Romatizma

Romatizma kelimesi, Yunan kökenli bir kelime olup “eklemlerde iltihaplı sıvı birikmesi” anlamına gelmektedir. Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kaslar, kemikler, eklemler ve bunları bir arada tutan bağlarda hasarlanmaya ve eklemlerde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına yol açan hastalıkların genel adıdır. Sonuç olarak bu hastalıklar, inflamasyon (iltihap, yangı) ile kendini gösteren ve vücutta bir ya da daha fazla eklem fonksiyonunda bozulma ile karekterize hastalıklardır. Sıklıkla ağrı, şişlik ve tüm vücutta veya ilgili eklem bölgesinde katılık/sertlik gibi bulgularla karakterizedirler. Genel olarak kronik (uzun süreli, süreklilik gösteren) hastalıklardır. Eklemlerin yanı sıra kalp, akciğer, böbrek gibi iç organları da etkileyebilirler. Bu nedenle yakınmalar her zaman için sadece eklemlerle sınırlı değildir.

Romatizma

Birçok insan romatizmal hastalıkların yerine Artrit “eklem iltihabı” kelimesini kullanmaktadır. Latince kökenli bu kelime de Arth (eklem) ve İtis kelimelerinden oluşmuştur. İtis kelimesi “mikrobik olmayan” ve “vücutta üretilen iltihap” anlamına gelmektedir. Yani Artrit kelimesi “mikrobik olmayan eklem iltihabı/inflamasyonu” anlamına gelmektedir. Birçok artrit çeşidi romatizmal hastalıkların yalnızca bir kısmını kapsar. Her eklem ağrısı romatizma demek değildir. Toplumumuzda çoğunlukla romatizma kelimesi eklem ağrısı ile eşdeğer kullanılmakla birlikte bu her zaman doğru değidir. Herhangi bir eklem ağrısının romatizmal hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığı hekim tarafından belirlenmelidir.

Bazı romatizmal hastalıklar vücudun destek dokularını ve iç organlarını da etkilediği için Bağ Doku hastalıkları olarak da tanımlanır. Bazıları da bağışıklık sistemini etkilediği için otoimmün hastalıklar olarak da bilinirler. Bu hastalıklarda, normalde vücudu enfeksiyon ve hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemi vücudun sağlıklı dokularına zarar vermektedir. Yani bu hastalıklar vücudun kendi savunma sisteminin kendisine zarar verecek şekilde çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır.

Tüm bu bilgiler ışığında Artrit ve Romatizma – romatizmal hastalıklar terimleri bazen birbirlerinin yerine kullanılmaktadır. Romatizma tek bir hastalık değildir, yaklaşık 200 adet hastalık  bu grup içinde incelenmektedir (Bu grup içinde hangi hastalıklar vardır?). Herbirinin tedavisi ayrı ayrı ele alınmalı ve gerekli tedaviler doğru tanı koyduktan sonra yapılmalıdır.

This Post Has 339 Comments

  1. elif

    kardeşim üç yaşında eklem yerleri şişiyor ve kızarıyor bir tek şişen ve kızaran yerlerde ateş çıkıyor şişmese ve kızarmasada yürüyemiyor.bazen de yüzü kızarıyor.

  2. gulizar senoglu

    Slm sayin erbil bey benimde rahatsizligim kisin ara ara her yerim agriyo ve huzursuz bacak agrilarim var ben bunu romatizmaya bagliyorm her gün agriyla kalkiyorum boyun sirt agrilarim sahada çok

    1. Yumuşak doku romatizması (fibromiyalji sendromu) olabilirsiniz. Bu konuyla özel olarak ilgileniyorum. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım.

  3. ilknur

    Merhaba doktor bey ben as hastasiyim ve enbral 50 mg kullanıyorum ikinci uygulamaya yaptim hocam ama ilaci uyguladigim anda ilaç verilirken bir yanma oluyor ve aninda sisiyor hocam iki uygulamada da ayni durum gerçekleşti bu normal bir etki mi hocam? Teşekkürler hocam

    1. Allerjik bir durum oluşuyor. Tolere edemzseniz başka bir anti-tnf’e geçmek gerekir. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  4. gizem

    Merhabalar…
    Annemde yaklaşık 10 yıldır romatoid artrid hastalığı var. çeşitli ilaçlar kullanıyor fakat kendini bir türlü iyi hissedemediğini söylüyor. tedaviye yaklaşık 1 yıl kadar ara vermişti şu an tekrar başladı ve folik asit takviyesiyle beraber metoart 20 mg iğne kullanıyor. doktoru herhangi bir uyarıda bulunmadı fakat bir arkadaşı aynı iğneyi kullanırken ona iğne kasları çok yumuşattığı için kesinlikle kaslarını zorlamaması hatta ev işi dahi yapmaması gerektiği söylenmiş. böyle bir durum var mı hocam bilgilendirebilir misiniz?

    1. Öncelikle hekiminize danışmanız önemli. En iyi bilgiyi kendisi verecektir. Romatoid artritte eğer tedavi faydasız ise anti-tnf ilaçlar çok önemlidir. Hem hastanın daha iyi olmasını, hem de hastalığın ilerlemesini yavaşlatma bakımından önemlidir. Geçmiş olsun.

  5. furkan

    Hocam kızım 9 yasinda 3 ay once parvavirus e yakalandi crp ve sedim yuksek simdi virüsü atlatmis poliartiküler rf negatif teshisi kondu deltacortil ve voltaren kullaniyor hicbir organi tutmamisbelden sıvı alindi temiz cikti 3 5 yilda gececegi soyleniyor siz ne düşünüyorsunuz simdiden teşekkür ederim

  6. nuh

    Merhaba’
    Doktor bey bende juvenil romatoit artrit var 10 yasindan bu yana suan 25 yaşındayım ve o zaman dan bu zamana 15 mg kortizon aliyorum Deltacortril ve kemik erimesi oldu kalcamda protez var suan maptera aliyorum serum ondan önce remiket ismin de bi igne vurdum kendime gobegimden vuruluyordum bi faydası olmadı suan da mapthera aliyorum 6 ay da bir yaklaşık 2 senedir ama bi faydasini göremedim kortizonu 15 mg almaya devam ediyorum alltina dustugumde el parmaklarim ve dizlerim hemen sisiyo iltihapli atesli romatizma doktorumun demesi hastaligim kroniklesmis doktor bey bana uygulanan tedavi dışında bana onere bilceniz bi tedavi varmi

    1. nuh

      Hocam pardon remiket deil emirel ismin de bir igneydi gobegimden vuruyordum evde

      1. Evet dediğim gibi iltihaplı romatizma için değişik türde ilaçlar var. Ancak fayda sağlamıyorsa belirli aralıklarda değiştirmek lazım.Beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

    2. Tedaviler cevap vermiyorsa başka tedavilere geçmek lazım. Çok detaylı ve dikkatli bir şekilde ele alınmanız gerekir. Ayrıca hastalığınızda rehabilitasyon uygulamaları da büyük önem taşır. Beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

  7. gonca

    merhabalar ben 3 yıldır romatoit artrit hastasıyım(sedef hast.da var) 2 aydır metoart 20mg kullanıyorum mide bulantısı halsizlik gibi 2-3 süren yan etkiler yaşıyorum ilaç günleri kabusum oldu ama ağrılarla yaşamaktansa bulantıları tercih ederim. bu yanetkileri azaltacak bir yol varmı? birde ppd testim 18 mm çıktı verem savaştan ilaç vrdiler oda bulantı yapıyor metoart yaptırdığım gün almıyorum ilacı bi zararı olumu?

    1. Metotreksat yan etki yapıyorsa başka yeni ilaçlar kullanılabilir. Anti-tnf ilaçlar romatoid artritin ilerlemesinde de oldukça etkili ilaçlardır. Verem ilacının söylendiği şekilde kullanılması gerekir. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  8. yasemin

    Merhaba. Benim RF değerim 99 Anti CCP değerimde 64.4 çıktı tahlil sonuçlarında fizik muayenem yapıldığında ağrılarım yoktu fakat 10 gündür sabahları eklem ağrıları ile uyanıyorum bu birkaç saat sürüyor ve bazen ellerimi kullanmakta zorluk çekiyorum antiflamatuar yada antiromatizmal bir ağrı kesici kullanabilir miyim?

    1. Romatoid artrit olabilirsiniz. Bu hastalık ciddi bir romatizmal hastalıktır. Detaylı bir şekilde sizi değerlendirmemiz ve doğru tedavileri uygulamamız lazım. Aksi taktirde hastalığın sonuçları olumsuz olabilir. Geçmiş olsun.

  9. Gozde

    Hocam merhaba , babamın 1 yıl önce dizlerinde soguk terleme ile üşüme başladı.Diz kapaklarında cok agrisi oluyor ve fazla yol yürüyemiyor.Bircok doktora gittik fakat tam olarak bir teşhis koyulamadı. Daha sonra dizlerinde menisküs yırtığı var dendi ve 3 hafta önce ameliyat oldu fakat dizlerinin ağrısı hala devam ediyor bu konuda yardımcı olabilirseniz cok seviniriz.

    1. Verdiğiniz bilgilerle bir şey söylemek zor ancak kireçlenme olması muhtemel. Kireçlenmenin seviyesine göre çeşitli tedaviler yapılabilir. Geçmiş olsun.

  10. fatih

    Hocam benim belimde iltihaplı romatizma var salazoprin ve naprasyonford 500 mg kullanıyorum ama düzenli değil bu ilaçlar doğru ilaçlarmıdır ve daha nekadar kullanmam gerekiyor

    1. Beldeki iltihaplı romatizma için başka ilaçlar da kullanılabilir. Çok yeni ilaçlar var. Geçmiş olsun.

  11. şener

    Hocam saygılar benim önce ayak parmaklarımda basladı agrı sonra ellerimde ama sırça parmaklar şişme ve agrı var çok canım acıyo hocam tedavisi varmı daha gencim

    1. Öncelikle bu ağrıların tanısının konması gerekir. unun için detaylı birkonuşma, muayene ve gerekirse tahlil lazım. Bu tip birçok ağrılı durumların elbette tedavisi var. Geçmiş olsun.

  12. furkan

    hocam meraba
    benim ablama 11 yaşındayken eklem romatizması teşhisi konuldu .çok ateşlenme ve boğaz iltihaplanması oluyordu . şiddetli eklem ağrısı yoktu. ilk doktoru 18 yaşına kadar aylık penisilin verdi .iğneler ona iyi geldi .16 yaşında tekrar gittiğinde değerlerinin normal olduğu söylendi . iğnelerini bıraktırdılar.daha sonra aso ve bir kaç değeri yine yükseldi doktoru iğnelerin piyasadan kalktığını söyledi doğru mu ? romatoloji bölümü sadece üniversite hastanelerinde mi var ?

    1. Sizin söz ettiğiniz hastalık olan “akut romatizmal ateş” eklemde yer etmişse ağrısız olması olanaksızdır. Ablanızda boğazdaenfeksiyon çok sık oluyormuş. Bunun eklemde romatizma yapması ile eklemlerde gezici tarzda ve ciddi ağrı yapan eklem hastalığı olması gerekir. Piyasadan kalkan hangi iğneden söz ediyorsunuz bilemiyorum. Romatoloji doktorları diğer doktorlar gibi her hastanede bulunabilir. Geçmiş olsun.

  13. Samet Aydın

    Merhaba. Annemin intahaplı romatizma hastalığı var ve yıllardır ilerleyip duruyor bunun bi çaresi veya kesin bi tedavisi varmı acaba lütfen yardımcı olun

    1. İltihaplı romatizmanın bazı çeşitlerinde çok önemli ilaçlar kullanmaya başladık. Hastalar çok iyi durumlara geliyor. Ancak şunu bilmek lazım ki bugünkü tıpta iltihaplı romatizmayı tamamen geçirmek mümkün değildir. Geçmiş olsun.

  14. sinem

    mrh.hocam benm sikayetimde diz kapaklarimda asiri bi agri var ve her agrimaya b
    asladiginda sancim cok siddetleniyor.ve diz kapagimdan cit cit die sesler cikiyor parmaklarkmizi kitlatir gibi tuhaf olanda her citladiginda agrim geciyo gibi oluyo sanki.ve aagrim gectiginde yagmur yagiyor.ama. sancisina dayanamicak kadar sidderli bir agri.acaba ilthapli romatzma olablr mi teskkrlr

    1. Bu büyük bir ihtimalle mekanik bir ağrıya benziyor. Yani iltihaplı romatizmaya benzemiyor. Barometrik değişiklikler ağrının ortaya çıkmasında etkili olabiliyor. Özellikli egzersizler çok faydalı olabilir. Geçmiş olsun.

  15. aslan

    Mrb hocam esimin avuc ici bazen damar gibi sisiyor birde bazen vucudunda morarma goruluyor ve morarmalar kac gun sonra kendinden geciyo yardimci olurmusumuz tskler…

    1. Bu şikayetler birçok hastalığın habercisi olabilir. Detaylı bir şekilde eşinizin şikayetleri dinlenmeli, muayenesi yapılmalı. Gerekirse tahliller sonrası teşhis koyulmalı. Geçmiş olsun.

  16. rukiye pınarbaşı

    Hocam merhaba benim senelerden beri bacaklarım ck agrıyo şimdi diz kapaklarımdan aşagıSDı agrıyo ayaklarım topuklarım sırsır sızlıyo doplor falan cektirdim hiç bişey cıkmadı.bişey demiyolar öyle cekiyom hocam sizce ne uapmalıyım.teşekkür ederim

  17. mehmet öztaş

    Hocam annemde Kemik erimesi kalp tansiyon ve 7 senedir Romatoid Artrit iltihaplı eklem romatizma hastalığı var ve çok ilaç kullanıyor şimdi ise sol bacak eklemı çok şiddetli ağrıyo ne yapalım yada nasıl bır tedavi yontemı varkı ağrıları gecsın kullandığı ilaçlar şunlardır PLAQUENIL 200 MG DELTACORTRIL FOLBIOL LAROXYL 10 MG METOART 10 MG/1,0 ML ENJEKTAB ARAVA 20 MG RANTUDIL FORTE 60 MG BELOC ZOK 50 MG CALCIDAY D3 45 EFF TB

    1. Romatoid Artrit tedavisinde annenizin kullandığı ilaçların dışında çok önemli ve yararlı yeni tedaviler var. Bu konuda annenizin detaylıca değerlendirilmesi gerekiyor. Geçmiş olsun.

  18. özgül

    Merhaba hocam,
    Günlerdir dayanamadığım ağrılardan ve araştırmalardan sonra size danışmak istedim.Ben 29 yaşındayım.Ablama benim yaşlarımdayken fmf teşhisi kondu.Bende 2 yıl önce çok sancılı önce mide ağrısı gibi başlayıp,gece karında patlamalar olurmuşcasına bir ağrı ve yüksek ateş sonrası hastaneye kaldırıldım.Kanımda crp seviyesi çok yüksek çıktı. yapılan kolonoskopi,endoskopi,tomografi sonucunda hiç bir bulguya rastlanmadı,3 gün hastanede yattıktan sonra iyileştim.Bu yaşadığım rahatsızlıktan sonra bu denli karnımda bir ağrı olmadı,yalnız eklem yerlerimde çok şiddetli ağrılar ve bacaklarımda farklı bölgelerde sürekli yanmalar oluşuyor dönem dönem.Doktora gittiğimde anlamsız bir ifadeyle bakıyolar.Ancak şunu da belirtmek ister sekonderhiperparatiroidi hastasıyım,doktorum ağrılarımın bu hastalık nedeniyle normal buluyor,ancak yanma şikayetlerim için yorum yapamıyor ve nötrofil seviyem sürekli düşük çıkıyor.hemotoloji veya romatolojiye gitmem için yönlendireceğini söyledi kalsiyum tedavim bittikten sonra.Fmf kızarıklık olmadan yanma hissi yapar mı özellikle kaslı bölgelerde?yoksa farklı bir rahatsızlıktan mıdır?ne yapmam gerektiğini bilemedim.
    Yardımlarınızı rica ederim.Teşekkürler.

    1. Öncelikle sekonder hiperparatiroidi nereden kaynaklanıyor buna bakmak lazım. FMF için genetik testler çok önemli bunları yaptırmalısınız. Geçmiş olsun.

  19. Beytullah

    Merhaba hocam yaklaşık 6 senedir Ankilozan spondit hastalığıyla mücadele ediyorum ve 5 senedir remikeyt kullanıyorum ilk başlangıçta 3-4 sene içerisinde bu ilacı kullanmayı sonlandıracaz dediler fakat halen devam ediyorum 2 ayda bir kullanmasam rahatsızlık yaşıyorum özellikle sabahları beni ćok sıkıntıya düşürüyor lakin iki ay boyunca hiç ağrı yaşamıyorum ama artık ilacı kullanmaktan korkuyorum daha doğrusu bir sürü yan etkisi var yaşım 25 ve sizce bu ilacı kullanmaya devam etmelimiyim CRP 1.45 ÜRE 44 en son tahlil böyleydi şimdiden Teşekürler Hocam.

    1. Ankilozan spondilitte anti-tnf denen bu tür ilaçların kullanımı önemlidir. ÖZellikle içinde bulunduğunuz klinik durum, laboratuvar bulguları ilacın devam etmesi konusunda bizlere önemli bilgiler verir. Özellikle ilaca hastalığın erken dönemlerinde başlanmış ve tamamen remisyon oluşmuşsa ilaç kesilebilir.

      Geçmiş olsun.

  20. Ethem ince

    Iyi geceler hocam bu saatte mantiksizca olabilir size mesaj atmam ama agridan uyandim ve arastirip dogru bilgiyi bulmak istedim ben 22 yasindayim 16 yasindan beri a.spondilit tanisi konuldu endol sulfasalin majezik gbi agri kesiciler kullandim kanmda crp wbs lökosit yuksek degerde crp dusuyor ama digerleri dusmuyor en alt kademeden en dusuk hastaneden en yuksek hastaneye gttim gitmedigim hastane kalmadi misali doktorlarin dedigi teksey tedavisi yok bosuna parani harcama ben yine umudumu kesmedim suan kalbimde ritim bozuklugu var uzun zamandirda ilac kullanmadim beni aydinlatabilir misiniz ne yapmam konusunda tsk ederim hocam smdiden allah razi olsun sizden…

    1. Ankilozan spondilitin tedavisinde büyük ilerlemeler var. Bu hastalığın tedavisi yok demek çok saçma olur. Evet hastalığı tamamen vücuttan atacak bir tedavi yok ama zaten birçok hastalığın tedavisi aynı şekilde değil mi? Şeker hastalığı olanlar şeker ilacını içince iyileşiyorlar mı? Hayır ama ilaçlarını kullandıklarında şeker hastalığı kontrol altına alınabiliyor. Aynı şey tansiyon hasaları için de geçerli değil mi? İlaçlarını düzenli kullanan hastalarda tansiyon sorun olmuyor. Daha bir çok hastalıkta durum böyledir. İyi bir tedavi planı ile Ankilozan Spondilitte çok rahat bir yaşam sürmeniz mümkündür. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

      1. hayati yilmaz

        Sayin Hocam,
        Esim, genelikle regl dönemlerinde eklem agrilari cekiyor,Daha önce doktora gitigimizde agrilarin mikrobik romatizmadan kaynaklandigini ögrenmistik,,Bu hastalik kayinvaldemde de var..hata bu hastalik kalp rahatsizligina yol acmisti,,Bu agrilarin regl döneminde meydana gelmesinde ne gibi baglanti vardir,kansizlik,yada pika denilen rahatsizlikla da bir ilgisi olabilir mi ? ayrica Esimin yumurtaliklarin da da kiskler var..yine Regl dönemlerinde agrisi siddetli gecmekte..Bütün bunlar ayri ayri birer hastalik midir ? yoksa hepsi bir nedenden dolayi kaynaklanabilir mi ?

        1. Mikrobik romatizma olduğunu düşünmüyorum. Ayrıntılı bir şekilde eşinizle ilgilenmek gerekir. Bu verdiğiniz bilgiler tanı açısından yeterli değil. Geçmiş olsun.

  21. arzu

    hocam saygılar benim babam 5 senedir iltihaplı eklem romatizması hatası şimdi ise boynunda ve boğazında şiddetli ağrıları var iştahsızlığı çok fazla ve kilo kaybediyor acaba neler yapabilir kendisi 75 yaşında

    1. İltihapli romatizmanin hangi türünün olduğu ve doğru tedavisi cok önem arz eder. Geçmiş olsun.

  22. Adem Memiş

    Hocam benim babam 8 yıldır iltihaplı romitazma hastalık teşhisi kondu ve düzenli bir şekilde ilaçlarını kullandırmaya çalışı yoruz. Geçen ay memlekete gitmişti ellerinde ve yüzünde şişlikler olduğunu ve su topladığını söyledi bu hastalıkla bir bağlantısı varmı . tşk

    1. Söylediğiniz şeylerle bir kanaate varmak olanak dışı. Birçok faktör bu duruma yol açmış olabilir. Genel değerlendirme yapmak, durumunu incelemek, gerekirse geniş tahliller yapmak lazım. Romatizma tedavilerini çok ciddi bir şekilde takip etmek gerekir. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  23. çağdaş gövce

    iyi günler hocam 14 yıldır tanısı konmuş as hastasıyım. 2010 2011 arası 9 doz remicade kullandım son dozdan sonra doktorum artık gerek yok dedi bıraktık ve 2013 ekimine kadar sanki hastalığa dair en ufak bir etki yaşamadım ekimden sonra tekrar nüksetti 2013 aralığında tekrar remicade aldım ocak ayında ikinci dozu alırken alerjik reaksiyon gösterdi ve çok kötü bir durumdu doktorum enbrel e gececğiz dedi ama ben o iğneyide evde yaptığım için korkuyorum evde alerjik reaksiyon gösterirsem hastahaneye yetişemem diye tnf dışında bir tedavi şekli yokmu tşk ederim

    1. Ankilozan spondilit tedavisinde anti-tnf tedaviler çok yararlı görülmektedir. Elbette kullanımları için sizin hastalığınız uygun olmalıdır.
      Remicade bu ilaçların arasında en çok allerjik reaksiyon gösteren ajandır. Bu yüzden sizde başka bir anti-tnf’e geçmek uygundur. Diğer ilaçlar da allerjik reaksiyon yapabilir. Bu yüzen böyle bir durumda ne yapacağınızı bilmelisiniz. En azından böyle bir durum olduğunda bir acil servise derhal baş vurmanız gereklidir. Bunların içinde daha rahat kullanımı olan ilaçlar vardır. Bir tanesi ayda bir kullanılır ve daha az allerji riski vardır. Bu size daha uygun olabilir. Enbrel haftada bir veya 2 kez kullanılacak bir ilaç olduğundan daha sıkıntılı olabilir. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  24. mustafa korkmaz

    merhaba hocam. vücuduma en ufak bir darbe alsam darbe aldığım o bölge simsiyah oluyor. 2 gün önce eşim bana şaka yaparak hafif bir şekilde omuzumu sıktı. 2 saat sonra omuzum simsiyah oldu. sanki omuzum çürümüş gibiydi. sizce bu iltihaplı romatizma olabilirmi? şimdiden teşekkür ederim hocam..

    1. Sizde bir kan hastalığı olabilir. Öncelikle bir hematoloji uzmanına baş vurmanızı öneririm. Geçmiş olsun.

  25. Filiz

    Saygılar hocam annemde 1haftadır vücudunda gezer tarzda dayanılmaz ağrıları oldu ağrıyan yerlerde sanki damarlarım toplanıyoo diyor ağrıları olduğunda hiçbi şekilde bi hareket yapamıyor pazar old.için özel bihastanenin acil hekimi gördü annemi romatizma dedi kortizonlu bi iğne yaptırdı adını hatırlayamadım ve ağrıyan yerlerinde kızarıklar oluştu onada alerji teşhisiyle krem önerdi sizce ne yapmamız lazım nereye götürmem lazım annemi

    1. Romatizmanın 200’den fazla çeşidi var. Hastalar çok oyalanabiliyorlar. Doğru teşhis, dikkatli tedavi ve takip önemli.
      Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  26. semanur aydın

    benim annemde 1 buçuk senelik iltihaplı eklem romatizması var. en başta kolları tutmadı ama Allaha şükür tedaviyle yani ilaçla düzeldi ama şuanda bacakları yani dizleri tutmuyor doktorda bulamıyoruz ne yapmalıyız

    1. Romatizmanın 200’den fazla çeşidi var. Sizde hangi romatizma var, nasıl bir durumda, ne tedaviler uygulanıyor? Romatizmanın tedavisi için öncelikle bu soruların cevaplarının bilinmesi lazım. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  27. Lale Kah

    Merhaba hocam,
    51 yaşındayım ve 1.60 boy 80 kiloyum.Crohn hastalığı tanısı ile tedavi görmekteyim. Geçen sene Ağustos ayında 2,5 ay kortizon tedavisi gördüm ve daha sonra Penta 500 (3×2) ve Azathioprine PCH 50 mg.(2×1). Astım hastalığım ile ilgili sabah akşam Seretide 500 mg. ve günde 1 tablet Zespira kullanıyorum. Mide içinde her sabah 1 tablet Lansor.
    Son 2 aydır sol kalçamda avuç içimi kaplayacak boyutta ağırlı bir ödem oluştu. Özellikle gece ayağımı koyacak yer bulamıyorum. Izdırabım büyük. Son 1 haftadır da aynı ayağımın bileğinde ödem oluştu. Bir meslektaşınıza başvurdum ve Bursit teşhisi koyuldu. Buz ve volteren uygulamam söylendi. Geçmediği takdirde o bölgeye kortizon zerkedeceğini söyledi. Acaba aldığım ilaçlar bu tür rahatsızlıklara yol açar mı?
    Tedavi için nasıl bir yol izlemem konusunda sizin görüşlerinizi rica ecerim.

    1. Crohn hastalığında voltaren kullanılmıyor. Bu Crohn olan bir hastada barsaklarda çok ciddi sorunlar oluşturabilir. Söz ettiğinize bakılacak olursa sizde Crohn’a bağlı artrit yani yangısal eklem hastalığ gelişmiş. Bu durumda daha değişik tedaviler yapılmalı. Geçmiş olsun.

  28. ŞeNeR

    SLMlar hocam
    Her iki ayak baş parmak sonlarında aşırı derecede kireçlenme mevcut olup,çok ağrı ve acı çekmekteyim,ayrıca bacaklarımda ağrımaktadır,hocam Allah rızası için bir yol gösterin,onlarca doktora gittim,sonuç hep aynı ve hiç fayda görmedim,lütfen yardım yardım.

    1. Bahsettiğiniz yerdeki ağrılar büyük oranda kireçlenmelerde olur. Ancak başka nedenlere de bağlı olabilir. İyi bir inceleme ve tedavi metodları ile daha rahat olabilirsiniz ümidindeyim. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  29. engin

    sayın erbil bey 1 hafta gece 1 hafta gündüz çalışmak uyku düzensizliği olduğundan dolayı eklem romatizmasını etki edermi saygılar.

    1. Stres, uyku düzensizliği birçok hastalığa neden olabilir. İnsanın belirli bir ritmde yaşaması, uykusunu iyi alması, doğal ve dengeli beslenmesi sağlığı açısından çok önemlidir.

  30. nurcan çelik

    hocam merhaba ben romotoid artrit hastasıyım. Remikeyt ilacına başlandı.Doktorlar remikeydle birlikte metrotraksat iğnesininde yapılması gerekli olduğunu yoksa ilacın etkisinin azalacağını söylediler.Metrotraksat iğnesi bende aşırı mide bulantısı yaptığı için kullanmak istemiyorum. Hocam bu konuda sizin görüşünüz nedir? şimdiden teşekkürler

    1. Romatizmal hastalıkların tanısında hasta şikayetlerinin detaylı bir şekilde hekim tarafından dinlenmesi ve ayrıntılı muayene esastır. Tahliller ve MR, röntgen gibi radyolojik görüntülemeler çoğu zaman gerekmeyebilir. Öncelikle gerçekten romatoid artrit hastası mısınız bunu çok iyi değerlendirmek gerekir. Diğer yandan metotreksat ilacına gereksinim olmayan başka önemli ilaçlar vardır. Özellikle metotreksat yan etki yapıyorsa buna ihtiyaç göstermeyen diğer ilaçlar başlanmalıdır. Uygun olduğunuzda sizi değerlendireyim. Geçmiş olsun.

    2. engin

      mrb nurcan hanım bendede aşırı derece mide bulantısı yaptığı için kullanmadım her hafta metojet iğnesi vuruluyordum sağolsun erbil beyin sayesinde ilaçlarım değişti ve şükürler olsun çok iyiyim ben hiç zaman kaybetmeden erbil hocamıza muayne olunuz geçmiş olsun

  31. bahri

    merhaba,
    Hocam karın ağrısı şikayetleri ile genellikle geceleri acile gittim.Bir keresinde apandisit diye ameliyat yapacaklardı.en son gastro doktorum kolonoskopi ilede muayene yaptı,temiz sonuç çıkınca Alilevi Akdeniz Ateşi ihtimali ile Romatolojiye muayene olmamı önerdi.Bulundugum şehirdeki Romatolog tayin oldugu için yeni bir Doktor atanamamıştır.Akdeniz Ateşi ile ilgili tahlil veya testleri başka bir poliklinik vasıtasıyla yaptırmam ve sonuçu öğrenmem mümkün mü?Ailemde bu tarz rahatsızlığı olan da yoktur.

    1. Geçmiş olsun. Ailevi Akdeniz Ateşi şüphesi varsa öncelikle bir genetik test yaptırabileceğiniz merkeze başvurunuz önem taşır.

      1. cesur

        İzmir atatürk eyimtim araştıma hastanesinde bir ay kortizon tedavi gördüm bana enson tnf iğnesini önediler o iğneden korkum durumum çittiyetini koruyor ne yapmalığım teşekkür eder

        1. Bugün birçok iltihaplı romatizma tedavisinde anti-tnf’ler kullanılıyor ve sonuçları çok iyi. Bu konuda size daha detaylı bilgi vermeliler ve sizi sıkı bir kontrol altına almalılar. Hekimlerin iyi takip ettiği hastalarda korkacak bir durum olması çok az bir ihtimaldir. Geçmiş olsun.

  32. sevil

    merhaba hocam yaşım 22 benm parmaklarımda agrı var işaret parmaklarmı kapatamyrm acı oluyor bu agrı dirsegime kadar geliyor bazen vücutumun farklı yerlerinde igne batarcasına acı ve sol ayagımda kıramp giriyor daha çok kasılma gibi bu bir kaç günün acısı devam ediyor bu neden olabilir yardımcı olursanz sevinirim yaklaşık 4 aydır var birkaç defa doktora muayene gittimm ama sonuç vermedi kanda bişi göremediler..

    1. Geçmiş olsun. Bu şikayetleriniz birçok nedene bağlı olabilir. Kanda çıkmasa bile iltihaplı romatizma da olabilir. Detaylı bir anamnez, muayene ve gerekirse tahlillerle teşhise gitmek gerekir. Uygun olduğunuzda sizi göreyim.

  33. zeki

    merhaba eşimin elerinde egzama başlangıcı teşhisi kondu yaralar çıkıyor ayaklarında da başladı bu yaralar dermotoloğa gidiyor kortizyon melhemleri ilaçları verdi işe yaramıyor bu sorunlarla aynı zamanda göğsünde de kas agrıları başladı bise ne önerebilirsiniz desteğinizi bekliyoruz

    1. Göğüs bölgesindeki kas ağrıları ile egzamanın bir ilişkisi yok gibi duruyor. Göğüs ön bölgesi kaslarda ağrı yapabilecek birçok hastalık var. Dikkatli bir anamnez, muayene ve gerekirse tahliller ile öncelikle teşhise gitmek gerekir. Uygun olduğpunuzda sizi göreyim. Geçmiş olsun.

  34. Beytullah

    Merhaba hocam ben 24 yaşındayım ve ankilozan spondilit hastasıyım yaklaşık 5 senedir remikeyt kullanıyorum iki ayda bir ilaci kullaniyorum son olarak böbrekte rahatsızlık olduğu söylenildi ilacın etkisi varmi acaba veya kullanmaya devam etmelimiyim sizce, yani gerçekten korkmaya başladım…

    1. Remicade kullanımında böbrek ile ilgili yan etki çok rastlanan bir yan etki değildir. Böbrek ile ilgili oluşabilecek yan etki üriner enfeksiyon olabilir. Remicade kullanımında meydana gelen önemli komplikasyonlar allerjik reaksiyonlar, enfeksiyon ve karaciğer sıkıntılarıdır. Öncelikle böbrekte nasıl bir hastalığınız var ona bakmak gerekir. İlaca mı bağlı değil mi bunu görmek lazım. Geçmiş olsun.

  35. ------

    hocam bende dokuda romatizma var bunun tedevisi aylarmı sürer? iaç tedevisini yaşadığım sürece kullanmam gerekiyormu? romatoloji dışında hangi bölümlerde bu hastalığa tanı konulabilir? romatizmayı hangi faktörler tetikler? ne yemeliyim ne yememmeliyim ?nelere dikat etmeliyim

    1. Romatizmanın 200′den fazla çeşidi bulunmaktadır. Detaylı bir şekilde muayene ve tetkikler sonucunda yapılacak tedavilerle yüz güldürücü sonuçlara ulaşmak olanaklıdır.
      Geçmiş olsun.

  36. Aydın Yücesan

    Sayın hocam,
    Benim eşimde fibromiyalji var. Aşırı yorgunluk ve ağrılardan ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize nasıl yardımı olabilirsiniz?
    Saygılar hocam.

    1. Fibromiyalji sendromu, vücutta yaygın ağrı ve yorgunluk ile karakterize, sık görülen bir yumuşak doku romatizmasıdır. Fibromiyalji sendromu, kesinlikle bir eklem hastalığı değildir, eklemi tutmaz ve eklemde hasar oluşturmaz.
      Belirtiler şunlardır: Ağrı ile birlikte;
      – aşırı yorgunluk ve halsizlik,
      – uyku bozuklukları,
      – baş ağrısı,
      – konsantrasyon bozuklukları, hafıza problemleri,
      – sabahları yorgun kalkma,
      – ellerde şişlik hissi, iğnelenme/yanma hissi,
      – sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma,
      – barsak problemleri (karın ağrısı, karında şişlik, ishal ve kabızlık atakları) gibi belirtiler görülmektedir.
      Bu hastalıkta, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar da sıktır. Her hastada yukarıdaki belirtilerin hepsi olacak diye bir kaide yoktur. Bu tür belirtilerin olduğu hastalarda birçok başka hastalık da olabilir bu yüzden ayırıcı tanı hekim tarafından çok iyi yapılmalıdır.
      Hastalığın nedeni: Hastalığın nedeni kesin olarak bilinememektedir. Sıklıkla erişkin yaşlarda (35-60 yaş) görülmekte olup kadınlarda erkeklere oranla 9 kat daha sıktır.
      Tedavi: Fibromiyalji sendromu tedavisinin iki ana unsurunu antidepresan ilaç tedavisi ve aerobik egzersiz oluşturur. Ne tür ilaçlar kullanılacağı, egzersizlerin tipleri hastanın klinik durumu ile belirlenir. Ağır olgularda başka ilaçlar eklenebilir.
      Geçmiş olsun.

  37. Türkan Adıkalan

    benim kızım 15 yaşında 5 senedir JRA tedavisi görüyor aynı zamanda karpuss kallasium defekti nedeniyle epilepsi hastası ayrıca endokrinde adrenalin hormonu için hidrokortizon kullanıyor epiepsi ilaçlarına yanıt vermiyor dahada kötü oluyor NGB TEDAVİSİ uygun olabilirmi saygılarımla

    1. Kızınız için epilepsi açısından öncelikle nöroloji hekimleri tedavilerini düzenlemeliler. İlaçlarınızı çok titizlikle kullanmanız, bir adet ilaç dozunu dahi kaçırmamanız önemlidir. Nöro-geribildirim (NGB)’nin epilepside yararlı olduğuna dair tıbbi çalışmalar vardır. Bu tedavi denenebilir; herhangi bir yan etkisi yoktur. Geçmiş olsun.

  38. semnaur

    merhaba hocam benim annem iltihaplı romatizma hastası parmaklarının eklem yerlerini bükemiyor ve parmakaları şişiyor.bacakları da ağrııyıp şişiyor bu konuda ne yapmalıyız iyi günler.

    1. Romatizma deyince 200′den fazla hastalık anlaşılmaktadır. Yani Romatizma tek bir hastalık değildir, yaklaşık 200 adet hastalık bu grup içinde incelenmektedir. İltihaplı eklem romatizmaları, omurga romatizmaları, gut (damla hastalığı), Behçet hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi, osteoartrit (kireçlenme), osteoporoz (kemik erimesi), vaskülit (damar romatizmaları), fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) gibi birçok hastalık bu grupta incelenir. Sizin söz ettiğiniz romatizma iltihaplı eklem romatizması denen bir romatizma şekline uymaktadır. Muhtemelen romtoid artrit denen romatizmal hastalık olabilir. Ancak bunu söyleyebilmek için hasta ile çok detaylı konuşmak, hastayı muayene etmek ve birçok laboratuvar tahlilini değerlendirmek gerekir. Geçmiş olsun

  39. mehtap

    merhaba doktor bey ben 29yaşında bir fmf hastasıyım bu hastalık 10yıldır bende var ama ben farkında değildim şöyle söyliyeyim hastalık her nüksettiğinde gitmediğim hastane kalmadı bana kesin bir tedavi uygulanmadı yani doktorlarımızda pek bilinçli değil bu sebepten apandist ameliyatı bile oldum hastalık tekrar devam edince yanlış teşhis olduğunu anladım yıllar sonra yani 2 yıl önce öğrendim fmf hastalığını istanbul çapa tıp fakültesinde.şimdi düzenli olarak doktorumun uyguladıgı yıllık tetkiklerimle beraber bütün kontrollerim yapılıyo ama ara sıra çok hafif olmak üzre tekrarlıyo nedenlerini öğrenebilirmiyim yediklerimle yada üşütmeyle ilgisi varmı vaktinizi aldığım için özür diliyorum şimdiden teşekkür ederim bana cevap yazarsanız çok memnun olurum.

    1. FMF veya Ailevi Akdeniz Ateşi isimli hastalık teşhisi zor olabilen bir klinik durumdur. Gerçekten bazı zamanlarda bu hastalık apandisit sanılıp yanlışlıkla operasyonlar uygulanmaktadır. Üşütme ve yenen gıdalarla bu hastalığın bir ilgisi yoktur. Düzenli olarak almanız gerekli en önemli ilaç colchicum dispert’tir. Lütfen rutin kontrollerinize devam edin. Geçmiş olsun.

  40. fatma

    mrhb doktor bey.ben 11 yıldır ra hastasyım.bebek düşünüyoruz eşi,mle.salazopyrngünde2*2..mtx haftd 1*3 ve plaquenil günde 2*1 kullanıyorum hamile kalınca ilaçları bırakıp prednol kukllanabileceğim söylendi ne yapabilirim

    1. Romatoid artrit ‘te gebelik olanaklıdır. Ancak gebe kalmadan birkaç ay önce ilaçların durumunu hekiminizle konuşmanız gerekir. Metotreksat, leflunomid gibi ilaçlar bebekte doğumsal anomalilere neden olabilir. Sizin de belirttiğiniz gibi bir ilaca devam edilecekse kortizonlar doktor kontrolünde kullanılabilir. Hamileliğin ilk 3 ayında hastalığınızın hamilelik üzerine, veya hamileliğinizin hastalık üzerine fazla bir etkisi olmayacaktır. Eğer bu ilk 3 ayda hafif bir romatoid artritiniz varsa büyük bir ihtimalle bütün hamilelik boyunca da hastalığınız hafif düzeyde olacaktır. İlk 3 ayda hastalığınız çok aktif bile olsa bile aylarda romatizmanızda bir rahatlama görülecektir. Genellikle hastalık, hamileliğin ilk 3 ayından sonra hafifler. Bu hafifleme doğumdan sonra 6 hafta kadar da devam eder. Sizin ve müstakbel bebeğinizin hep sağlıklı olmasını dilerim.

  41. SELDA

    merhabalar

    benim annemde 1 yıldır yumuşak doku romatizması var dizlerinin üstünde sancılardan duramıyor bazen bu sancılar ağlama noktasına kadar geliyor bi kaç doktora göründü ama bir faydası olmadı ne yapmasını önerirsiniz.

    1. Romatizma deyince 200′den fazla hastalık anlaşılmaktadır. Yani Romatizma tek bir hastalık değildir, yaklaşık 200 adet hastalık bu grup içinde incelenmektedir. İltihaplı eklem romatizmaları, omurga romatizmaları, gut (damla hastalığı), Behçet hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi, osteoartrit (kireçlenme), osteoporoz (kemik erimesi), vaskülit (damar romatizmaları), fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) gibi birçok hastalık bu grupta incelenir. Siz yumuşak doku romatizmasından (fibromiyalji sendromu) söz etmişsiniz. Yumuşak doku romatizması genel vücut ağrısı, tutukluk, aşırı yorgunluk, baş ağrısı gibi belirtilrle kendisini gösterir. Öncelikle annenizde gerçekten yumuşak doku romatizması var mı buna bakmak gerekir. Daha ayrıntılı bilgi için “https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz” adresine bakabilirsiniz. Muayene için lütfen 0-530-3711855 numaralı telefondan randevu alınız. Geçmiş olsun

  42. selma

    hocam benim eşim 3 senedir romatizma hastası ve gut hastası perizini yapıyo ama genede ağrıları çok oluyo hergün mutlaka ya kolunda ya bacağında ağrı oluyo. neolur hocam bi çare sürekli kortizon iğne vuruluyo ve bununda faydası olduğu kadar zararıda oluyo hangi doktora gitsek çaresi yok diyor hocam neyapıcaz biz eşim daha 31 yaşında ve bu yaşta çalışamıyor lütfen hocam bi çare

    1. Romatizma deyince 200’den fazla hastalık anlaşılmaktadır. Yani Romatizma tek bir hastalık değildir, yaklaşık 200 adet hastalık bu grup içinde incelenmektedir. İltihaplı eklem romatizmaları, omurga romatizmaları, gut (damla hastalığı), Behçet hastalığı, Ailevi Akdeniz Ateşi, osteoartrit (kireçlenme), osteoporoz (kemik erimesi), vaskülit (damar romatizmaları), fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) gibi birçok hastalık bu grupta incelenir. Siz guttan söz etmişsiniz. Gut tuttuğu eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışına neden olan; ataklarla seyreden romatizmal bir hastalıktır. Bu hastalık ürik asit fazlalığından oluşur. Kanda artmış olan ürik asit eklemlerde birikerek eklemde iltihaba yol açar. Genellikle her atakta tek bir eklemi etkiler ve bu eklem sıklıkla ayak başparmak eklemidir. Bunun yanı sıra diz, dirsek gibi eklemler de etkilenebilir. Çok fazla alkol alımı, çok sıkı diyet ve açlık, özellikle proteinden zengin yiyeceklerin fazla yenmesi, ekleme herhangi bir travma vb. durumlar atakların gelişmesini tetikleyebilir. Tüm romatizmal hastalıklar içinde en ağrılı olanıdır. Genellikle 40 yaş üstü erkeklerde görülür. Kadınlar ise genellikle menapoz sonrasında hastalığa yakalanırlar. Öncelikle eşinizde hangi romatizmal hastalığın olduğu tespit edilmelidir. Acaba gerçekten gut mu var? Yanlış bir teşhis hastayı çok zor durumlarda bırakabilir. Lütfen 0-530-3711855 numaralı telefondan randevu alınız. Geçmiş olsun.

  43. SÜLBİYE TUNALI

    Seronegativ Romatoid Artrit hastasıyım.anti TNF tedavisi önerildi,ama ciddi yan etkilerden dolayı,kullanmak istemiyorum.Başka alternatifim yok mu,sizin öneriniz nedir.teşekkür ederim.

    1. Romatoid artrit tedavisinin bir seçeneği de anti-TNF tedavidir. Ancak bu tedavinin doğru ve yerinde kullanılması önemlidir. Literatürde anti-TNF’ler hakkında bazı yan etkilerden söz edilmekle birlikte Romatoid Artrit tedavisinde mutlaka kullanılması gerekli durumlar vardır. Bir ilacın yarar/yan etki profili, kullanmada en önemli kriterlerden birisidir. Geçmiş olsun.

  44. baki kalan

    Merhaba,ben 50 yaşındayım ve AS hastalığım yeni semptomlar vermeye başladı.Bir FTR uzmanı bana metoterksat başladı.Ben de internetten araştırdım bu ilacın daha çok romatoid artritlilere verildiğini okudum.Öneriniz nedir?teşekkürler

    1. Ankiloz spondilit çok iyi değerlendirilmeli, tedavi ve takip edilmelidir. Günümüzde artık metotreksat tedavisi daha az kullanılır duruma gelmektedir. Geçmiş olsun.

  45. Eyüp BAŞ

    ben ankilozon spondolit hastasıyım tedaviye başlama ragmen legen kemeiklerim de agrılar devam etmekte ve idrarım açık cay rengide olmakta bunların nedenini nedir vede nasıl bir tedavi yöntemi izlemem lazım acaba saygılarım ile

    1. Ankilozan spondilitte hastanin bulundugu klinik duruma gore degisik tedaviler uygulanir. Bu tedavilerin dogru planlanmasi, hastanin takibi buyuk onem arz eder. Gecmis olsun.

  46. özay

    hocam bendede ıltahablı romatısma var tedavı görüyorum ama agrılar gecmiyor tahliller cok güzel cıkıyor artık bende şaşırdım yardımcı olursanız sevınırım hocam

  47. Merhabalar ben ankilozan sipondilit hastasıyim tedavi olarak remikeyt kullandım iyiydim ama bıraktım tekrar ağrı larla beraberim neyapmaliyim nerde tedavi olmalıyım bir yol istiyorum

    Benim isteyim iyi bir doktor 05327924691

    1. Ankilozan Spondilit tedavisinde kullanilan ilaclar gelisiguzel birakilmamalidir. Yakin ve ciddi takip bu hastalikta cok onemlidir. Gecmis olsun.

  48. gül

    merhaba hocam.ben 2 yıldan beri romatoid artrit hastasıyım ancak tanı 7 ay önce konuldu.el bileğim ve dizimde ödemler oluştu 6 aylık ilaç tedavisinden sonra doktorum anti tnf ilaç olan bi iğneye başlamam gerektiğiini söyledi. 1 aydr kullanıyorum % 60 oranında düzelme var.Ancak ilaçlarından yan etkilerinden ve hastalığımın ilerlemesnden korkuyorum yaşım 24.Bilgilerinize.

    1. Romatoid artrit cok onemli bir romatizmal hastaliktir. Anti-tnf kullanimi ile cok basarili sonuclar alinmaktadir. Takibin hekim tarafindan cok ciddi olarak yapilmasi gerekmektedir. Gecmis olsun.

  49. birgül

    kollarında ve diz kapaklarmda çok yoğun ağrilarm var.doktorum iltahabli romatizmam olduğünu söyledi ilaç kullanmama rağmen gecmiyo bana yardım edin

    1. Romatizmanın 200’den fazla çeşidi bulunmaktadır. Detaylı bir şekilde muayene ve tetkikler sonucunda yapılacak tedavilerle yüz güldürücü sonuçlara ulaşmak olanaklıdır.
      Geçmiş olsun.

  50. muhammed

    merhabalar

    benim ablamda iltihaplı eklem romatizması var yaşı 29 yaklaşık 4 yıldır devam ediyor kortizon kullanarak biraz rahatlıyordu şimdi onu bıraktı ve şuan ayakları şişdi ve yürüyemiyor ayaklarını sürterek ilerlemeye çalışyor bu konuda kesin bir tedaviniz varmıdır kortizon dışında tşk.

    1. Kortizon dışında romatizma için birçok tedavi bulunmaktadır. Öncelikle romatizmanın tanısının konması ve buna göre tedavilerin planlanması gereklidir.
      Geçmiş olsun.

      1. pınar akgül

        merhaba annem 45 yaşında ve 4 5 aydır dizlerinde ağrılar başladı .ve o kadar doktor kontrollü sonucu iltihaplı romatizma tanısı konuldu .bu iltihaplı romatizmanın diğer bölgelerin bitirdiğini duydum (böbrek,kalp …)eğer öylese bu bölgelerin zarar görmemesi için ne yapmalıyız ve bu hastalığın tedevisi yok mu?

        1. Öncelikle gerçekten iltihaplı romatizma mı bunu iyi değerlendirmek lazım. Eğer gerçekten öyle ise iç organ tutulumu olacak diye bir şey yok. İltihaplı romatizmanın sadece çok az bir kısmında organ tutulumu olur. Romatizmanın iyi bir şekilde tedavisi ile çoğu zaman korkacak bir şey olmaz. Geçmiş olsun.

          1. rabia

            hocam merabalar.ben 5 yasnda tanısı konulmus bir fmf hastasıyım.26 yasndayım suan.hocam bende ates karın agrı küçükken vard ama şimdi azaldı bunun dsında karın agrısı ve ates olmakszn kollarımda ve bacaklarımda sanki bir yara varmış gibi agrımakta kollarım ve bacaklarımı hareket ettrmekte güçlük ve sanki derimn altı yanıyor kaslarım agrıyor.bu durum besinsz kaldgmda oluyor genelde.agrı kesiciler gecrmiyor:(yatıyorum bu sekilde 1 ay.drlar fmf ten diyor ama ben bu sekilde atak gecrene rastlamdım:(kocaelide bi asistan bana romatizmayla ilgili bir ilaç vermşti onu içtim bi kaç gün faydası oldu.ama o ilacıda bulamadm tekrar.ama ilaç romatizmayla ilgiliydi.hocam ne yapmaylım bu hastalık nedr ne olablir bu sırada sedimim 80 lere cıkıyor cıktıkça sedimim agrılar artıyor yataga bağlı kalıyorum gecince bu durum gayet saglıklı oluyorum:(

          2. FMF ataklarla giden bir hastalıktır. Devamlı ilaç kullanmanız gerekir. Ne içiyorsunuz? Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın