Sevgili aileler,

Halk dilinde “spastik çocuk” şeklinde anılan Serebral Palsi, 2000 doğumdan yaklaşık 5 çocukta görülen bir hastalıktır. Toplumumuzda bu hastalık ile ilgili birçok değişik söylenti ve yanlış bilgiler bulunmaktadır. Serebral Palsi’li çocukların aileleri, bu bilgi kirliliğinden dolayı yanlış yönlenmekte ve güç durumlarda kalmaktadırlar. Mevcut bilgi yanlışlıklarını düzeltmek, Serebral Palsi ile ilgili konularda bilgi verebilmek için bu web sayfası hazırlanmıştır.

Öte yandan, Serebral Palsi hastalığı, toplumumuzda ne yazık ki çok suistimal edilen bir konumda bulunmaktadır. Çocuklarımızın çoğuna gereksiz, yetersiz veya yanlış şekillerde uygulamalar yapılmaktadır. Bilinmelidir ki, Serebral Palsi’de sadece basit hareketlerden oluşan egzersiz tedavisi çok eksik kalacaktır. Ülkemizde maalesef ailelere bilinçli veya bilinçsiz şekillerde doğru olmayan mesajlar verilmektedir. Örneğin en sık duyduğumuz yanlışlıklardan birisi, hastalığın bebeklikten itibaren erken tedavisinin gerekli olmadığı yönündeki telkinlerdir. Halbu ki, Serebral Palsi’den şüphe ediliyorsa, bebek doğar doğmaz, tedavi mümkünse kuvözde başlamalıdır. Yine kas kasılmalarının erken tedavileri çok önemli olduğu halde, buna “gereksiz” veya “zararlı” bile dendiğine sıklıkla şahit olmaktayız. Oysa kas kasılmalarının tedavilerine geç başlandığında çoğu zaman iş işten geçmiş olabilmektedir. Serebral Palsi’li çocuğu olan aileler Serebral Palsi tedavileri ve rehabilitasyonu konularında çok dikkatli olmalıdırlar ve güven duydukları tıbbi birimlere mutlaka danışmalıdırlar. Tedavi görecekleri yerlerde, bu hastalıkla ilgili hangi tedavilerin uygulandığını mutlaka detaylı bir şekilde araştırmalıdırlar.

Serebral palsi

Burada, Serebral Palsi ile ilgili sık sorulan soruların yanıtları verilmiştir. Hasta aileleri bunları dikkatlice okumalı ve her bir konu ile ilgili bilgi sahibi olmalıdırlar. Böylelikle çocuklarına en güzel yardımı yapmaya başlayacaklardır. Daha sonradan aileler, bilgilerini genişletmeli, çocuklarının tedavi oldukları yerlerde bizzat terapilere de katılmalıdırlar. Unutulmamalıdır ki, Serebral Palsi’nin tedavisinde rehabilitasyon ekibinin her elemanının büyük önemi olduğu gibi, ailelerin de tedaviye katılmaları ve bu tedavileri sürdürmeleri elzemdir. Zaten aile bireyleri de rehabilitasyon ekibinin en önemli elemanıdırlar. Rehabilitasyon ekip elemanlarının büyük eksiklik gösterdiği, çocukların terapilerinin ailelere açık tutulmadığı, hastalık hakkında geniş şekillerde bilgi ve tedavi olanakları sunulmayan tedavi merkezlerinin Serebral Palsi’li çocuklarımıza fazla bir yararı olamayacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Serebral Palsi’nin toplumsal yönü de ülkemizde çok zayıftır. Örneğin çocuklarımızın iyi ve yeterli eğitimlerinin sağlanabilmesi için detaylı çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda ilgili kamu kurumları sorgulanmalı ve gerekli hizmetleri sağlamalarının yolları aranmalıdır. Bu konuda biz sağlık çalışanlarına, hasta ailelerine, sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir.

Bütün sorunlarınız ve sorularınız için bizlere her zaman ulaşabilirsiniz. Aklınıza takılan her türlü problemi gerek telefondan gerekse karşılıklı olarak bizlerle paylaşabilirsiniz. Sizlerin önerilerinizi de bizler paylaşmak isteriz. Başta çocuklarımız olmak üzere, hepinize sağlıklı bir ömür dilerim.

Prof. Dr. Erbil Dursun

This Post Has 553 Comments

  1. fatma

    Cevabını için teşekkür ederim hocam biz antalyada gittiğimiz nöroloji doktoru oğlum için sp sıyırıp geçmiş dedi çok hafif etkilenmiş hareketli bir çocuk ama oturma,emekleme,yürüme yok fizik tedaviye gidiyoruz toksin yaptırmayın gerekli mi?

    1. Çocuğunuzun serebral palsi ile ilgili tecrübeli hekimler tarafından takip edilmesi çok önemli. Geçmiş olsun.

  2. fatma

    Merhaba Erbil Bey,
    Benim 1.5 yaşında bir oğlum var serebral palsi teşhisi kondu.Gözünde kayma olduğu için gözlük takıyoruz duymada Problem yok 11 aylıkken anne demeye başladı şuanda 10 tane kelime söylüyo (anne,baba,dede,abla,hadi benzeri)Size sorum zekasında Problem olup olmadığını nasıl anlarız.Neolur cevap yazın çok kafamıza takıyoruz teşekkür ederim.

    1. Endişelenmeyin. Serebral palsili çocukların çoğu normal zekaya sahiptir. Hatta ileri zekalı çocuklarımız da bir hayli sayıda. Yazdıklarınıza göre konuşma gelişimi normal görünüyor. Ancak şunu hatırlatmak isterim ki serebral palsi tedavisinde çok dikkatli ve sabırlı olmak gerekiyor. Mental rehabilitasyon çok önemli. Lütfen öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkztli bir şekilde okuyun ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip edin. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

  3. berna

    18 yaşında sp hastasıyım sol bacağım sağ bacağımdan daha ince bunun hareketlerle kalınlaşma olasılığı var mıdır?

    1. Şiddetine bağlı. Aynı zamanda kısalık da mevcut olabilir. Eklem sertlikleri de bir başka sorun olarak duruyor olabilir. Detaylı bir muayene ile daha iyi yanıtlar vermek mümkün. Tıbbi sorunları olanaklar dahilinde en aza indirip gerekli çalışmaları yaparak bacağınızın geliştirilemsi mümkün. Ancak sabırla devam etmek gerekir. Şu bilgiler sizin için önemli olabilir. ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar “. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  4. kadir corut

    efendim
    2,5 yaşında erkek bir çocuğumuz var doğum esnasında havasız kalmasından dolayı cp tanısı kondu.3 tane ilaç kullanmakatayız.epiks,konvileks,firisium,buna ek olarak metabolizma doktorumuzda tiamin verdi ve onuda kulllanmakatyız gözle görülürbir nöbet hiçolamdı yanlız eeg mizde dikenler gözüküyor denmekte.
    sizden yardım istemem su yonde
    1-acaba bu ilaçları daha nekadar kullanmamız gerekecek.
    2- bu tip çoçuklsrda eeg düzelirmi
    3-fizik tedaviye gidiyoruz ama acaba daha fazla yol almak adına neler yapabiliriz.

    saygılarımla

    1. Geçmiş olsun. 1 ve 2. sorularınızı çocuk nörologları cevaplamalıdır. 3. sorunuz bizim için çok önemli. Çocuğunuzu şu andaki tıbbi girişimlere göre en iyi şekillerde tedavi ettirmelisiniz. Bu konuda da maalesef birçok spekülasyon ve yanlış uygulamalar oluyor (https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar). Öncelikle vermiş olduğum bu linki çok dikkatlice inceleyiniz. Ayrıca web sitemizdeki “serebral palsi” bölümünü ve “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu”nu detaylı bir şekilde okuyunuz. Bunlara dikkat etmeyle başlarsınız çok mesafe alırsınız. Lütfen temasta kalalım. Aklınıza gelenleri çekinmeden sorun. Geçmiş olsun.

  5. murat karslı

    hocam mrb.oğlum 7 aylık.heyecanlanınca ellerini motorsiklet sürer gibi yapıyor,aynı zamanda ayaklarınıda.eeg çektirdik sol hemisfer bozuk çıktı.doktorumuz kalbe ve beyin mr’ına bakalım dedi,onlar normal çıktı.doktorumuz bunun ilerde geçebileceğini tik olabileceğini söyledi.herhangi bir ilaç tedavisi vermedi.ilaçlar ağır gelir dedi.şimdi sizce ben ne yapmalıyım lütfen yardım edin

    1. Oğlunuzda henüz teşhis konuşmamış anladığım kadarı ile. Çocuk nörolojisi ile çalışmaya devam edin. Çocuğunuzda sol hemisfer hasarı deniyorsa serebral palsi olabilir. Özellikle tanı kesinleştikçe çocuğunuzu şu andaki tıbbi girişimlere göre en iyi şekillerde tedavi ettirmelisiniz. Bu konuda da maalesef birçok spekülasyon ve yanlış uygulamalar oluyor (https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar). Öncelikle vermiş olduğum bu linki çok dikkatlice inceleyiniz. Ayrıca web sitemizdeki “serebral palsi” bölümünü ve “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu”nu detaylı bir şekilde okuyunuz. Bunlara dikkat etmeyle başlarsınız çok mesafe alırsınız. Lütfen temasta kalalım. Aklınıza gelenleri çekinmeden sorun. Geçmiş olsun.

      1. murat karslı

        mrb hocam.oğlumun ikinci eeg si çekildi.ilkinde sol hemisfer bozuk çıkmıştı.bunda da uyku spindleri ve k kompleksi görüldü.bu nedir hocam?nöroloji doktoru normal bazı çocuklarda olur bu dedi.ama ben tatmin olmadım.size göre ne olabilir hocam.beyin mr ı normal çıktı.

          1. gamze durak

            Mrb bn gamze bnm oğlum 18 aylık cp tanısı ve epilepsi mevcut.oğlum hem rehabılatasyon merkezıne fızık tedavıye gıdıyo1 hafta boyunca uzmnlardan fızık tedavı oluyo ve ewdede 2 saatte bır bız yspıyoruz ewde buna rağmn oturma emekleme baş tutma ve yurume yok acaba yuruyebılır mı oğlum yarfımcı olursanız çok sevınırım şimdidedn çok tşk ederım

          2. Rehabilitasyon çok önemli ancak tek başına yetmez. Lütfen aşağıda verdiğim adresteki bilgileri titizlikle inceleyin. Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz belki de öncelikle ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okumanız ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Ayrıca ”https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ”https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.

          3. GAMZE DURAK

            MRB HOCAM SIZE ULAŞMAK İSTİYORUM OĞLUMU BİRDE SIZ MUAYENE ETMENİZİ İSTİYORUM BANA SİZE ULAŞACAĞIM TELEFON NUMARASI VERIRMISINIZ

          4. Web sitemizde bütün telefon numaralarını bulabilirsiniz. İSTANBUL İLETİŞİM: 0 (216) 706 14 90 0 (530) 371 18 55
            KOCAELİ /İZMİT İLETİŞİM: 0 (262) 323 99 41 0 (530) 371 18 55

          5. GAMZE DURAK

            oğluma toksin tedavisi uygulayabılırmıyım kaslar çok gergin özel ayakkabıda yaptırdım

          6. GAMZE DURAK

            oğlumu size muayene ettrmek istiyorum muayne gelmeden önce ıstedığınız tetkikler var mı çalıştığım için sürekli iznim olmuyor.istenen ttekikleriniz var ise tetkikleri yapıp daha sonra muayneye gelmek ıstıyorum yardımcı olursanz sevınırım

          7. Serebral palsi için muayene etmem yeterlidir. Genellikle tahlil ve tetkik istemem. Ancak takiplerde kalça grafileri gerekebilir. Geçmiş olsun.

          8. GAMZE ÇAĞATAY

            mrb.hocam oğlumun görme problemı mevcut.gözlerınde problem olduğu için değil beyin sapında problemı mevcut veb yaptrdımm olumsuz cvp verdi acaba ilerde görme şansı varmı yada tedavisi varmı

          9. Oğlunuzun klinik durumu hakkında daha detaylı bilgi vermelisiniz. Bu kadar bilgi ile birşey söylemem olanaksız. Sizi yanlış yönlendirmek istemem. Geçmiş olsun.

  6. yasemin

    herkese merhaba,

    yedi yasina girmek üzere olan oglum, dördüncü toksin uygulamasından tam bir hafta sonra bugün, ilk adimlarini atti. Korkularinizi,üzüntülerinizi, kaygilarinizi birebir yasayan bir anne olarak sesleniyorum; asla ümitlerinizi yitirmeyin. Yilmayin. Bikmayin. Usanmayin. Hepimizin ortak amaci, cocuklarimizin kendi hayatlarini olabildigince bagimsiz yasayabilmelerini saglamak. Bunun icin bizlere yol gösteren doktorlarimiza cok güveniyorum. Sevgili Erbil bey ve Nigar hanim, muayenehanenize her geldigimde yeni bir sey ögreniyorum. Bizleri acele etmeden yeterli bir sekilde bilgilendirdiginiz, bizlere destek oldugunuz ve en önemlisi ogluma sevgiyle yaklastiginiz icin sizlere cok tesekkür ederim. Uygulanan tedavi sayesinde orantili bir sekilde büyüyor, kasilmalari minimuma indi ve oturabilecegi bile muamma denen cocugum sükürler olsun bugün dakikalarca yürüdü. Cok daha iyi günlerde görüsmek üzere

    1. Çok teşekkürler. Ne güzel, ne mutlu hepimize. Çok daha güzel günlere gidebilmek dileğiyle Yasemin hanım.

  7. serap

    Mrb.Hocam.Toksin uygulamaları atetoid tip serebral palside faydalı olur mu sadece spastik tipler için mi faydalıdır?

    1. Atetoid tipte toksin uygulamalarını yapmıyoruz. Ancak atetoid serebral palside aynı zamanda spastisite de genellikle olabileceğinden toksin uygulamaları yapılmaktadır. Geçmiş olsun.

  8. Serap

    Mrb hocam.Acaba toksin uygulamaları sadece spastik tipte mi faydalı yoksa Atetoid tipte de faydalı olur mu?Teşekkürler..

    1. Atetoid tipte toksin uygulamalarını yapmıyoruz. Ancak atetoid serebral palside aynı zamanda spastisite de genellikle olabileceğinden toksin uygulamaları yapılmaktadır. Geçmiş olsun.

  9. saadet

    hocam benim şu an 32 aylık ikizlerim var.28 haftalık doğdular erkek olan beyin kanaması geçirdi ve şu an emekleyebiliyor.18 martta toksin yapıldı ve doktor kasları çok sertleşmiş dedi.kız olanda sağ ayağını parmak ucu basıyordu.onada aynı şekilde toksin yapıldı.bize başka herhangi bi bilgi verilmedi rehabilitasyon merkezinde fizik tedavi başlayacağız.toksinden sonra nasıl hareket etmeliyiz.

    1. Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin uygulaması yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin uygulaması öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.
      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:
      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin uygulamaları çocukta genel anestezi altında yapılmamaktadır. Bu çocukta büyük bir travma oluşturur.
      3) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      4) Toksin uygulaması öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksini uygulayacak olan hekim tarafından yapılmalıdır,
      5) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      6) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      7) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      8) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.
      Geçmiş olsun.

  10. sadık öner

    ocam merhaba bizim 2 yaşına girmek üzere olan doğum esnasında beyin kanaması geçirmiş bir oğlumuz var antalyadayız doğru yönlendirilmediğimizden dolayı ancak 18 aylıkken fizik tedaviye başlayabildik. 2 gün fizik tedavi, 1 gün hidroterapi, bir günde konuşma terapisi görüyor. Akdeniz üniv götürdüğümüzde toksin uygulamasına gerek yok dediler ama oğlumuz bazen sağ ayak ucuna basarak yürüyor, ve sağ elini ince motor hareketlerinde problem var sizce toksin uygulaması yaptırmalımıyız. Bağımsız olarak biraz adımlayabiliyor ama tam yürüyor denemez vede tam konuşamıyor yardımlarınız bekliyorum tşk ederim

    1. Kesinlikle gerekebilir. 20 aylıktan sonra ve çocuk 10 kg olduktan sonra düzenli ve periyodik olarak toksin yapılmalı. Lütfen web sitemizdeki serebral palsi başlığı altındaki bu uyguamaları detaylıca okuyunuz. Temasta kalalım. geçmiş olsun.

  11. AHMET BAYRAM

    Mrb. Hocam. Benim yeni dört yaşına oğlum erken doğum dolayı SP hastalığı teşhisi konuldu. Tabi bu teşhis bir yıl sonrasına yakın konuldu. Şu anda ellerinde, kollarında, başının dik tutmasında, gözünde herhangi fazla bir sıkıntımız yok. Konuşması biraz gevşek. Onu da dilinin alt kısmının yüzde 40 civarı yapışık olduğundan dolayıdır diye düşünüyoruz. Şanlıurfa yapılan tahlil ve tedavilerde herhangi bir sonuca varamadık. Çocuk şu anda yerde sürünüyor. Ayaklarını kullanmadan bel ve kollarının gücü ile. Yalnız karın üstü yerde iken doğrulup diz üstü oturabiliyor. Ayrıca doğrulup bağdaş kurarak oturma çabasına giriyor bazen başarılı bazen de sıkıntı sıkıntı çekiyor. Sırt üstü iken ayaklarını yere koyup poposunu kaldırıp indiriyor. Ayakta ellerini tutup otur kalk yapabiliyor. Şu anda en büyük sıkıntımız bacaklarını makaslamadan dolayı adım atmada kullanamamasıdır. Bir adım atıyor ikinci adımda ayak diğer ayağa takılıyor. Ben Ankara’ya Çocuk Norolojisi Uzmanı Prof. Dr. Haluk TOPALOĞLU’NA götürdüm. Muayene etti. Çocukta Psikolojik herhangi bir şey yok dedi ve bizi Fizik Tedavi Uzmanına havale etti. Havale ettiği Dr. Yurtdışında olduğu için gidemedik. İnşallah Seçim sonrası gideceğiz. Ben arada sizi de sık sık takip ediyorum. Çocuğu sizlere de Muayene etmeyi düşünüyorum. Malum yol uzak git gel zor oluyor. Eğer tedavisinde iyi sonuç elde edilmeye başlanırsa o zaman gidiş insana bayram havasında olur. Hocam bir de Kocaeli Üniversitesinde son bir haber gördüm. Kök Hücre nakli ile ilgili. Fare üzerinde yapılan uygulamada farenin ayakları 24 saat gibi kısa bir sürede olumlu etki göstermiştir. Bu uygulama bizim içinde herhangi bir umut olabilir mi? Hocam. Umarım bu yazdıklarımdan dolayı size rahatsızlık vermemeşim Hocam. Saygılarımla.

    1. Çok geçmiş olsun. Maalesef serebral palside hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek çok zor. Serebral palside çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelediğinizi söylüyorsunuz bunlara dikkat etmek çok önemli. Özellikle nelere dikkat etmeliyiz: “https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar” Lütfen verdiğim adresi dikkatlice inceleyiniz. Anlattıklarınıza göre çocuğunuza yararımız çok olur görüşündeyim. Geçmiş olsun.

  12. mehmet

    Mr.Hocam 16 aylık distonik-cerebral palsi’li oğlum var.6 aydır rehabilitasyon görüyor klasik egzersizler uygulanıyor.oturma yok,baş kontrolü zayıf ve bir şeye uzanmaya çalıştığında ağzını açık başını ve kollarını sağa ve ya sola çevirip kasılıyor.Bobath tekniği önerildi bize,bu teknik hakkında ne düşünüyorsunuz?Ayrıca toksin uygulamalarının faydası olu mu? selamlar

    1. Sabırla tedavilere devamı öneriyorum. Hep yazıyorum. Tek bir tedavi metodu söylemi çok yanlış. Bobath’ın tıbbi kanıtı bile yok! Yapılacak o kadar çok şey var ki öncelikle web sitemizi ve özellikle buradaki “serebral palsi” bölümünü detaylıca inceleyiniz. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Ayrıca web sitemizde bulunan tv programları da çok yararlı olacaktır. Toksin enjeksiyonları çok yararlı. Gerekirse 20 aylık bebeklerden başlıyoruz ve periyodik olarak devam ediyoruz. Maksadımız deformiteleri önlemek, çocuğun büyümesini sağlamak. Web sitemizde Neden Toksin? diye yazılarım var. Lütfen inceleyin. Toksin uygulamalarını tecrübeli ellerin yapması, genel anestezi altında uygulanması gerek. Eksik, yanlış uygulamalar maalesef çok. Geçmiş olsun.

  13. Sündüs

    Merhaba hocam, nasilsiniz?
    Hocam benim dünya tatlisi ( masallah) bir oglum var. 29 haftada dünyaya geldi yani erken geldi.. Iki hafta Sonra küvöz de iken, doktor beyin ultrason yapti ve cocukta beyin kanamasi oldugunu söyledi… Sag beyin… Bize hazirlikli olun sizi zor günler bekliyor diye bilgilendirdi… Ben neye ugradigimi sasirdim… Acaba beni ne bekliyorduki???? Suan oglum 7 1/2 yaninda …. Hala yürüyemiyor… Küvözde iken tedaviye basladi hala devam ediyoruz…. Ilk basta haftada 3 kez fizik… Yazlari yüzme…. At terapisi… Lokomat…. Yürüme banti….. Vs vs …. Baska ne yapabilirim??? Galileo denedik, fakat doktorlar bunun iyi olmadigini söylediler… Cünki cocugun büyüme sini engelliyor ve yipratiyormus… Her gün HALA ümitliyimmm…. Birgünn bir DOKTOR cikacak bu CP ye cerebral Palsy ye bir cözüm bulacak… Hergün oglum yürüyecek diye ümitliyim… Oglum bir kac kez bot. toxin oldu, bAcaklarda hafiften gevseme oldu fakat hala yürüyemiyor… Daha cok isterse yapabilecek gibi. Fakat düsmekten korkuyor…. Anaokulunda iken arkadasi sandalyeden itti kanlar icinde kalmis kandan korktu ve beyin travmasi gecirdi… 2 gün hastanede kaldi… 2 yil oldu hala unutamiyor, en ufak boslukta büzüsüyor… Elimden tutup merdivenden cikiyoruz egzersiz oluyor hem… Ne yapayim yapmaliyim??? Sizin muayeneye gelirsem nasil bir tedavi uygulayacaksiniz????
    Cünkü her yere gittim… Almanya vs vs cözüm bulamadim… Simdi doktorlar cocukta skolyoz baslangici oldugunu söylüyor… Otururken Yan tarafa egiliyor… Yürütecle yürürken kalcasi Yan gidiyor… Ve atellerdenn coookkkk SIKILIYOR…. Bazen giyinmiyor…
    Atelleri hergün her saatmi giyincek? Yazlari giydirmiyorum… Ozaman atelsiz dolasiyor…
    Lüften yardiminizi bekliyorum…. Neler önerirsiniz???
    Saygilar sevgiler hocam

    1. Ağır bir serebral palsi olduğu anlaşılıyor. Bıkmadan sabırla devam etmek lazım. Çocukta gelişebilecek deformiteleri önlemek lazım. İlerideki gelişmelere hazır etmek gerekir (örneğin kök hücre tedavileri). Eğer tedaviler bırakılırsa çocukta ileri deformiteler oluşabilir ve ilerideki şanslar da kaybolur. Şu anda da özellikle kasılmaları ile müycadele, düzgün büyümesini sağlama çok önemli. Yalnız toksin enjeksiyonlarını tecrübeli ellerde yaptırmak çok önemli. Web sitemizdeki serebral palsi bölümünü detaylıca inceleyin, tv programlarımızı seyredin lütfen. Geçmiş olsun.

  14. Oğlumuz Bir buçuk aylık ken boynunu tutmasında aksaklık gozlemledık norolojık olarak hersey doktorlara normal görünüyordu fakat bır anormallik vardı sonunda almanyada bir ortopedı doktoru tarafından boyun omırılık dıskinin çıkık olduğu tesbıt edıldı manual terapı yontemıyle altı ayda tedavı edıldı fakat bu çıktıktan dolayı beyin damarlarında pıhtı olabılecegı soylenmıstı ve busırada sag tarafını kullanması kısıtlanmış fızıkle sagını kuvvetlendirmeye çalışıyorduk sıtdetlı düşmeler oluyor denge problemı yasıyorduk tedavı bıtınce noroloklarca beynin anjıosu yapıldı ve beyınde ıkı noktada pıhtı tespıt edıldı ve pıhtı temızlendı bu arada düşmelerden dolayı sağ taraftaki kalçası çıktı tedavi gördü ve şuandada 2yaşında hersey yolunda gıdıyor galıba altı ay sonra yenıden kontrol amaçlı beyin anjıosu yapılacak fakat bizce suanda bebegımızde yutma problemi var parçalı şeyleri yutmada zorlanıyor yiyemiyor ve kusuyor sızınde bızım durumumuz hakkında görüşünüzü merak etmekteyız selamlar

    1. Beyin sapı lezyonlarında yutma bozuklukları olabilir. Yutma ile lgili klinik şüphe varsa yutma araştırması yapılmalıdır. Videofluroskopik yutma incelemesi yapılabilir. Bunun sonuçlarına göre bir yol haritası belirlenir. Geçmiş olsun.

  15. Ünsal cayci

    12 yasında oğlum var sarabpalsi hastası iki kez toksin uygulaması oldu birkez gas gevsetme amaliyati oldusimdi tripotla yürüyor ama dzleribukuk yürüyor tekrar amaliyat olmasigerektini söylediler amaliyat olmsinda fayda varmidir tesekurler Allah razı olsunsizlerden

    1. Serebral palside ülkemizde çok fazla ameliyat yapılıyor. Ameliyat kararı çok dikkatli verilmelidir. Yürüyebilen serebral palsili çocuklar yürüyemez hale gelebilir. Veya yürüyebilecek serebral palsililer ameliyat yüzünden yürüyemeyebilirler. Bu yüzden serebral palsiyi öncelikle bu işle ilgili ve tecrübeli bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı değerlendirmelidir. Yürüyüş analizleri yapılmalıdır. Daha detaylı bilgiler için lütfen web sitemizi inceleyiniz. Geçmiş olsun.

  16. mustafa saruhan

    hocam ıyı aksamlar benım 4 yasında bır kızım var.sp hastası asırı kasılmaları var neredeyse kırılıcak bı tedavısı olduguna ınanıyorum ama nasıl cınden ilac gelıyo kullanıyo ama fazla bı faydası yok toksin nasıl yapabılırız hocamm

    1. Çin’deki ilaçlara para vermeyin! Serebral palsinin bilimsel tedavilerinden uzaklaşmayın boşuna ekonomik olarak zarara uğrarsınız. Lütfen detaylı bir şekilde web sitemizdeki serebral palsi bölümünü okuyun. Muayene için lütfen iletişim numaralarından randevu alın. Geçmiş olsun.

  17. cansu ceren

    merhaba hocam
    ben konyadan cansu ben 15 yaşındayım sp hastalığım var ben 13 yıldır tedavi görüyorum hiç bi rahabilitasyon merkezi tam olarak sorumu cevaplamıyo sp’nin tedavisi var mı yok mu..

    1. Elbette var. Serebral palside yapılabilecek pek çok tedavi var. Bu tedavilerle birlikte serebral palsili hastada az veya çok mutlaka olumlu ilerlemeler kaydedilir. Lütfen web sayfamızdaki serebral palsi bölümünü dikkatlice inceleyin. Ayrıca ana sayfadaki tv programlarını izleyin. Geçmiş olsun.

        1. Her hastaya göre ayrı tedaviler planlanır. Web sitemizdeki felç ve serebral palsi başlıkları altındaki konularda yapılabilecek tedaviler yer almaktadır. Ayrıca anasayfadaki tv programlarında da söz edilmektedir.

  18. ömer ceylan

    Hocam, iyi günler.6 yaşına girmek üzere olan dünyalar tatlısı bir oğlum var. eşimin doğumu(normal doğum) sıkıntılı geçti bu durumun sonucu olarakta beyinin oksijensiz kaldığını cp sekeli olduğunu 2 yaşında öğrenebildik.çocuk 1 yaşında bir sıkıntı var dedik çok doktor gezdik fakat çocuk bezi sıkıyor, aşil tendon kısa,düz taban,diyen doktorlarımız yüzünden 1 sene vakit kaybettik. sol taraf el ve ayağını az kullanıyor. sol ayak içe basık kolu ise hep yarım havada.yıllardır gerdirme karaketleri bisiklet, ağırlık bağlama gibi elimizden geleni yapıyoruz ama sizin tavsiyenizi almak isterim.çünkü yanlışmı doğrumu ilerliyoruz bilemiyorum. şuanda oğlum ana okuluna gidiyor ve neden koşamadığını soruyor. başka elimden ne gelirse tavsiyelerinizle yapmak istiyorum.

    1. Belirttiğiniz gibi maalesef serebral palside hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbigeçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek çok zor. Neler yapılması gerektiğini web sayfamızda serebral palsi bölümünü ve ana sayfadaki tv programlarını inceleyerek öğrenebilirsiniz. Geçmiş olsun.

  19. burhan dilmaç

    Merhaba Hocam;
    Benim 4yaşında yeğenim var.SP teşhisi kondu yürümesi geç oldu yemede de problem vardı mama şeklinde yiyordu terapi görüyor halen onlar düzeldi ama hala konuşamıyor diline birşeyler sürün oynatsın dediler falan yapamıyor ve sinirlenip kafasını duvara vuruyor ne önerirsiniz.

    1. CP’de bircok tibbi tedaviler vardir. Cocugun hangi turde cp oldugu cok onemlidir. Ancak unutulmamalidir ki cp tedavisi omur boyu surer. Gecmis olsun.

  20. Havvanur GÜRBÜZ

    merhaba benim 3 yaşında bir yeğenim var ve yeğenime sp tanısı konuldu. ama yeğenimde sp in çok az oldugu ilerde avukat, doktor bile olablcgni söylüyrlar.yegenim konyada fizik tedaviye gidiyor genel kntroller için ankaraya gidiyr. bu hafta kontrole gttigimizde yeğenimin şimdiye kadar yürüyeceğini yapılan fizik tedavinin hiç faydasının olmadıgını söylediler.yegenime toksin tedavisinin uygulanması gerektiğini söylediler.eğer iyi bir fizik tedavici bulunmazsa çocuga yazık olur diyolar. bizde konyada yaşadgmz için ankara da tedavi biraz zor olacak herkes birşey söylüyor toksinin zararı varmıdır kaç yaşına kadar yapılır,yeğenim yürümeye başlarsa da toksin tedavisi devam edecek mi ? sizin sitenizi de inceledim ve sizin yorumlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler.

    1. Toksin tedavisi, felç ve serebral palsi için çok önemlidir. Toksin tedavisi ‘nde Clostrium Botulinum denen bir toksin kullanılır. Clostridium Botulinumadı verilen bir bakteriden oluşan botulinum toksini toksin uygulaması, felçli hastaların kasılmış (spastik) kaslarında gevşeme sağlayarak hastaların ağrılarının azalmasına, eklem deformitelerinin engellenmesine veya tedavi edilmesine, kas fonksiyonlarının artmasına neden olur. Toksin tedavisi ‘ni tıbbi rehabilitasyonda ençok serebral palsi ‘de, kısmi felç ‘de, multiple sklerozda, spastik paraparezi ‘de, omurilik yaralanmaları sonrası gelişen felç ‘lerde uyguluyoruz. Tüm bu hastalıkların tedavisinde toksin uygulamaları merkezi öneme sahiptir. Kasılmalar nedeni ile ciddi sıkıntılar içinde olan hastalar toksin uygulamalarından sonra rahatlamaktadırlar. Çocukta uygulanan toksin ‘la düzgün büyüme sağlanmaktadır. Kasılan (spastik) kaslar toksin ile gevşetilmez ise çocuğun büyümesinde geri kalmalar görülmektedir. Örneğin bacakları tutulmuş bir çocukta kaslar toksin ile gevşetilmez ise çocuğun kolları normal büyümesine karşı bacakları ciddi oranlarda kısa kalabilmektedir. Üçüncü neden ise elbette kasların gevşetilmesi ile fonksiyonda ilerlemelerin olmasıdır. Birçok hasta, aşırı kasılmalarından dolayı fonksiyonları (yürüme, günlük yaşam aktiviteleri) yeterli derecede yerine getirememektedir. Toksin ile kasların gevşemesi hastadaki mevcut potansiyeli ortaya çıkabilmektedir. Ancak toksin yapılmasında dikkat edilecek önemli konular bulunmaktadır. Bu bilgilere web sitemizden ulaşabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  21. Mehmet SARIKAYA

    Merhaba Hocam ,

    Sizi rahatsiz ettigim icin kusura bakmayin . Bilgilerinize internet uzerinden ulastim .

    Sizinle bir konuyu paylasmak ve ardindan muayeneye de gelmek istiyorum . Yaklasık 11 yıl once kalp kapak ameliyati oldum ve bunca zamandir coumadin kullaniyorum duzenli olarak .yaklasik 2 yıl once beyne pihti atmasi ile serebral enfarkt tanısı adında bir tanı konuldu . Su anda coumadin kullanmaya devam ediyorum ve son 2 yıl once rahatsızlandıktan sonra bazen sıkıntılar yasiyorum .bakıslarda ara ara bozukluk – ayakta iken hafif bas donmesi , oturup calisirken öne doğru git-geller yasiyorum ve bu beni psikolojik olarak rahatsız ediyor .

    6 ay once bir bas donmesi yasadim 15 sn lik hemen doktoruma gittim BT çekildim ve sıkıntı olmadigini iletti
    Sizlere danismak ve yardimlarinizi rica ederim .

    Tesekkurler desteginize
    Mehmet Sarıkaya
    0539 825 96 42

    1. Geçmiş olsun. Web sitemizdeki “felç” bölümünü ve tv programlarını incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Hep yazıyorum; felç rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Felçte, üstünden yıllar geçmiş olsa bilen, spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Kasılmaları azaltmadan yapılacak diğer tedaviler yetersiz kalıyor. O halde farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor. Bu bütüncül yaklaşım içinde beraber uygulanması gereken birçok tedavi var: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, uzay tedavisi, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır. Dünya literatüründe zorunlu kullanım tedavisinin felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma yer almaktadır. Yine özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Beynin elektrikle uyarılabilmesinin plastisiteyi yani beyin hücrelerinin yeniden canlanmasını arttırdığı bildirilmiştir. Hele ki eğer hastanın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Nöro-geribildirim tedavisi, hastanın beyin dalgalarını izleyerek bunları hastaya geri bildirme ve hastanın bu dalgaları hekimin planlayacağı şekillerde değiştirmesini sağlama prensibine dayanır. Bu tedavi şekli ağrıda, dikkat eksikliğinde önemli rol oynar. Felç geçirmiş hastalarda, spastik çocuklarda, Down sendromu gibi durumlarda diğer tedavilerle birlikte uygulandığı zaman iyi sonuçlar verebilir. Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden organize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden biri de aktivite temelli tedaviler. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Burada kullanılan uzay teavisi (yerçekimsiz ortamda yürüme eğitimi), robotlar, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olması sağlanıyor.

  22. Nur

    Hocam 38 yasında bir kiz kardesim var. Vücudunun bir tarafında el ve ayağında kasilma var. Eliyle is yapabiliyor fakat parmaklariyla bir şeyi zor kavrıyor. Ayak parmaklarında kasilmadan dolayı ayakkabı giymekte zorlanıyor. Topuklu giyemiyor. Hafif yuruyus bozukluğu var. Bunun icin hiç doktora gidilmedi. Yanlış tedavi uygulanırsa, dahada kötü olur diye cekinildi. Fakat daha sonraki zamanlarda üniversite yıllarında kardesimde kısa süreli kendinden geçme halleri olmaya başladı. Ve epilepsi teşhisi konuldu. İlac kullanıyor 4 senedir hiç nöbet geçirmedi ama ilaçlara devam ediyor. Hocam bu kasilmalarin  ilerki yaşlılık zamanlarında artabileceğinden endişe ediyoruz. Ve toksin uygulamasyıla tedaviye gidilebirmi. Hocam Yardimci olursaniz cok seviniriz. Sizinle görüşmek istiyoruz. Tesekkurler.

    1. Geçmiş olsun. Felç rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor.

      Felçte, üstünden yıllar geçmiş olsa bilen, spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Kasılmaları azaltmadan yapılacak diğer tedaviler yetersiz kalıyor. O halde farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor.

      Bu bütüncül yaklaşım içinde beraber uygulanması gereken birçok tedavi var: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, uzay tedavisi, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır. Dünya literatüründe zorunlu kullanım tedavisinin felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma yer almaktadır. Yine özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alınmaktadır. Beynin elektrikle uyarılabilmesinin plastisiteyi yani beyin hücrelerinin yeniden canlanmasını arttırdığı bildirilmiştir. Hele ki eğer hastanın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Nöro-geribildirim tedavisi, hastanın beyin dalgalarını izleyerek bunları hastaya geri bildirme ve hastanın bu dalgaları hekimin planlayacağı şekillerde değiştirmesini sağlama prensibine dayanır. Bu tedavi şekli ağrıda, dikkat eksikliğinde önemli rol oynar. Felç geçirmiş hastalarda, spastik çocuklarda, Down sendromu gibi durumlarda diğer tedavilerle birlikte uygulandığı zaman iyi sonuçlar verebilir. Felç rehabilitasyonunda beyin hücrelerinin yeniden organize olması gerekiyor. Bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden biri de aktivite temelli tedaviler. Aktivite temelli tedaviler; hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçlıyor. Burada kullanılan uzay teavisi (yerçekimsiz ortamda yürüme eğitimi), robotlar, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırıyor ve bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olması sağlanıyor.

  23. Ahmet

    İyi Günler…Serabral palsili sporcularda antrenman planlaması nasıl yapılır ?

    1. Serebral palsili bir hastada sistemik bir başka hastalık yoksa (örn. kalp hastalığı, epilepsi, böbrek hastalığı gibi), antreman açısından özel bir kısıtlama gerekmez. Bazı hastalıklar aşırı aktivitelerden dolayı kötü etkilenirler (örn. MS yani multipl skleroz, nöropatiler gibi). Serebral palside ek bir hastalık olmadığı taktirde, böyle bir durum yoktur. Aksine serebral palside ne kadar çok egzersiz yapılırsa hasta için o kadar çok yarar sağlanır.

  24. feyza nur

    cp hastası olanlar okuyup yazabilirler mi?

    1. Bazı cp hastalarında ileri fonksiyon kayıpları ve/veya zeka gerilikleri olabilir. Bunların dışındaki birçok cp’li hasta elbette okur yazar olabilirler. Bazı cp’li hastalar ise ileri zekalı olup çok büyük işler başarabilirler. Serebral palsi hastalığında karamsar olmak yanlıştır.

      1. feyza nur

        9 yaşında ki kardeşim 2.5 yaşında yürümeye başladı. şu an tek başına tuvalet ihtiyacını karşılayabiliyor,yemeğini kendi yiyebiliyor. konuşmasında ve duymasında bir sorun yok fakat gözlerinden katarakttan ameliyat oldu mercek takıldı. ince motor kaslarının zayıf olduğunu söylediler kardeşim çok sık düşüyor ve yürümesi düzelmiyor bu sorun görmesiyle mi ilgilidir yoksa ince kaslarının zayıflığından mı? bu sorun rehabilitasyon tedavisiyle çözülebilir mi?

        1. Öncelikle kardeşinizin teşhisi nedir bunu bilmek lazım. Bana teşhisini yazarsanız daha iyi bir yanıt verebilirim. Geçmiş olsun.

          1. feyza nur

            %50 cp teşhisi konuldu. Şimdiden teşekkürler

          2. Geçmiş olsun. Lütfen web sayfamızdan (www.www.felc-romatizma.com) serebral palsi için neler yapılmalı inceleyin. TV programlarını izleyin. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir (https://felc-romatizma.com/neden-toksin-2/)

            Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekim yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Yürüyüş analizinin yapılmadığı ve yetersiz şekillerde uygulanan toksin enjeksiyonları yarardan çok zarara neden olabilir. Öte yandan unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.
            Serebral palsi tedavisinde dikkat edilecek noktalar:

            Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.

            Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

            1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
            2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
            3) Toksin uygulama öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksin uygulayacak hekim tarafından yapılmalıdır,
            4) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
            5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
            6) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
            7) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
            Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  25. ayşe

    iyi akşamlar hocam ben spastik çocuk annesiyim 6 yaşında erken doğum spastik oğlum var çok kasılması var bu çocukların ağlaması normal bişeymi acaba,kabullenmek çok zor oldu benim ilk bebeğim tedavisi içn hep araştrma yaptım toksin ilk defa duydum oğluma yararı olurmu acaba oğlum yürüyemiyor oturamıyor baş dengesi azda olsa var kasılması bazen çok, bazen hafif oluyor.

    1. eçmiş olsun. Lütfen web sayfamızdan (www.www.felc-romatizma.com) serebral palsi için neler yapılmalı inceleyin. TV programlarını izleyin. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir (https://felc-romatizma.com/neden-toksin-2/)

      Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekim yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Yürüyüş analizinin yapılmadığı ve yetersiz şekillerde uygulanan toksin enjeksiyonları yarardan çok zarara neden olabilir. Öte yandan unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.
      Serebral palsi tedavisinde dikkat edilecek noktalar:

      Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.

      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      3) Toksin uygulama öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksin uygulayacak hekim tarafından yapılmalıdır,
      4) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      6) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      7) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  26. ayşe karakaş

    hocam benim 4 yaşında oglum var 2 yaşındayken spastik serapral palsi teşhisi kondu ve rehabilitasyon ve dal merkezinde tedaviye başladı bunun yanı sıra toksin enjekiyonu oldu 3 kez ilk toksin oldugu dönende ilk 15 gün normal yürüdü ve daha sonra kasları dahada sert hale geldi tekrar parmak ucunda yürüyo şimdi ise ameliyat dendi nekadar dogru olur bilemiyoruz sizden bu mesajıma cevap bekliyorum şimdiden teşekür ederim

    1. Geçmiş olsun. Çocuk ergenliğe gelmeden ameliyat önerilmemektedir. Toksin yapılmasında yarar var. Ancak toksin uygulaması öncesinde iyi bir yürüyüş analizi gerekiyor. Toksin uygulaması tecrübeli ellerde ve genel anestezi altında yapılmalıdır.

      Serebral palsi tedavisinde dikkat edilecek noktalar:

      Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.

      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      3) Toksin uygulama öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksin uygulayacak hekim tarafından yapılmalıdır,
      4) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      6) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      7) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  27. oya

    2,5 yaşında bir kızım var sp teşşisi kondu bir çok rehabilitasyon merkezine gittim ayakkabı kolluk vs. yaptırdık fakat kızım aşırı derecede ağlıyor ve hiç bir tedaviye cevap vermiyor her gittiğimiz rehabilitasyon merk. terapistleri tıkanıyor ve hiç bir şey yapamıyor uyku problemimiz kasılma ve ağlama problemimiz çok fazla bi çok dr. gittik fakat hiç bir çözüme ulaşamadık. spnin tedavisi yok ve yürüyemez deniyor bunları düşünmek değil aklıma bile getirmek istemiyorum yolun sonunda tıkanmış durumdayız neler yapabiliriz..

    1. Öncelikle şunu belirteyim ki “çocuğunuz için yapacak bir şey yok” demek kadar yanlış bir tutum olamaz. Serebral palsi için AZ veya ÇOK yapacak şeyler vardır. Her serebral palsili çocuk ayrı bir hasta olarak ele alınmalıdır. Bazı çocuklara alt bezi daha kolay değiştirilebilsin diye tedaviler uyguluyoruz. Bazı serebral palsililere ise daha iyi koşsun diye tedaviler yapıyoruz. Yani her hasta ayrıdır ve her hasta için ayrı bir tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları gerekir. Çocuğunuz ağır tutulumlu bir serebral palsi ise yürümesi bugünkü tıp bilimine göre olanaksız olabilir ancak bu çocukta da yapacak onlarca iş vardır. Lütfen web sayfamızdaki “serebral palsi” bölümünü dikkatlice inceleyin. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Sonra vaktiniz uygun olduğunda çocuğunuzu görmek isterim. Türkiye’nin dört bir yanından serebral palsili çocuklarımız gelmekte. Onların tedavilerini programlayıp bir şekilde yürütüyoruz. Çocuğunuzda kasılmalardan söz ediyorsunuz. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir. Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekimin yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.

      1. fatma

        merhaba hocam.17 aylık oğlum var 33 haftalık doğdu 34 gün kuvözde yattı.hipotonik.bütün tetkikler ve mr normal fakat hala basamıyor özel eğitime gidiyoruz.kasılma ve nöbetleri hiç yok..toksin tedavisini önerirmisiniz yardımcı olursanız sevinirim..

        1. Kasılma yoksa toksin yapılmaz. Hipotonik çocukta sadece rehabilitasyon uygulamaları ile ilerlemek gerekir. Geçmiş olsun.

      2. Halil GÜLSOY

        Hocam oya hanım tarif ettiği özelliğe yakın benimde bir kızım var. 2010da doğdu 3 aylık ken nöbetler gecirmeye başladı. sp hastası olduğunu öğrendik.hacettepedeki hocalar kontrolünde değişik ilaçlar kullandırıldık. 1.5 yaşında snektan 12 dozluk kullanmaya başladık 10 dozda çocukta enfeksiyon başladı hastaneye geldik snekteni kesmemizi söylediler. Kestik Çoçuk 5 ay boyunca hep ağladı sesi kısıldı kısık sesle ağladı, 15 ağladı 2 gün ancak toplandı tekrar ağladı5 ay boyunca o ağladı hastaneye gittik elimizden bir şey gelmez dediler, gönderdiler. Bu süre sonunda çocukta yutma bozukluğuda oldu .test sonucu nazogastrik taktırdık. daha sonrada gastrostomiye gecti. şu an kızım gastrostomiyle beslenmeye devam ediyor. ben size snaktenin yutma bozukluğuna etkisi varmı onu soracağım birde oya hanım acaba çocuğunda snakten kullanmışmı onu öğrenmek isterim çünkü 1 sene önce nöbeti bitmediği için snaktenden 1 doz verdiler o dönemde kısım kasıldı 1 hafta ağladı.

        1. Anlattıklarınızdan kızınızın ağır bir serebral palsi olduğunu düşünüyorum. Bu çocuklarda spastisite dediğimiz kasılmalar fazla olabilir ve bu yüzden sürekli ağlayabilirler. Eğer öyle ise mutlaka spastisitenin toksin ile tedavisi gerekir. Çocuğunuza sinakten neden verildi? Test için mi? Tedavi için mi? Yutma bozukluğunun bu ilaca bağlı olabilceğini düşünmüyorum. Dediğim gibi ağır tutulumlu serebral palsilerde yutma fonksiyonlarında da bozukluklar oluyor. Sabırla rehabilitasyon çalışmalarına devam etmelisiniz. Geçmiş olsun.

  28. cemil topal

    4 yaşında oğlum var 6 günlük iken beyin kanaması geçerdi 1 aylık iken şant takıldı oğlumuz şuanda yürüyemiyor sol eli ve sol ayağı güçsüz sağ tarafına göre güşsüz zekasında ve konuşmasında sıkıntı yok afo kullanıyor ve bileklik kullanıyor hocam ne tavsiye edersiniz sizinle nasıl irtibata geçebilirim

    1. Geçmiş olsun. Çocuğunuz serebral palsi hastası. Öncelikle web sitemizi ve özellikle buradaki “serebral palsi” bölümünü detaylıca inceleyiniz. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir. Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekim yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.

      1. cemil topal

        hocam size nasıl ulaşabilirizrandevu alma imkanımız varmı.
        Konuşma Sonu

  29. Burcu

    Merhaba hocam
    Benim 6 aylık bir kızım var. Boynunu tutamıyo aslında tutuyor ama sabitleyemedi tam olaak ve aktif olarak gördüğü şeylere uzanamıyordu. Uzandığı zaman hedefi tutturmakta zorlanıyor. Çocuk nörolojiye götürdük mr kan idrar tahlilleri yaptırdık sonuçlar temiz çıktı sadece B12 eksikliği olduğu söylendi. Bide destek olarak fizik tedavi önerildi. Fizik tedavi doktorumuz ise serebral palsi olduğunu düşünüyorum dedi. Bir takım fizik tedavi hareketlerine başladı önce günde 4 saat yüzükoyun yatırdık bir hafta ve çok hızli bir gelişmeyle boynunu tutmaya başladı. Bu duruma göre benim kızım sp olabilirmi?

    1. Serebral palsi erken dönemde teşhis edilebilen bir hastalıktır. Çocuğun gelişim evrelerinde gecikme vardır. Altı aylık bir bebeğin baş tutma dengesinin olmaması normal değildir. Ancak serebral palsi demek için başka hastalıkların ekarte edilmesi gerekir. Çocuk nörolojisi ve fizik tedavi hekimi bu aşamada beraber takip etmelidir. Lütfen ewb sayfamdaki serebral palsi bölümünü dikkatli bir şekilde inceleyin. Geçmiş olsun.

  30. Arzu

    Merhaba hocam benim oğlum da 8 yaşında spor dediler fakat yürümüyor konuşamıyor takibi yok eliyle birşey tutamıyor çığneyıp tutamıyor spor li olan çocuklar böylemıdır

    1. Çocuğunuzun tanısı nedir? Serebral palsi mi? Eğer öyle ise web sitemde bu konuyla ilgili çok detaylı bilgiler bulunmaktadır. Geçmiş olsun.

  31. kadir ortakaya

    hacam merhaba
    benim kız kardeşim 25 yaşında sp hastası.amcamızın doktor olmasından dolayı çok yerlere götürdük.yürüme güzlüğü çekiyor,çok kasılmaları var.ortopedik ayakkabı yapacağımız sırada bile zor ayak ölçüsünü almak bile çok zor oluyor.küçükken 3-4 kez ayak bileği ameliyatı oldu.bazen tek başına yürüyebiliyor,tuvalet ihtiyacını destekli görüyor.ancak bazende yürürken çok kötü düşüyor.çok doktorlara götürdük,fakat her doktor farklı uygulamalar yaptı ancak faydasını göremedik.son 5 yıldır doktora götürmedik.sorum su son yıllarda sp hastalığı tedavisinde gelişmeler varmı var ise lütfen bizlere yardımcı olurmusunuz.bizlere yol gösterin ne gerekiyorsa yapmaya hazırız.çünkü kız kardeşime baktıkça özülüyoruz.ama yinede şükür ediyoruz.saygılarımla

    1. Geçmiş olsun. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir. Çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır. Lütfen öncelikle web sitemizdeki “serebral palsi” bölümünü ve tv programlarımızı dikkatlice inceleyiniz. Sonradan uygun bir vaktinizde kız kardeşinizi görüp tedavi planını çizelim.

  32. Fulya

    Erbil Bey & Nigar Hanım Merhaba

    SP hastasıyım. 30 yaşındayım. Sorunum kasılmalar. Bunun için sizin beni görmeniz için gelmek istiyorum.
    Görmeden birşey yapılamaz biliyorum fakat gelip gelmemekte kararsızın. İstanbuldan geliyor olacağım.
    Gelsem yardımcı olabilir misiniz. E posta adresim aynı zamanda facebook adresim. ordan beni görebilirsiniz en azından fikriniz olmuş olur. 7 senedir rivotril ilacını kullanıyorum.Kasılmalarımı ve uyku problemimi gideriyor. Ama alışkanlık yaptığı için almayınca da kasılmalar ağrılar başlıyor. Toksin tedavisini düşünüyorum. Bu yüzden bilinçli bir doktor olarak size gelmek isterim.

    1. Geçmiş olsun. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir. Siz de bunun farkındasınız zaten. Sizin yaşlardaki hastalarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.

  33. tahir

    hocam oğlan çoçukğum erken doğumla seraprel palsi hastası 3 defa bodox bir defada kalça ameliyatı geçirdı suan 6 yasında hala yureyemiyor ben çok uzuluyorum tedavi için size gelmeyı düşünüyorum

    1. Serebral palsi tedavisinde hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, çocuğun bağımsızlık düzeyi arttırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Her çocuk için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca Zorunlu Kullanım Tedavisi , Vücut Ağırlığı Destekli Yürüme Bandı Eğitimi, Hippoterapi (Atla Terapi), Transkraniyal Doğru Akım tedavisi, Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar, kinezyo-bantlama gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Çocuğunuza o dönemde hangi tedavilerin uygulanacağına çocuğunuzu detaylı bir şekilde değerlendirerek karar vermeli, gelişmeleri çok titizlikle takip ederek gerekli düzenlemeleri yapmalıyız. Geçmiş olsun.

  34. burcu

    dr.bey benim 18 aylık oğlum var.oğlum 10 aylıkken trafik kazası geçrdik.Oğlum serebral kanama nedeniyle opere edildi.kafa kemiği şuan karnında.Oğluma fizik tedavi yapılıyor evde bende yaptırıyorum . fakat çocuğuma daha ne gibi tedavi uygulanması gerekir.bu hastalarda nezaman şu sekel kalıcıdır denilebilir.tşk.bebek olması tedavide avantaj olduğunu tamamen iyileşebileceğini söyleyen dr var bunun tam tersini söyleyen dr larda var bilgi verirseniz sevinirim

    1. Geçmiş olsun. Sizin oğlunuz şu anda serebral palsilidir. Serebral palsi tedavisinde hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, çocuğun bağımsızlık düzeyi arttırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Her çocuk için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca Zorunlu Kullanım Tedavisi , Vücut Ağırlığı Destekli Yürüme Bandı Eğitimi, Hippoterapi (Atla Terapi), Transkraniyal Doğru Akım tedavisi, Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar, kinezyo-bantlama gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Çocuğunuza o dönemde hangi tedavilerin uygulanacağına çocuğunuzu detaylı bir şekilde değerlendirerek karar vermeli, gelişmeleri çok titizlikle takip ederek gerekli düzenlemeleri yapmalıyız.

  35. hakan

    hocam iyi günler benim iki buçuk yaşın da bir oglum var yedi aylık dogdu yürüyemiyor sürekli doktor kontrolünde bir kez toksin yapıldı faydası da oldu ama fizik tedevi vermedi iki toksin arası fizik tedavi gereklimi ve daha ne gibi tedavi yapa biliriz teşekül ediyorum kolay gelsin

    1. Serebral palsi tedavisinde hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, çocuğun bağımsızlık düzeyi arttırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Her çocuk için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca Zorunlu Kullanım Tedavisi , Vücut Ağırlığı Destekli Yürüme Bandı Eğitimi, Hippoterapi (Atla Terapi), Transkraniyal Doğru Akım tedavisi, Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar, kinezyo-bantlama gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Çocuğunuza o dönemde hangi tedavilerin uygulanacağına bu konuda deneyimli bir Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Hekim karar vermeli ve çocuğunuzdaki gelişmeleri çok titizlikle takip ederek gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.
      Serebral palsili çocukların rehabilitasyon programları yaşı ve fonksiyonel durumuna göre belirlenir. Serebral palsili çocuğun tedavi ve rehabilitasyonunda fizyoterapi, iş ve uğraşı terapisi, konuşma ve yutma terapisi, özel eğitim uygulamaları, ortez ve protez uygulamaları, farmakolojik uygulamalar (medikal tedaviler ve toksin tedavisi) ve cerrahi uygulamalar yer alır.
      Serebral Palsi ‘nin tedavisi için toksin uygulamaları merkezi öneme sahiptir. Serebral palsi tedavisi, özellikle spastik tip serebral palside, toksin tedavisi olmazsa olmazlardandır. Toksin tedavisi ile cerrahi girişim endikasyonu çok azalmıştır. Bebek 20 aylıktan itibaren ve 10 kg olduktan sonra periyodik olarak toksin uygulamaları yapılmalı ve ardından yoğun rehabilitasyon programlarına alınmalıdır. Bu şekilde ergenliğe kadar tedavi eder ve gerekirse bu dönemden sonra cerrahi tedaviler de uygulanabilir. Ancak, büyüme evresinde özellikle omurilikte eğrilik ve kalça çıkıkları için cerrahi tedaviler uygulanabilir.
      Serebral palsi ‘de toksin yygulaması-Neden toksin?
      ÇKasılmalar nedeni ile ciddi sıkıntılar içinde olan hastalar toksin uygulamalarından sonra rahatlamaktadırlar. Çocukta uygulanan toksinle düzgün büyüme sağlanmaktadır. Kasılan (spastik) kaslar toksin ile gevşetilmez ise çocuğun büyümesinde geri kalmalar görülmektedir. Örneğin bacakları tutulmuş bir çocukta kaslar toksin ile gevşetilmez ise çocuğun kolları normal büyümesine karşı bacakları ciddi oranlarda kısa kalabilmektedir. Üçüncü neden ise elbette kasların gevşetilmesi ile fonksiyonda ilerlemelerin olmasıdır. Birçok hasta, aşırı kasılmalarından dolayı fonksiyonları (yürüme, günlük yaşam aktiviteleri) yeterli derecede yerine getirememektedir. Toksin ile kasların gevşemesi hastadaki mevcut potansiyeli ortaya çıkabilmektedir.
      Toksinden kaslardaki kasılmaların engellenmesi dışında tıpta başka birçok alanda yararlanılmaktadır. Örneği yüzde estetik amaçlı kullanım yaygıdır. Ayrıca aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacı ile de kullanılmaktadır; burada toksin ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi durdurarak ter bezlerinin çalısmasını azaltabilir.

  36. gülçin başaran

    hocam benim 28 haftalık bir çocuğum oldu. şu anda 26 aylık oldu.düzeltilmişi 23 aylık oldu.1120 gr dünyaya geldi.2 ay küfezde 1 ayda servisde kaldı.erken doğumdan dolayı dediler 2 yaşına kadar yaşıtlarını yakalar dedi doktorlar .kontrole götürdüğümüzde Serebral palsini var dediler mr sonucundada görünüyordediler rahatsızlık sol ayağında diz kapağında kayma var denildi .çocuk kenarlarda yürüyor her istdiğini yapıyor.ayağını normal kadırıyor sandalye divan her tarafa çıkabiliyor ine biliyor.allaha şükür ellerinde ve zekada bir şey görünmüyor konuşuyor her istediğini anlatıyor sadece yürümemizde sorun var çok hareketli yerinde durmuyor parmak uclarında esyalara tutunup yürüyor oturması dizlerinin üstünde toksin önerdi 9 eylül ünv. hastanesi 2 yaşını doldurdugunda yapacaz denildi haber verecez dediler haber bekliyoruz arastırmalarıma göre toksinin 3 defa olma sansı varmış daha sonra olmuyormuş sizce yaptırmalımıyız baska doktorlar toksin işe yaramaz dedi cok kararsızız ne yapmalıyız fizyoterapi ve fizik tedavi almıyoruz sizce ne gibi tedavi uygulayabiliriz izmirde oturuyoruz kocaeline getirsek hocam bulundugunuz hastane ssk lıyada bakıyormu yada özelmi ? sizle nasıl bağlantıya gecebiliriz hocam ilginize şimdiden tşkler

    1. Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Sadece 3 toksin şansı diye bir konu kesinlikle yoktur. Tersine çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır. Uygulamalarda genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır: Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir, 2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır , 3) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir, 5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler, 4) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır, 5) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır. Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar. Geçmiş olsun.

  37. ilkay şen

    hocam üç buçuk yaşında ikiz yeğenlerim var fakat halen yürüyemiyorlar ikiside fizik görüyorlar fakat kız halen boynunu tutamıyor bebek gibi yatıyor oğlanında sadece yürüme sorunu var acaba sp hastalığının tedavisi varmıdır yoksa geçmi kalındı inanın eşimle çok üzülüyoruz bi çare sölermisiniz şimdiden tşkler…

    1. Serebral palside yapılacak birçok önemli tedavi vardır. Bu tedavilerle çocukta büyük gelişmeler olabilir. Öncelikle lütfen “https://felc-romatizma.com” web sitemi ve burada da “serebral palsi” hastalığını ve medyadan videolardaki tv programlarını dikkatlice inceleyiniz. Ne türde tedaviler uygulayacağımız detaylı muayene sonucunda belli olabilir. Geçmiş olsun.

  38. erkan uzel

    slm hocam
    ben isvec sthlmn da öturuyorum ve benim hanim rahatsis sepastik be sana gelmek istiyor ne yapacak ben 20130620 tukiye gelecek ve sana kosacagin hjäp SoS

    1. Geçmiş olsun. Spastisite ile ilgili yapılacak pek çok tedavi bulunmaktadır. Tabii ki öncelikle eşinizi detaylıca değerlendirmek gerekiyor. Randevu için 0-530-3711855 numaralı telefona başvurabilirsiniz.

  39. SEFA ÇALIŞ

    mrb doktor bey. bnm iki yaşında yeğenim var kendisi promütüre bebk olrak dünyaya geldi.yirmi dokuz haftalık 1280 gr doğdu.bebek sp hastası ayaklarının ucuna basıyor.oturamıyor.tutunarak ayaklarının ucunda yürüyor.her yere iniyor çıkıyor.çocuğumun kasları çok sert ayaklarına cihaz giydiriyoruz.bebek botoks olacak faydalımı zararlımı iyileşmesi için ne yapmamız gerekiyor.yardımcı olun. iyi akşamlar.

    1. Serebral palside yapılacak birçok önemli tedavi vardır. Bu tedavilerle çocukta büyük gelişmeler olabilir. Öncelikle lütfen “https://felc-romatizma.com” web sitemi ve burada da “serebral palsi” hastalığını ve medyadan videolardaki tv programlarını dikkatlice inceleyiniz.
      Çocuğunuzun botox enjeksiyonlarına gereksinimi bulunuyor olabilir. Eğer botox enjeksiyonlarına gereksinim varsa, bu durum serebral palsi tedavisinde çok önemlidir. Ancak botox yapılırken çok önemli konulara dikkat edilmelidir. Öncelikle botoks uygulaması kesinlikle genel anestezi altında uygulanmalaıdır aksi taktirde çocuk büyük travma yaşar. Botoks yapılırken uygulanacak adeleler yürüyüş analizi ile mutlaka detaylı bir şekilde belirlenmelidir. Doğru kaslara uygulanmayan, yanlış kaslara yapılan botoks enjeksiyonları yarar yerine zarar vermektedir. Öte yandan sadece 3-4 enjeksiyon ile botoks uygulamasının yapıldığını görüyoruz. Bu son derece yetersiz olmaktadır. Botoks yapılan tedavilerden sadece bir tanesidir. Lütfen hangi tedavilerin uygulanması gerektiğini web sitemizi detaylıca inceleyerek öğrenin. At terapisinden basınçlı giysilere, zorunlu kullanım tedavisinden nöro geri-bildirim tedavilerine, bilgisayarlı mental rehabilitasyon uygulamalarından sanal gerçeklik tedavilerine, seri alçılama uygulamalarından kinezyobant girişimlerine kadar geniş bir tedavi olanağı sunulmalıdır. Lütfen 0-530-3711850 numaralı telefondan randevu alınız. Geçmiş olsun.

  40. ali çelik

    hocam 2.5 yasında oglum var cp hastası sadece sağ bacagında kas gerilmesi ve denge kaybı var fizik tedavisi goruyoruz duvarlardan tutup kendi yuruyebiliyor ama botoks tedavisi onerdiler siz ne dersiniz bide bu hastalıgın ameliyatı var mı kesin sonucu varmı

    1. Lütfen web sitemizi mümkün olduğunca detaylı bir şekilde inceleyiniz. Burada özellikle serebral palsi ve felç ile ilgili konuları ve tv programlarını inceleyiniz. Çocuğunuza yapılabilecek birçok tedavi vardır. Bunların doğru ve yerinde yapılması gerekir. En yeni tedavilerden birisi basınçlı giyisi uygulamasıdır. Şu anda bu konuda İngiltere ile birlikte çalışıyoruz. Basınçlı giyisiler hastanın vücudunu hissetmesini sağlar; istenmeyen hareketleri azaltır, istenen hareketleri geliştirebilir. Böylece hastanın fonksiyonlarında ilerleme olabilir. Ancak unutmamak gerekir ki rehabilitasyon çalışmalarında sadece tek tedavi kavramı çok yanlıştır. Bütün tedaviler birbirini destekler bu yüzden birçok tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarını birlike belirli bir plan dahilinde uygulmak gereklidir. 0-530-3711855 numaralı telefondan randevu alırsanız çocuğunuzu detaylıca dğerlendrir rehabilitasyon planını çizeriz. Geçmiş olsun.

  41. seda

    hocam ben 17yaşımda ayaklarımı sürüyor koşarken hızlı koşuyordum lise yıllarımda kontrol edemiyordum kendimi lisede merdivenden düştüm kendimi kontrolumu saglayamıyordum adana balcalı hastanesi teşhis koydu spastik paraparezi kas sertleşmesi konuşmamda bir sorun yok ellerimde hayır sorun yok sadece 2 ayagımda koşamıyorum sadece yavaş yürüyorum 2006 yılında ameliyat oldum kolon kas uzatması oldu başarılı geçmedi bana hocam moral spor dediler hocam 22 yıldan beri çalışıyorum yürüyüş yyyyyapıyorum yavaşça dizlerim şuanki durumu ayaklarımı sürüyorum merdivenleri kalçadan atarak çıkıyorum denge sorunum var bir ara 2 yıl önce isttanbula gittim refleksoloji ttedavisi aldım sayın hocam bu beni çok üzüyor tedavisi varmı kök hücre bizim rahatsıızlıga uygulanırmı hocam şuan yaşım 31 şuan bebegime geçermi lütfen hocam bana yardımcı olun

    1. Spastik paraparezi ilgi alanımızda olan ve yaptığımız tedavilerle hastaların oldukça rahatlayabildiği bir hastalıktır. Kaslarınızın toksin uygulamaları ile gevşetilmesi gerekiyor olabilir. Bunun dışında rehabilitasyonda size yapılabilecek birçok uygulama vardır. Bunlardan birisi de yerçekimsiz ortamda yürüme eğitimidir (uzay tedavisi). Lütfen web sitemizde bulunan özellikle felç bölümünü ve TV programlarını dikkatlice inceleyiniz. Birçok tedavi ve rehabilitasyon programları sizin hastalığınızla da ilgilidir. Detaylı muayene ve karşılıklı paylaşım için 0-530-3711855 numaralı telefondan randevu alabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  42. filiz

    hocam yegenim 2 aylık prematüre dogdu beğin kanaması geçirdi kafasına rezervuar takıldı epilepsi tanısı konuldu bugün %70 cp sekeli şüpesi denildi normal bir bebk haraketleri gibi hiç bir sorun yok gibi gözüküyor ihtimal nedir ne olur yardımcı olun

    1. Geçmiş olsun. Yeğeniniz çok küçük ancak bu kadar aylık iken bile CP hakkında bazı bulgular elde edilebilir. Ancak bebek biraz daha büyüdüğünde tam tanı konabilir. Şu anda tanı tam olarak konamasa dahi, eğer ileride CP olasılığına dair bir kanaat varsa şimdiden tedavilere başlamak gerekir. Hatta bu tür vakalarda rehabilitasyon, yeni doğan daha küvezde iken başlanmalıdır. Lütfen 0-530-3711855 numaralı telefondan randevu alınız.

  43. tuğay akarsu

    hocam selm benim 9 yaşında sp hastası olumcok ğevşek hipoton deniloyor eklem yerleri cıt cıt ses cıkarıyor kaslarının ğüc len mesi icin neyap mam lazım birde ağır motor men tal oturma kalıbı yaptırdık bunu bir faydası olurmu acaba bun olum icin yapılacak en önemli tav siyenizi bekliyorum sayğılar

    1. Hipotonik serebral palsili çocukların tedavisi büyük güçlük arz eder. Bu çocuklarda serebral palside sık kullandığımız toksin enjeksiyonları da uygulanmaz. Çocuğunuzda gelişme sağlayıp sağlayamayacağımızı anlamak için detaylı bir şekilde değerlendirmemiz gerekir. Lütfen 0-530-3711855 numaralı telefondan randevu alınız. Geçmiş olsun.

  44. sunay

    hocam annem 80 yaşın üzerinde ayakları yani bacakları diyorum agrıyor bunun için melhem kulanıyor sürekli onun biraz iyi geldigini söylüyor ama oda etki etmez oldu yürüyemiyor ancak ihtiyacını görebilecek kadar yürüyebiliyor kireçleme var ratizma var bu bacagimin içinde kalçama dogru sürekli bir böcekler içinde kıpırdıyorlar diye bir söylemde bulunuyor oturdugunda yattıgında birde çok önceden agrı kesici igneler iyi geliyordu buna çoktandır ignede olmadı yaptırsakmı hım ne dersiniz hocam bunun için nereye baş vurayım teşekürler

    1. Annenizde romaztizmal bir hastalık olduğu anlaşılıyor. Bunun hangi cins bir romatizmal hastalık olduğunu ancak muayene ile anlayabiliriz. Belki de bazı tahliller yaptırmamız gerekebilir. Romatizmanın cinsini tespit ettikten sonra hangi tedavilerin yapılacağını planlamak gerekir. Lütfen randevu alınız. Geçmiş olsun.

  45. ayten

    merhaba hocam benım 4 yasında bır oglum var 2 yasında sp rahatsızlıgı konuldu 2 seneden berı fızık yapıyoruz zekasında hıc bır problemmız yok fakat bızım sorunumz bacaklar dızlerden arkaya dogru esneme yapıyo bu yuzden yurumede denge problemmız var merdıven cıkamıyoruz zıplayamıyoruz 8 aydan berı ortez takıyoruz fakat fazla bı duzelmesı olmadı daha neler yapabılırım veya onerebıldıgınız bırsey varmı butun herseyımız temız cıktı bana yardımcı olursanız sevınırım saygılarımla

    1. Serebral palside bacakların dizlerden geriye doğru esnemesine “genu recurvatum” denir. Bu durumun birden fazla nedeni olabilir. Örneğin uyluk ön kasları çok kasılıyor olabilir. Serebral palsi için yapılabilecek pekçok tedavi/rehabilitasyon uygulamaları vardır. Özellikle çocuğunuza periyodik olarak toksin uygulamaları çok önem arz eder. Lütfen web sitemizdeki “Serebral “Palsi” bölümünü dikkatlice okuyunuz. Basından bölümündeki televizyon programlarını izleyiniz. Randevu alırsanız çocuğunuzu detaylı olarak değerlendiririm. Geçmiş olsun.

  46. Ferhat

    Hocam merhaba bir konu hakkında bilgi alacaktım.ben 32 yaşında cp hastasıyım.Çok belirgin görsel anlamda bişeyim yok.Sol el ve parmaklarımda sıkıntı var.ozon tedavisinin faydasını görürmüyüm.Önerirmisin teşekkürler

    1. Serebral palside ozon tedavisinin tıbbi kanıta dayalı bir olumlu etkisi yoktur. Serebral palside yapılabilecek birçok kanıtlanmış tedavi vardır. Lütfen web sayfamızdaki “serebral palsi” bölümünü, basından videolar bölümündeki tüm tv programlarını detaylıca inceleyiniz. Geçmiş olsun.

  47. necati arslan

    slm hocam 8 yaşında oglum yururken sag ayak ucrarına basıyor topuguna basmadıgı ıcın topallıyor ve sag elını kullanmıyor beyın damarında dıkanıklıkvar dedıler o yuzden sag el ve ayagında kullanım yetersizlivivar nasıl yardımcı olabılırsın tşk

    1. Çocuğunuz büyük bir ihtimalle “Serebral Palsi” hastası. Yapılabilecek pekçok tedavi/rehabilitasyon uygulamaları vardır. Özellikle çocuğunuza periyodik olarak toksin uygulamaları çok öenm arz eder. Lütfen web sitemizdeki “Serebral “Palsi” bölümünü dikkatlice okuyunuz. Basından bölümündeki televizyon programlarını izleyiniz. Randevu alırsanız çocuğunuzu detaylı olarak değerlendiririm. Geçmiş olsun.

  48. adem dik

    hocam benim 29 haftalık bir çocuğum oldu. şu anda 20 aylık oldu.düzeltilmişi 18 aylık oldu.1120 gr dünyaya geldi.2 ay küfezde kaldı.yürümesi geçikince doktara götürdük.Serebral palsini var dediler mr sonucundada görünüyordediler rahatsızlık sağ ayağında ayak bileğinde vardedilr.çocuk kenarlarda yürüyor her istdiğini yapıyor.ayağını normal kadırıyor sandalye divan her tarafa çıkabiliyor ine biliyor.allaha şükür ellerinde ve zekada bir şey görünmüyor konuşuyor her istediğini anlatıyor sadece yürümemizde sorunvar 1-2 metre kadar yürüyebiliyordu sonraları sağ diz geriye kaymaya başladı sonra dortor ayaktaki gerğinlige bağlı olarak dedi. 9 eylül ünv hastanesine gtürdük sağ ayağına pafo verdiler hareketli şimdi onu kullanıyoruz.takalı bir hafta oldu yeni tekrara yavaş yavaş yürümeye başladı.kendi başına ayakta duruyor ,yakta tutunmadan oyun oynuyor. amayürümeye kalktımı üç beş adımdan sonra denge bozuluyor.siz bu konuda ne önerirsiniz hocam çocuk çok hareketli 1 dak oturmuyor evde devamlı hareket halinde durumundan tetirgin oluyoruz acaba dahada kötüye gitermi?yürürmü? diye bize denilen takip edeceğiz dendi ne gibi tedavi önerebilirsiniz yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    1. Gecmis olsun. Cocugunuza yapilacak bircok onemli tedavi vardir. Bu tedavilerle hastalarda cok buyuk gelismeler olabilir. Uzay tedavisi de bunlardan birisidir. Oncelikle lutfen http://www.www.felc-romatizma.com web sitemizi ve burada da serebral palsi hastaligini dikkatlice inceleyiniz. Cocugunuzun toksin enjeksiyonlarina gereksinimi bulunuyor olabilir. Ne turde tedaviler uygulayacagimiz cocugunuzun detayli muayenesi sonucunda belli olabilir. Bunlari karsilikli konusmamiz cok daha yararli olacaktir. Su anda yurt disndayim. 2 Agustos’tan sonra Turkiye’ye donecegim. Bu tarihten sonra 0-530-3711855 numarali telefondan randevu alabilirsiniz.

  49. nevin gün

    benim 1985 doğumlu kız kardeşim var.serabral palsi sp hastası.yürümüyor,kasılmaları var,tedavisi yokmuş.ben buna asla katılmıyorum.

    1. Serebral palsinin birçok türü vardır. Ağır türlerde dahi mutlaka yapılacak tedaviler bulunmaktadır. Yapılacak tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları sonucunda, örneğin ağır serebral palsili bir hastada yürüme fonksiyonunun gelişmesi olanaklı olamayabilirse de örneğin bir kişi yardımı ile ev içinde kolaylıkla ayakta mobilizazyon veya tekerlekli sandalyede düzgün bir şekilde oturma sağlanabilir.

  50. Güven Binici

    Hocam, iyi günler.Benim 4 yaşında bir Cp bir kızm var.İkiz işi olarak dünyaya geldi. Doğum Kocaeli üniversitesi hastanesinde oldu.Epikrizinde doğumundan 3 gün sonra akciğer stresine bağlı olarak beyninin hasar gördüğü söylendi.Ogünden beri hem üniversite, hemde diğer kurumlarda fizik tedavi ve alternatif uyulamlar yaptık(Refleksoloji) gibi.Üniversitede Nigar hocamız 1 defa toksin uyguladı.Kısaca uğraşlarımıza rağmen kızımda halen belirgin bir gelişim göremedik.Zamanın geçmesi beni bir hayli tedirgin ediyor.Sitenizi takip ediyorum.Sizin bu konuyla ilgili bize nasıl bir yardımınız olur bilgi almak istedim.

    1. CP’de bircok tibbi tedaviler vardir. Cocugun hangi turde cp oldugu cok onemlidir. Ancak unutulmamalidir ki cp tedavisi omur boyu surer. Gecmis olsun.

Bir cevap yazın