Yürüme bir yerden bir yere gidebilmek amacıyla gövdenin iki ayak üzerinde dik olarak ilerletilmesidir. Yürüme çok karmaşık olan hareketler zincirinden oluşur. Yürüyebilmek için bacaklarda bir dizi hareketler oluşmaktadır ve bu hareketler sürekli tekrarlanmaktadır. Belli aralıklarla aynı biçimde yinelenen olayları kapsayan bu hareketlere “yürüme siklusu” denir.

Yürüme analizi yürümenin nasıl olduğuna dair yapılan tüm çalışmaları içerir. Öncelikle, hasta yürürken hekim bu yürümeyi gözle yapılan muayene ile inceler. Sonradan çeşitli aletler ve bilgisayar yardımıyla yürüme, vücut hareketleri, vücut mekaniği ve ilgili kasların aktiviteleri kayıt edilir. Böylece yürüme fonksiyonu objektif ve sayısal olarak değerlendirilir ve yorumlanır. Yürüme fonksiyonunu sayısal olarak ortaya koymak önemlidir. Böylece hastanın yürümesinin istendiği zaman yeniden değerlendirilmesi, yapılmış olan tedavilerin takibi olanaklı olur.
Yürüme analizi gözle bakarak ve hastanın yürüyüşünün videoya çekilmesi ile yapılır. Daha detaylı incelemelerde hastanın gövdesinde uygun noktalara bağlanan işaret yansıtıcılarla yürüyüş verileri bilgisayara aktarılır. Bunlara ek olarak hastanın kaslarının kasılma oranlarını görebilmek için dinamik EMG ölçümleri de yapılır.
Aşağıda Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve İzmit Rehabilitasyon Merkezi (İREM) de bulunan yürüme analizi laboratuarından elde edilmiş bazı verileri görebilirsiniz.
Hastalarımızın yürüme analizi çıktısından bir örnek

 

This Post Has 184 Comments

  1. Derin

    Hocam Merhaba;
    Size danışmak ıstedıgım konu su , babamın cok sıddetlı bacak ağrıları oluyordu , beyın cerrahı bel fıtığı amelıyatı olması gerektıgını soyledı. fıtık ameliyatından sonra ağrıları gectı desteksız yurumeye başladı ancak ameliyattan tam 6 gun sonra sag bacağı şişti , kalp ve damar cerrahına goturduk doppler cekıldı ve bacagındakı anadamar karnına kadar tıkanmış müdahale etmelıyız dendı anjıyo yapıldı , pıhtı temızlendı ama babam bu ameliyattan sonra tekrar desteksız yuyuyemedı , 1 hafta oldu hala walker destegıyle yuruyor . sizce neden olabılır?acaba fıtık ameliyatından cok kısa sure sonra yenı bır amelıya gırmesı sebebiyle mıdır ?
    Fıkırlerınız bızım ıcın cok onemlı , cok teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hareketsiz kalmış olmasına bağlı olabilir. Eğer bir sinir lezyonu olmamışsa biraz çalışma ile yürümesi düzelecektir görüşündeyim. Geçmiş olsun.

  2. havva

    Hocam merhaba benim oğlum 21 aylık ve pesekinovarus ile doğdu 9 alçı aşil tendonu ameliyatı oldu ve şuan ortasi demirli ayakkabi giyiyor oğlumun sağ ayağı pesekinovarus ile doğdu ve şuan sol ayağı parmak ucunda yürüyor sağ normal basıyor ne yapmalıyım?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle pesekinovarusun neye bağlı olduğunu bilmek gerekir. Eğer altta yatan nörolojik bir durum varsa buna göre tedavi planlaması yapılmalıdır. Geçmiş olsun.

  3. Emine

    Doktor by bnm kizim 1.5 aylikken kalca cikiligi yasadi ve 2ay boyunca alet dakili kaldi simdi 1 yasinda ve dik yurumuyor

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Nörolojik olarak değerlendirilmeli. Kalça çıkığı nörolojik bir duruma mı bağlıydı yoksa doğumsal kalça çıkığı mı vardır. Uzun süre hareketsizlik sonucu da bu tür durumlar görebiliyoruz. Rehabilitasyon çalışmalarını sabırla devam ettirin. Geçmiş olsun.

  4. Leyla

    Hocam benim 15 aylık kızım var 1 aydır yürürken sağ bacagini kivirmadan atıyor daha önce normal yürüyordu otururken yatarken kıvırıyor ama yürürken kivirmadan dimdik artırarak yürüyor bacagini 3 kere röntgen çekildi hem kalmasından hem diz kapağından ama hicbisey çıkmadı kan tahlili de temiz çıktı kimse bişey diyemiyorum ve kızım sağ diz kapağını kivirmadan yürüyor ne yapabilirim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Kızınızda nörolojik muayene önem taşıyor. Çocuk nörologları ve bizlerin değerlendirmesi uygun olacakır. Geçmiş olsun.

      1. Bedia Arıcı

        Merhaba hocam yiyenimin iki yaşında normal olarak yürüyordu ama beş gündür apalıyor dengesini koruyamıyor nedeni ne olabilir çocuk doktorları hiç bir şey yok diyor ortapatide bir şey çıkmadı çoçuk nörolojiye mi gitmesi lazım vitamin eksikliği de yapabilir mi … Alakanız için teşekkürler ?

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Bu gibi durumlarda öncelikle kalça eklemi ile ilgili sorun var mı ona bakmak lazım. Bunun dışında kas hastalıklarından var mı diye şüphe edilebilir. Çocuk nörolojisi bir görsün bizler de değerlendirelim. Geçmiş olsun.

  5. menekşe

    hacam ne olur bana yardım edersenız sevinirim benim beş yaşında oglum var ve beşkere beyin abiliyatı oldu ve şimdi yuruyemiyor neyapmarıyım kımı ozon yagın iy geldıhını soyruyor fizık görmıyor çunku benim dört tane çoçuhum olduhu için cok küçükler kimseye bılakamıyorum ama hısedıyor sag tarafı basıyor sotarafı basmıyor ne olur cevap yazın evde neyap marıyım

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Ozon yağının hiçbir faydası olmaz. ​Yazmış olduğum kılavuzu uygulayabilirsiniz. Google a yazın “ailelere serebral palsi kılavuzu” diye ve lütfen bunu satır satır çok dikkatli okuyup uygulayın.

  6. Sevda

    Merhaba hocam kızım tam 1 yaşında henuz yurumuyor gününde normal doğdu megakolon hast.yüzünden 4 kere ameliyat oldu küvezde kaldı suan sağlıklı akıllı tek başına tutunup ayağa kalkabiliyor sıralıyor hatta kıpır kıpır fakat tutup arkadan itiklemeli yürüteçlerde sağ ayagini hafif içe ve parmak ucuna basıyor ve tek elinden tuttugumuzda hic dengeli adım atamıyor sanki sağ ayağını kontrol edemiyor gibi sizce yürümesini beklemeli miyim yoksa bir doktora götürmeli miyim

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Böyle bir çocuğu muhakkak değerlendirmek gerekir. Serebral palsi olma ihtimalivar. Biz çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  7. Özlem

    Merhaba Dr bey oğlum üç yaşında. Dört beş günü tekrarlayan aralıklarla çocuğum sağ ayağının üstüne basamıyorum. Dr a gittim şuan normal görünüyor diye bakmadı bile.biraz dinlendikten sonra geçiyor. Ama ben yine de endişeleniyorum. Normalde çok hareketli bir çocuk. Sebebi ne olabilir acaba

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuklarda bu tür durumlarda özellikle kalça eklemine dikkat etmek gerekir. Kan ve röntgen yapılmalı. Geçmiş olsun.

  8. Belgin yalçın

    Merhaba hocam.oğlum 18 aylık sol ayagini çok açık atıyor ve tek elimizden tutarak yürüyor.elini bırakacağımız anlayınca kendini yere atıyor bacakları 2 ye ayrık. aralıklı duruyor yani yürürken.o ropedi prof. Görürdüm eklem gevşekliği var 3 ay içinde yürüyecek dedi. Oturması baş tutması emeklemesi zamanında oldu.göz teması kuruyor ateslenince bakıyor aba baba dede gibi 3_4 kelimesi var her yaptığımızı tekrar edebiliyor.tek başına yürüyememe sebebi ne olabilir. Norolji psikiyatri ye gittim şuan iyi takip edelim çocuğu dediler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Normal olarak bir bebeğin en geç 15 aylıkken yürümesi gerekir. Çocuğun motor ve mental gelişimine bakmak lazım. Yolunuz düşerse görelim.

  9. nermin

    Merhaba hocam,
    18 aylık bir kızım var hareketli bir bebek son iki haftadır sol elini bir şey istediği zaman ağlayarak veya bağırarak açıp kapatıyor uyurken de aynı şekilde yapıyor. ilk başlarda yeni bir huy edindi diye düşündüm. araştırdığımda beni çok farklı yerlere yöneltiyor gelişim bozukluğu v.b. yürürken bakıyorum bacaklarda çarpıklık var sanki. koşarken ise bacaklarını daire yaparak koşuyor. doğrumu telaffuz ettim bilemiyorum fakat nereye gitmeliyim ne yapmalıyım bilgilerinize ihtiyacım var. şimdiden çok teşekkür eder saygılarımı iletiyorum.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Anlattıklarınızdan önemli birşey olmayabileceğini çıkarıyorum. Ancak madem kuşulanıyorsunuz gelişim geriliği yönünden incelemek gerekebilir. Çocuk nöroloğu ve bizler bakalım.

  10. Seda

    Merhaba doktor bey oğlum 2 yasında 2 ay önce denge bozukluğu oldu yürürken bı oraya bi oraya dengesını kuramadı 1 dk sürdü bu olay 3.kez oluyor acaba ne olabılır herseyı normal yürümesinde fln sorun yok sadece 2 ayda süreyle böyle olay basıma geldi nedeni ne olcabılır

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu aşamada bir çocuk nöroloğuna başvurmanız gerekiyor.

      1. Seda

        Merhaba tekrardan hocam çocuk doktoruna götürdüm oğlumu fakat kriz gbı bırsey degıl dedi kontrol et dedi ama ben ikilemde kaldım neden böyle oluyor cocuk avama kansız olabılırmı kansızlık yapar mı böyle bir durumu notmalde hıc bir gelısımde gerilimi Yok sadece çok su içiyor gündz ve geceleri uyanıp hep içiyor Mr cektrmem gerekiyormu nöroloji ne yapıcak oğluma

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Çocuk endokrinolojisi de görmeli çocuğunuzu.

  11. Özlem

    Hocam benim sp 15 yaşında oğlum var sağ ayak içe basıyor kalçadan yumruk gibi sertlik ve çıkıntı var bize kalçadan ameliyat olup platin konması lazim dendi başka bir dr bu ameliyat 7 yaşından sonra olmaz dedi dahada kötü olabilirmiş napammiz lazım bize yardımcı olabilirmisiniz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuzu görmek lazım. Kalçada nasıl bir sertlik ve çıkıntı olduğunu anlamak gerekiyor. Geçmiş olsun.

  12. İlayda

    Merhaba hocam ayağım kırıktı 1 ay alçıda kaldı şuan yürüyemiyorum sekiyorum unutmuşum napabilir

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Derhal rehabilitasyon çalışmalarına başlamanız gerekir. Geçmiş olsun.

  13. Zerrin mermer

    Merhaba kızım üçbuçuk yaşında felç oldu şu an yürüme sıkıntısı yaşıyor ve sağ elini kullanamıyor fizik tedavi görüyor ne yapabiliriz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yapılacak çok şey var. Lütfen serebral palsi başlığı altında web sitemi inceleyin ve tv programlarımı izleyin. Geçmiş olsun.

  14. Güven GÜNGÖR

    Hocam merhaba benim 7 yaşında bir oğlum var doğduğundan 1 yaşına kadar bir problem görünmüyordu.1 yaşından sonra ellerinde titreme ve yürümesinde bozukluk tesbit ettik çapa hastnesi çocuk norolojisine gittik emar,tomografi,çekildi beslenme ve metabolizma bölümüne gittik ikisinde de sonuçlar temiz çıktı.anlamasında ve sorulara cevap vermesinde problem yok şu an rehabilitasyon merkezine gidiyor.sinirlendiğinde kendi elini ısırıyor,yürürken düşecekmiş gibi oluyor,hafif öne doğru eğilerek yürüyor,100 metre yürüdüğünde sağ ayağını kaldıramaz şekilde geliyor ve yoruldum diyor.göz teması kuruyor,sokaktaki araçların kime ait olduğunu isimleri ile söylüyor.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle sağlıklı bir teşhis konulmalı ki tedavi edilebilsin. geçmiş olsun.

      1. Zafer

        öncelikle selamın aleyküm hocam benim kuzenim 2012 de Trabzonda omurilik ameliyatı oldu hocam ve ameliyat sonrası yürüyemedi hocam ozamanlar belden aşagısını hissetmiyordu şimdi hissediyor ama yürüyemiyor bi şeyle destekle yürüyor ama adım atmıyor kalçadan kaldırıp yürüyor hocam fizik tedavisi felan uygulandı şimdi evde kendi spor yapıyor bunun için ne yapmak gerekir hocam bi yardım edin.

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Omurilikteki yaralanmanın derecesi ve uygulanan tedavilerin yeterliliği önemli. geçmiş olsun.

  15. dilek akan

    Meraba hocam oglum 5 yasinda serebral palsi tanisi var desteksiz yuruyemiyor diz kitlemiyor sag el etkilenmis ayak bikekleri sert ve topuklari dışa dogru ama ice basiyor parmak ucu yuruyor destekli belde gevseklik var dediler ve dengede bagimsiz duramiyor sizce omurilik sivisina baktirmak gerekirmi saygilar

  16. SONGÜL YILMAZ

    Merhabalar Hocam benim oğlum 7 yaşında parmak ucu yuruyor seneledir doktora götürüyoruz bir cozum bulamadık en son trabzon farabi hastanesine götürdük ence cocuk norolojisine götürtük sp tanısı koydu sonra 4 prof baktı tendonlar kısa dediler ama ameliyatı önermediler ve 3 ay aralıkla 2 defa botoks yapıldı ama hicbir faydasını görmedik hala parmak ucu yürüyor trabzondaki doktorlar artık getirmenize gerek yok dediler.Ayagından röntgen cektirdik doktor tendonlar ve kapsul kısa dediler Hocam ben ne yapıcam yardımcı olurmusunuz?

    1. Sadece toksin uygulamaları gelişme sağlamayabiliyor maalesef. Buna ek olarak seri alçılamalar gerekiyor mesela. Bu da benim bildiğim hemen hiç bir yerde uygulanmıyor. Bu yüzden çocuğu bizim görmemiz gerekiyor. Öte yandan erken cerrahi hiç bir zaman önermiyoruz. Geçmiş olsun.

  17. vedat çelikten

    Hocam merhaba;
    Ben 39 yaşındayım. Spastik paraparazi teşisi konuldu bana bebeklikten beri.Yardımsız yürüyebiliyorum. Son 3 yıldır ayak parmaklarım da aşırı kasılma oluyor. Özellikle sağ ayak baş parmağımda. Öyleki ayakkabılarım deliniyor. Son 1 yıldır denge sorunu da yaşıyorum. Nasıl bir tedavi yöntemi tavsiye ediyorsunuz. Beyin emarı çektirdim. Önemli bir sorun olmadığı söylendi.
    Teşekkürler.

    1. Spastik paraparezide sonuçlarımız oldukça iyi. Hastalarımız yaptığımız tedavilerden faydalanıyorlar. Sizi görmemde yarar olacağını söyleyebilirim.
      Lütfen bu arada https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada beyin felcindeki kasılmalardan söz etsek de sizin hastalığınızda da hemen aynı şeyler geçerlidir. Geçmiş olsun.

  18. elif yılmaz

    Mrb hocam benim uc bucuk yasında sp li bir oglum var oturamıyor yuruyemiyor konusabıliyor ellerini kullanıyo ama ellerindede birazcık var algılaması cok iyi İstediği zaman guzel ayakta durabilir yatagın kenarına da oturabiliyor ama yerde tamamen desteksiz oturamıyorbir kere botoks yapıldı otumaya basladıetkisi gecince gene aynı oldu yeniyeni surunuyor yurume robotu etkili olur mu siz ne önerirssiniz hocam

    1. Elbette olur. Maalesef tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  19. dogan karakıya

    meraba hocam ben kılısten dogan benım 3 yasındakı kızım motor carpmaası sonucu 3 ay yogun bakım ve 1.bucuk ay servıste yattı olumden dondu beyın cerrahsı alper bey beyıne ıkı damla kan damlası oldugunu soledı su an ıcın gectı ama yuruyemıyor ve konusamıyor beyının sol tarafında 4 yerde ezık yerler oldugu belırtıldı robogatı tedavısı uygulanırsa ıyılesme alabilir mi acaba depakil 200 ml gr surup ve ginkgo biloba surup kullanıyoruz sımdılık arastırma ıcerınde oldugum ıcın sıze rastladım ve olumlu sonuc alacagıma emınım ınsallah ıstersenız beyın emarlarını sıze gonderebılırım veya evde nasıl bı egzersız uygulayabılırım tesekurler

    1. Şu aşamada sizin dikkat edeceğiniz en önemli yazım şu: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ” . Burada özellikle felçli tarafın pasif hareketlerini ve germe egzersizlerini resimlerle çok detaylı olarak açıklanmış bir şekilde bulacaksınız. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  20. ayşe comert

    merhaba hocam benim 6 yasinda kizimda duztabanlilik var topuklarindada asidi yamukluk var ve çok AĞRIDI oluyor kimi doktor ameliyat dedi kimi doktor yapacak birşey yok bununla yaşayacak AĞRIDI oldukça agri kesici kullan dediler bir hastanede yürüme analizi yaptirdik ona göreve tabanlik bu ne kadar etkili olur başka yolu varmi bu tedavinin bizce ayaginin durumu gittikçe ilerliyor bizi biraz aydinlata bilirmisiniz ne yapacagimizi sasirdik teşekkürler

  21. elmas

    iyi günler bende 2önde baldırımda bir sancı başladı sancıdan sonra emer cekildi fıtık cıktı yani fıtık patlamış dediler derhal amaliyat dedi ben bir kac doktura daha giitim prfosor doktura gitim baktı bana bunu hangi doktur diye beni rahatlatttı amaliyatlık deilsin ama bende yürüşüş yapınca bacagımı hissetmiyorum kasışlma kece leşme var ne yapmam lazım amalıyat olmadan

    1. Öncelikle bel ağrısı ile ilgili şu yazımı okuyun: http://www.medimagazin.com.tr/authors/erbil-dursun/tr-bel-agrisi-72-52-3314.html Öncelikle doğru tanı konulmalı. MR’da fıtık olsa bile bel ağrısının bel fıtığı olma olasılığı düşüktür. Başka birçok hastalıklar bel ağrısı yapar ama maalesef bizde bunların çoğu bel fıtığı tanısı alır. Eğer bel fıtığı varsa bunun tedavisi sabırla yapılmalı. Bunun en önemlisi hasta eğitimi, postürü düzeltmek ve doğru egzersizlerdir. Geçmiş olsun.

  22. semih benli

    hocam benim oğlumun bir ay önce bacağı kırıldı alçıya alındı ve onbeş gün sonra iyileşti fakat ayağının üstüne basmamaya devam etti sonra çıkıkçıya götürdük topuğu çıkık dedi onuda yerine koydurduk onbeş gün oldu hala daha basamıyor ayağını yürür pozisyona getirmiyor bile lütfen yardımcı olurmusunuz ne yapabiliriz

    1. Kırık sonrası birçok komplikasyon gelişebilir. Keşke çıkıkçıya değil de alçı yapan doktorunuza götürseydiniz. Şu anda muhakkak hekim değerlendirmesi gerekir. Kendi hekiminize götürün. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  23. semra

    merhaba hocam 24 yaşındayim ayak tabanlarimin orta kisminda batma şeklinde ağrı var hastaneye ortopedi bölümüne gittim mr çekildi doktor bisi söylemedi sadece üniversite hastanelerinde yürüme analizi yaptır dedi mr raporunda 3.parmakta kisttık aşınma gibi bissey yazıyordu sanırım düz tabanlık vr son bir yıldır böyle işimden bile ayrılmak zorunda kaldım sanırım esnek düz tabanlık çünkü normal görünüyor herhangi bi tedavi var mi nasıl kurtulurum bu ağrılardan tabanlıkta kullandım geçmiyor tedavisi var mi hocam?

    1. Öncelikle ağrının doğru nedenini bilmek lazım. Ayak ağrısı yapacak onlarca neden var. Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  24. Fatma

    hocam merhaba ben 4 yıl önce kalça protezi ameliyatı geçirdim ameliyattan önceki kısalık 7cm di.şimdi 1 cm’e düştü kısalık fakat yürümemdeki aksaklık düzelmedi Kas zayıflığından kaynaklandığını söyledi doktorum.Fizik tedavi gördüm kaslarımda kuvvetlenme var ama yürümemde değişiklik olmadı bundan sonrasında nasıl bir tedavi uygulanabilir yürüyüş bozukluğumun giderilmesinde.

    1. Yürüyüş bozukluğunuzun nereden kaynaklandığını bilmemiz lazım. Bunun için detaylı bir muayene ve gerekirse yürüyüş analizi yapılmalı. Sonrasında da uygun tedaviler uygulanmalı. Geçmiş olsun.

  25. Atakan kaya

    Merhaba hocam ankarada haraket analizi yaptıracak yer varmı

    1. Hareket analizi bizzat tedaviyi uygulayacak hekim tarafından yapılmalıdır. Bunun dışında yapılan yürüyüş analizleri yapılmasa da olur.

  26. emine

    Hocam iyi günler iki yasında oğlum var dün biraz aksama oldu sol ayağında ortopedi doktorumuz taban çökmesi olduğunu söyledi bugüne kadar yürümesinds oynamasında bir sıkıntı yoktu taban çökmesi birden meydana çıkarmı ne yapmalıyız tedavisi mümkünmü simdiden teşekkürler.

  27. ismim feride

    HOCAM MERABA 13 YAŞİNDA BİR OĞLUM VAR DOĞUM SIRASINDA OKSİJENSİZ KALMIŞ BEYİN HÜCRELERİ ZARAR GÖRMÜŞ DENGE BOZUKLUĞU VAR BAĞIMSIZ YÜRÜYEMİYOR SOL ELİNDEN TUTUNCA YÜRÜYOR BACAKLARINDAN 3KEZ UZATMA YAPILDI VE BACAKLARINDAN 2YIL ÖNCE KEMİK DÜZELTME AMALİYATI YAPILDI BU ESNADA SOL BACAKTA SİNİR ZEDELENMESİ NEDENİYLE DÜŞÜK AYAK OLUŞTU VE ORAYADA KAS TRANSFERİ YAPILDI ŞU AN HALA DÜZELMEDİ AYAĞINA CIHAZ TAKIYORUZ ONUNLA YÜRÜYE BİLİYOR SİZCE OĞLUM YÜRÜYEBİLİRMİ SİZE MUAYENE OLMAK İSTİYORUZ YARDIMCI OLURMUSUNUZ KONYADA YAŞIYOM ŞİMDİDEN COK TEŞEKKÜRLER

    1. Çağdaş tıpta çocuk ergen oluncaya kadar, kemik büyümesi duruncaya kadar operasyon önerilmiyor. Tedavilere sabırla devam etmek gerekir. Toksin uygulamaları tecrübeli ellerde ve yürüyüş analizinin bizzat hekim tarafından yapıldığı bir şekilde 3’er ayda bir yapılmalı. Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin uygulaması yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin uygulaması öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.
      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin uygulamaları çocukta genel anestezi altında yapılmamaktadır. Bu çocukta büyük bir travma oluşturur.
      3) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      4) Toksin uygulaması öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksini uygulayacak olan hekim tarafından yapılmalıdır,
      5) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      6) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      7) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      8) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar. Geçmiş olsun.

  28. murat

    iyi geceler benim beş yaşında oğlum var serabrel palsi diblejik tanısı yürüme anelizine girdi bizi beyin cerrahına yönlendirdiler dorsal rizotomi ameliyatı olacağını söyledi bu ameliyat çocuk için nekadar iyi olur bilemiyoruz ftr görüyor üç sefer botoks oldu fizyo terapistine göre gerek yok diyor ayaklarından gevşetme olsa daha iyi olur dedi sağ ayağının ucunda gidiyor sol ayağını basıyor biraz ellerini kasıyor doktor da bunu farketti ama oyun da kapak açmakta zorluğu yok düğme ilikleyemiyor düştüğünde tutunmadan kalkamıyor yerde ayaklarını uzatıp oturamıyor başka ortepedi dr götüreceğiz cevaplarsanız teşekkür ederim.

    1. Tedavilere sabırla devam etmek gerekir. Toksin uygulamaları tecrübeli ellerde ve yürüyüş analizinin bizzat hekim tarafından yapıldığı bir şekilde 3’er ayda bir yapılmalı. Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin uygulaması yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin uygulaması öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.
      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin uygulamaları çocukta genel anestezi altında yapılmamaktadır. Bu çocukta büyük bir travma oluşturur.
      3) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      4) Toksin uygulaması öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksini uygulayacak olan hekim tarafından yapılmalıdır,
      5) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      6) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      7) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      8) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar. Geçmiş olsun.

  29. hülya harmancı

    Merhaba hocam benim 6 yaşında torunum var. parmak ucuyla yürüyor çok düzgün basmıyor her zaman ayakları ağrıyor, hep düşüyor oynayamıyor koşamıyor, ne yapmamız gerekir bilemedik dr geçer diyor eksersiz verdi o kadar yardımcı olurmusunuz teşekür ederim.

    1. Torununuzda serebral palsi olabilir. Mutlaka kontrol altında olması lazım. VAkit geçirmeden değerlendirilmesi ve ciddi tedaviler yapılması gerekebilir. Geçmiş olsun.

  30. sadık öner

    hocam merhabalar daha öncede size sorum olmuştu cevaplarınıza minnettarım. Hocam gitmiş olduğumuz rehabilitasyon merkezi yürüme analizi yaptırmamızı istedi oğlum 25 aylık serebral palsi hastası. sağ ayağını bazen ucuna basarak yürüyor ve çok düşüyor. kafasını ora bura çok çarpıyor. bu yürüme analizini sadece çapa tıp fakültesi yapıyo dediler oda 8 ay sonrasına randevu verebiliyor. hocam sizin tavsiye edebilceğiniz bir yer varmı veya sizin üniversitenizde analiz ve değerlendirme yapışabiliyormu saygılar.

    1. Oyalanıyorsunuz! Serebral palside 20 aylık olunca yapılacak çok önemli tedaviler var. Derhal harekete geçin. Her gecikilen gün parmak ucu yürüyüşün daha da kötü olmasına neden olacaktır. Yazdıklarımı gerçekten ciddiye alarak okumanızı isterim.” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” daki 4. madde bilgilerde ne diyor? 4) Toksin uygulaması öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksini uygulayacak olan hekim tarafından yapılmalıdır. Tedaviyi kim yapacaksa hareklet analizini o yapmalıdır. Bizler elbette hareket analizini yapıyoruz. Sadece yürüyüş değil el-kol hareket analizi de çok önemli. Serebral palsi tedavisinde dikkat edilecek noktar bölümünü lütfen tekrar dikkatlice okuyun. Geçmiş olsun.

  31. kenan

    yürüme analizi nedir amac hasta için nadir

  32. Yeliz

    merhabalar hocam benim oğlum 7 yaşında 32 haftalık doğdu 10 gün küvezde yattı
    oksijensiz kalma nedeniyle Sereblal Palsi hastası geçen yıl Çapa’nın doktorları tarafından ameliyat edildi kalçalarına plak takıldı ve kaslarında uzama oldu 3 ay öncede yine aynı doktor tarafından plaklarımız çıkarıldı tekrar uzatma yapıldı ayak tarak kemiklerinde de düzeltme yapıldı ve fizyoterapi görüyor zekasında bir problemi yok sade yüreme de ve denge kurmada problemimiz var bizim merak ettiğimiz konu yürüme şansı varmı ?

    1. Serebral palside bu yaşta çağdaş ülkelerde ameliyat çoğu zaman önerilmez. Çocuğun değerlendirilmesi ve tedavilere devam etmek gerekir. Öncelikle ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” ve ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adreslerindeki bilgileri çok dikkatli bir şekilde inceleyin. Burada sizin işinize yarayacak çok önemli bilgiler bulunmaktadır. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresi de yine çok yararlı bilgiler içeriyor. Çocuğunuzun yürüyüp yürüyemeyeceği yapılacak detaylı bir muayene ile anlaşılır. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  33. Yasin

    Sayın hocam benim yürümem de aksama var 23 yaşındayım ve son 4 5 yıldır bu sıkıntıyı çekiyorum hiç bi kemik kırılması herhangi bi şey olmadı geçmişimde sadece sağ bileğimi burktum bi kez.3 4 farklı hastaneye gittim mr röntgen çekildi kemik yapımda herhangibi bişey görülmedi kas kısalığıda yok siyatik olabileceği ihtimali ile sinirlere bakıldı bişey çıkmadı ama aksama var hafif bi arkadaşlarımdan ayağına ne oldu sorusunu duymayan bıktım:(

    1. Öncelikle kalça eklemine bakmak lazım. Bazı kalça eklemi bozukluklarında bacak boyunda kısalma olup aksamalar meydana gelebilir. Detaylı bir muayene, gerekirse birkaç basit tahlil ile sizi değerlendirmek iyi olur. Geçmiş olsun.

  34. metin alver

    sayın hocam benim oğlum 34 haftalık doğdu şuan 24 aylık 7aylık oturdu 12 aylık sıralamaya başladı lakin hep parmak ucunda 13aylık olduğun beri odr senin bu benim gittik durduk şuan çapa da tedevideyız cp teşisi hala koyamıyorlar yokta diyemiyorlar tüm mr temiz emg temiz yanlız denwır testı 5aylık geri bize göre çok akıllı herşeyı anlıyor isteklerini anlatıyor yaklaşık 60 -70 kelimesi var çocuk üç aydır dizlerini ayak diye kullanıyor artık gol bile atıyor gösterdiğimiz 2 prof dr. 1 doçent dr ameliyat diyor lakin çapadaki ortopedi uzman dr. incelek ve yeni uygulamalar denemek istiyor ameliyata bu uygulamalar cevap vermesse yaparız diyor kaybedeceğimiz bişeyler yok dedi ama diğer hoca hergecen gün önemli diyor hocam neye kime inanacağımı şaşırdım evledım için doğru olanaı istiyorum yarın delikanlı olduğu zaman niye koşturmadın demesin yüzüne anlım acık bakayım benim canımdan öte herşeyim benim hocam bi cevap yazarsanız çok sevinirım saygılarımla

    1. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki çağdaş tıbbın uygulandığı ülkelerde ameliyatlar genellikle ergenlikten sonraki dönemde yapılıyor. Benim size söyleyeceğim hele ki bu yaşta kesinlikle ameliyata yaklaşmayın. Çocuğunuzun hastalığı iyi bir muayene ile anlaşlabilir. Yapılacak çok fazla tedavi var. Lütfen öncelikle “serebral palsi” bölümümüzü dikkatlice okuyun. Bütün bu tedaviler, iyileştirme uygulamaları yapılmalı. Geçmiş olsun.

  35. Ayşe

    Ozon tedavisi ülkemizde yaygınlaşıyor. hastalarda nasil gozlenmistir. Sizce ?

    1. Ozon tedavisi tıbbi kanıtı olmayan bir uygulamadır. Bu yüzden biz tedavilerimizde ozon uygulamıyoruz.

  36. ferda

    hocam size sorumoglum erken dogdu begin kanaması geçirdi 17 aylıkken yürüdü ben çocugumu düşüyo diye dr götürdüm sp hemaparazi teşhisi kondu parmak ucu yürüyüşü var hafif itikledigimde düşüyor çok dr götürdüm iyi olur diyorlar sizce ne olur durumu

    1. Geçmiş olsun. Serebral palsi tedavisinde her hasta için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca Zorunlu Kullanım Tedavisi , Vücut Ağırlığı Destekli Yürüme Bandı Eğitimi, Hippoterapi (Atla Terapi), Transkraniyal Doğru Akım tedavisi, Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar, kinezyo-bantlama gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Özellikle spastik tip serebral palside, toksin tedavisi olmazsa olmazlardandır. Toksin tedavisi ile cerrahi girişim endikasyonu çok azalmıştır. Bebeğiniz 20 aylıktan itibaren ve 10 kg olduktan sonra periyodik olarak toksin uygulamaları yapılmalı ve ardından yoğun rehabilitasyon programlarına alınmalıdır. Bu şekilde ergenliğe kadar tedavi eder ve gerekirse bu dönemden sonra cerrahi tedaviler de uygulanabilir.
      Yalnız serebral palsi tedavisinde birçok yanlışlıklar yapılmaktadır:
      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      3) Toksin uygulama öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksin uygulayacak hekim tarafından yapılmalıdır,
      4) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      6) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      7) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  37. tuncay

    Merhabalar Hocam.. 27 aylik kizim halen yürüyemiyor.. kizimin beyin mr i temiz cikti.. üstüne bel mr i ve belden su alindi ama tüm tahliller temiz.. emeklemesi ve herseyi anlamasi cok iyi.. doktor ayaklarinda spasite var dedi..haftada 3 gün fizik tedavi görüyor.. gündüz ve gece giyilmek kaydiyla özel ayakkabilik verdiler.. 5 aydir kullaniyoruz birde dr tarafindan toksin yapildi 5 hafta önce.. tek elle tutunca yürüyor ama tabiki dengesi yok..ve sürekli parmak ucu basiyor.. biz kucukken biraz su örümcek denen yürüme arabalarina cok bindirdik.. bundan kaynaklanan bir sey olabilrimi ?? acaba bu durum sizce nedir ?? hocam insan evladini bu sekilde görünce cok üzülüyor.. rabbim kimseye bunlari yasatmasin..

    1. Geçmiş olsun. Lütfen web sayfamızdan (www.www.felc-romatizma.com) serebral palsi için neler yapılmalı inceleyin. TV programlarını izleyin. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir (https://felc-romatizma.com/neden-toksin-2/)

      Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekimin yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Yürüyüş analizinin yapılmadığı ve yetersiz şekillerde uygulanan toksin enjeksiyonları yarardan çok zarara neden olabilir. Öte yandan unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.
      Serebral palsi tedavisinde dikkat edilecek noktalar:

      Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.

      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      3) Toksin uygulama öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksin uygulayacak hekim tarafından yapılmalıdır,
      4) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      6) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      7) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar. Geçmiş olsun.

  38. tayyibe

    hocam benım kızım doğuştan vertıcal talus rahatsızlığı vardı bazı tedavıler sonucundan sonra oblık talus teshısı konuldu su anda yuruyemıyor 18 aylık daha yuruyemedı sızce yuruyebılırmı yürüme analızı verıldı subat ayında yapılacak bu rahatsızlıkların yurumesıne ne gıbı zararı olur benı bıraz rahatlatırsanız sevınırım.

    1. Konu ile ilgili bir ortopedi uzmanına danışmalısınız. Ortopedi uzmanının planlayacağı tedaviler doğrultusunda kızınız elbette yürüyebilir. Geçmiş olsun.

  39. Yeşim Şehiri

    20 yıllık ms hastasıyım.ataklarımın sonucunda ayaklarımda nöropati ve denge bozukluğu var.kısa adımlar ve harket etmekte yavaşlama var.Ayaklarımdaki nöropatiden 5 yıl kadar bir süre yürümede zorluk çektim.

    Ayak tabanlarına toksin uygulayabilirmisiniz,önerilerinizi öğrenmek isterim.Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    1. MS’de uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme, kaslarda istem dışı kasılmalar, kaslarda güç kaybı, kramplar, ağrılar, görme kayıpları, çift görme, idrar kaçırma konuşma bozukluğu gibi pek çok sistemi ilgilendiren bozukluklar ortaya çıkar. İstemsiz kas kasılmalarının toksin ile tedavisi hastalarda enerji sarfiyatını azaltmakta, fonksiyonda ilerlemeleri sağlayabilmektedir. Nöropatik bozukluk için başka tedaviler yapılmaktadır. MS’de mesane fonksiyonlarındaki bozukluk önemli olup mutlaka ürodinamik çalışmalarla değerlendirilmelidir. Bunun dışında MS’de mental rehabilitasyon çalışmaları, duyu-koordinasyon uygulamaları, denge rehabilitasyonu, motor aktivite temelli uygulamalar büyük önem taşımaktadır. Geçmiş olsun.

  40. hatice

    merhaba.5 yasındakı yeğenım doğumda oksijensiz kalması neddenıyle yürüyemıyor beynınde hasar vardı o duzeldı. epilepsi tanısı koydular fakat baska doktorlar bunu reddettı birçok ilac kullndı baska doktorlar bunun cok yanlış oldugunu söyleıler..ayagında damar tıkanıklıgı vardı oda duzeldı. 7. ayından itibaren fızık tedavı görüyor. doktorları bu yontemle iyileşeceğini söyluyor fakat hala bi gelişme yok. Toksin tedavısı gerekmıyor dedıler. baska bir doktora götürduk oda amelıyatla yüzde ellı sansının oldugunu söyledı. bu konu hakkında fikirlerınızı bildirirsenınz sevınrım.

    1. Çocuğunuz büyük bir ihtimalle serebral palsi. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir. Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin uygulamaları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekim yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır. Lütfen öncelikle web sitemizdeki “serebral palsi” bölümünü ve tv programlarımızı dikkatlice inceleyiniz. Sonradan uygun bir vaktinizde çocuğunuzu görüp tedavi planını çizelim.

  41. funda

    hocam 6 yıldır yürüme bozukluğum var oraklayarak ve dizimi kıvırmadan yürüyorum. bir dönem yürüme şeklim değişti fakat uzun zamandır aynı seyrinde bir çok tetkik yapıldı fakat teşhis konulamadı, psikolojik olabileceği de söylendi.birden bire ayak tabanımı yere sürtmeyle başladı ve gelişti. akineton, peksola, rivotril denendi hiç tepki vermedi. terapi gördüm,depresyon ilaçları kullandım hiç bir sonuç yok. şimdi toksin uygulanıyor. .belki bir etkisi olabilir diye. yürüme dışında ayağımla bütün çekme germe hareketlerini yapabiliyorum tek sorun yürüme sırasında oluyor. lütfen bana bir yol gösterin.şimdiden teşekkürler.

    1. Çok geçmiş olsun.

      Öncelikle henüz tanınızın bile koyulmadığını ve buna rağmen toksin yapıldığını söylüyorsunuz. Öncelikle çok detaylı bir muayene gerekli. Tedavi ve rehabilitasyon aşamalarında ise hekim hastayı muhakkak sık aralıklarla görmeli, her aşamada hastayı bilgilendirmelidir. Eğer gerekliyse tecrübeli ellerde yapılmak kaydıyla hastaya senede 3-4 kez toksin uygulanmalaıdır. 1-2 kez toksin yapıldığını, bunun da yetersiz dozlarda ve tam doğru kaslara uygulanmadığını görüyoruz. Hekim toksin öncesi ve sonrasında hastayı detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.

      Genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Hasta hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,

      2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,

      3) Rehabilitasyon programı süresince hasta, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,

      4) Hasta rutin kontrollere çağrılmamaktadır,

      5) Felçli hastanın kendisi veya ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.

      Sizin sahip olduğunuz türde hastalıklarla uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  42. ezgi

    merhaba doktor bey ben 22yaşındayım yaklaşık 1 buçuk yıldan beri kalçamda hafif batma hissedyrm doktora gittm mr cektrdm bel düzleşmesi dendi fakat sancım arttı cok yorulduğumda batmayı kalçamın yanlarında hissedyrm röntgen film mr hepsni çektrdm hep bel düzleşmesi dendi snra sağ iliak mr çektirdim ve HLAB TESTİ yaptırdım bana iltihaplı romatizma başlangıcı olabilir dedni 5 bulgudan 1 tanesi varmış bende 6 yada 7 doktora gittim bana kesin bsey diyen olmadı ben romatizma ve fıtıktan şüphelenyrm lütfen bana yol gösterirmisiniz hastalığımın ilerlemesini istemyorum şimdiden teşekkürler

    1. Sizde Sero (-) SpA denen bir romatizmal hastalık grubundan bir hastalık olabilir. Detaylı bir muayene çok önemli. Gecikmeden tanıyı koyup uygun bir tedaviyi başlamak lazım. Geçmiş olsun.

      1. ezgi

        benim fıtık veya romatizma hastası olduğumu öğrenmem için hangi testleri yaptırmam gerekiyor doktor bey doğru yolda gitmem için bana öneriniz nedir hep yanlış yönlendiriliyorum çok tesekkür ederim

        1. Sizin bu testlerden önce detaylı bir muayene olmanız gerekir. Testler sadece yardımcı araçlardır. Esas önemli olan hekimin muayenesidir. Bir test sonucunda tanı konmaz. Hasta ile konuşma, muayene ve testler birleşince ortaya teşhis çıkar. Öyle olmasa idi zaten hekime gereksinim kalmazdı. Tekrar geçmiş olsun.

  43. perihan düşkün

    öncelikle merhaba ben hataydan eşim için sorunumuzu annalatacam 2005 te eşim 5 şi kattan çatı yayaparken düşüp aşağıya düşüyor ve 8 yıldır idranını bezle karşılıyor yani beze mahküm oldu ankarada adnanada tedavi yaptık birfayda alamadık fizik terefesi gördü ama işe yaramadı şimdi 8 yıldır hep böyle kaldı dizden aşağıya kan gitmiyor şuan bacaklarında yumurta kadar toplanıyor yürümesi biraz ağırlaştıbizim budumda neyapmamız gerekiyor bizi bukonuda aydınlatırmısınız gerekiyorsa san getireilirim teşekürlerimizi iletiyorum annadığıkadar yurt dışndasınız hayırlsıyla dönersiniz benim tele fonumu size veriyi bizat benimle konuşursanıız çok memnun olurum beb okulda çalışıyorum memurum iyigünler mutlaka türkiyeye giriş yaptığınızda beni aramısınız tlim 05389396319 hataydan sevgiler

    1. Eşinizin kaslarınının toksin ile gevşetilmesi gerekiyor olabilir. Bunun dışında rehabilitasyonda eşinize yapılabilecek birçok uygulama vardır. Bunlardan birisi de yerçekimsiz ortamda yürüme eğitimidir (uzay tedavisi). Lütfen web sitemizde bulunan özellikle felç bölümünü ve TV programlarını dikkatlice inceleyiniz. Birçok tedavi ve rehabilitasyon programları eşinizin hastalığıyla da ilgilidir. Geçmiş olsun.

  44. zeki keskin

    hocam şimdiden çok teşekür ederim cevplayacağınız dileyimle annem 71 yaşında şekeri tansiyonu vekolostirolu var yarı felç geçirmiş olmakla şu anda yürüyemiyor kendi ihtiyacını karşılayacak kadar yürütülebilirseniz bu konuda yardımlarınızı bekler teşekürlerimi sunarım

    1. Geçmiş olsun. Felç ‘de düzgün yapılan ve daimi uygulanan rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Hep yazıyorum; tek bir rehabilitasyon çalışması değil birçok tedavinin birlikte uygulandığı, hastaya en uygun rehabilitasyon programlarının çizildiği tedaviler yapılmalıdır. Botoks uygulamalarından, beynin elektrikle uyarılması çalışmasına, denge programlarından, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerine, robotik uygulamalara, basınçlı giysilere, mental rehabilitasyon çalışmalarına, mesane felci rehabilitasyon programlarına kadar geniş bir yelpazede çalışmaların sürdürülmesi gerekir. Lütfen web sayfalarımızı, burada özellikle serebral palsi bölümünü ve tv programlarını dikkatlice inceleyiniz ve izleyiniz. 0-530-3711855 numaralı telefondan randevu alırsanız annenizi değerlendirir gerekli tedavileri planlarım.

  45. ilknur bozok

    hocam merhaba benim oğlum 3 yaşını doldurmasına 2 ay var yürüme analizi yaptırmamız gerekiyor nerede yaptırabiliriz şimdiden teşekkürler

    1. Serebral palside yapılacak birçok önemli tedavi vardır. Bu tedavilerle çocukta büyük gelişmeler olabilir. Öncelikle lütfen “https://felc-romatizma.com” web sitemi ve burada da “serebral palsi” hastalığını ve medyadan videolardaki tv programlarını dikkatlice inceleyiniz. Yürüme analizi konusunda web sitemizde detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ne türde tedaviler uygulayacağımız detaylı muayene sonucunda belli olabilir. Lütfen 0-530-3711850 numaralı telefondan randevu alınız. Geçmiş olsun.

  46. duygu altay

    hocam oğlum 2.5 yaşında cp li fakat ağır bir durumda değil yani yaklaşık 6 bağımsız adımlar almaya başladı yani bir odadn diğerine yanında bizim olmamız ve düştüğünde anında tutabilmemiz derecesinde yürüme sağlıyor fakat tek başına biryere tutunmadan kalkıp istediğini alamıyor ağlayıp yardım edip elini tutmamızı istiyor acaba kendi kendine yürümeyi nezaman başaracak 16 aylıkken desteksiz oturabildi 1 yaşında sıralamaya ve 27 aylıkken emeklemeye başladı bacaklarında kasılması yok gayet rahat epilepsisi hiç olmadı ve mr ları hep olumlu çıktı 1 yaşından beri özel rehabilitasyon kurumuna gidiyoruz bu süreci hızlandırmak için daha başka ne yapabiliriz sizi okuyup araştırdıkça umudum oldunuz yardım ve önerilerinizi bekliyorum teşekkürler

    1. Gecmis olsun. Cocugunuza yapilacak bircok onemli tedavi vardir. Bu tedavilerle hastalarda cok buyuk gelismeler olabilir. Oncelikle lutfen https://felc-romatizma.com web sitemizi ve burada da serebral palsi hastaligini dikkatlice inceleyiniz. Cocugunuzun toksin enjeksiyonlarina gereksinimi bulunuyor olabilir. Ne turde tedaviler uygulayacagimiz cocugunuzun detayli muayenesi sonucunda belli olabilir. Bunlari karsilikli konusmamiz cok daha yararli olacaktir. Su anda yurt disndayim. 2 Agustos’tan sonra Turkiye’ye donecegim. Bu tarihten sonra 0-530-3711855 numarali telefondan randevu alabilirsiniz.

  47. sedat kaya

    Hocam babam 13,07,2012 tarihinde felç geçirdi sol kolunu hareke ettiremiyor fakat acıyı hissedebiliyor birde ayakta dengesini sağlayamıyor sol tarafından desteklersek yürüyebiliyor bunun tedavisi mümkün müdür

    1. Gecmis olsun. Felç’te, yerinde uygulacak rehabilitasyon uygulamalari cok onemlidir. Yuruyememe, kol-el kullanimindaki zorluklar disinda mesane felci gibi komplikasyonlar da tedavi edilmelidir. Mesane felcinin rehabilitasyonu hayati oneme sahiptir. Ayrica bu hastaliklarda kol-el ve bacaklarda ciddi kasilmalar da baslayabilir. Bu kasilmalarda toksin enjeksiyonlari cok faydali olabilir. Lutfen web sitemizi detaylica inceleyiniz. Ozellikle felc bolumu sizin icin onemlidir. Su anda yurt disindayim. Lutfen 2. Agustos’tan sonra 0-530-3711855 numarali telefondan randevu aliniz.

  48. reyhan tekin

    benim oğlum 17 yaşında dirençli epilepsi hastası ve 2 yıl önce skolyoz oldu ve yatağa mahkum oldu 8ay önce skolyoz amelyatı oldu fakat kaslarımız çok zayıf olduğu için hala yürüyemiyoruz çok iyi bir fizik tedavi görmesini istedi doktorumuz götürdüğüm yerler yeterli gelmiyor okadar zorlukları atlattık ama burda takıldık yardımcı olursanız teşekkür ederim.

    1. Epilepsi icin degil ama skolyoz operasyonu sonrasi yürüyememe durumunda yapilabilecek pek cok rehabilitayson uygulamalari vardir. Sadece yürüyememe disinda mesane felci gibi komplikasyonlar da gelismis olabilir. Su anda yurt disindayim. Lutfen 2. Agustos’tan sonra 0-530-3711855 numarali telefondan randevu aliniz. Gecmis olsun.

  49. merhaba hocam ismim nuri

    hocam oğlum doğum öncesi oksijensizlikten beyin hücreleri zarar görmüş yürüyemiyor 4yıldır fizik tedavi görüyor iki elinden tutarak adım ata biliyor bu uzayrobotundan fayda görebilirmi yardımcı ola bilirmisiniz saygılarımla

    1. Gecmis olsun. Oglunuza yapilacak bircok tedavi vardir. Bu tedavilerle hastalarda cok buyuk gelismeler olabilir. Uzay tedavisi de bunlardan birisidir. Oncelikle lutfen http://www.www.felc-romatizma.com web sitemizi ve burada da oglunuzun hastaligi olan serebral palsi hastaligini dikkatlice inceleyiniz. Oglunuza ne turde tedaviler uygulayacagimiz hastamizin detayli muayenesi sonucunda belli olabilir. Uzay tedavisine gelmeden once cok daha onemli tedaviler gerekiyor olabilir. Bunlari karsilikli konusmamiz cok daha yararli olacaktir. Su anda yurt disndayim. 2 Agustos’tan sonra Turkiye’ye donecegim. Bu tarihten sonra 0-530-3711855 numarali telefondan randevu alabilirsiniz.

  50. flor nacar

    ms hastasıyım. çok ağır yürüyorum acaba tatbik ettiğiniz tedavide yürümemle ilgili bir fayda görebilirmiyim? beni biraz aydınlatırsanız çok memnun kalırım. şimdiden teşekkürler.

    1. Hastanın içinde bulunduğu klinik durumla değişmekle birlikte, MS rehabilitasyonunda ilerlemeler kaydetmek mümkündür. Toksin uygulamaları, aktivite temelli rehabilitasyon, mesane rehabilitasyonu çok önem arz etmektedir.
      Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın