir.

Serebral palsi ‘de hangi vücut organları tutulur?

Serebral palsi ‘de kas kontrolü ve vücut hareketlerinin kaybı yanısıra birçok organ sisteminde bozukluklar olabilir. Örneğin çocuğun gözlerinde görme kayıpları, gözlerde kayma-şaşılık, işitme kayıpları, yutma bozuklukları, salya akması, idrar kaçırma, mental fonksiyon bozuklukları da görülebilir.

Serebral palsi nedir?

Serebral palsinin tipleri:

Tıbii terminolojide serebral palsinin birçok türü vardır. Bunların arasıda şunlar sayılabilir:

Spastik serebral palsi

Atetoid serebral palsi

Miks tip serebral palsi

Spastik serebral palsi

Serebral palsinin en sık görülen formudur. Tüm serebral palsi olguları içinde neredeyse %90 oranındadır. Bu grupta, kaslarda kasılma (spastisite) bulunmaktadır. Spastik serebral palsinin ise yine birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Tıbbi olarak bunlara hemiplejik tip, diplejik tip ve total tip denir. Hemiplejik tipte vücudun bir yarısında tutulum mevcuttur. Diplejik tipte her iki bacakta tutulum varken kollarda tutulum azdır. Total tipte ise tüm uzuvlar ve gövde etkilenmiştir.

Atetoid serebral palsi

Athetoid serebral palsi bir hareket bozukluğu olup beyinde genelikle bazal ganglion veya beyincik denen bölgelerin hasarı sonucunda oluşur. Genellikle sarılık veya beynin oksijensiz kalma durumlarında ortaya çıkar. Bu tipteki çocuklarda, uzuvlarda ve gövdede yavaş, istemsiz hareketler oluşmaktadır. Bu istemsiz hareketler heyecanla birlikte artış gösterirken istirahatte ve uykuda kaybolur. Çocuklar bu istemsiz hareketlerden ve kas tonuslarındaki dalgalanmalardan dolayı otururken, ayakta dururlarken ve yürürlerken postür ve dengelerini  korumakta güçlük çekerler.

Miks tip serebral palsi

Atetoid ve spastik serebral palsinin birlikte olduğu formdur.

Ailelerin de rahatça anlayabilmeleri için serebral palsiyi fonksiyonel olarak 3 ana gruba ayırabiliriz:

1) Hafif tip serebral palsi

2) Orta tip serebral palsi

3) Ağır tip serebral palsi

Ağır tip serebral palsili bir çocuğun yürüyebilmesi çok zordur. Orta tip serebral palsili çocuklar iyi bir tedavi ile yürüyebilirler. Ancak ağır tip serebral palsi için de yapacak birçok tedavi bulunmaktadır. Ağır tip serebral palsinin de en ağır formlarında bile yapılacak uygulamalar bulunmaktadır. Örneğin böyle bir çocuğun alt bezinin değiştirilmesi için yapılacak bir botoks enjeksiyonu aileyi çok rahatlatabilecektir. Veya ağır serebral palsi nedeniyle oturamayan bir çocuğu oturur duruma getirmek dahi büyük bir gelişmedir.

This Post Has 10 Comments

  1. Özgür Murat Karadağ

    Merhaba Sevgili Sn. Dr. Erbil Abi Hocam,

    Nasılsınız?
    İnşallah hayat yolculuğunuz iyi geçiyordur.

    Ben Özgür Murat, yaşım 42. Bu yazıyı da sol ayağımla yazmaktayım. 🙂
    Yani ben de tahmin ettiğiniz gibi ağır bir Serebral Palsi engellisiyim, aslında ailem ve yakınlarım sayesinde kendimi engelli görmüyorum.
    Sanırım Atetoid tip vakasıyım.

    Yani 5 duyu, akıl gayet normal fakat diğer belirtiler dediğiniz biçimde.
    7.5 Aylık doğum + sarılık sebep olmuş.

    3 Yaşında Hacettepe (Ankara)’de tedavi gördüm, ki bizde tedavi bitmiyor biliyorsunuz. 🙂
    Boyunu tutmayı, desteksiz oturmayı başarılı bir şekilde aldım.
    Yürüme ve ayakta durma yok, yok derken 2. bir kişinin yardımı şart çünkü eller kollar ayak ve bacaklara göre daha zayıf. Yani kaba kontrolleri bile yapmakta zorlanıyorum.

    Okula hiç gitmedim, buna rağmen okumayı yazmadan öğrendim, diğer fenni ilimlerinde de fena değil, İngilizce orta derece.

    Neden okumadın derseniz? Babam Ordu Mensubu olduğu için, zaman ve ikametgah sıkıntısı vardı, hem takdir buyurursanız eskiden (30 yıl önce) bu kadar imkan da yoktu.
    Ancak gerek annem olsun, gerek babam olsun, gerek de bacım bana en güzel hediyeyi verdiler bu hayatta.
    O hediye de Normal İnsan Psikolojisi, bu o kadar büyük bir kazanç ki siz daha iyi bilirsiniz bunu. Normalde bizim gibi olanlar hayata küserler, hayatı kendilerinne zindan ederler ve ailelerine de zindan ederler.
    Ama ailem beni hiç bir zaman engelli olarak görmediği gibi sert kışlarda dayanıklı ağaçlar gibi yetiştirdi.
    Onlara çok şey borçluyum, haklarını ödeyemem onların.
    Onun için lütfen engelli olan SP kardeşlerimin ailelerine şunu da vurgulayın, Normal İnsan Psikolojisini de versinler, bunu çocukları o zaman zarfında anlamayacaklardır ancak sonra çok şey kazandiklarını farkedeceklerdir.

    İkinci konu: Cinsellik, bu konuyu da pas geçmemelerini belirtin ailelere. Hatta bu konuda Eniştem Psikyatr Prof. Dr. Mehmet Ak Dostumun da katkı yapmak istediği bir proje var mesela. İlgilenirseniz linkini özelden yollarım size.
    Tabii ben açılmamış kargo paketiyim daha. :))))))))

    2012’den beri de özel bir şirkette Online (İnternetten yazılı olarak) teknik serviste sigortalı olarak çalışıyor, çalışabildiğim kadar çalışmayı düşünüyorum. Rabbim her şeyin hayırlısını versin.

    Hocam Kayseri’ye yolunuz düşerse mutlaka sizinle tanışıp sohbet etmek isterim, konuşmamı biraz zor anlarsınız diyeceğim de siz zaten bunları biliyorsunuz. 🙂

    Ben bir tek Botoks konusunu anlayamadım, bana ne faydası olabilir ki? Ya da olur mu faydası.
    Ha WC’de de hiç bir sıkıntı yok, 3 günde 1 büyük, günde 3 kere de küçüğü yapıyorum gelince, tabii ki ailemin yardımıyla.

    Yemek konusunda da hiç bir sıkıntı yok, tabii ağız kaslarımdan dolayı biraz fazla çiğneyip, taneli yiyeceklerde zorlanıyorum ama artık eğlence gibi geliyor, çünkü normal yemeklerin lezzetini hiç bir şey vermiyor. Bunu ailelerin de bilmesini istiyorum, lütfen mama vari yiyecekler vererek kolaya kaçmayın. Çünkü hem yemeklerin lezzetini alamazlar hem de bir süre sonra iştahtan kesilip zayıf düşerler.

    Neyse hocam çok konuştuğum için bağışlayın beni, kısaca, sizinle tanışmak istiyorum.

    Saygılar, sevgiler, selamlar…

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Verdiğiniz bilgiler ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Söyledikleriniz çok kıymetli bu yüzden buradaki hastalarımız da faydalanacaktır söylediklerinizden. Sizin için Artane isimli ilaç ve botox tedavileri biraz daha rahatlamanızı sağlayabilir. https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 adresindeki yazımdan da yararlanacaktır. Geçmiş olsun.

      1. Özgür Murat Karadağ

        Çok teşekkürler hocam, aslında böyle büyük bir vakıfta SP’lerin yüzü, neler hissettiklerine dair, diğer insanların (aile, arkadaş, dost, eş, vs vs) nasıl yardım edebileceklerine dair yardım etmek isterdim.

        Hocam; Artane ilacı nasıl bir etki bırakıyor?
        Heyecanlanıldığı zaman kasları yumuşatıyor mu?

        Botoks konusunu halâ anlayabilmiş değilim, misal bacakları uzatınca hiç düz olmuyor. Buna faydası gibi mi?

        Ayrıca bir şeyi daha danışıp sormak istiyorum, Proczak gibi ilaçlar ruhen rahatlatırken bu bedene de (Kasların gerginliğini azaltmak gibi) yansımaz mı?

        Bir de denize girdiğimde kaslar yumuşuyor ve özgür hissediyorum, bu konuda denizin ya da havuzun faydasını söylebilir miyiz?
        Ama havuz değil de deniz çok daha kolay oluyor çünkü tuzlu suyun kaldırma gücü, vücudu daha temizlemesi gibi tercih edilebilir buluyorum.

        Sizi bulduğum için kendimi şanslı hissediyorum.

        kendinize iyi bakın, sevgiler, saygılar, selamlar…

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Söyledikleriniz çok doğru şeyler. Artane özellikle atetoid/distonik dediğimiz istemsiz aşırı hareketleri önlemede yardımcı oluyor. Botox kasları gevşeterek dediğiniz gibi örneğin bükük dizde fayda sağlayabiliyor. Antidepresanların da yerinde kullanılırsa olumlu etkileri olabilir. Deniz elbette çok iyi ben hastalarıma yüzmelerini herzaman öneriyorum. Şu yazılarımdan faydalanabilirsiniz:
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
          https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
          Geçmiş olsun.

  2. Büşra

    Merhabalar Erbil hocam sizi yaklaşık 1.5 yıl önce ziyaret etmiştik lakin ozamanlar oglum 1 yaşındaydi ve spastik tip zannediyorduk 1 yasindan sonra istemsiz hareketleri ortaya cikmaya basladi suanda nörologumuz diskinetik+spastik diyor yani mix tip bu tipin zor oldugunu bilsemde bilincli bir anne olarak ne gerekiyorsa yapiyorum suan 2.5 yasinda oturma yok ne kadar yol katettiniz derseniz sabir ve azimle istemsiz hareketlerini kontrol altina almaya calistik ve basarili oluyoruz sanirim parkinson tedavisinde kullanilan bir ilaç kas gevsetici ve antiepileptik bir ilac kullaniyoruz nöbetimiz yok ajite halini ve saldirganligi icin kullaniyoruz bu ilaci size sorum şu olacak diskinetik hastalar icin hep yikici konusuyorlar tüm kapilari kapatiyorlar botoksa uygun degil ani ve gecici kasilmalar var istemsiz kasilmalar yani onun disinda kas uzatma ameliyatlarida olmaz diyorlar peki ya bu hastalara yonelik neden birsey yapilmiyor çünku bakildiginda spastik hastalara yonelik cozumler uretiliyor bu duruma cok üzülüyorum ama pes etmek yok haftanin 7 günü 24 saat fizyoterapi ve eğitiime devam simdiden tesekkurler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Diskinetik serebral palside hele ki spastisite ile birlikte ise botox yapılmaz demek bu işi hi bilmemek demektir. Cerrahi uygulamalar böyle çocuklar için uygun değildir. Görüp değerlendirelim. Geçmiş olsun.

  3. Tuncay ALIKAN

    Merhaba Hocam Kıbrıs’tan yazıyorum, benim çocuğum 6,5 aylık erken doğdu ve birçok mücadeleden sonra yaşama tutundu.Şu an 2 yaşında yaklaşık 10 ay önce cp ve 1 kulakta da işitme kaybı olduğu tespit edildi ve fizyoterapist e yönlendirildi 9 aydır fizik tedavi alıyor,son 1 aydır da işitme cihazı taktık ve bir merkez de fizik tedavi,havuz terapisi , özel eğitim ve konuşma terapisi alıyor. Ayrıca Çocuk Nöroloğu tarafından kasları gevşetmek için çok düşük dozda bir ilaç alıyor. Üst kısımlarda hiç bir sıkıntı yok şu an sadece ayaklarında kasılma ve çapraz hareketleri var. Sizce uygulanan tedavi doğru mu ? çocuğum yürüyebilecek mi? Botoks uygulaması duyduk gerekli mi, sizin gibi konusunda uzmanlaşmış birisine gitmenin (tekrardan genel kontrol için) yararı var mı? Teşekkür ederim.
    Tuncay ALIKAN

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Görmemzde elbette yarar var. Anlattıklarınızda çocuğunuzun botoxa ihtiyacı olabileceğini anlıyorum. Ancak elbette muayene ile çok daha net anlaşılacaktır. Geçmiş olsun.

  4. Cemal Özdemir

    ben 47 yaşındayken eşimde 40 yaşında iken hamile oldu ancak hamilelik döneminde her şey normaldi. Eşiminde her hangi bir kolestrol, şeker ve baş ağrıcı gibi hiç bir sıkıntı ve hastalık yoktu. sigara alkol zaten bunlar bizde olmaz. her şey normaldi. Kontrollerini düzenli bir şekilde bir özle hastanede yaptırdık. Eşimin ve Benim hesaplarıma göre çocuğunuzun 6 şubat 2014 tarihinde doğumun gerçekleşmesi gerekirken doktoromuzun bize bizim hesaplarımızın yalnız olduğunu çocuğun normal doğumu için 03.01.2014 tarih belirlediler. Biz doğum içini gittimiz zaman bize verilen süre içerisinde ve doğum esnasında eşimin kontrolleri. ve çocuğumuzun durum tespit edilmeden doğum serezyan ile gerçekleştirildi biz çocuğu odada beklerken çocğun hemşire tarafından acilen küveze götürüldüğünü gördüm. filimleri çekildi ve Sordum ne oldu diye çocuğun akcigerlerinin olmadığı bana söyledin. Hocam ben size soruyorum bir doktor bu hatayı yaparmı bir doktor bebeğin anne karnında ak çigerinin oluşmadığını görmezi ve bilmez bu tür doktorlar bizim hayatımızı yok etti bu çocuğun bu esnada nefes alamadığı için beyin oksijensiz kaldı dediler 72 güm yoğun bakımda yattı.. Ancak benim oğlumun bir yaşına geldiği zaman anne, baba, dede, nene, gibi konuşmalarda bulunduğu bir çok şeyler öğrenmek için çaba harçadığını gördük. Fakat sanırım yalaşık ondört aylık olduğu esnada biraz grip oldu doktora götürdük dorunun hastanede yatmasını söyledi bu esnada eşim oğluma mama verirken nefes borusuna mam kaçtığı tespit edili yoğun bakımda yattı ondan sonra herşeyi sıfırladı. Her zaman düzen bir şekilde fizik tedavisini zamanında yaptırıyoruz. Bize Gaziantep Ünversitesinde oğlumun serapnal palsi hasta olduğu teşhisi konuldu. Ancak; ben çocuğumun bu tür hasta olduğuna inanmıyorum çünkü hayata bağlı bir çocuk evde bisikleti var bisikleti arkaya öne sürüyor konuşmak istiyor ama konuşamıyor yürümek istiyor ama elinde tutarsan yürümekte hocam özür dilerim sizi fazla sıkmak istemiyorum benim maddi olarak dururum iyi değil ben bir devlet memuruyum. benim toplam bu oğlum ile birlikte altı çocuğum var ben çocuklarım diğerleri çok zekiler 3 çocuğumun iki sağlık bölümünde kızım mezun oldu oğlumda okuyor kısmet olursa oda bu sene bitirecek. Büyük kızım bu sene mamara ünüversitesinde dört yıl üst üste bölüm birinsici olarakokulunu bitirdi. Girdiği sınavlarda Türkiye birinci olarak İngilterde dört yıl daha okumak için devlette burs kazandı ve onun tüm ihtiyaçalrını devlet karşılayacak kadrosunu İntanbuş ünüvaristesine yrd doc olarak verdiler ben fakir bir aile çocuğu olarak löyde büyüdük ve hatta benim çocuklarım köye olan bir lisede okudular ve imaknasızlıklar ile okudular. Bu sene TEOG sınvaına giren kızımın Türkiye sıralamalında ön sıralarda hocam ben siz büyüklerimde oğlumun tedavisi için maddi olarak değil manavi olarak bana yardım ederseniz size duacı olacağız ben duygu sömürüsü yapmak gib bir niyetim yoktur. Oğlum için hocam

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuz anlatııklarınıza göre serebral palsi. Serebral palsi için benim web sitemi detaylı incelerseniz birçok bilgiyi bulacaksınız. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki tüm yazılarımı okuyun lütfen. Size buradan yapabileceğim yardım budur. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın