Sevgili aileler,

Halk dilinde “spastik çocuk” şeklinde anılan Serebral Palsi, 2000 doğumdan yaklaşık 5 çocukta görülen bir hastalıktır. Toplumumuzda bu hastalık ile ilgili birçok değişik söylenti ve yanlış bilgiler bulunmaktadır. Serebral Palsi’li çocukların aileleri, bu bilgi kirliliğinden dolayı yanlış yönlenmekte ve güç durumlarda kalmaktadırlar. Mevcut bilgi yanlışlıklarını düzeltmek, Serebral Palsi ile ilgili konularda bilgi verebilmek için bu web sayfası hazırlanmıştır.

Öte yandan, Serebral Palsi hastalığı, toplumumuzda ne yazık ki çok suistimal edilen bir konumda bulunmaktadır. Çocuklarımızın çoğuna gereksiz, yetersiz veya yanlış şekillerde uygulamalar yapılmaktadır. Bilinmelidir ki, Serebral Palsi’de sadece basit hareketlerden oluşan egzersiz tedavisi çok eksik kalacaktır. Ülkemizde maalesef ailelere bilinçli veya bilinçsiz şekillerde doğru olmayan mesajlar verilmektedir. Örneğin en sık duyduğumuz yanlışlıklardan birisi, hastalığın bebeklikten itibaren erken tedavisinin gerekli olmadığı yönündeki telkinlerdir. Halbu ki, Serebral Palsi’den şüphe ediliyorsa, bebek doğar doğmaz, tedavi mümkünse kuvözde başlamalıdır. Yine kas kasılmalarının erken tedavileri çok önemli olduğu halde, buna “gereksiz” veya “zararlı” bile dendiğine sıklıkla şahit olmaktayız. Oysa kas kasılmalarının tedavilerine geç başlandığında çoğu zaman iş işten geçmiş olabilmektedir. Serebral Palsi’li çocuğu olan aileler Serebral Palsi tedavileri ve rehabilitasyonu konularında çok dikkatli olmalıdırlar ve güven duydukları tıbbi birimlere mutlaka danışmalıdırlar. Tedavi görecekleri yerlerde, bu hastalıkla ilgili hangi tedavilerin uygulandığını mutlaka detaylı bir şekilde araştırmalıdırlar.

Serebral palsi

Burada, Serebral Palsi ile ilgili sık sorulan soruların yanıtları verilmiştir. Hasta aileleri bunları dikkatlice okumalı ve her bir konu ile ilgili bilgi sahibi olmalıdırlar. Böylelikle çocuklarına en güzel yardımı yapmaya başlayacaklardır. Daha sonradan aileler, bilgilerini genişletmeli, çocuklarının tedavi oldukları yerlerde bizzat terapilere de katılmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki, Serebral Palsi’nin tedavisinde rehabilitasyon ekibinin her elemanının büyük önemi olduğu gibi, ailelerin de tedaviye katılmaları ve bu tedavileri sürdürmeleri elzemdir. Zaten aile bireyleri de rehabilitasyon ekibinin en önemli elemanıdırlar. Rehabilitasyon ekip elemanlarının büyük eksiklik gösterdiği, çocukların terapilerinin ailelere açık tutulmadığı, hastalık hakkında geniş şekillerde bilgi ve tedavi olanakları sunulmayan tedavi merkezlerinin Serebral Palsi’li çocuklarımıza fazla bir yararı olamayacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Serebral Palsi’nin toplumsal yönü de ülkemizde çok zayıftır. Örneğin çocuklarımızın iyi ve yeterli eğitimlerinin sağlanabilmesi için detaylı çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda ilgili kamu kurumları sorgulanmalı ve gerekli hizmetleri sağlamalarının yolları aranmalıdır. Bu konuda biz sağlık çalışanlarına, hasta ailelerine, sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir.

Bütün sorunlarınız ve sorularınız için bizlere her zaman ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan her türlü problemi gerek telefondan gerekse karşılıklı olarak bizlerle paylaşabilirsiniz. Sizlerin önerilerinizi de bizler paylaşmak isteriz. Başta çocuklarımız olmak üzere, hepinize sağlıklı bir ömür dilerim.

Prof. Dr. Erbil Dursun

This Post Has 553 Comments

  1. Süleyman İPEK

    Sayın Hocam saygılar;
    Benim 16 yaşında CP li bir kızım var. Doğuştan veya doğum sırasında hasarlıdır.Elleri kolları çalışmıyor ve konuşma yok işitme ve görme sorunsuzdur. Yaklaşık 1,5 ay önce geçirdiği bir ÜSYE den sonra kasılmaları ve kontrolsüz hareketleri çok çok fazlalaştı ve uyutmuyor onu… Rivotril damla veriyoruz sakinleşiyor, ilaç etkisi bitince yine aynı hale geliyor. Ayrıca Lioresal 10 mg tablet 2×1 kullanıyoruz. Analjeziklerle destekliyoruz ama maalesef bir türlü düzelmiyor. Daha önce de başımıza geldi doktorların verdiği ilaçlar fayda etmedi bir süre sonra kendiliğinden eski durumuna geri dönüş yaptı. Geceleri bazen 25 30 saniye süren havaleleri oluyor.Son bir aydır gündüzleri de havale geçirmeye başladı. Uyutarak mr çekimlerinde uyanma konusunda çok sıkıntı yaşıyor çocuk. Hatta bir keresinde kaybetme durumu ile karşı karşıya kaldık. Biz Diyarbakır’da yaşıyoruz. Bize ne önerirsiniz istirham ediyorum. Değerli hocam… Çaresiziz lütfen…

    1. Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu anlattıklarınız bu aşamada nöroloji veya çocuk nöroloji doktorlarını ilgilendiriyor. Havalelerinin kontrol altına alınması gerekir. Tıp fakültesi hastanesinde bu sorunlara çare bulabileceğinize inanıyorum.

      1. Süleyman İPEK

        Sayın hocam alakanıza çok teşekkür ederim. Maalesef üniversite hastanesinde açılan çocuk nörolojisi polikliniğinde asistan doktorlar görev yapıyor. Kendileri bu tür rahatsızlıklardan fazlaca anlamadıklarını bizzat duydum. Bu alanda ihtisas yapmış tek bir profesör var herkesi oraya yönlendiriyorlar. Onun da muayene ücreti 350 TL. birinci ücretsiz kontroldan sonra ikinci kontrol 150 TL. O zaman üniversite hastanesinde bu klinik bir tek şahsa endekslenecekse gücü yetmeyenler ne yapacak bilmiyoruz. Hocam ben size dert yandım sadece… Yoksa bu sorunların çözüm mercii elbette siz değilsiniz… Çocuk Hastalıkları Hastanesinde tek bir çocuk nöroloğu var. Ayın 19 unda randevu talep ettim ancak Ağustosun 4 üne randevu verebildiler. Allah nasib ederse o gün geldiğinde hekime gidebileceğiz İnşaallah… Tekrar teşekkür eder saygılarımı sunarım…

        1. Ülkemizde sağlık sektöründe sıkıntılar olduğu malum. Siz yine çocuk nörolojisi poliklinik takiplerini bırakmayın lütfen. Geçmiş olsun.

  2. GAMZE İRİTAŞ

    HOCAM 17 AYLIK SERABRAL PALSİ VE EPİLEPSİ HASTASI KIZIM İÇİN TOKSİN TEDAVİSİ UYGUN MUDUR UYGUN İSE BEN ERZİNCAN MERKEZDE OTURUYORUM NEREYE BAŞ VURMAM LAZIM.

    1. Toksin enjeksiyonlarının yapılabilmesi için öncelikle çocuğunuzun en az 20 aylık olması ve 10 kg’ın üzerine çıkması lazım. Geçmiş olsun.

  3. GAMZE İRİTAŞ

    HOCAM BENİM KIZIM ŞUAN 17 AYLIK BAŞINI TUTAMIYOR GÖVDE DESTEĞİ YOK. SEREBRAL PALSİ HASTASI VE EPİLEPSİ Sİ VAR. ÇOK SIK ENFEKSİYON GEÇİRİYOR YEDİĞİ MAMA VS.AKCİĞERİNE KAÇIYOR BUDA ENFEKSİYONA SEBEB OLDUGU GİBİ NÖBETİNİ TETİKLİYOR. BAŞINI TUTAMADIGI İÇİN HAFİF YATARAK YEMEK YEDİRİYORUM.BUNUN İÇİN NE YAPMAM GEREKİR.AYRICA ÇOK ZAYİF ÇOK FAZLA KASILMA OLDUĞU İÇİN KİLO ALAMIYOR.ENFEKSİYON GEÇİRMEMESİ İÇİN NE YAPMAM LAZIM VE YEDİKLERİNİN AKCİĞERİNE KAÇMASI BAŞINI TUTMAMASI İLE ALAKALIMIDIR. ŞİMDİDEN ALLAH RAZI OLSUN

    1. Bu tür çocuklarda özel oturma teknikleri kullanılarak yemek yedirmek gerekir (örneğin köşe oturması). Akciğerlerde enfeksiyon gelişiyorsa yutma testi yapılmalı. Çocuğunuzun iyice değerlendirilmeye ihtiyacı var görünüyor. Geçmiş olsun.

  4. fatma

    Merhaba bende 25 yaşında serebral palsi rahatsiLigim var dogum sirasinda olmus ve su anda 5 aylik hamileyim dogumum sezeryan olacak ama hangi yontem uygulanmali hangisi en dogru olani bilmiyorum biliyorsunuz biz hastaların bel agrilari oldukca sıktır bana yardimci olirsaniz sevinirim teşekkür

    1. Bu konuda Kadın Doğum Doktorunuz size yardımcı olacaktır ve hangi yöntemin doğru olduğuna kendisi karar verecektir. Hamilelikte yapılan bel egzersizleri var. Bunları öğrenirseniz yararlı olur.

  5. Ecem

    Hocam merhaba sağ bacakta 4 cm incelik var fakat hareketlerimde bir sıkıntı yok yürüyüşüm biraz içe basık sadece görünüşten rahatsızım 20 yaşımdayım fizik tedaviyle kası geliştirir miyim napmalıyım sizce doktora bir daha görünmeli miyim

  6. ayşegül köse

    benim kızım parmakucunda yürüyor bir ay fizik tedavi gördük ayakkabıya gerek görmedi doktor 7 aylık doğdu kızım şuan 3 yaşına girecek ve hala aynı yürüyor normal basmasını istediğimizde basıyor yürürken yürümeyi yeni öğrenen çocuklar gibi yürüyor iki yaşına doğru yürümeye başladı ve örümcekte fazla kaldı yüksek yapmışız sanırım yürüsün diye biz öyle düşünüyoruz beyin emerı çekildi doktor oksijene bağlı boşluk var bu da kasları yönlediriyor dedi bir başka doktora götürdük tekrar bugün kalça kasları sert önceki doktora götürüp iğne yaptırmamızı istedi bir öneriniz varmı yardımcı olabilirseniz sevinirim

    1. Detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek imkansız. Öncelikle bunlara dikkat edin (örneğin ozon’un, refleksolojinin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur). Serebral palsi ise bunda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  7. hüseyin

    benim kızım da seberal pasin hastası nasıl tedavi olcak ne yapılcak bilmiyorum hangi doktorlara götürcem onuda bilmiyorum bana yardıncı olur musunuz

    1. Detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek imkansız. Öncelikle bunlara dikkat edin (örneğin ozon’un, refleksolojinin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur). Serebral palsi ise bunda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

      1. Hülya

        Merhaba hocam 6 aylık kızım doğum esnasında oksijensiz kaldı 13 gun küvezde kaldı kol ve bacaklarında cıddı kasılma sertlik var fizik tedavi uygulamaya baslandı ama yeni emar cektirdik temiz geldi SP olma durumu nedır

        1. Çocuğunuz serebral palsi olabilir. Detaylı muayene çok önemli. Rehabilitasyon çalışmaları lazım. Toksin enjeksiyonları kasılma için elzem olabilir. Geçmiş olsun.

  8. pınar

    MERHABA BEN 18 YAŞINDAYIM SEREBRAL PALSİ HASTASIYIM KENDİ İHTİYAÇLARIMI KENDİM KARŞILIYORUM AYRICA ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANIYORUM DAHA ÖNCE FARKLI TEDAVİLER DENEDİK AMA NET BİR SONUÇ ELDE EDEMEDİK NET BİR TEDAVİ SÜRECİ VAR MI BUNU ÖĞRENMEK İSTİYORUM

    1. Erişkin serebral palside elbette tedavi ve rehabilitasyonlar çok önemli. Serebral palside tedavi belirli aralıklarla ömür boyu sürer. Bu çalışmaların hastalara daha rahat etme, daha iyi bir fonksiyon, daha az enerji sarfiyatı gibi belirli yararları olabilir. Geçmiş olsun.

  9. mahmut topcu

    Mrh hocam mustafa isminde bir oglum var dogum esnasinda solunum sikintisindan kaynakli yurume guclugu var fizik tedavi gormekte ayak uclarina ve iceriye dogru basarak yurumeye calisiyor fakat yurumekte gucluk cekiyor bu konuda nasil yol izlememiz gerekmekte 542 460 79 84

    1. Serebral Palside yapılabilecek çok şey var. İyi ve doğru planlanan rehabilitasyon programları çok önemli. Kasılmalar için toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahip. Olumlu ilerlemelerin kaydedilebilmesi için yerinde ve doğru tedaviler uygulanmlalı. Farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Maalesef bunlar hemen hiçbir yerde uygulanmıyor. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  10. nurcan

    Hocam benim 2 yasinda bir oglum var basini gec tutma ve sol kolunu az hareket ettirmesi sonucunda alti aylikken cocuk doktoruna goturdum hic biseyi yok dedi fakat gun gectikce ne emekledi ne de yuvarlanabildi 11 aylikken cocuk nöroloji bolumune goturdum emar cektiler cok hafif derecede beynin sag tarafinda serebral palsi var dediler fizik tedaviye yonlendirildik duzenli olarak gittik ama suan 2 yasinda ve sol ayaginin uzerine ozellikle sabahlari uyandiginda yuzunde aci ceker gibi bi ifadeyle basiyor topuk tam olarak yere degmiyor bagdas kurup oturamiyor sol ayagiyla topa vuramiyor kosarken suruyerek gidiyor belli bir sure sonrada dusuyor sol kolu ve parmaklari da disari dogru donemiyor parmaklarini kapali tutuyor surekli kendide farkinda artik bir problem oldugunun kolunu yan tarafina bukmeye calisiyor ama aciyor diyo ortopedi doktoruna goturdum ameliyat olmasi gerek topugun yere basmasi icin dedi ameliyattan sonrada iki hafta alcida kalmasi gerek sonra hic birseyi kalmaz dedi kolu icinse tembellik yapmis zamanla duzelir dedi kucuk oldugu icin korktum ameliyat olmasina ama bir yandanda kucukken olmasi daha mi iyi olur sorusu kurcaliyor aklimi lutfen yardimci olurmusunuz bu tur belirtileri olan bir hastalik ameliyatla gecer mi?

    1. Bu yaşta bir serebral palsili çocuğa çağdaş tıp hiç bir şekilde operasyon önermiyor. Çocuk ne kadar geç operasyon olursa o kadar iyidir. Zira erken ameliyat başka ameliyatlarla devam edecektir ve her ameliyat çocukta kuvvet kaybına neden olacaktır. Bu yüzden cevap alınabildiği sürece tedavilere toksin ve rehabilitasyon ile devam etmek gerekir. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek imkansız. Öncelikle bunlara dikkat edin (örneğin ozon’un, refleksolojinin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur). Serebral palsi ise bunda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  11. NEVİ

    hocam kızım 38 aylık 18 aylıkken serabral palsi dipleji tanısı kondu parmak ucu yürüyor sol ayak daha fazla olmak üzere iki ayakta içe doğru basıyor 18 aylıktan bu yana fizik tedavi alıyoruzkendi başına yürüyo kısa sürelide olsa tek başına topuklarına basark durabiliyor afo -pafo kullanıyoruz fizik tedavidende bir hayli fayda görüyoruz şu an botoks yapılması gerekiyor ven ben yanlış birşey olmasından çekiniyorum yürüyüş harici hiçbir problemimiz bulunmamakta

    1. Toksin enjeksiyonları serebral palside merkezi öneme sahiptir. Lütfen Googl’a “serebral palsi kılavuzu” diye yazın ve orada yazdıklarımı çok dikkatlice okuyun.Olumlu ilerlemelerin kaydedilebilmesi için yerinde ve doğru tedaviler uygulanmlalı. Farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Maalesef bunlar hemen hiçbir yerde uygulanmıyor. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  12. vildan fidan

    aslında doktor bey baştan ailelere bir duyuru yapsanız daha iyi olur aileler çok bilinçsiz gerçekrten

  13. Omer kaplan

    Mrb hocam benim 2 yasında kızım koltuk altından kalp damar ameliyati oldu daha önce yürüyordu problemi yoktu fakat suan 20 gün geçmesine rağmen tek basına yürümüyor ayakta ta kısa Süreli olarak kalabiliyor elini tutarsak geziyor acaba psikolojik mi tahlillerde bi sorun çıkmadı yardım edin lütfen

    1. Bu aşamada çocuk nöroloğu bakmalı. Ancak bizler de rehabilitasyon açısından acilen bir yol haritası çizmeliyiz. Geçmiş olsun.

      1. Omer kaplan

        Say’ın hocam nuroloji doktoruna gösterdim herhangi bir sorun olmadığını söyleyip Ortopedi doktoru kan tahlili ve rotgen çekti fakat onlarda temiz çıktı ne yapmalıyım bu durumda?

  14. münir canbaz

    Hocam kız kardeşim 37 yaşında ve 2 aylıktan itibaren sp teşhisi ile ağır yatalak durumda son bir ay içinde bağırsak enfeksiyonu geçirdi ve şiddetli kasılmalar başladı özellikle sol ayağında daha fazla oluyor kasılma krizleri 1 gün ara ile oluyor kriz esnasında yemekte yiyemiyor. Sadece lioresal günde 3 defa veriyoruz. Hem kendisi hem biz çok acı çekiyoruz yapabileceğimiz bir şey varmı dır. Yardımcı olabilir misiniz.

    1. Kız kardeşinizi muayene edip ne yapılmalı bir yol çizilmeli. Çizdiğiniz tablıya bakınca belki de bir operasyon gerekebilir. Ancak önce kardeşinizi değerlendirmek lazım. Geçmiş olsun.

  15. merve

    bnde sadece yürüme bozukluğu var ben bunu düzeltmek icin ne yapabilirim hocam

    1. Hastalığa göre yaklaşım yapılmalı. Öncelikle teşhis nedir, neden yürüme bozukluğu var bakmak lazım. Sonrasında yapılacak çok şey var. Geçmiş olsun.

  16. yunus

    Hocam merhaba.. 5 yaşında cp hastası oğlum var.. kök hücre nakli yoluyla iyileşmesi mümkün mü? Ülkemizde bu tedavi uygulanıyormu?

    1. Henüz maalesef kök hücre tedavisi uygulanmıyor. Çağdaş tıpta da uygulanmıyor. Ancak yakın bir gelecekte bu tedavi şekli olacak. Bu aşamada çocuğunuza çok iyi tedaviler yapılmalıdır. Lütfen Googl’a “serebral palsi kılavuzu” diye yazın ve orada yazdıklarımı çok dikkatlice okuyun. Geçmiş olsun.

  17. Esra

    Hocam merhaba 8 aylık kızım sirt üstü tattıgında başinı ve ayaklarını aynı anda kaldırıp öyle 1 dakika duruyor ve bunu cok sıkyapıyor birde bisiklet hareketini yaptırıken ayaklarını cok sıkıp sopa gibi yapıyor zor kırabiliyorum ayaklarını nedendir acaba

      1. ÇAĞATAY-GAMZE

        mrb.hocam benım oğlum 27 aylık serabral palsi tanısı+epilepsi tanısı mevcut.oğlumu yürüteçe koyabılırmıyım sızce yardmcı olduğnunz ıcın şimdikten tşk edrım

        1. Çocuğunuzun durumuna bağlı. Lütfen Googl’a “serebral palsi kılavuzu” diye yazın ve orada yazdıklarımı çok dikkatlice okuyun. Rehabilitasyonda çocuğun yürütülmesi önemli ancak doğru postürde yürütmek de çok önemlidir. Bu yüzden eğer çocuğunuzun yürüteç ile birlikte yürüyüşü kaliteli ise bu çok yararlı olacaktır. Ancak yine de değerlendirmemiz gerekir. Geçmiş olsun.

  18. MELİKE KUTBAY

    kolay gelsin erbil hocam;
    15 yaşında 4 yaşından itibaren serebral palsy il mücadele eden bir kardeşim var.
    şuan tam ergenlik çağında olduğu için hızlı boy uzaması ve gelişmesi ile birlikte kas sıkıntısı özellikle ayaklarında şekil bozukluğu problemleri yaşıyor. 2 kez ameliat ettırdim fakat süreçde problemlerimiz devam ediyor. isminizi duydum ve bir kaç hastanızla görüştüm çok fazla memnuniyetlerini dile getirdiler danışmak istedim. ameliyat olmadan bi tedavi süreci gerçekleşebilirmi. ben hemşireyim o yuzden rahatlıkla ameliyat ve tedavilerini yaptırabiliyorum Allahım imkanı olmayan ailelere güç kuvvet ve sabır versin şimdiden cok teşşekkür ediyorum Allah razı olsun saygılarımla..

    1. Serebral palside ameliyat çocuğun ergenliğinden sonra yapılmalı genellikle. Sık ameliyat ise fonksiyonları bozabilecek durumlar yaratabilir. Bu aşamada çocuğu görmeden bir şey demek zor.

  19. meral bolat

    Hocam benimde 3 aylik oglum var 36.5 günlük dogdu solunum sıkıntısı ve kalp ritmine bozukluk vardı 9 gun kümezde kaldı sarılık oldu fakat sonra öğrendik vertikuler lokomazi süpesi var noroloji ve çocuk doktorları muane de normal guluyor aguluyor göz teması var her şeyi takip ediyor kulaklarında sorun yok emar çekilmesi istedi noroloji fakat diğer doktorlar şu anda muane de normal olduğunu söylediler boşuna narkoz almasin dediler ne yapayım sizce emar cektirirmi sp hastası olabilirmi benim oğlum nasıl anlarim

    1. Muayene ile takip etmek lazım. Çocuğunuzun gelişme durumu tanı koyduracaktır. Çocuk nörolojisi ve Fizik Tedavi hekimlerinin kontrolünde kalın lütfen.

  20. melis

    merhaba hocam 19 yaşındayım beynim çok az oksijensiz kalmıs doğumda 9 gün küvezde kalmısım ama çok şükür zwka olarak hiç bir sorun yok bağımsız yürüyemiyorum wolker ve annemin kolunda ve destekle yürüyebiliyorum..balta limanına kalça ağrısı şikayeti ve kasılma şikayetiyle gittim yürüme analizi yapıldı 4 kere heyete girdim yetişkin heyeti gevşetme ve kalçayı törpüleme yöntemiyle tedavi etmeyi önerdi fakat kemik yaşım küçük çıktı pediatri bölümüne gönderdiler onlar protez önerdi ancak durusum itibari ile kırılır enfeksiyon kapabilirsin dediler ama yinede ağrın çoksa istersen yaparız ama yürüme şansın sıfır dediler oysa ki daha öncekiler yürürsün ama koşamazsın dediler ve ben 8-9 yasındayken bol fizikle bağımsız yürümeye baslamıstımm ama 1 yıl fiziğe ara verilince çok geriledim yeniden fiziğe basladım daha sonra kalça ağrılarım basladı ancak yasın kucuk bekle dediler simdide gec kalınmıs diyorlar hocam şaşırdım kaldım dizce ne yapmalıyım

    1. Hangi nedenle ağrı olduğunun öncelikle tespit edilmesi lazım. Acaba kalçaya gerçekten ameliyat gerekiyor mu bunu kesinlikle ortaya koymak gerekiyor. Bunun için çok iyi bir muayene ve filmlerin incelenmesi yatarli olabilir. Geçmiş olsun.

      1. izel

        Hocam merhaba ben 17 yasindayim ve 27 günlükken akciğer septisi geçirdim. Bunun yaninda mide kanamasi havale vs. Hemiplejiyim. Sağ el ve ayagimi diğerine gore daha az kullaniyor ekimi hiç kullanamiyorum. Yurumemde problem yok fakat denge kaybi oluyor. Serebral palsi olduğumu 2 ay önce öğrendim. Geçen sene beynimin saginda hasar olduğunu ve bunun akciğer septisiyle ilgili olduğunu söyledi doktor en son gittiğim doktor her iki taraftada olduğunu bununla yani SP ile yaşamam gerektiğini söyledi ama ben tedavisi yok kelimesine bagli kalmak istemiyorum elim ve ayagimda çok agri oluyor fenalasiyorumda agri olunca bana bilgi verebilir misiniz ,cevap verirseniz sevinirim

        1. Yapılabilecek çok şey var. İyi ve doğru planlanan rehabilitasyon programları çok önemli. Kasılmalar için toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahip. Olumlu ilerlemelerin kaydedilebilmesi için yerinde ve doğru tedaviler uygulanmlalı. Farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Maalesef bunlar hemen hiçbir yerde uygulanmıyor. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
          Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
          https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
          https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
          https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
          https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
          https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
          https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  21. Gülşen

    Hocam benim bebeğim doğumda soluksuz kaldı dışkısını yuttu 12 gün küvezde kaldı havale geçirdi şuan parsiyel epilepsi tanısı kondu nöroloji profosör u reflekslerine baktı bir sıkıntı göremedim dedi şuan bebeğim 37 günlük gözle takip ediyo bilinçsiz ara sıra gülüyo daha agulamıyor biz gelişimi için doktor takibinde olcaz sizce ilerde selebral palsi olma ihtimali varmıdır

    1. Karamsar olmayın lütfen bebeğinizi güle güle büyütün. Ancak elbette serebral palsiyi iyi bilen hekimlerle beraber çalışın. Burada eğer öyle bir sorun olursa çok dikkatle hareket etmek gerekir.

      1. ercan topal

        ben mert 10 yasindayim dogumda oksijensiz kalmaktan dolayi cpliyim sol tarafimdan yuruyorum ama biraz denge problemim var dusuyorum 2botoks 2ameliyat oldum ilkameliyat ve botokslarim iyi geldi ikinci diz geriye kacma ameliyatim istedigim sonucu alamadim biraz gucsuzluk oldu yururken dizlerim hafif bukuk ve sirtimi egerek yuruyorum sanki omurumda yana dogru hafif egiklik oldu bu durumlarim icin ne yapabilirim senelerdir hareket yapiyorum sanki fayda etmiyor artik plates topu uzerinde hareket yapiyorum ve yuruyus bandinda yuruyorum soguk havalarda yaptiklarim dogrumu bana yol gisterin cok tesekkur ederim

        1. Mert’cim yapılabilecekler var. Lütfen web sayfamda serebral palsiyi incele. Lütfen facebook adresin varsa beni ekle: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp sen veya ailen bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

      2. Gülşen

        Merhaba hocam bebeğim 2 aylık oldu haftaya tekrar kontrolumuz var endiselenmeye basladim size sormak istedim bebegimde tepkisizlik var dışardan gelen seslere tepki vermiyor şaşırmiyor bilinçsiz gülüyor göz takibi iyi elinden tutunca başını kaldırıyor çok hırslı basinida güzel tutuyor bebeğim uykuda iken seslere tepki verip sıçriyor moro refleksi veriyor sizce ne gibi bir sorunu olabilir bebeğimin teşekkür ederim

    2. Gülşen

      Hocam korktuğumuz başımıza geldi malesef benim oğluma da sp tehsisi kondu 2 buçuk aylık sadece bacak larimizi etkilemiş şuan hafif kasilmalari var dedi doktor evde fizik hareketleri verdi hafif etkilendiği için yuruyebilir dedi doktor sizce şuan hafif olan kasılmalar cogalabilir mi 2 doktor gördü birisi 1.ci derecede kasılma dedi birisi 2. şuan neler yapılabilir ev tipi fizik şuan lık yeterli mi teşekkür ederim

      1. Kasılmalar çocuk büyüdükçe artabilir. Çocuğunuzu değerlendirmek ve iyi bir tedavi planı çizmek lazım. Bu arada benim “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu”nu okuyun lütfen.

  22. nuriye pelin söylemez

    merhaba hocam ben 24yaşındayım %92 CPLİYİM aynı zamanda astım hastasıyım 1yaşından beri fizik tedavi görüyorum 5 yaşında kalça çıkığı amelyatı oldum 10 yaşında annemi kaybettim babam sağlık bakanlığından biolog olarak emekli oldu çeşitli zamanlarda botoks ve çeşitli tedaviler uygulandu evde tekerlekli sandalye yardımıyla ihtyaçlarımın çoğunnu giderebiliyorum tutunarak ayağa kalkabiliyorum desteksiz oturabiliyorum şuan iü uzaktan eğitim işletme son sınıftayım ankara devlet tiyatrolarında memur olarak çalışıyorum bundan sonraki süreçte bana önerileriniz varmı

    1. Serebral palside ömür boyu tedavilerden uzak durmamak gerekir. Arada yapılacak toksin enjeksiyonları, rehabilitasyon çalışmaları ile çok daha iyi bir durumda olmak mümkündür. Maalesef çok yetersiz tedaviler uygulanıyor. Lütfen şu linkimizi detaylı inceleyiniz: https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar . Web sitemizde konuyla ilgili birçok yararlı bilgi ve tv programlarımız yer almakta. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Facebook kullanıyorsanız beni lütfen ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  23. alime

    Hocam
    Benim oglum 31haftalik dogdu serablal palsi ancak hic nobet gecirmedi sadece sag topugunu basamiyor bize uc ayda bir botoks uygulaniyor 8yasindan once ameliyt olursa ilerde tekrarlanacagi soylendi suan 3yasinda egzersizlerini elimizden geldigi kadar yapmaya calisiyoruz ama bi ilerleme yok ne yapabiliriz ameliyt icin yasini beklemek dogrumudur?

    1. Serebral palside ameliyat çocuk ergen olduktan sonra yapılmalı. Toksin uygulamalaı tecrübeli ellerde yapılırsa yararı olacaktır. Ancak tek başına toksin uygulaması yetmez. Seri alçılamalar da çok önemlidir. Sonrasında yapılacak doğru rehabilitasyon programları da çok önemlidir. Maalesef çok eksik tedavileLütfen şu linkimizi detaylı inceleyiniz: https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar . Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Facebook kullanıyorsanız beni lütfen ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  24. sevgi ceylan

    merhaba hocam ben Ankara’dan yazıyorum
    Benim 1o yaş 11 aylık Erkek çocuğum var.
    Doğuştan sağ frontalde beyin kanaması geçirdi.
    Sol hemipleji artı gözde görme kaybı gibi hasarlar bıraktı malesef.
    5 yaşında gözleri çok sükur açıldı. 8 yaşında yürüdü
    Hocam beyin emerını gören hocalarimiz çocuğumuzun normal olması yönünde düşünüyorlar.
    Zeka merkezleri temizmiş fakat çocuğum hala konusmuyo ama algısı çok iyi
    ince motor kaba motor çok zayıf hala
    herseyi anliyo ama uygulamada çok zayıf
    bide eeg leri bozuk çıkıyor
    nöbet yok
    merak ediyorum Hocam aceba bizim vakalarda hastaniz oldumu benzer.
    bide konuşma olasılığı varmı
    kafam çok karışık

    1. Öngörebilmek biraz zor. Ancak sabırla rehabilitasyon çalışmalarına, mental çalışmalara devam etmek gerekir. Eskişehir’de Dilkom var. Burası konuşma üzerine çok önemli bir merkez. Buraya gidebilirsiniz. Bir de çocuğunuzun motor fonksiyonları açısından değerlendirmemiz önemli olabilir. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  25. aynur ülgü

    Merhaba Hocam, ben ankaradan yazıyorum. Benim bebeğim 31 hafta lık 3 hafta gelişim geriliği nedeniyle 1.000 kgr olarak doğdu.Kuvözde yatarken 1. derecede beyin kanaması vardı.Şuanda takvim yaşı 5 aylık,iki gün önce nöroloji doktoruna gittik bize bebeğimizin 2 aylık olduğunu söyledi.birde sol tarafında kasılma varmış fizyoterapiste yönlendirdi.Onlarda sol tarafında kasılma olduğunu bize masaj yapmamızı söylediler. Bebeğim başını tatabiliyor,çeşitli sesler çıkarabliyor.Altını değiştirceğim zaman hoşuna gidiyo ayaklarıyla tekmeler atıyor.Ellerini ağıza götürüp emiyor. 4 saatte bir 120 mm mama yiyor.Yalnız ağızında emiz olmadığı zaman salyası akıyor. Birde duruş bozukluğu var yatırdığım zaman ellerini geriye atıyor. Orta hatta çok az getiriyor. Yanındaki oyuncakları yada nesneleri çekiyor kavramaya çalışıyor. Ama ben çıngırak salladığım zaman ilgisini çekmiyor tutmuyor. Ellerimi tutuyor ellerim ilgisini çekiyor. Battaniyesini elleriyle itebiliyor. Doktorlar bize net bir bilgi vermedi sizce ne yapmamız gerekiyor, bize yardımcı olabilirmisiniz.

    1. Bebeğiniz serebral palsi olabilir. Detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek imkansız. Öncelikle bunlara dikkat edin (örneğin ozon’un, refleksolojinin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur). Serebral palsi ise bunda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  26. aynur ülgü

    Merhaba Hocam, Benim bebeğim 31 hafta lık 3 hafta gelişim geriliği nedeniyle 1.000 kgr olarak doğdu.Kuvözde yatarken 1. derecede beyin kanaması vardı.Şuanda takvim yaşı 5 aylık,iki gün önce nöroloji doktoruna gittik bize bebeğimizin 2 aylık olduğunu söyledi.birde sol tarafında kasılma varmış fizyoterapiste yönlerdi.Onlarda sol tarafında kasılma olduğunu bize masaj yapmamızı söylediler. Bebeğim başını tatabiliyor,çeşitli sesler çıkarabliyor.Altını değiştirceğim zaman hoşuna gidiyo ayaklarıyla tekmeler atıyor.Ellerini ağıza götürüp emiyor. 4 saatte bir 120 mm mama yiyor.

    1. Bebeğiniz serebral palsi olabilir. Detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek imkansız. Öncelikle bunlara dikkat edin (örneğin ozon’un, refleksolojinin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur). Serebral palsi ise bunda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  27. Hilmi TURAN

    Merhabalar,

    benim 2.5 yaşını geçmiş bir oğlum var. Oğlumda sp mevcut. İlk başlarda sürekli söylenen beyaz cevher rahatsızlığıydı. Bulunduğum ile de nöröloji doktoru bu şekilde belirtti. 7 aylıkken farkettin. o günden beri doktor gözetiminde CORTEXİN ve fizik tedavi kullanıyoruz. Çok şükür başını istediğinde söylenildiğinde olsa da tutabiliyor. Aşırı korku var. Konuşma peltekce keyfi olursa tekli kelimeler şeklinde var. sol parmağı içe doğru ve kesinlikle kendisi bunu dışarı çıkaracak harekette bulunmuyor. Sağ elinde vurdugu yeri acıtıyor ve tek eliyle birşeyleri koparabiliyor. fakat sol eli ile kesinlikle kavrayamıyor. sol eline verileni sağ eliyle alıyor. sağ eli kuvvetli. herşeyi onunla yapıyor. yürümesini balerin bayanlar gibi ayaklarının üstüne basarak ve çarpraz şekilde tutarak ayakta destekli duruyor. Kesinlikle vucudunda bir el dokunuş hissetmesin destek anlamında hemen kendini bırakıyor hiç denge yok ve sürekli korkuyor. yemek yerken sürekli ağlıyor ağlamadan asla yemek yediremedik sıvı gıdalar hariç çoğu verdiğimizi midesinden beri çıkartıyor çoğu zaman. 2 farklı fizik tedavi merkezinden ince motor ve bazı motorlardan alıyoruz. şuan da 9 aylık bir çocuk gibi. Oturma yürüme konuşma kasların gevşemesi kasılmaması yemek yemesi gibi fonksiyonlarını yerine tam olarak getirmek için ne yapabiliriz. Bu konu hakkında desteğinizi rica ediyorum.
    Şimdiden Teşekkürlerimle

  28. Aslı ÇOLAK

    Merhabalar Hocam, benim oğlum 17 aylık hala kendi kalkıp oturamıyor yürümüyor geri emekliyor ve defalarca dönebiliyor. Çocuk nörolojisine gittik mr emg genetik testler yapıldı temiz çıktı hepsi. Yinede hala yürümüyor fizikt edavi alıyoruz ama tamteşhis koyamadılar çocuğuma sizin yazıları okudum selebral palsi olabilirmi hocam oğlum? ve birde popusunun bitiminde yağ dokusu kaybı varmış.

    1. Oğlunuz serebral palsi olabilir. Detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek imkansız. Öncelikle bunlara dikkat edin (örneğin ozon’un, refleksolojinin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur). Serebral palsi ise bunda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Anlattıklarınıza göre çocuğunuza yararımız çok olur görüşündeyim. Web sitemizi incelerseniz daha ne kadar çok şey yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

      1. gülcay

        Merhaba hocam ben 17 yasinda distoni hastasiyim bu hastaligi 17 senedir cekiyorum. Sol kolum ve sol ayagim surekli kasili bir sekilde duruyor hic gevsemiyor. Doktor kontrol altindayim hic nomet gecirmedim 2 yasinda yurumusum. Sol kolum istemsiz calisiyor 1 yasinda durumu ele alirsak suan bir elerleme var eskiden bu hastaligi fiziksel olarak daha zordu benim icin konusma bozuklugum var kekeme degilim am sesli harfleri ve sesli harflerle baslayan kelimeleri cok zor soyluyorum bana bu konuda bilgi verirseniz sevinirim ve sormak isteyen vatandaslar sorularinizi sorabilirsiz bi distoni hastasi olarak e- postam [email protected] hocam bana yardim ederseniz cok sevinirim saglicakla kalin

        1. Distonide yaptığımız tedavi ve rehabilitasyonlarla oldukça tatmin edici gelişmeler sağladığımız hastalarımız oluyor. Müsait oluduğunuzda sizi görmek isterim. Geçmiş olsun.

  29. hatica

    selam hocam.ben azerbaycanda oluyorum.dokuz ayliq bir kizim var dogusda oksigensiz kalip travmali olub.alti aydi tedavi etdiriyoruz basini sakliyo ancaq oturamiyor hic bir seyi kolay goturemiyor.ne yardim ede bilirsiniz yuruyucekmi ?sizin yaniniza getirmek istiyoruz onceden randevu almam lazim?lutfen yardim edin

    1. Serebral palside çocuğun yürüyüp yürmeyeceğine ait ipuçları vardır: https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi . Ancak serebral palside yapılacak çok şey var bunları atlamamak lazım. Yapılacak o kadar çok şey var ki. Öncelikle yazmış olduğum şu kılavuzu satır satır defalarca okuyup çocuğunuza uygulayın: https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” . Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz kılavuzdaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Bunlardan yola çıkarak kendiniz çocuğunuza daha iyi yaklaşabilir, terapileri kendi kendinize daha akılcı bir şekilde yapabilirsiniz. Kedi kendinize bile bazı metodlar geliştirebilirsiniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Tecrübeli ellerde çocuklara 20 aylıktan sonra uygulanacak toksin uygulamaları ve bununla bereber seri alçılamalar yine fevkalade tıbbi önem arz ediyor. Bu konuda çok spekülasyon yapılıyor çoğu da bu işi bilmeyenlerce söyleniyor. Halbuki serebral palsinin merkezi tedavisini düzenli periyodik toksin enjeksiyonları oluşturuyor. Bana https://felc-romatizma.com adresindeki iletişim numaralarından ulaşabilirsiniz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  30. sakirekarakas

    Hocm bnm 27 aylik kizim var sezaryan dogum yaotim ama hersey cok normaldi.basini kizm zamninda tuttu fakat gelisimi yavasti 16 aylik birdaha supelndik norologa goturduk sp tesisi kondu .arastirdik fizik gorsun diye konmus ilabilirmis tesis. ama suan yurumuyor konusmuyor sadece abla mama bzn baba anne diyor cok bilinclimi bilemiyorum yrlerde yuvarlaniyor adim aliyor fakat destekli fizik suan sadece bir gun gorebiliyorz neler yapmaliyiz bilgi verirseniz mmnun olurum tesekkurler

    1. Çok geçmiş olsun. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek imkansız. Öncelikle bunlara dikkat edin (örneğin ozon’un hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur). Çocuğunuz muhtemelen serebral palsi. Bunda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Anlattıklarınıza göre çocuğunuza yararımız çok olur görüşündeyim. Web sitesini incelerseniz daha ne kadar çok şey yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  31. aysegül

    merhaba hcm benim 4 yasında bi kızım var cp 6 aylıkken doğdu 3 ay küvezde kaldı rehabilitasyona gidiyoruz ama okulumuzda yeterli imkan yok ve kızımada yeterli haliyle olmuyor oturamıyor yürüyemiyor konusamıyor ama çok güzel anlıyo herseyi ne yapabilirim

    1. apılacak o kadar çok şe var ki. Öncelikle yazmış olduğum şu kılavuzu satır satır defalarca okuyup çocuğunuza uygulayın: https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” . Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz kılavuzdaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Bunlardan yola çıkarak kendiniz çocuğunuza daha iyi yaklaşabilir, terapileri kendi kendinize daha akılcı bir şekilde yapabilirsiniz. Kedi kendinize bile bazı metodlar geliştirebilirsiniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bana https://felc-romatizma.com adresindeki iletişim numaralarından ulaşabilirsiniz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

    2. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855).

  32. yasemin baş

    merhaba hocam benım kardeşim cp hastası 30 yasında cerrah paşa has.nöroloji doktoru erdinç yalçın bey hastasasısıydık benım kardeşim karazepin,depekin,norodol,largacttil ilaçları kullanıyor şuan çok yoğun kasılmaları var.ve burnunu sıkıp nefes almasını engelliyor….doktorumuzun bize dediği benım kardeşim cp hastalarının en agir olanı ve beynındeki hücrelerinin öldüğünü ve yenlenmediğini söylüyordu.biz şanda bakırköy ruh ve sınır hastalıkları has. nöroloji bölümüne gidiyoruz ama bir farklılık yok biz neyapabiliriz yardımcı olabilirmisiniz…teşekkürler.

    1. Yapılabilecek birçok tedavi var. Lütfen web sitemizdeki bilgileri dikkatlice inceleyin. Serebral palsi tedavisi ömür boyu sürecektir. Kasılmaların tedavisi merkezi öneme sahiptir. Kardeşinizi göreyim ve tedavi planını çizelim. Geçmiş olsun.

  33. gülay

    Merhabalar hocam,
    3 yaşında yiğenim var. herşey normal iken birden yürüyememeye başladı. ayakta durabiliyor ama desteksiz yürüyemiyor. ortepedi herhangi bir sorun bulamadı.Ne yapmalııyız yardımcı olabilir misiniz?

    1. Birçok hastalıktan olabilir. Öncelikle çocuk nöroloğu sonra bizler görmeliyiz. Geçmiş olsun.

  34. neval akyol

    Hocam kiZim 5.5 yasinda sp 6.5 aydan itibaren fizik tedavi görüyor yuruyor ama sol el ve ayakta hafif denilen bir kasimasi var parmak ucuna basıyor mental acidan gorunen bir sıkıntı miz yok şükür ilerde ne durum aliriz çok üzülüyorum allaha emanet olun.

    1. Çok düzenli bir şekilde toksin enjeksiyonları ve ardından sıkı rehabilitasyon ve alçı uygulamaları gerekli. Bu şekilde kzınızı büyüme tamamlanana kadar takip etmek gerekiyor. Ergen olduğunda gerekirse (çoğu zaman gerekmeyebilir) ufak operasyon yapılabilir. Lütfen web sitemi detaylıca inceleyin. Geçmiş olsun.

  35. Yavuz

    Merhabalar. Oğlum 32 haftalık doğdu şu an takvim yaşı 4 normal yaşı 2 aylık. 1 ay önce Serebral palsi teşhisi kondu ancak hafif tip serebral palsi olarak teşhis edildi. Çok aşırı bir kasması yok kafasını tam olmasa da tutabiliyor, gözleriyle takip ve sesin olduğu yere dönebiliyor. Yavaş yavaş gülmeye de başladı ancak çok zor yutkunuyor, kilo alması da çok yavaş. şu an 3500 gr civarında. gelecekde ne gibi sıkıntılar olabilir, bu durumu nasıl aşabiliriz. Bide size nasıl ulaşabiliriz ? Teşekkür ederim.

    1. Öncelikle çocuk sağlığı hekimlerinin sıkı kontrolleri çok önemli. Kilo, boy, kafatası gelişimleri çocuk hekimleri tarafından dikkatlice incelenmeli. Serebral palsi ile ilgili olarak lütfen aşağıda verdiğim adresteki bilgileri titizlikle inceleyin. Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okumanız ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Bunlardan yola çıkarak kendiniz çocuğunuza daha iyi yaklaşabilir, terapileri kendi kendinize daha akılcı bir şekilde yapabilirsiniz. Kedi kendinize bile bazı metodlar geliştirebilirsiniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bana http://www.www.felc-romatizma.com adresindeki iletişim numaralarından ulaşabilirsiniz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

  36. aysel türkkanı

    hocam 4 yaşında oğlum var serabler palsi tehşisi kondu boynunu tutamıyor oturamıyor fızık tedavı alıyoruz ama yeterlı olmuyor bana da evde yapa bilcem tedavı için bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler

    1. Lütfen aşağıda verdiğim adresteki bilgileri titizlikle inceleyin. Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz belki de öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okumanız ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

      1. GAMZE -ÇAĞATAY

        MRB HOCAM OĞLUM 21 AYLIK OTURMA VE TAM NET OLARAK BAŞ TUTMA YOK REHABILATASYON MERKEZINE GIDIYOR.ESKİSİ GIBI DEIL AMA BAŞ TUTAMIYOR NE YAPABILRIM

        1. Lütfen aşağıda verdiğim adresteki bilgileri titizlikle inceleyin. Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz belki de öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okumanız ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Bunlardan yola çıkarak kendiniz çocuğunuza daha iyi yaklaşabilir, terapileri kendi kendinize daha akılcı bir şekilde yapabilirsiniz. Kedi kendinize bile bazı metodlar geliştirebilirsiniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Çocuğunuz görüp eksik noktalar var mı karşılıklı paylaşalım. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

  37. salih

    merhaba hocam bn 24 yasındayım serebral palsı tesısı koydular 8 yas cıvarında opere tortıukolıs amelııyatı oldum yuzumde boynumda ıstemsız kasılmalar donme hareketlerı var yuzumemde bozukluk var geceeeeen sene fızık tedavi aldım ayrıca durus bozukluğu ve denge bozukluğu var bir yardımcı olabilirmisiniz

    1. Sizi görebilirsem elbette yardımcı oluruz. Sizin yaşlarınızdaki serebral palsili hastalarda oldukça iyi ilerlemeler kaydedebiliyoruz. Geçmiş olsun.

  38. servet akyol

    merhaba hocam 27 aylık oğlum var bundan 6 ay önce sağ tarafına doğru yamulma basladı nöroloji basvurduk eeg çekildi temiz çıktı video çekin dedi bir ay sonra tekrar oldu ve video çekimi yaptık bize sandifer olabilir diye gastro yönlendirdi endoskopi sonucu reflu çıktı ilaç tedavisine basladık ama sonuç alamadık son 1ay önce şikayetlerimiz arttı ve çocukta denge sorunuda basladı hastaneye yatırıldık kan testleri ebv virüsü pozitif mr anjiyoğrafi mr stroskopi eeg emg yapıldı hepsinde bir sorun gözükmüyor biğzi hastaneden çıkardılar ayakta takip için ama çocukta dengesizlik çok ilerlerdi hastaneye basvurduk bize tegratol baslandı 1 hafta kullandık şikayet dahada arttı ve ilacı kesiyorlar azaltarak noroblastom şüphelendiler 19.08.2014 mr abdomen ve mr pelvik yapıldı sonuçlar temizi sadece çekum ile çıkaln kolan lateral lenf nodları en büyüğü 12×5 mm 25×8 mm küme halinde rastlanmıştır yazıyor sonuçları gösterdik bi yanıt alamadık sizce serablal palsi olma olasılığı varmı.

    1. Çocuğunuzda bu aşamada serebral palsi var demek yanlış olur. Lütfen çocuk hekimleri ve çocuk nörologları ile tanı yönünde ilerleyin. Geçmiş olsun.

      1. nez

        Merhaba.benim 10 aylik yigenim var hersey normaldi.koltuktan koltuga odadan odaya yaklasik 20 gundur yuruyodu.iki gundur ciddi denge kaybi yasiyo.artik yurumuyo istiyo ama 2 3 adim atip dusuyo.oturdugu yerde oynarken dengesini kaybedip devriliyo.bu arada hafif atesi var dis cikardigi icin dedi doktor.saglik ocagina goturdum.dis cikardigi icin diyo.yardim edin lutfen doktor bey endiselenmelimiyiz.dis cikaran cocuklarda denge kaybi olabilirmi gercekten

    2. ercan sungur

      Anlattklarinizin hepsi birebir aynı suan benim oglumda da var yeni basladi lütfen irtibat kuralim ne yapacağımızı bilmiyoruz çok endişeliyiz [email protected]

      1. Endişelenmeyin. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  39. Ümit Arpat

    Hocam, iyi günler.Benim 19 yaşında bir erkek kardeşim var.Kardeşim doğuştan spastik serebral palsi hastası kartal eğitim araştırma hastanesinde tedavisine başlanıldı hastalığın sebebi doğumda yetersiz oksijen olarak belirlendi daha sonra ilk olarak sağ kalça çıkıklığı tespit edildi ve cerrahi operasyonla platin takıldı ve 6yıl kaldı 6 yıl sonra platin çıkarıldı ve iki ayağın diz kapak arkası,ayak bilekleri ve iki ayak arası bu bölgelerde kas uzatması cerrahi operasyonla yapıldı.Ameliyattan sonra doktorumuz alçılarıda aldıktan sonra Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ne sevk ederek 30 gün fizik tedavi görmesi gerektiğini belirtti bu da uygulandı ve daha sonrasında Lioresal isimli hapı sürekli kullanaması gerektiğini belirtti bu esnada sonuç olarak iyi derecede biri iyileşme kaydettik şöyleki açılmayan iki bacaktan sağ bacak %98 oranında açıldı sağ ise %70-%80 oranında açıldı bilekteki sorunlar düzeldi ve bacak arasıda açıldı.Bu şekilde eve yollandık ve özel bir fizik tedavi merkezine devam ettik ve halen devam etmekte taburcu olurken doktora sol ayağın durumunu belirtip tam açılmadığını belirtmemiz üzerine doktoru sol ayağın da farklı büyük bir sorun olduğenu ve tek sefer de bir ameliyatla açılmayacağını belirtti ve bizi çağırmak üzere geri yolladı sizce kardeşimin sol ayağındaki sorun ne? kardeşim yürüyebilecek mi?
    Not :Bu operasyonları Kartal Eğitim ve Araştırma Has. de Prof. Dr. Gök Tuğrul Berkel’e oldu

    1. Görmeden bir şey söylemem zor. Ancak eğer kasılmaya bağlı açılmama söz konusu ile toksin uygulamalarının nasıl sonuç verdiğini görmek gerekir. Geçmiş olsun.

  40. nurşah

    Merhaba hocam. benim erkek kardeşim 17 yaşında çocukluğundan beri doktor doktor gezeriz ayaklarını yere sürüyerek yürüyo başka bi sıkıntısı yok fizik tedavi gördü senelerce bunun bi çaresi var mı?

    1. Anladığım kadarı ile ayak bileklerini ilgilendiren kaslarda istemsiz kasılma dolayısı ile yere sürtme var. Durum böyle ise toksin uygulamaları ve rehabilitasyon yararlı olacaktır. Geçmiş olsun.

      1. GAMZE DURAK

        oğlumun kullandığı ilaçlar depakin süsp.2*130 ve sapril 500mg tb.sbh-akşam çyrek kullanıyorum.önerdiğniz ilaç varmı hocam bunlar harıcınde

  41. banubartu

    Merhaba,bebeğim doğum esnasında havasiz kaldı 17 gün kuvezde kaldı kuvezdeyken cok havale geçirdi ama kuvezden ciktiktan sonra hic havale gecirmedi 3aylikken emar ve egg cekildi emarda hicbirsey cikmadi egg de beynin sag tarafinda keskin sinyal cikti.suan 9.5 aylik ve istanbula bebek nöroloji doktoruna getrdik cp teşhisi koydu ve 10 gün cok yogun fizyoterapi gorucek 10gun sonra değerlendireceğiz dedi.fizyoterapiye basladik bugün 2 gun oldu daha önümüzde cok uzun bi süre var bunun farkindaym ama doktorun 10 gün luk yogun fizyoterapi istemesi yani bu sürede degisiklik olurmu bebekte. Oğlum cok zeki bi bebek ama oturamiyor oturtmaya kalktigim anda kendini sıkıp kasiyor eliyle birseyleri tutamiyor birseye uzanmak istediginde agziyla ve elini sikiyor (yumruk gibi yapiyor) ayaklariyla falan almaya calisiyor yani butun vücudunu hareket ettiriyor ve ozamanda kasiyor. Ama onceden oturtmaya bile kalkamazken fizyoterapide oturtma pozisyonu vardi ve 2 gun olmasina rağmen oturtma pozisyonuna getirdigimde onceki gibi kasmiyor.

    1. Rehabilitasyon çok önemli ancak tek başına yetmez. Lütfen aşağıda verdiğim adresteki bilgileri titizlikle inceleyin. Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz belki de öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okumanız ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

  42. sercin

    Merhaba hocam. Kizim 30 haftalik dogdu. Su an düzeltilmis yasi 6 aylik. Beynin sol tarafinda beyaz cevherde 3.5 mm kist yani bosluk tespit edildi. Gozlemleyin dediler. Ben ayaklarindan supheleniyorum. Surekli ayak ayak üstüne atiyor. Doktorlar sorun olabilir olmayabilir de diyorlar. Normal de olabilir diyorlar.serebral dibleji olabilir mi. Yurumesini etkileyebilir mi. Yani bebeklerde ayak ayak üstüne atma normal mi? Surekli olarak

    1. Normal değil. Dipleji olma ihtimali var. Lütfen öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okuyun ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip edin. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

      1. sercin

        Dibleji olan hastalar adim atip ayaklarını hareket ettirebilir mi? Kizim bacaklarini cekip birakabiliyor, adim atar gibi ayaklarını oynatabiliyor. Kızımın durumu daha da mi kotulesecek?baska bir yerinde sorunu yok. Goz takibi, isitmesi,tepkileri ,
        el kol hareketleri normal.Siz hangi sehirdesiniz? izmir de degilseniz onereceginiz profosör var mi?

        1. Size serebral palsi ile ilgili birçok yararlanacağınız kaynak gönderdim. Lütfen bu kaynakları biraz okuyun. Diplejik serebral palsi bacakların daha çok tutulduğu serebral palsi türüdür. Bu tipte çocukta elbette bacaklarda hareket olacaktır. Ancak kasılmalarda artış, hareketlerde yetersizlik olabilir. Tedavide dikkat edeceğiniz önemli noktaları tekrar gönderiyorum: ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar

  43. pinar

    Mrhb hocam..benim dogum sikintili geçti yani bi normal doğum dediler bi sezaryen.su an 4yasinda bi oglum var 4 aylikken aateşli havale gecirdi 45 gun hastande yattı ve zaman zarfinda ust uste sık sık nöbetleri oldu simdiye kadarda ankara istanbul dr.dr. gezdik epilepsi teshisi kondu yalnz bayilma yok yürümüyor konusmuyor yeme cigneme refleksi yok oturmuyor basini dik tutamıyor kollarini ellerini kullanamiyor surekli kasinti ya da sicriyor özetle bukadar hocam .sizce epilepsimidir napabilirim ? Simdiden teşekkür ederim hoscakalin

    1. Çocuğunuz hem epilepsi hem de serebral palsi gibi görünüyor. Epilepsi açısından öncelikle çocuk nörolojisinde takip ettirmeniz lazım. Diğer yönden yine çocuk nörolojisi ve bizler tarafından takibi gerekli. Lütfen web sitemdeki ailelere serebral palsi kılavuzunu dikkatlice inceleyin ( https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ). Ayrıca serebral palsi bölümünü detaylıca okuyun. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  44. Fuad Fataliyev

    Merhaba,

    Benim kizim şu anda 6 yaşında ve doğuşdan serebral felcdir.
    Yürüyemiyor, konuşamıyor emekleye bilmiyor. yanı kendi yaşından hem zeka hem de fiziksel olaraq 6 aylıq cocuk kimidir. Epilepsisi de var.
    Şu diaqnozla kızımı belli bir noktaya getirmek mümkünmü?

    1. Tedavilere sabırla devam etmek gerekir. Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin uygulaması yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin uygulaması öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.
      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin uygulamaları çocukta genel anestezi altında yapılmamaktadır. Bu çocukta büyük bir travma oluşturur.
      3) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      4) Toksin uygulaması öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksini uygulayacak olan hekim tarafından yapılmalıdır,
      5) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      6) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      7) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      8) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar. Geçmiş olsun.

      1. gülfer ayan

        ben 14 yasındayım 6buçuk aylık doğdum ikizdim pes ekına varus çarpık ayak bılgıerınızı beklıyorum

        1. Geçmiş olsun. Verdiğin bilgiler yetersiz. Bu deformite neye bağlı onu bilmek lazım. Serebral palsi var mı yok mu? Buna göre cevabım değişecektir. Geçmiş olsun.

  45. ahmet

    merhaba kızım 5yasında ve dıplejık cp var. 1yasından buyana fızık tedavı goruyor 1.5 sene refleksolojı yaptırdık ve 4.botoxu yapılıp alcıya alınacak.suanda sag bacagında daha cok olmak uzere caprazlık ve ayak bıleklerınde ıce kayma var. zaten kafo kullanıyoruz ıce kaymadan dolayıda bot almamızı soyledıler. zıhınsel ve konusma yonunden bır sıkıntımız yok.fızyoterapıstımızın bırısı cızme amelıyatı yaptırın botoxu 3ten fazla yaptırmayın vucut onada alısıyor ve etkısı olmuyor dedı ama doktorda 17 yasından once amelıyat yapmak ıstemedıgını soyledı. sızden onerı ıstıyorum bu tedavıler uygun mu yoksa sızın yanınıza gelsek farklı bır tedavı uygular mısınız?

    1. Çağdaş tıpta çocuğun büyümesi durana kadar operasyon önerilmiyor.Tecrübeli ellerde ve yürüyüş analizinin bizzat hekim tarafından yapıldıuğı toksin enjeksiyonlarına devam etmek gerekir. Bunun dışında daha birçok tedaviyi birlikte yaptırmak lazım. Lütfen web sayfamızı dikkatlice inceleyiniz. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  46. melek

    Mrb hocam benim kardesim cp hemipleji hastasi 12 yasinda cok sukur beyninde bi sorun yok yuruyor fakat sag ayagi parmak ucuna basiyor.ameliyat yaptirmak istiyruz ama tedirginiz ya daha kotu olursa diye.ne onerirsiniz acaba ameliyat yaptirmali miyiz yoksa yaptiribca daha mi kotu olur bize bi yol gosterin lutfen

    1. Serebral palside ergenlikten sonra ameliyat öneriliyor. Yani çocuğun büyümesi tamamlanmalı ki yapılacak ameliyat yararlı olsun. O zamana kadar toksin enjeksiyonları önemli. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  47. nail

    Hocam 4 yasinda oğlum var bazen yaramazlik yapinca istirahat olarak oturtuyorum onu çok agliyor.Ayağa kalkinca El baş parmakları işaret parmağina bitiserek 4 seklini alarak kasiliyor.
    Sağ ayagida dizi bukulerek parmak uclarina basiti. Kortum bi anda boyle olunca 30 40 saniye bu durum surdu sebebi nedir hocam. Oturtarak yaptigim uygulamam yanlismidir.

    1. Çocuğunuzun teşhisi nedir? 4 yaşına gelmiş hala bu durumun ne olduğunu bilmiyorsanız gecikiyorsunuz demektir. Lütfen temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  48. Nesrin kilicaslan

    Merhaba, oğlum 25 haftalik doğdu. Şu an düzeltilmiş 1,5 aylık. Yaklaşık 78gun yogun bakımda kaldı, bu süreçte kanaması olmadı. Ciddi bir enfeksiyon geçirmedi. Acaba bize fizik tedavi gerekir mı? Cp ihtimali var mı?

    1. Bu tür çocuklarda biz tedaviye küvözde iken başlıyoruz. Bu yüzden elbette çocuğunuzun ele alınması gerekir. Her şey iyi giderse ne ala. Geçmiş olsun.

  49. merve yazıcı

    hocam meraba.
    benim kardeşimde srebral parsi hastası.bir ayağı topuktan tam yere basmıyor.bununla beraber diğer belirtilerde var tabi.mesela sol tarafı sağ tarafına göre tembel.doktorumuz bize fizik tedavi ve ayakkabı önerdi.yaklasık 4 senedr tedavisini yapıyoruz.bir nebzede olsa şimdi iyi.acaba baska tedavi yöntemleride var mı bu hastalıgın ? cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Elbette birçok tedavi var. Lütfen öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okuyun ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip edin. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

  50. canan

    benim 21 yaşında oğlum var noroloji doktoruna gittiğimizde yaşının çok büyük olduğunu yapılacak bir olmadığını söyledi benim ne yapmam gerekiyor.

Bir cevap yazın