Yürüme bir yerden bir yere gidebilmek amacıyla gövdenin iki ayak üzerinde dik olarak ilerletilmesidir. Yürüme çok karmaşık olan hareketler zincirinden oluşur. Yürüyebilmek için bacaklarda bir dizi hareketler oluşmaktadır ve bu hareketler sürekli tekrarlanmaktadır. Belli aralıklarla aynı biçimde yinelenen olayları kapsayan bu hareketlere “yürüme siklusu” denir.
Yürüme analizi yürümenin nasıl olduğuna dair yapılan tüm çalışmaları içerir. Öncelikle, hasta yürürken hekim bu yürümeyi gözle yapılan muayene ile inceler. Sonradan çeşitli aletler ve bilgisayar yardımıyla yürüme, vücut hareketleri, vücut mekaniği ve ilgili kasların aktiviteleri kayıt edilir. Böylece yürüme fonksiyonu objektif ve sayısal olarak değerlendirilir ve yorumlanır. Yürüme fonksiyonunu sayısal olarak ortaya koymak önemlidir. Böylece hastanın yürümesinin istendiği zaman yeniden değerlendirilmesi, yapılmış olan tedavilerin takibi olanaklı olur.
Yürüme analizi gözle bakarak ve hastanın yürüyüşünün videoya çekilmesi ile yapılır. Daha detaylı incelemelerde hastanın gövdesinde uygun noktalara bağlanan işaret yansıtıcılarla yürüyüş verileri bilgisayara aktarılır. Bunlara ek olarak hastanın kaslarının kasılma oranlarını görebilmek için dinamik EMG ölçümleri de yapılır.
Aşağıda Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve İzmit Rehabilitasyon Merkezi (İREM) de bulunan yürüme analizi laboratuarından elde edilmiş bazı verileri görebilirsiniz.
Hastalarımızın yürüme analizi çıktısından bir örnek
Hocam kızım 19 aylık ve hala tek basına yurumuyor elınden tutunca gıdıyor bırakınca hemn oturuyor duvardan yada herhangı bi yerden tutunup gısıyor emeklemeyıde yapıyor am bagımsız yurumuyor ne yapamam lazım
Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
hocam , kol felcli hastaya ,sadece parmaklarini kipirdatabiliyor, merkezinizde kol robotu var midir? nasil bir tedavi uyguluyorsunuz ?
Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
merhaba hocam.
oğlum ıkı yasında ve parmak ucunda yürüyor.17 aylıkken yürümeye başladı. su an parmak ucunda cok güzel yürüyor ve koşuyor yani hızlı adımlarla koşarcasına yürüyor. ortopedi doktoruna götürdük ve aşil tendon kısalığı olduğunu ve botoks tedavisi vereceğini söyledi. bu okonuda yardım cı olmanızı rica ediyorum.
iyi çalışmalar
Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti. https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ve https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar başlıklı yazılarım sizin için önemlidir. Dikkatlice inceleyin. Geçmiş olsun.
Hocam meraba benim 2.5 yasinda bi kizim var kaval kemiginin alt tarafi kirildi ve 5 hafta ayagi alcida kaldi alci cikti cok sukur ama ayaginin acidigini soyluyor ve ustune basamiyor ne yapmam gerekir yada ne ile ilgisi olabilir alci cikali 1 hafta olacak
Sizi takip etmiş olan hekiminize danışın lütfen. Geçmiş olsun.
merhaba
9.bucuk aylik kizim war. 8 aylik desteksiz oturmaya basladi.8 aylik yurutece koymaya basladim fakat yere basmadi.elle tuttugumuzda da ayaklarini yukari çekiyor. 1 2 adim atiyor ama bedenini dik konuma getirmeden agirligini biz tasir durumdayken hawadan atiyor adimlari. birkac gundur yurutecde bacaklariyla kendini geriye iterek geri geri gidiyor.bacaklariyla itme eylemi war fakat dik konuma getirdigimizde bedenini bacakalriyla taşımıyor oturma konumuna getiriyor.oturmasinda donmesinde sıkinti yok.dönerek odayı dolasabiliyor.2 adir anne baba gel gel diyor
sizce bir sorun varmidir? imdiden tesekkurler
Yürüteç için neden acele ediyorsunuz? Çocuğun yürüme yaşı 12 aylık sonrasıdır. Gelişiminde başka bir sorun yoksa problem yoktur denebilir. Ancak tabii ki bu kadarcık bilgiye dayanarak konuşuyorum. Bir endişeniz varsa nuayene çok önemlidir.
Hocam iyi akşamlar.. Oğlum 3.5 yaşında 32 haftalık üçüz eşi olarak doğdu. 20 gün küvezde kaldı. Geçen yıl kaslarında gevşeklik olduğunu düşündüğüm için doktora götürdüm. Hipermobilite sendromu olduğu zamanla toparlayacağı söylendi ancak oğlum hala parmak ucunda yürüyor. Yürürken zaman zaman düşmeler oluyor. Bu sıralar bacaklarının ağrıdığını söylüyor. Geceleri uyumaya çalışırken bacaklarını yatağının yanlarına sık sık vuruyor. Ben bunları anlamlandıramıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Serebral palsi var mı yok mu değerlendirmek lazım. Serebral palsi kuşkusu olan bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Merhaba hocam 5,5 yaşındaki oğlum bir kadın gibi poposunu kıvıra kıvıra yürüyor.bu acaba ortopedik bir sorun olabilir mi yoksa psikoloğa mı götürmeliyim bu durum eşim ve bende büyük kaygı oluşturdu, teşekkürler.
Öncelikle kalça çıkığı var mı yok mu değerlendirmek lazım. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba 17 aylık bir oglum halat yürürken diz kapağından aşağısını açık dışa doğru basıyor düz durdugundada bacaklarının dizden aşağısı açık kalıyor kendiliğinden düzelirmi yoksa ortaladı doktoruna gostermelimiyim yardımlarınızı bekliyorum
Bizler veya ortopedinin görmesi iyi olacaktır. Geçmiş olsun.
Merhabalar hocam 4 yıl önce L1 veL2 kemik kırıgı yuzunden belime 10 tane pilatin takıldı ve ayagımda topallama vardı kasların acılması gerektigi soylenildi fakat topallama hala gecmedi ne yapmam gerekir
Burada meydana gelen hasarı derecesi ve seviyesi önemli. Bunlar muayene ile anlaşılır ve ileriye Yönelik ciddi tahminlerde bulunabiliriz. Omurilik yaralanmasında en önemli konuların başında mesane fonksiyonlarının tetkiki ve tedavisi gelmektedir. Çünkü mesane fonksiyonlarına dikkat edilmezse böbrekler kötü şekillerde etkilenebilir ve hastanın hayatını riske edebilir. Yaralanmanın şiddetine göre elbette rehabilitasyondan fayda görebilirsniz. https://felc-romatizma.com/omurilik-felci ve https://felc-romatizma.com/baskan-robogaiti-inceledi/ adreslerindeki yazılarımı okuyun lütfen. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba abim ağaçtan düştü ve 2.5 yıldır yürüyemiyor ve doktorlar artık yürüyemezsin dedi omurilikte kopma var sinirler kopmuş hiç mi tedavi ne biliyim umut yok
Omurilik yaralanmasında 2.5 yıl olmasına rağmen bacaklarda istemli hareket yoksa geri dönüş hemen hemen olanaksızdır. Abinizde mesane fonksiyonlarını korumak önemlidir çünkü hayati öneme haizdir. Yakında benim danışmanı olduğum ekip giyilip yürüme sağlayan robotları piyasaya süreceklerdir. Şu anda bu abiniz için önemli olacaktır. Geçmiş olsun.
Hocam merhabalar 3 yaşında bir oğlum var evde kayıp sağ bacağının üstüne düştü ve kaval kemiğinde kırık oluştu 3 hafta alçıda kaldı. Doktorumuzun söylediği hiçbir sorunun kalmadığı zamanla yürüycek dedi. 10 gün sonra çocuk ufak ufak yürümeye başladı ama yürüyüş ve denge bozukluğu ve aksamalar var bunun için ne yapmalıyım yardımcı olurmusunuz teşekkür ederim.
Rehabilitasyon görmesi yararlı olacaktır. Kısa sürede normale döneceğini düşünüyorum. Geçmiş olsun.
Hocam mrb benim 2.5 yaşında bi kizim var hipoplastik sol kalp hastası ve 2 defa açık kalp ameliyati oldu şu an 12 kilo boyu 90 kizim emekliyor tutunarak kalkıyor koltuklara inip çıkıyor kısa mesafede evde 5 veya 6 adım yürüyor dışarda yürüyor ama ben yanında gidersem olmadimi fark edince gitmiyor ünv kontrollere götürdük gelişim geriliği var dediler yaşıtlarından 2 ay ilgilen yurumesse getir fizik tedavi alsin dediler benden bağımsız ve evin içinde kalkıp yuŕumuyor sizce hocam piskolojikmi fizikselmi sıkıntısı goŕusleriniz nelerdir ne yapmamiz gerek yardımcı olur bilgi verirseniz sevinirim tşk
Gelişme geriliğinde öncelikle geçirdiği bu merhaleler esnasında beyin oksijensiz kaldı mı buna bakmak gerekir. Muayene ile anlamak çoğu zaman mümkündür. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.Geçmiş olsun.
Hocam ben birşey sormak istiyorum,annem 68 yaşında.5-6 yıldır romatoid aktrit hastası.bir süredir de skolyoz tespit edildi.yürümesi iyice bozuldu hem düz hem dik bir şekile yürüyemediği gibi çok kısa mesafelerde bile yoruluyor.ne yapmamız gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz.
Öncelikle RA’nın iyi bir tedavisi gerekiyor. Postür değerlendirmesini yapıp potür düzeltici rehabilitasyon uygulamaları önemli. Geçmiş olsun.
Hocam ben birşey sormak istiyorum,annem 68 yaşında.5-6 yıldır romatoid aktrit hastası.bir süredir de skolyoz tespit edildi.yürümesi iyice bozuldu hem düz hem dik bir şekile yürüyemediği gibi çok kısa mesafelerde bile yoruluyor.ne yapmamız gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz.
Öncelikle RA’nın iyi bir tedavisi gerekiyor. Postür değerlendirmesini yapıp potür düzeltici rehabilitasyon uygulamaları önemli. Geçmiş olsun.
Hocam ben birşey sormak istiyorum,annem 68 yaşında.5-6 yıldır romatoid aktrit hastası.bir süredir de skolyoz tespit edildi.yürümesi iyice bozuldu hem düz hem dik bir şekile yürüyemediği gibi çok kısa mesafelerde bile yoruluyor.ne yapmamız gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz.
Öncelikle romatoid artrit tedavisinin çok iyi yapılması gerekir. Postür analizi yapıp postüral rehabilitasyon çalışmaları faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Geçmiş olsun.
Selam hocam benim 34 yaşında abim var . Dokuz aylık havale geçirme sonucu o zamanların dr deyimiyle beynin br damarı emir vermiyor demişler ve suan yürüme engelli koltuk değneğiyle yürüyor ancak. Şu an için ona uygun bi tedavi yöntemi varmidir .bilgi verirseniz seviniriz. İki kez ameliyat oldu küçükken .bu arada.
Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Hocam 4.5 yaşında oğlum makas yürüyüşü teşhisi kondu şuan da mr için günümüzü bekliyoruz .çocuk yürürken ve koşarken ayakları birbirine çarpıyor.daha doğrusu dizleri çarpıyor.ama hafızasında konuşmasında el becerisinde bi sorun yok mükemmel bir hafızası var herşeyi aklında tutabiliyor.alfabe rakamlar renkler film kahramanlarının adi şarkılar vb. .sorum suki ortopedi doktoru cp olabilir dedi ..denge sorunumuz var bide yürüyüş bozukluğu boyle bir teşhis mümkün mu teşekkürler simdiden cevabınız için
Makas yürüyüşü diye bir teşhis olmaz. Makas yürüyüşüne neden olan hastalığın teşhisi olur. Bu büyük ihtimalle serebral palsidir. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle görüşmem önemlidir. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Merhaba kızım 3 yaşında ve pitt hopkins sendrome tanısı kondu yürüyemiyor konuşamıyor genetik dr eğitimler sonuç vermiyosa çokta birşey beklemeyin dedi istanbuldayız eğer sizin uzmanlığına girerse birde size getirmek isterim
Bu sendromdaki bir çocuğumuzu pediatrik nörolog takip etmeli. Geçmiş olsun.
merhaba hocam. 2 yasindaki erkek cocugun sol ayakta serebral felc dediler , sol ayagini yuruyunce iceri atiyor ve ayagini tasiyor. botoks yapilacaksa acaba fiyati ne ve eger ameliuat gerekirse yaklasik bunlarin fiyatini soyliebilirmisiniz. cocuk burda degil yurt disinda . eger uygun olursa buraya getirecez
0-5303711855’den bilgi alabilirsiniz. Geçmiş olsun.
Hocam 9 yaşında oğlum var. Ayakları dışa doğru basıyor, önce Bunu sorun olarak düşünmedik babası da aynı şekilde yürüyor ona çekmiş dediler. Ama artık çok belirgin dikkat çekiyor. Bu yaştan sonra tedavi edilebilir ve düzelebilir mi?
Yapısal olabilir. Kalçalar ile ilgili sorun olabilir. Bazı bacak ön kemiklerinde dışa dönüklük olabilir. Geçmiş olsun.
Hocam selamlar benim 3 bucuk yasinda kzim var egg temiz emarinda cok hafif bir bulgu var nöroloji prof burak tatliya gittik cocgunuzda sadece grobal gerilik var dedi
Emekliyor yerden kalkiyor kendi basina tutunarak istedigini yapiyor duzgun oturuyor eğilip kalkiyor uzaniyor siraliyor elinden tutunca yuruyor ama tek basina yuruyemiyor sol ayagi ice dönük fizik aliyoruz ama hep ayni ne yapicaz
Önce tanıyı doğru koymak gerekir. Böyle bir çocuğun ailesiyle görüşmem önemlidir. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam kolay gelsin kızım var 4 yaşında sp teşhisi konuldu tüm detaylı teshisleri yapıldı sadece sağ ayakta diğerine göre fazla imaj şartı ile motor geriliği denildi öğreneli sp li olduğunu 5 ay gibi kısa zaman oldu önceleri hiç bağımsız kalkamiyör yuruyemiyordu şimdi kalkıyor sizleri dışa doğru kırıyor ister istemez parmak ucu ile yirmi değil de o şekil yürüyor diye düşünüyoruz ameliyatın erken olduğunu sizin bazı video yada yazilarinizdan etkilendim Botoks yaptırmayı düşünüyoruz muayene ve Botoks için kocaeli iline gelmeyi düşünüyoruz ne kadar bir sürede yapılır film çekiliyor arastirdigim kadariyla şimdiden vereceginiz cvp için tskler saygilarimla iyi çalışmalar dilerim.
Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Elbete bu çocuğumuzda botox tedavisinin yapılması gerekiyor diye düşnüyorum. Ancak elbette muayene bulguları önemlidir. Botox uygulaması belirli aralıklarla ve belirli zamanlarda yapılıyor. Sekreterimden detaylı bilgi alabilirsiniz. https://felc-romatizma.com/neden-botox-2/ adresindeki yazım önemlidir. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam ben 22 yasindayim küçüklükten düzgün yuruyemiyorum sağ ayağımı iceri basıyorum. Düzgün yürümek için sürekli yürümeme dikkat etmem lazım . Alışkanlıktan olabilirmiş ayağımı iceri basma bide çok yürüyüp yoruldugum zaman ayağım bir birine dolaşıyor . Kendim fark etmiyorum ama beni gorenler az topalladigimida söylüyorlar. Uzaktan beni gören yurumemden beni taniyabiliyorlar. Alışkanlık olabilirmi. Yardımcı olursanız çok sevinirim
Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Muayene ile anlaşılır. Yolunuz düşerse göreyim. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam 20 aylik oglum var daha bireysel olarak yürüyemiyor sag elinden tutunca akici bi sekilde yuruyebiliyor ama sol elinden tutunca cocuk sanki yurumeyi bilmiyormus gbi zorlaniyor adim atamiyor dengesini saglayamiyor nedeni ne olabilir tesekurler iyi calismalar
Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti.
Gelişme geriliği olduğu muhakkak. Neye bağlı olduğu muayene ile büyük ihtimalle belli olur. Öncelikle tanının konması gerekir. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba benim kızım 15aylik eklem gevşekliği denildi emekleme döneminde sürünerek koltuğa tutunup kalkarak sıralıyor ama elimi bırakıp yürümüyor sürekli iki elinden tutup yürümek istiyor bazı egzersiz verdi fizik tedavi ama yapmıyor sıkılıyor nasıl gecirmeliyim nezaman yürür yada yururmu
Öncelikle hastalığını anlamak lazım. Sonrasında bunların cevabı verilebilir. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam ben 2 yasında kalça çıkıklığı ameliyatı geçirdim estetik şeklinde suan 31 yaşındayım sükür bir problem YÖK gibi sadece cok yol yürüdüğümde bacağımda kasma oluyor birde bazen ağrılarım oluyor.ben aletli pilates yapmak istiyorum acaba zararı olur mu yada yapmam benim için iyi bir seymidir rica edicem bu konuda beni bilgilendirirmisiniz
Durumunuzu anlamak için muayene gerekiyor. Belki bazı grafiler çektirmek lazım olabilir. Geçmiş olsun.
Hocam selamlar.1 yaşında iken çift taraflı kalça çıkığı tespit edilmiş. Ve toplamda 11 ameliyat ile normale döndüğü soylendi. Son ameliyatı on yaşında oldum. O zamandan beri aksayarak yürüyorum. Tek tarafa aksiyorum. O zamanlar bunun ameliyatlarla ilgisi olmadığı söylenmişti. Şimdi 40 yaşındayım ve kilo aldım ve sanki aksamamı daha netlesti.İlerde muhtemel bir kalça ameliyatının beni beklediğini biliyorum ve çok kilo almamaya ve hareketli olmaya çalışıyorum. Ancak bu aksama spor yapmamı bile zorlaştırıyor. Sorum şu ki ftr ile bu aksamayi azaltabilir miyim.
Evet azaltılabilir. Eğer örneğin o bacakta kısalma varsa takviye gerekebilir. Kilo almamanız çok önemli. Geçmiş olsun.
Mutlu günler .Babamın iş kazası sonucu bey kemiği kırıldı ve omuriliğine kırık kısmı yaklaştı doktorlarda tam olarak bir şey demiyor ama ameliyat oldu üstünden 5 gün geçti babam 45 derece ayağını yukarı kendine çeke biliyor ve düzleştire biliyor ayrıca bacağını sallaya biliyor ama zorlanarak yapıyor bunları babamın tahmini iyileşmesi ne kadar olur ayrıca yürüye bilir mi bu belirtileri sonucu ?
Omurilikteki yaralanmanın şiddetine bağlı. Bunlar muayene ile anlaşılır ve ileriye Yönelik ciddi tahminlerde bulunabiliriz. Omurilik yaralanmasında en önemli konuların başında mesane fonksiyonlarının tetkiki ve tedavisi gelmektedir. Çünkü mesane fonksiyonlarına dikkat edilmezse böbrekler kötü şekillerde etkilenebilir ve hastanın hayatını riske edebilir. Yaralanmanın şiddetine göre elbette rehabilitasyondan fayda görülebilir. https://felc-romatizma.com/omurilik-felci ve https://felc-romatizma.com/baskan-robogaiti-inceledi/ adreslerindeki yazılarımı okuyun lütfen. Geçmiş olsun.
Merhabalar hocam,
Benim kizim 4 yasinda ve bacaklarinda aşiri agrisi var. Doktora göturduk ama birsey bulamadilar. Kan testi yaptilar rontgen cektiler ama bir sıkıntı olmadigini söylediler. Bu agrilar gunduz olmayip gece baslayan agrilar. Ayrica diz kismini ve ayak bileklerini cok kıtlatıyor daha dogrusu agrisini hafifletmeye calisiyor. Hocam bu nedir? Size de tanismak istedim. Cevaplarsaniz cok sevinirim. Simdiden tesekkurler hocam.
Birçok durum olabilir. Muayene bulguları önemli. Eklem şişliği var mı veya kaslarda istemsiz kasılmalar oluşuyor mu vs. Örneğin huzursuz bacak sendromu denen hastalığın %10’u ilk 10 yılda başlıyor. İncelemek ve buna göre teşhis sonrası tedaviyi yapmak gerekir. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam oğlum 31 aylık yürüyor fakat sendelemeleri var koş dediğimizde sadece hızlı adımlarla gidiyor 2 yaşını geçtiğinde ortopedi uzmanı gördü film çekildi bir problem yok dedi 3 yaşına kadar düzelir dedi ama bı değişme yok yanıtınız için şimdiden teşekkürler
Çocuklarda yürüme bozukluklarında çok fazla teşhis hataları oluyor. Mutlaka görüp detaylı değerlendirmek gerekir. Geçmiş olsun.
Hocam. İyi günler dilerim. Benim kızım 4 yaşına girmek üzere. 1.5 aydır konuşmuyor ve parmak uçlarında yürümeye başladı. Ayrıca durduk yerde gülmeler başaldı ve de gülmelerle birlikte tikler oluyor ama bunlar epilepsi nöbeti olabilirmiş.Sanki depresyonda, eskiden oynadığı hiçbir oyuncakla oynamıyor. Başkaları onla konuşmaya çalıştığında hiç dinlemiyor, bakmıyor. Bir tek beni dinliyor ama bazen bana da çok uzak davranıyor. Dediklerimi anlıyor. Önce regresif otizmden şüphelendik, psikiyatriste götürdüm, o da yaşının geç olduğunu ve de regresif otizmde gerilemenin böyle kısa bir sürede gerçekleşmediğni söyledi. Ya bir travma yaşamıştır ya da organik sebepler olabilir dedi. Beyin tümörü veya epilepsi gibi. Şimdi nörolojiye götüreceğim. Ama travma sonrası ayak parmaklarında yürüme olur mu? Koşarken normal basıyor. Eskiden hep normal basıyordu. 13 aylıkken yürüdü. Bir kuzeninde asperger ve tourette var. Bir başka kuzeninde epilepsi ve depresyon. Bir başkasında da dikkat eksikliği ve hiperaktivite. Çok korkuyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Yurt dışında olduğumdan dolayı cevabım gecikti. Bu aşamada çocuk nörolojisinin detaylı bir inceleme yapması gerekiyor. Geçmiş olsun.
hocam hayırlı günler 16 yaşında serabral palsi hastası kardeşim var şimdiye kadar bir çok ameliyat geçirdi fakat ellerini tam olarak kullanamıyor yani ellerden destek alamıyor ellerini kullanırsa kendi ihtiyacını giderecek kadar yürüyebileceğini söylediler bu konuda bir öneriniz olurmu yada çalışmalarınız varmı
Serebral palside ellerini gerekli şekilde kullanamıyorsa bağımsız yürüme olasılığı pek olmayabilir. Görmek ve değerlendirmek lazım.
Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
hocam benim 5 yas 9 aylik bir oglum var 3 yasinda duz tabanlik var dedi doktor hani gecer dedi hic bi duzElme olmadi arada da parmak ucina basarak yürüyor ham8 devamli degilde. ne yapmam lazimm
Parmak ucuna basarak yürümesi önemli. Mutlaka tarafımızca değerlendirilmesi gerekiyor.
Merhaba hocam kızımın yürüme bozukluğu var kime gösterdiysek Yok diyor yürüyünce tabanları yere basmıyor sol ayağını yerden çekiyor.nasıl bir yol izleyelim.tşk
Yürümesi bozuksa birşey yok nasıl denir anlayamadım. Aile ile konuşup yavrumuzun detaylı muayene olması gerekir. Sağlıklar dilerim.
Hocam merhaba babam 2006 yilinda bir trafik kazasi sonucu kismi felc gecirdi beline metal takildi 11 yil oldu halen yuruyemiyor omurilik zedelenmesi dediler tip ilerledi bu konuda bana onerebileceginiz bi tedavi yontemi varmi
Geçmiş olsun.
Hastanın iyi bir rehabilitasyon süreci çok önemlidir. Bu konuda yetişmiş bir ekip (rehabilitasyon uzmanı doktor, fizyoterapist, iş-uğraşı terapisti, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, ortez-protez uzmanı) hastada yapılacakları planlayarak çalışmalıdır. Hastanın yürüme ve el-kol kullanımı becerileri için çok özellikli tedaviler uygulanmalıdır. Eğer istemsiz kasılmalar varsa (spastisite) botulinum toksin enjeksiyonları uygulanmalıdır.
Omurilik felcinde mesane rehabilitasyonu yaşamsal bir öneme sahiptir. İyi bir idrar kesesi rehabilitasyonu uygulanmaz ise böbrekler hasar görebilir. Bu yüzden hasta ürodinami ve böbrek fonksiyonları açısından çok iyi bir şekilde takip edilmelidir.
Son yıllarda geliştirilen vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimi ve robotik rehabilitasyonun da omurilik felcinde yararlı olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. Bu konuda hastalara gerekli robotik çalışmaların sağlanması önem arz etmektedir. Yalnız robotun da bilinçli bir şekilde kullanılması lazımdır. Robotu kullanacak terapistin bu konuda eğitilmiş olması gerekmektedir.
Hocam ne olur bi çare söyleyin ablam denge bozukluğu var ve birine tutunmadan yürüyemiyor 2010 yılında sipastik paraparazi tehsişi koydular imkanımız var yeterki artık kendi başına yürüsün
Bu tür hastalarda botox enjeksiyonları oldukça yararlı oluyor. Özel ilgi alanımdır. Yolunuz düşerse göreyim mutlaka. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam benim sag aygimda bir sene once tarakta stres kirgi oldu 6 ay oncede sol aygmda stres kirgi oldu iki gun yurys Ypsam aygm kiriliyor bn bunn sebbini ogrene blrmyim ne ypmm lzim
Kemiklerinizin değerlendirilmesi gerekir. Geçmiş olsun.
Merhaba hocam cevaplarsaniz çok mutlu oluruz benim 1,5 yaşında oğlum var hareketli bir çocuktu fakat koltuktan ayağını boşa bastı dustu ve küçük bir çatlak oluştu alçı alındıktan sonra basmak istemedi 5 gün oldu basmak istemiyo hiç tek ayak kalkıyor koltuğa tutunup
Eğer kırık iyileşmişse rehabilitasyon yapılmalı. Geçmiş olsun.