Spastik serebral palsi
Spastik, serebral palsinin eski bir ismidir. Spastik serebral palsi, serebral palsinin bir türüdür. Spastik terimi (spastisite) kaslarda ortaya çıkan tonus artışını (sertleşme/katılık) ifade etmektedir. Normalde kasın tonusu (gerginliği) yerçekimine karşı koyabilmemize izin verecek kadar yüksek, ancak hareket etmemize izin verecek kadar da düşük olmalıdır. Çeşitli türlerde serebral palsi bulunmakta olup serebral palsili bazı çocuklarda tonus artışı saptanmayabilir.
Serebral palsinin tipleri:
Tıbii terminolojide serebral palsinin birçok türü vardır. Bunların arasıda şunlar sayılabilir:
Spastik serebral palsi
Atetoid serebral palsi
Miks tip serebral palsi
Spastik tip serebral palsinin tipleri:
Spastik tip serebral palsinin ise yine birden fazla çeşidi bulunmaktadır. Tıbbi olarak bunlara hemiplejik tip, diplejik tip ve total tip denir. Ailelerin anlayabilmesi için serebral palsiyi 3 ana gruba ayırabiliriz:
Ağır tip serebral palsi
Orta tip serebral palsi
Hafif tip serebral palsi
Ağır tip serebral palsili bir çocuğun yürüyebilmesi çok zordur. Orta tip serebral palsili çocuklar iyi bir tedavi ile yürüyebilirler. Ancak ağır tip serebral palsi için de yapacak birçok tedavi bulunmaktadır. Ağır tip serebral palsinin de en ağır formlarında bile yapılacak uygulamalar bulunmaktadır. Örneğin böyle bir çocuğun alt bezinin değiştirilmesi için yapılacak bir botoks enjeksiyonu aileyi çok rahatlatabilecektir. Veya ağır serebral palsi nedeniyle oturamayan bir çocuğu oturur duruma getirmek dahi büyük bir gelişmedir.
Ayrıca bakınız:
Spastik, Serebral Palsi’nin diğer adı mıdır ?