Spastik bebek erken tanınmalıdır. Bu, tedavi için çok önemlidir.
Spastik bebek belirtileri genellikle 3 yaştan önce ortaya çıkar ve spastik bebekler sıklıkla yuvarlanma, emekleme, oturma, gülümseme ve yürümeyi öğrenme gibi gelişim basamaklarına geç ulaşırlar.
Birkaç aylık spastik bebekte görülen ilk belirtiler:
Spastik bebekler ilk aylarda göz teması kurmama, parlak, renkli obje ve oyuncaklara ilgi göstermeme ve takip etmeme, ellerini sürekli yumruk şeklinde sıkma, kaslarda sertlik ya da anormal gevşeklik (ilk 1-2 ayda) gibi belirtiler verirler. Olmaması gereken refleksler görülür ve bebek kendini arkaya doğru gererek yay şeklini alır. Emme güçlüğü ve beslenme bozukluğu gözlenen bebeklerde sıklıkla nöbetler eşlik eder ve sosyal gelişim geriliği vardır. Bebek büyüdükçe belirtiler daha da belirgin hale gelir. Mesela hafif bir kasılma olan koldaki kaslar daha da sertleşir ve kasılır.
Spastik bebek erken belirtileri nelerdir?Daha sonraki belirtiler:
Yaşıtlarına göre emekleme, oturma, yürüme gibi motor becerilerde geri kalır ya da bunları hiç başaramaz. Öğrenme güçlüğü olabilir. Göz bozuklukları, duyma sorunu, ellerini kullanamama gelişebilir. Salya akması gözlenir.
Serebral palsi belirtileri:
Motor gelişim geriliği
Özellikle aile için ilk dikkat çekici belirti bebeğin motor aktivite yönünden gelişme geriliği olmasıdır. Örneğin normal bir bebek 4 aylıkken rahatlıkla başını tutabilir, 6-7 aylıkken oturabilir, 8-9 aylıkken emekleyebilir. Ancak serebral palsili çocuklar bu aktiviteleri yerine getirmede geç kalırlar. Bir çocuk 6 aylık olmasına rağmen hala başını tutamıyorsa muhakkak bir anormallik vardır. Veya yaşına geldiği halde hala oturamıyorsa bu normal değildir.
Veya bir bebek sağ kolunu ve bacağını hareket ettirebiliyor ancak sol kolunu ve bacağını yeterince kullanamıyorsa bu çok önemli bir durumdur. Kollarını iyi hareket ettirme ve bacaklarını kolları kadar iyi kullanmama durumu da olabilir. Yani bebekte uzuvlar arasında bir hareket dengesizliği varsa bu durum serebral palsi lehinedir. Erken davranabilmek için, aile, bebeklerinin motor gelişimleri hakkında bilgili ve dikkatli olmalıdırlar.
Anormal hareketler
Bazı serebral palsi ‘li çocuklarda istemsiz hareketler bulunur. Çocuk belirli bir pozisyonda sabit olarak durmaz. Genel anlamda, atetoid tip serebral palside, bu istemsiz ve ani başlayıp sonlanan, hedefe yönelik olmayan hareketler vardır. Çocuk heyecanlandığında veya anlamlı bir aktivite yapmak istediğinde (örneğin su içmek, çatal tutmak gibi) bu hareketler daha çok artabilir. Beslenme ve emme güçlükleri
Ağız motor aktivitesi iyi olmayan bir serebral palsili bebek annesini ememiyor olabilir. Bu durum dikkat çekici olmalıdır. Veya genel anlamda beslenme güçlükleri, yutma bozuklukları olabilir. Örneğin biraz su içtiğinde çocuk boğukur gibi öksürmeye başlayabilir. Salya akışı yine ağız-dil hareketlerinin yetersizliğinden meydana gelir.
Konuşma bozuklukları
Serebral palside konuşma bozuklukları bulunur. Ağır tutulumlularda konuşma çıktısı bile olmayabilir. Ağızın motor kontrolünün sağlanamaması ile konuşmada yavaşlama, kelimelerin oluşturulmasında güçlük vardır. Genel olarak serebral palsili çocuklarda dudak hareket bozukluğu, çene hareketlerinin azlığı, dil hareketlerinin kısıtlılığı, çiğneme ve yutma fonksiyonlarında gerilik, ağız içi nefes basıncının düzenli olarak oluşturulmaması sorunları vardır.
Tonus ve denge anormallikleri
Serebral palside hipertonisite (spastik tür) veya hipotonisite görülür. Spastik tipte, çocuğun tutulumuna göre, uzuvlarında kas sertlikleri, kasılmaları bulunur. Hipotoniklerde ise tersine kaslar gevşek durumdadır. Serebral palsinin ilk aylarında hipotonisite görülse de daha sonradan durum hipertonisiteye dönebilir. Denge bozuklukları çocuğun yürümesini ve hatta oturmasını engelleyecek düzeylerde olabilir. Uzaysal konum ve koordinasyon bozuklukları önemli sorunların başında gelir.
Postür bozuklukları
Serebral palsili çocuklarda çok çeşitli postür bozuklukları bulunabilir. Leğen kemiğinin simetrik olmayışı, omurga eğrilikleri, kalça çıkığına bağlı postür bozuklukları önemlidir. Ayrıca uzuvlarda çeşitli duruş bozuklukları vardır. Kalça, diz ve ayak bileği eklemlerinde eğrilikler yürümede sorunlara neden olur. Kollardaki postür bozuklukları günlük yaşam aktivitelerini engeller.
Merhabalar benim oğlum 8 aylık fakat desteksix oturamiyor destekli de xor oturuyor sağa sola geneldede öne düşüyor emeklemesi normal bide kucağımdayken kendini birden geri atıyor ve kendi kendine ağxını sanki dislerini sıkıyormuş gibi yapıyor. Bunlr normal mi acaba çok endişeliyim. Başınıda birax geç tutmaya başlamisti.Birde basıni ara ara sağa sola sallıyor. Cevaplarsanix cokk sevinirimm.
Yurt dışında olduğumdan ve web sitemde bir sorun olduğundan dolayı cevabım gecikti.
Oğlunuzda bir gelişim geriliği söz konusu ve elbette sorun olabilir. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Hocam kolay gelsin çocuğum 7 aylık sağ elini sıkı bir şekilde yumruk yapıyor ve çok nadir açıyor elini kullanmıyor neredeyse ama sol elini açıyor aktivitelerini gerçekleştiriyor. Acaba neden olabilir.
Yurt dışında olduğumdan ve web sitemde bir sorun olduğundan dolayı cevabım gecikti.
Çocuğunuzda bir gelişim geriliği söz konusu olabilir ancak sizinle uzun bir konuşma yapmadan ve muayene etmeden anlamak zor bu dediklerinizle. Ancak elini nadir açması ve kullanmaması o yaş çocuk için normal değil. Çocuk nörolojisi ve fizik tedavi uzmanı görsün. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam
Benim kızım 4.bucuk aylik kilosu normalden düşük.hareketleri falan normal ama yüzüstü hiç durmak istemiyor. Kafasını kaldırabiliyor ama zorluk çekiyor.ne yapmam gerekiyor.tesekkirler şimdiden
Çok yoğundum cevabım gecikti. Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam enim kizim 10 aylik bianlik titreme ypiyor kisa oluyor bu 3aylikken baslamisti cocuk doktoru norma demisti ama bununla ilgili bir tahlil falan yapmadi biz endise ediyoruz simdi siklikla ypiyo bna yrdimci olun napmamiz gerekio
Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir.
Merhaba hocam 20 aylik kizim 32 haftalik 1 400 gr doğdu sağ elini sürekli yumruk yapıyor kullanmak istediğinde açıyor sağ ayaginin parmak uçlarına basıyor destekli yürüyor ama kendi yuruyemiyor 2 adımdan sonra dusuyor hareketler verildi ama duzelme yok
Geçmiş olsun. Kızınızın serebral palsi olma ihtimali yüksek. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazım sizin için çok önemlidir. Ayrıca web sitemdeki serebral palsi ile ilgili tv programlarım size yararlı olacaktır. Yararlanabileceğiniz yazılarım:
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Merhabalar hocam oğlum 8.aya girdi oturunca öne doğru egri oturuyor kendini kaldıramıyor yıkılıyor daha emeklemiyor sadece kendini döndürüyor bunlar normal mi
Pek normal değil. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir.
Selamın aleykum hocam 8 ay 20 günlük oğlum var basını dik tutamıyor desteksiz oturamıyor ve işitmeden gecemedik göz teması var gülücük atıyor. Agulama ve baba anne diye ses cıkartıyor ama emekleme ve yutkunma sıkıntıları var kilosu normal bebeklerden düşük ne yapmam lazım tedavisi varmı yardımcı olursanız sevinirim. En azından duyabilir mi. Cvp için simdiden tesekkür ler muayene hanenizin adresini vere bilirmisin iz
Oncelikle gecmis olsun. Oglunuz serebral palsi olabilir. Oncelikle detaylı degerlendirme yapmak lazım. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki tum yazilarimi inceleyin çok yararlanirsiniz. Adres icin 0-530-3711855`i arayabilirsiniz.
mrb hocam 21 aylık kızım var hipotonik bebek teşhisi kondu desteksiz kısa süre oturabiliyor.destekli bir saat oturabiir onda sıkıntı yok.fakat ayaklarını hiç kullanmıyor kendiliğinden hareket ettirmiyor.bütün testler şimdiye kadar temiz çıktı,çocuk nöroloğu 5 yaşına kadar kendini toparlayacağını düşünüyor ama benim aklım hep ayaklarına bu süreç böyle mi gidiyor acaba
Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Merhaba Hocam,
Benim 3 yasinda kizim var, gercek grip oldu bu sene ve o oldugundan beri ellerini uyurken siki yumruk seklinde sikip uyor. elektroensefalografi Hastanede uyaniken yapildi ve temiz cikti. Bi vitamin eksikligi olabilir mi? Ne yapabilirim ne olabilir? Cok tesekkür ederim..
Çok yoğun olduğumdan cevabım gecikt. Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Çocuğunuzun şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Geçmiş olsun.
Hocam benim ikizlerim var biri gayet rahat hareketler yaparken diğeri hiç birşey yapmiyo yaşlarına giriceklwri bu beni çok uzuyo tedavisi varmidir
Çok yoğun olduğumdan cevabım gecikt. Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Çocuğunuzun şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Geçmiş olsun.
Merhba hocam;
Benim kızim 2 ay 3 günlük dogdugundan itibaren 40 gune kadar bise yoktu ellrini kendine dogru cekiyordu hareketliydi 40 gun sonra o hareketleri yapmamaya basladi hafif hareket ediyor ama ellerini kendisine dogru cekmiyor
Çok yoğun olduğumdan cevabım gecikti. Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Çocuğunuzun şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Geçmiş olsun.
Merhaba 10+2 aylık oğlum sadece uykuda birde uykuya dalarken bacaklarını hafif hafif kaldırıp indiriyor bi kaç gündür böyle.diğer belirtilerinize baktım hiçbiri mevcut değil oğlumda. Acaba bunun sebebi nedir.ağlama yok sadece o hareketi yapıyor
Çok spesifik bir duruma benzemiyor. Çocuğunuzun gelişimine iyi bakmak lazım.
Prematüre doğan ikiz kızlarımız var düzeltilmiş 2 aylıklar bugün sağ bacağında güç kaybı olduğunu farkettim normalde sırt üstü yatarken 2 ayağını kalçadan dikliyebiliyordu ama şimdi sol bacağını dikliyemiyor his var ama koltuk altından tutup kaldırıyorum ayakları boşta iken ileri geri sallıyorum sol ayağını tutuyor sağ ayağı boşta sallanıyor ne olmuş olabilir teşekkür ederim
Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.
Merhaba hocam. Benim 28 aylık bir oğlum var konuşmasında yürümesinde mimiklerde vs hiçbir sıkıntı yok çok şükür ancak bebekliğinden beri son derece hareketli. Öyle ki hiç boşluk kabul etmiyor en hareketsiz halinde hiç olmazsa ayaklarını hareket ettiriyor. 6-7 aylık civarında el kol kafa ve bacakları sallamaya başlamıştı ve hala devam ediyor heyecanlandığında da yapıyor hiçbir şey yokken de yapıyor hatta bazen uyuturken birden oturup yine aynı hareketi yapıyor sanki bir müziğe eşlik ediyor gibi. Biz endişelenmeye başladık sizin bir öneriniz var mıdır? şimdiden çok teşekkür ederim.
Yoğun olduğumdan cevabım gecikti. Bir çocuk psikiyatristine gidin lütfen. Geçmiş olsun.
Mrb hocam yiğenim var 10 aylik bana çok normal gelmedi çocuk kendi basina oturamıyor mesela normal bebekler tepki verir hiç öyle tepkisi atılması yok anne babayı tanıyor gibi de değil öylece oturuyor ama destekle kucak dışında zaten duramıyor ayakları üzerine basmıyor mesela yani sanki kendini taşıyamıyor iki üç aylık bebek gibi belinden falan tutarak tutuluyor hala salyası akiyor göz teması yok ismine de tepki vermiyor zaten hiç öyle sesler de çıkarmıyor anne babayı görüp bi tepkisi yok çok tuhafıma gitti bu durum ne olabilir acaba problemi çok üzüldüm
Yoğun olduğumdan cevabım gecikti. Yeğeninizin muhakkak acilen değerlendirilmesi gerekir. Serebral palsi olma ihtimali var. Geçmiş olsun.
Tsk ederim hocam doktora götürüldü emar iştenmiş ama prematüre bebek olduğu için abim nefes almakta zorlanıyor diye anestezi yapılmasından korktuğu için uyanması problem olabiliyormuş öyle araştırmış emara girmesini istemedi bir diğer doktor zamanla düzelir demis ama çocukta hoc gelişme yok emara girmesi sizce sıkıntı yaratırmı
EMAR açısından çocuk nörolojisi karar vermeli. Çocuğunuz için benim web sayfamda çok değerli bilgiler var. Lütfen takip edin.
https://felc-romatizma.com/premature-bebeklerin-degerlendirilmesi-ve-rehabilitasyonu/
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Merhaba hocam.
13 aylık ikiz kız bebeklerimiz var. Biri diğerine göre kilolu. Yeni yeni desteksiz yürümeye başladılar, kilosu fazla olan biraz ilerleyince kendini geriye doğru atıp düşüyor, bunu eğlence haline getirip tekrarlıyor.Zarar gelmemesi için sürekli arkasından takip ediyoruz. Ne yapmamız gerekiyor?
Anladığım kadarı ile bir motor gelişme geriliği yok. Bu durumda çok dikkatli olarak takip etmenizi öneririm. Ancak yine de içiniz rahat etmiyorsa görebilirim.
Merhaba Sn.Erbil Bey,
17 aylık bir kızım var. Kızımın desteksiz oturması 8 aylıkken , emeklemesi ise 13 aylık gibi oldu. Şu an kendi tutunarak kalkabiliyor ve ellerimizden tuttuğu sürece gezmek istiyor. Ve yoğun olarak sol elini kullanıyor yemek yerken , oyuncak alırken sağ eli genelde yumruk eşklinde tutuyor.Bu arada anne baba , annane gibi kelimeliri konuşup hayvanların taklitlerini yapabiliyor. Çocuk hekimine götürdüğümüz de tahlil sonuçları normal değerlerde çıktı. Hala yürümemesi ve sürekli sol elini kullanması normal mi?
Teşekkür ederim…
Hayır değil. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri muhakkak değerlendirmek gerekir. Geçmiş olsun.
Merhabalar . Yeğenim prematüre doğdu . Şu an düzeltilmiş 3 aylık. Başını tutabiliyor, gülücükler saçıyor, göz kontağı kuruyor. Fakat yeni yeni ilgimizi çeken kol hareketleri oluyor. Örneğin sol kolunu geriye doğru atarak geriye doğru büküyor. Bir de sürekli sağ tarafa bakmak istiyor yüzü koyun yatırdığımızda anında başını sağ omzuna bakacak şekilde çeviriyor. Neden olabilir acaba bilgilendirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
Gelişme geriliği olan bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
İyi günler 8 aylık yeğenim laringomalazi ve reflü tehşisi konuldu. Büyüme geriliği var denildi. Ek gıdaya geçilmesi gerekiyor ama her ögünde yediği mamayı çıkartıyor maksimum 40cc mama içebiliyor desteksiz oturamıyor başını uzun süre sabit tutamıyor refleksleri yerinde bizi tanıması gülücükleri ama spastik ve ya serebral palsi olabilir mi? İyi çalışmalar.
Evet olabilir. Serebral palsi kuşkusu olan bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
merhabalar 6 aylik bir kizim var surekli seli akiyo genellikle dili disarda neden olabilir?
Çocuğunuzun gelişiminin değerlendirilmesi lazım. Motor ve mental yönden gelişimi nasıl bunu anlamak lazım. Çocuk nörolojisi ve bizler görmeliyiz. Geçmiş olsun.
Sayın hocam, Benim 4, 5 aylık oğlum var. Prematüre doğdu. Düzeltilmişi 3 aylık. Son zamanlarda emerken sadece sol ayağını titrer gibi kasar gibi yapıyor, istemsizce. Her emmede olmasa da, olduğunda ara ara bir kaç kez yapıyor. Acaba bu bir sorunu mu gösterir?
Prematürlerde serebral palsi riski varıdr. Çocuğun motor/mental gelişimine dikkat etmek gerekir. Lütfen web sayfamdaki serebral palsi bölümünü dikkatle inceleyin. Herhangi bir şüpheniz olursa hekimler değerlendirmeli. Geçmiş olsun.
Hocam Merhaba bebeğim 9 aylık başını dik tutulabiliyor desteksiz oturuyor kısa süre fakat emeklemiyor ayakta tuttuğumuzda ayaklarını yukarı çekiyor basmıyor
Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır.
Merhaba hocam
40 haftalık normal Doğum ile doğan bir kızım var. 8 aylık ve hala desteksiz oturamıyor. Ellerini nesnelere uzatıyor ama ellerini yumruk yapıp kendisi tutmuyor. Sürekli ağzıyla tutmaya çalışıyor. Gelişim ile ilgili bir sorun olabilir mi ? Doktor gevşek biraz dedi ama teşvik Ersek’te inatla ellerini kullanmıyor .
Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti. Evet anlattıklarınıza göre gelişim geriliği olabilir. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir.
Esimin kardesinde kas sertligi var yuruyemiyor uzun sure ve desteksiz oturamiyor konusamiyor salya akisi da fazla ellerini kullanamiyor bacaklara iki defa botoks yapildi az da olsa faydasi oldu cunku bacaklar cok gucsuz ve zayif doktorlar govdesinin cok gucsuz oldugunu soylediler hocam ilerde yuruyebilir demisler tabi ne kadar dogru bilemiyoruz hep one dogru egilir durumda sizce ne tur tedavi uygulanabilir yasi 5 e girmek uzere ciddi bir tedavi icin gec kalinmis olabilirler mi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi/ yazısı size yararlı olacaktır. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Merhabalar hocam 8 aylık bir kız yeğenim var 6 kilo 300 gram ağırlığında ve sırtına destek sağlanamazsa oturamıyor emekleme yok ve başını dik tutmada problem yaşamakta yapılan tahlillerde bir sorun olmadığı söylendi ne yapmamız gerekiyor?
Bu çocukta gelişim geriliği olduğu anlaşılıyor. Çocuğun değerlendirilip teşhisinin konuması gerekiyor. Böyle çocuklarda serebral palsi olabiliyor. Bu var mı yok mu önemli çünkü erken tedaviler çok önemli. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Bu çocukta gelişim geriliği olduğu anlaşılıyor. Çocuğun değerlendirilip teşhisinin konuması gerekiyor. Böyle çocuklarda serebral palsi olabiliyor. Bu var mı yok mu önemli çünkü erken tedaviler çok önemli. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Bu çocukta gelişim geriliği olduğu anlaşılıyor. Çocuğun değerlendirilip teşhisinin konuması gerekiyor. Böyle çocuklarda serebral palsi olabiliyor. Bu var mı yok mu önemli çünkü erken tedaviler çok önemli. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Bu çocukta gelişim geriliği olduğu anlaşılıyor. Çocuğun değerlendirilip teşhisinin konuması gerekiyor. Böyle çocuklarda serebral palsi olabiliyor. Bu var mı yok mu önemli çünkü erken tedaviler çok önemli. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Bu çocukta gelişim geriliği olduğu anlaşılıyor. Çocuğun değerlendirilip teşhisinin konuması gerekiyor. Böyle çocuklarda serebral palsi olabiliyor. Bu var mı yok mu önemli çünkü erken tedaviler çok önemli. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Bu çocukta gelişim geriliği olduğu anlaşılıyor. Çocuğun değerlendirilip teşhisinin konuması gerekiyor. Böyle çocuklarda serebral palsi olabiliyor. Bu var mı yok mu önemli çünkü erken tedaviler çok önemli. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Bu çocukta gelişim geriliği olduğu anlaşılıyor. Çocuğun değerlendirilip teşhisinin konuması gerekiyor. Böyle çocuklarda serebral palsi olabiliyor. Bu var mı yok mu önemli çünkü erken tedaviler çok önemli. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Bu çocukta gelişim geriliği olduğu anlaşılıyor. Çocuğun değerlendirilip teşhisinin konuması gerekiyor. Böyle çocuklarda serebral palsi olabiliyor. Bu var mı yok mu önemli çünkü erken tedaviler çok önemli. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Bu çocukta gelişim geriliği olduğu anlaşılıyor. Çocuğun değerlendirilip teşhisinin konuması gerekiyor. Böyle çocuklarda serebral palsi olabiliyor. Bu var mı yok mu önemli çünkü erken tedaviler çok önemli. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Merhabalar hocam,oğlum 40 günlük gayet sağlıklı ve vaktinde doğdu.Şu an 5 kilo.Benim sorum oğlum bacaklarını tam düz açmıyor bu bir sorun mudur?Kalça ultrasonu temiz çıktı.Ben bacaklarını tam düz açmak istediğim de de tepki veriyor. Cevaplarsanız mutlu olurum iyi çalışmalar.
Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.
Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.
7 aylık kızım ilk doğduğunda nöbet geçirmişti sonra ilaç tedavisiyle düzeldi ama ara ara kafasını sağa sola durmadan çeviriyor ve bazen sol ayağını cok havada tutuyor birde daha tam dönemiyor bunlar bi belirti olabilir mi ?
Bizler ve çocuk nöroloji doktorları değerlendirmeli. Geçmiş olsun.
38 haftalık 2 kilo ağırlığında ikiz bebeklerimiz oldu. şu anda 11. aydan gün aldık. Oğlum sürekli ileri geri sallanıyor ya da kollarını indirip kaldırıyor. rahatlıkla oturabiliyor ama emekleme ayakta durma gibi hareketleri yok yürüteçte arkaya doğru parmak uçlarıyla gidiyor. Kızım da da aynı durumlar az olsa sallanma var ve mutlu olduğunda ya da herhangi bir şeyden korktuğunda kolunun biri yarı havada bir kaç saniye kalıyor ve ağzını açık tutuyor. yani resmen kilitleniyor.oğlumun 2 dişi var ama kızımda daha diş yok. Sizce çocuklarımda sıkıntı var mı.
Bu durumda çocukların muayene bulguları önem taşıyor. Eğer patolojik bir muayene bulgusu tespit edilirse önemli olur. Geçmiş olsun.
Merabalar hocam ben kızımı 38+6 da sezeryanla dogurdum şuan 1yaşına gircek ve son bi kaç haftadır farkettim. Gün içinde bi kaç defa agzını sonuna kadar açıp kapatıyo esneme hareketi gibi ama esnemiyo agzını açabildigi kadar açıp kapatıyo. Bu arada çok hareketli ve 1 haftadır yürüyo kilosuda 10 kg yakın. Ben endişe etmeye başladım agzını bu şekilde yapması neden olabilir. Teşekkür ederim
Çok bir anlam veremedim. Çocuk hekiminizle görüşün.
Hocam merhaba.. ben 37haftalık normal doğum başlangıcıyla hastaneye gittim fakat gebelik zehirlenmesi başladığı için acil sezeyab oldum.şuan 8aylık oğlum var..sağlıklı doğdu herhangi bir kuvez yada sarılık durumumuz olmadı. Geçen hafta ufak bir kasılma fark ettim ve hememn çocuk nörologuna götürdüm.epilepsi şüphesiyle.doktor fiziksel muaynesinde sağ kolun sola göre daha pasif olduğunu ve parmak ucunda durduğunu gördü ve bize bir kaç hareket göstererek 2hafra sonra tekrar gelmemizi söyledi eğer hala pasiflik devam ederse mr.çekilmesi gerektiğini belirtti. Benim oğlum2aylık olduktan hemen sonra elinden tutunca oturur pozisyona geçmeye veya ayağa kalkmaya çalışıyordu. Dönmeleri ve oturması 6 ayı buldu 7ve 8aydada sürünmeleri başladı ve evet sağ kol daha pasif emeklerken sol el ilerde sağ el sürünğr pozisyonda sürekli..elden ele oyuncak değiştiriyor sol eli doluysa sağ elinide uzatıyor ama sol daha aktif..ismine dönüyor 5ayından beri.. 6aydan beride anne-dede-hadi-gel gibi kelimelerde kullanıyor..sayfanızda tavsiye ettiniğiniz tüm yazıları okudum bilinçlenmek adına…ama bir anne olarak endişelerim okuduklarımı kavramamı engelleiyor..sizce bahsettiğiniz rahatsızlık oğlunda olabilirmi?lütfen yardımcı olun..şimdiden çok teşekkür ederim..
Bu yazdığınız bilgilerle konuyu tam anlamak olanaklı değil. Böyle şüphe varsa mutlaka çocuk nöroloji ve bizler geniş değerlendirme yapmalıyız. Muayene bulguları ile ve sizi detaylı dinlemek ile birçok ipucu bizim daha sağlıklı karar vermemizi sağlayacaktır. Geçmiş olsun.
hocam merhaba ikiz bebeklerim 33+4 ‘te doğum yaptım 1665 bir tanesi diğeri 1950 doğdu büyüdükçe zamanla bir tanesi oturmadı diğeri oturdu sonuç 1950 doğan oğlum muhammet 1 yaşında ve oturmuyor emeklemiyor yurutecte geziyor nöroloji doktoruna gittim gelişim geriliği teşhisi konuldu mr çekildi sonucu size danışmak istiyorum daha doktora gosteremedik
SONUÇ : Her iki lateral ventrikül frontal-oksipital horn ve gövde düzeyinde periventrikuler alanda T1 silik hipointens T2 hiperintens konfluens gösteren sinyal artışları mevcuttur. Her iki lateral ventrikül atrium-oksipital hornda periventrikuler bolum kaybı ilişkili olarak hafif genişleme mevcuttur. Bulgular preterm tip hipoksik iskemik hasar sekeli (periventrikuler lokomalazi ) lehine yorumlanmıştır.
sonuç bu bana bir cvp yazarmisiniz çok üzüntülü durumdayım çocuğumun sıkıntısı büyük mü nereye götürebilirim tedavi süreci nasıl bilgi bekliyorum teşekkür ederim…
Burada serebral palsi olma ihtimali bulunuyor. Şu adresteki yazılarım çok önemli: https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
Serebral palsili veya ihtimali bulunan bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Merhaba hocam, içimi rahatsız eden bir konu var. Oğlum 15 aylık. Hiç dik duramıyor yürüyemiyor. Kilosu var biraz. Fakat çocuk biraz yürütünce bacakları titriyor korkuyor asla tek elle yürütemıyoruz. Agır bır çocuk oyle aşırılığı yok. Hiç emeklemedi fakat poposu ile salonu gezıyor. Kalça üzerınde. Boğum sayısı farklılığı var. Ortopedıye goturduk flim çekıldi herseyı saglıklı zamana ihtiyacı var dedıler. Çocuk dr larıda aynısını dedı. Ama 15 aylık bebekler nerdeyse koşuyor. Oğlumun sanki bacakları tutmuyor.
Serebral palsi olabilir. Nuhakkak değerlendirilmesi gerekir. Geçmiş olsun.
Merhaba biraz uzun olacak ama sormak istiyorum. Oglum 37. haftada gelisim geriligi nedeniyle 2220 gr 45 cm dogdu. Yuksek tansiyonum vardi ve acil sezaryena alindim. Solunum skntisi olmadi kuvozde kalmadi. Suan 113 gunluk uzun sureli goz temasi kuruyor nesne takibi var sese donme arama var dinliyor guluyor agu seklinde cevaplar veriyor. Boynunu tutuyor hafif dik yatirildigi zaman basini kaldirarak kalkmaya calisiyor. Yuzustu boynunu kaldiriyor fakat kollarindan cok destek almiyor. Oyuncaklara uzaniyor ve yeni yeni kavramaya calisiyor. Cogu zaman yumruk seklinde uzanip sonra aciyor ellerini. Ve sesli gulmuyor, donmuyor. Bir sorun olabilir mi? yuzu bana donuk kucagima aldigimda kollarini asagi sarkitiyor isterse kaldiriyor. Simdiden tesekkurler.
Fiziksel ve mental gelişim bozukluğu var mı detaylıca bakılması gerekir. Size önerebileceğim yazılarımı da okuyun lütfen:
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
Hocam Bebeğim 32+2 de doğdu bebeğimde aort koartasyonu vardı doğduktan 6 gün sonra ameliyat oldu. 15 gün küvezde kaldı. Küvezde 1 kez apne geçirmiş.şuan 12 aylık ama doktorlara göre 9 aylık erken Doğum olduğu İçin. Yan dönme pozisyonu var uzanma var gülme anlama taklit yapma var yürüteçle geziyor ama yüzüstü yok emekleme yok desteksiz oturamıyor. Nöroloji doktoru spastik değil ama fizik tedavi öneririm dedi. Birde hemonjiyo mu çok beyin Emarı istedi karaçiğerinde hemanjiyom vardı tedaviyle dağıldı. Bizim napmamız gerekli bize bir yol gösterebilirmisiniz?
Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti. Çocuğunuzda gelişme geriliği mevcut. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Hocam kolay gelsin normal doğumla doğan bebeğimiz gecikmeden dolayı oksijensiz kalmış ve soğuk hava tedavisi uygulandı ama doktorlar spastik olabilir diyorlar daha 3 günlük bunun için ne yapmalıyız şimdiden tşkler
https://felc-romatizma.com/premature-bebeklerin-degerlendirilmesi-ve-rehabilitasyonu/ adresindeki yazım size yol gösterecektir. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Merhaba hocam benim 34+0 haftada dogan suan kro 6ay 20 gunluk bir kizim var dogum nedenim dekolman plesanta buna bagli olarak oksijensiz kaldi beyinde kucuk kanamalar olustu bunlarda iki kist birakti hemoraji sekeli iki gun entube 16 gun kuvozde kaldi noroloji pediatri ve fizik takipliyiz fakat 3 ayda bir kontrollerimiz kizimin gelisimi iyi oldugu icin baş tutma goz temasi vs.zamaninda malum riskli bebek surekli takipteyim ve bugun birsey farkettim kizim ayakta yurur pozisyon yaptirdigimda sol ayagini cok nadir adim atiyor sert bir sekilde basiyor bukmeden sonra yatirip bacaklari karina dogru bastirma hareketi yaptirdim onda da sol bacagini kasiyor bukmuyor biraz zorlayinca bukuyor nasil bir yol izlemeliyim raporlarimiza ardindan kizima bakan drlarimiz bu raporlar bu bebegin degil sanki diyor dolayisi ile eeg mr hicbirsey istemiyorlar sp rahatsizliginin dereceleri var midir sonradan gelisir mi beni bilgilendirirmisiniz rica ediyorum
Etkilenme olmuş olabilir. Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru takip etsin, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi. Geçmiş olsun.
Hocam ben şu anda 24 haftalık hamileyim. En son gittiğim doktor kontrolünde doktorum bebeğimin bacaklarının sürekli haretsiz kaldığını fark etti şimdiye kadar hiç bebeğimin bacaklarını hissetmedim. Vücudunun sadece üst kısmı kıpırdıyor
Bunun sebebi ne olabilir bebeğim felçli olarak mı doğacak lütfen beni aydınlatın ağlamaktan harap oldum.
Bu konu bu aşamada kadın doğum hekiminizi ilgilendiriyor. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba bebegim 2 bucuk aylik dogdugundan beri kafasini belli sure sabit tutabiliyo yorulunca birakiyo tabi su siralarda kucagimizda dik pozisyondayken surekli basi geride duvardaki tabloya saate pencerelere bakiyo ama bası hep geriye atiyo bu da bi belirti midir yardimci olursaniz cok sevinirim
2.5 aylık bebekte baş tutma dengesi olmaz. Başını desteklemeniz lazım. Nasıl bebek büyütüleceğine dair kitaplardan edinin. Ayrıca https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımda çocuğun aylara göre gelişim tablosunu bulacaksınız. Bunu inceleyerek bebeğinizi takip edebilirsiniz.
Merhaba benim bebegim 4 aylik bu ayda kisa sureli oturtulur diye okudum suanda dun bir kere ilk kez denedim o anda cok bir sey yoktu Aslinda fakat daha sonra gecede dahil olmak uzere cok huzursuzlandi agladi sanki bir yerini incittim gibime geliyor aslinda uzun sureli tutmadim oturmus vaziyette ama korkuyorum ne yapmaliyim Ne olmus olabilir
Dört aylık bebek oturamaz. Ancak baş tutma gelişimi olur. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımda çocuğun aylara göre gelişim tablosunu bulacaksınız. Bunu inceleyerek bebeğinizi takip edebilirsiniz.
Oglum 8 aylık devamli ileri geri sallaniyor ellerinden tuttugumuzda yada zipliyor henüz emekleme yada sırt üstü yatarken yüz üstü tam anlamı ile donemiyor sadece 1.5 haftadır geri geri gidiyor oda surunerek başı devamli terliyor emerken altını pisletirken bunlar normal midir konu ile ilgili yardimci olabilirmisiniz
Gelişim geriliği olabilir. Muhakkak incelemek lazım. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi adresindeki yazılarımı inceleyin çocuğunuza uyan durumlar varsa göreim mutlaka. Geçmiş olsun.
Hocam bende bisey sormak istiyorum bebegim 4 aylik dogum sirasinda asfisi gecirdi ve 15 dakika kalp masiji yapildi 7 gun yogun bakimda kaldi fizik tedavi ve norolojiye gidip geliyoruz bu ay mr cekilicek aklima takilan su birkac donme alistirmasi yapti ama sadece sola donuyor hic saga donmedi bunun sebebi ne olabilir?
Gelişim basamakları dikkatlice kontrol edilmeli ve erkenden gerekiyorsa destek rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı. Dönme fonksiyonu 5. ay sonuna kadar gelişir. Daha henüz gelişecektir diye düşünüyorum. Ancak yine de dikkatli olalım ve önlemleri erkenden alalım. Geçmiş olsun.
hocam merhabalar
26 yaşında oğluma 7 aylık hamileyken hidrosefali teşhisi kondu. kontroller esnasında farklı farklı doktorlar tabi en sonunda corpus collosum agenezisi teşhisi kondu. Doğduğunda baş çevresi 38cm idi Oğlumun motor dil.. (uzamış sarılık oldu.7-8 aylığa kadar.)gelişimi her zaman geriden takip etti. Çok alakadar olup ilgilendim Allahımın izni ile çocuğum 2 yaşında yürümeye başladı 6 aylık iken baba dedi ç,ş,d,t gibi harflerde zorlandı ama nihayetinde düzgün konuşmayı başardı.Şu an itibariyle gözlerde kayma var kafa çevresi normale yakın,ayaklar düztaban ürolojik olarak gelişim yok sakal bıyık çıkmadı testorojen hormonu yüklemesi yapılıyor 3 ayda bir.
İnsanlarla diyaloğu güzel ancak bazen bir çikolata için ağlayıp çocuklaşabiliyordu 4-5 yıl önce şuan o kalmadı.
Hocam benim sormak istediğim tıp bayağı ilerledi. önceleri beyne müdahale edemiyorlardı. şu an corpus collosum ile ilgili yapılabilecek birşeyler var mı? Yardımcı olursanız sevinirim
Başarı,sağlık ve mutlulukla kalın.
Rehabilitasyon çalışmaları yararlı olabilir. Öte yandan endokrin hekimleri ile irtibata geçin. Geçmiş olsun.
Benim kizim 9 aylik hala daha ek gidaya baslamakta sorun yasiyorum cocugum un her seye alerjisi oluyor surekli kusuyor bi seyler verdigimde hemde oksurerek kusuyor ve sonra nefessiz kaliyor mhfoluyu napcam yardim edin bana
Takip eden çocuk hekiminizle görüşün. Geçmiş olsun.
merhaba hocam. kızım şuan 6. ayını bitirmek üzere. kızım başını kaldırabiliyor, yatarken dönebiliyor, göz teması iyi, oyuncaklarını elden ele geçirebiliyor, destekli oturabiliyor. Fakat 4.5 aylıkken birkaçç gün kuçağımıza almaya çalıştığımızda veya ayakta tutmaya çalıştığımızda kafası daha belirgin olmak üzere sallanıyordu. sonra bu sallanmalar geçti. şuan ise yine aynı tepkileri veriyor. mesele heyecanlandığında ellerini aşırı sallıyor. sizce normal mi bu.
Kuşkunuz varsa öncelikle çocuk hekiminiz değerlendirsin.
Hocam merhabalar. Henüz 10 günlük bir kızımız var. Kızımız kendini kasarak ve sıkarak ağlıyor. Bu beni ve eşimi çok endişelendiriyor. İlk oğlumuz hafif düzey bilişşel gelişim geriliği mevcut. Onunda küçükken soğuk havale geçirdiğini ve bu neticede beyin kortex inin hasar gördüğünü söylemişlerdi. Aynı olayları mı yaşıyoruz bizi bilgilendirirseniz çok sevinşriz saygılarımla.
Çok dikkatlice takip gerekiyor. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi sayfasındaki tüm yazılarımı inceleyin. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba; Boy ve kilosu %50 persentilde ancak baş çevresi %3 persentil değerlerinde giden 5 ay 1 haftalık kız bebeğimiz var. Baş çevresi doğumunda 35 cm di. Şuan 40.1 cm. Noröloji ve çocuk gelişiminin takibindeyiz. Çocuk gelişiminin yapmış olduğu denver testinin hepsinden geçti, sonuçları normal. Yalnız kızım çok az sesli gülüyor belli belirsiz. Ayrıca ayaklarını çok hareket ettirmiyor. Yüzüstü yatırdığımız zaman başını ve göğsünü epey kaldırabiliyor. Destekli 1-2 dk oturabiliyor ama kesinlikle dönemiyor. Aynı zamanda doğan 3 arkadaşım var aralarında 1-2 hafta fark var. Bebekleri kahkaha atarak gülüyor ve dönebiliyor. Kızımın bu durumu da biz de endişe yarattı. Arka bıngıldağı açık ön bıngıldağı da kapanmasına çok az kaldı. Erken kapanmaya başlkadı. Şuan kızımın durumu normal midir? Ne yapmamızı önerir siniz. Çok teşekkür ederim değerli hocam.
Çocuğunuzda Denver testi normal çıkmış ise korkacak birşey yok demektir. Ancak 5 aylık çocuğun dönmesini bekleriz. Denver testinin iyi yapılmış olmasından emin olun. Ayrıca yapılacak nörolojik muayene önem arz eder.
Hocam bebeğim 75 günlük kasım 16 da doğdu 37 haftalık 2975gr boy 48 başcevre 33 doğdu hocam şikayetim bebeğim emmiyor emerken sanki savaşıyoruz 1hafta öncesine kadar sürekli fışkırır tarzda kusuyor du şimdi azaldı benimle hiç göz teması kurmuyor beşine süsler astım hiç dikkatini çekmiyor sürekli uyuyor uyurken hiç emmiyor parmamı dudak çevresine dedirtiyorum hiç aranmıyor sürekli isal gibi su gibi büyük aptes yapıyor 38 gün sarılık yaşadı hiç ışın tedavisi kafasını geri atıyoremerken kucakta kafayı dik tutuyor sürekli gözlerini tavana dikiyor kugörmedi nolur hocam yalvarırım yardım edin
Samsung cihazımdan gönderildi
Bu aşamada mutlaka sıkı bir şekilde çocuk doktorunun takibinde olmalısınız. Sonrasında yine yazın bana. Geçmiş olsun.
İyi aksamlar hocam benim 25 günlük bir oğlum var dünyaya geldiğinden beri hep kendini sıkıp ıkınıyor. Doktorumuz gazlı bir bebek olduğunu o yüzden kendini sıktığını söyledi. Ama ben çok huzursuzum acaba sebebi başka birşey olabilir mi diye ? Her 10 dk da 1 defa kendini sıkıyor.
Bu aşamada çocuk doktorunuzun ilgilenmesi gerekiyor. Ikınma dışında bebeğin detaylı sorgulanması gerekir. Erken mi doğdu? Kaç kilo doğdu? Gelişimi nasıl? Bunları yakından takip etmek lazım.
Gunaydin hocam benim 50 gunluk bebegim var
Kafasini sukur dik tutuyoo tabi bi muddet sonra birakiyo su an elimde nesneleri takio edebiliyo basinda sag tarafa meyilli hep o yone ceviriyoo saga tortikollis oldugunu dusundm dr goturdum cok onemli degil masajla gecer dedi ama saga tortikollis olunca bacaklarinida o yone yay seklinde yapoyo sola ceviriyorum basini bu sever cocuk sola yay seklinde diruyo besini degistirirken sanki kaslari siki geliyo zor degistiriyorum sizce birseyi varmi lutfen cvp yazim
Bu dediklerinizle birşey diyebilmem imkansız. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.
Merhaba hocam..benim oglum 7 aylik.4 aylikken doktora goturduk basini uzun sure tutamiyor diye nöroloji gorsun dendi..tum tetkikler yapildi(tomografi nst kan tahlili)hepsi temiz cikti goz takibi konuşmalara verdigi tepkiler cok iyi ellerini yumrukta yapmiyor ancak ozellikle sıkıldığı zamanlarda kafasiyla ayaklarini arkadan birlestirip hilal seklini aliyo ..tavana cok bakiyo..nöroloji doktoru fizik görsün dedi o da sadece tembel diyo hic bi tedavi onermedi…1 yaşına gelmeden anlasilmaz dedi..emeklemiyor ayaga kaldirdigimizda ayaklarini tam basmiyor yukari kaldiriyor kucakta tutmak kendini geriye attigi icin cok zor nasil bi yol izlemeliyiz…simdiden tesekkur ederim
Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim.https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.
Hocam merhaba
Simdi 4 aylik olan bir oglum var, normal yolla 3800 gr 53 cm dogdu, 40. Haftanin ilk gununde. Hamileligimde de sorunsuz gecirdim. Dogum esnasinds Cigerlerindeki suyu atamamasindan kaynakli, yeni dogan gecici takipnesi ile 3 gun klinik takip icin kuvezde yogun bakimda kaldi. Sarilik olmadi. Gelisimi, bas cevresi, el ayak kordinasyonu, tepkileri ver doktor kontrolleri acisindan her seyi yolunda ve olmasi gerektigi gibi ilerliyor cok sukur.
Yalniz, uyku oncesinde uyku sinyali gibi ellerini yumruk yapiyor belki nerdeyse 2 aydir. Bazen bas parmak icerde bazen ise disarida. Nerdeyse her zamanuykuya daldiktan sonra aciyor. Nadiren o sekilde ama gergin bir sikma olmadan tutabiliyor. Sadece sinirlendiginde yada memnuniyetsiz ise kendini gererek vucudunu geriyor aglayarak (mesela uyutmak icin kucaktan besigine koyunca orada olmak istemeyince kendini kasiyor) Tum gelisimi iyiyken sadece yumruktan oturu bir hastalik belirtisi denebilir mi? Yumruk sikmak her zaman sp belirtisi midir ? Tani konmasi icin ne kadar aylik olmasi gerekir? Endiseliyim, cevap verirseniz cok sevinirim.
Iyi gunler dilerim
Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.
Merhaba, bebegim 40. Haftada, normal dogumla dunyaya geldi, saglikli ve 3800 kg ile. Yeni dogan takipnesi gecirdi, gozlem icin 3 gun kuvezde kaldi. Suanda 4 aylik, algisi, tepkisi, el ayak kordinasyonu tum gelisimsel verileri yerinde, cocuk doktorumuzun da gorusuyle. Yalniz ozellille uykusu geldiginde ve bazen de huysuz oldugunda ellerini yumruk yapiyor, uyku sinyali gibi daha cok. Genelde derin daldiktan sonra aciyor. Bazen bas parmagi iceride bazen disarida oluyor. Zaman zaman uykuya dalis esnasinda aniden gozlerini acip tekrar devam ediyor uyumaya. Yumruk yapmasi her zaman bir hastalik belirtisi midir ? Ne onerirsiniz? Cevaplarsaniz cok sevinirim, cok endiseliyim.
Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Bebeğin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.
1 yaşında bebeğimiz doğduğunda anne ağzını sağ tarafa buluyordu ve bize ağladığında olacak sadece anne karnında bükemediği tarafda kas oluşmamış denildi.
Fakat guldugundede saga büküyor şuan bebeğime tıbben yapılması gereken nedir hocam rica ediyorum bi anlatırmısınız?
Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti.
Bir KBB uzmanı görsün. Fasiyal sinirle ilgili bir sorun varsa bir çözüm önerileri olabilir. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam.
Oğlum 18 aylık. Gelisimi cok iyi herseyi zamaninda yapti hatta yavas yavas konusmayada basladi buraya kadar hersey cok iyi ama bebekliginden beri oyun sırasında yada durup dururken kendisini kasiyo ellerini disleri kasip kafasini salliyo yapma diyincede kafasina vuruyo. Acaba kendisini kasmasindaki durum nedir? Bunun icin doktora götürmem gerekiyormu?
Teşekkürler.
Yurt dışında olduğum için cevabım gecikti. Bunlar normal hareketler olabilir. Ancak bir çocuk nörolojisi değerlendirsin.