Travmatik Beyin Yaralanması (Kafa Travması)’ nda İyileşme

Travmatik beyin yaralanması ‘nda iyileşmenin ne derecede olacağını yaralanma sonrası ilk 1-2 ayda iken bilmek zor olsa da bazı tahminlerde bulunmak mümkündür. Bu aşamada kesin bilinebilecek şey iyileşmenin yavaş ilerleyeceği ve iyileşmenin haftalar yerine aylar ve hata yıllar sürebileceğidir.

Travmadan 6 ay sonra sonuç daha anlaşılır bir hale gelecektir. Ancak ileriye yönelik kesin konuşmak için kazadan sonra 1 seneyi beklemek gereklidir. Birsene sonunda kaza sonucunda oluşacak iyileşme büyük oranda tahmin edilebilir. Psikolojik iyileşme daha uzun zaman alabilir ve aileyi zora sokan esasen bu psikolojik sorunlar olabilir.

Kafa travması sonrası iyileşmede en önemli konu iyileşmenin yıllar alabileceğinin bilinmesidir. Bu durum başka beyin lezyonlarından farklılık arzetmektedir (örneğin damar problemlerine bağlı beyin felci). O halde rehabilitasyon ekibi ve aile bilmelidir ki kafat travmasında sabırlı olunduğunda iyileşmenin uzun yıllar boyunca devam etmesi olasılık dahilindedir. Ancak yine de esas görünen olumlu gelişme ilk 6 ayda oluşmakta sonrasındaki iyileşmeler daha sınırlı bir şekilde devam etmetedir.

Travmatik beyin yaralanmasının rehabilitasyonunda yapılan rehabilitasyon programları beyin felcinde yapılanlara benzerdir. Burada yine merkezi öneme sahip olan tedavi toksin enjeksiyonlarıdır. Bunun dışında özellikli tedavilerden yararlanmak çok önemlidir. Konuyla ilgili bilgilere web sitemizdeki “felç” bölümünden ulaşabilirisiniz.

Felç

This Post Has 140 Comments

  1. Enes

    Kardeşim 2 sene önce ir trafik kazası geçirdi. Ağır kafa travması ve beyin kanaması yaşadı. 45 gün yoğun bakımda kaldı. Spinal kord sendromu teşhisi kondu. Yaklaşık 1buçuk sene fizik tedavi hastanelerinde tedavi gördü. Şu an oturttuğumuzda oturabiliyor ama konuşamıyor, yürüyemiyor, ellerini kullanamıyor, püre kıvamında gıda ile besleniyor, kıvamlaştırıcı ile su içebiliyor. Bir doktor ilk 6 ay iyileşmediyce iyileşmez beklemeyin dedi. Bu doğru mudur? En azından kendi kendine yetecek kadar iyileşebileceğini ümit ediyoruz ama doktorun bu denli kesin konuşması bizleri çok üzdü. Bu ilk 6 ay ya da 1 sene içinde iyileşme olmazsa iyileşmez genel geçer bir kural mıdır ? Cevap verebilirseniz çok seviniriz.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Web sitemdeki bir sorun nedeniye cevabım gecikti.
      HAstanın 2 sene sonra gelişmeyeceği kuralı doğru değil artık. Bliyoruz ki beyin çalıştıkça gelişir. Ancak elbette bu gelişme bunca zamandan sonra çok yavaş olacaktır. Biz bu şekildeki hastalarımızı az veya orta düzeyde geliştirebiliyoruz. TAbii ki hastayı değerlendirmeden konuşmak yanlış olur. Yalnız şurası bir gerçektir ki rehabilitasyon ve ilgili çalışmaları yapmadığınız taktirde hasta bırakın ilerlemeyi gerileyecektir. Lütfen web sitemde felç bölümünü ve ana sayfadaki TV programlarını seyredin. Sorularınızla ilgili cevapları bulacaksınız. Geçmiş olsun.

  2. Okan civan

    Merhabalar nasilsiniz?… Ben 4 ay once motorsiklet kazasi gecirdim. 5 gun hastane de yattim durmadan kustum. Beynim sag tarafinda iki tane kanama tespit edildi. Kesin tani Travmatik Subdural kanama. Kanama durdu dediler emilip basladi deyip taburcu oldum. Ayni zaman da epilepsi ve tanimlanmamis bakteriyel efeksiyon .. kafa tasi kirik ve de dikis atildi.. Sormak istedigim şu 1 aydir butun kokular da tek koku almaktayim o da yanik kokusu ve de sirt bolgemde halsizlik mevcut sanki kolumuzu dirsek bolgesi vururuz ya bi anda elektriklenme olur gibi. Sirt bolgemde ve kollarimda bu aciyi cekmekteyim. Bunun nedeni nedir ayrica baska sorunlar olusabilir mi bende ? Simdiden tesekkur ederim degerli bilgilerinizi paylastiginiz icin..

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bir tek bu sorunlar oluştuysa çok şanslısınız demektir. Zamanla bu sıkıntılar da geçer diye düşünüyorum. Yine de ilgili hekimlerin kontrolünde kalın lütfen. Geçmiş olsun.

      1. Emre

        Hocam merabalar 6 aylik kızım yataktan düştü kafatasi arka bölgesinde kirılma ve kanama mevcuttu kanama mudahale olmadan durdu gozetim altinda kaliyor suan ileriye donuk cocukta bir eksiklige sebebiyet verirmi birde kafatasi iyilesme sureci ne kadardir sislik kafasinin on tarafinada dagildi suan 24 saattir gozetim altinda

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Umarım önemli birşey olmayacak. Şu anda takip eden doktorunun kontrolünde kalın. Beyinde herhangi birşey olmamış anladığım kadarı ile. Kısa zamanda toparlar diye düşünüyorum. Ancak takiplerinizi sakın ihmal etmeyin. Geçmiş olsun.

  3. Seda

    Merhaba oğlum parkta düştü iki gün hastanede yattı tomografisinde bişey çıkmadı iki gün kusma oldu şuan evde kusma yok ama yürürken bazen dengesini kaybediyo ne zaman geçer. nasıl davranmamız gerekiyor şimdiden teşekkürler

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Geçmiş olsun. Bu ara dikkatli olun. Durumunda ufak bir kötü yönde değişiklik olursa derhal acile gidin. Ayrıca bu söylediğiniz durumu nöroloji doktoru ile konuşun.

      1. elif duzagac

        iyi aksamlar hocam bu 1 ay bi hafta oldu bilinci yok gozleri acik yegenimin bakiyo ama sadece tanimiyo bizi son 3 gundur anliyosan elimizi sık diyoruz anliyo sıkıyo yemege baslamasi gerekiyo dedilee ama hic bilmiyo almiyo azina su damlasini bile bu ne kadar surer ne yapabiliriz hocam midesinden beslenme olursa daha kotu bi durummu bu

  4. elif duzagac

    yegenim trafik kazasi gecirdi beyinde kan toplanmasi var dagilmasini bekliyolar 13 gundur uyutuluyo 20 yasinda henuz bu tur vakalarda ne kadar surer iyilesmesi

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Hiç belli olmaz, beyindeki hasara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Umarım yakın zamanda olumlu gelişmeler olur. Geçmiş olsun.

  5. Serdar

    Merhaba ben 2,5 sene once trafik kazasi gecirdim o zaman kafama agir darbe aldim 7 gun komada yatdim ondan sonra sag tarafim felc oldu o zamanlar sag elim hic hareket etmiyodu suan ediyo konusmamda da var dogru konusamiyom heyecanlanirsam elim kendi kendine cekiliyo konusmam anlasilamiyo bu durum ne kadar da surebilir yardimci olurmusunuz lutfen

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  6. Mevlt

    Hocam iyi akşamlar size bir sorum olacaktı bundan 1,5 kadar önce annem dolmuştan düştü ve sağ kulak arkası kafasını yere vurdu küçük bir yerde kanama oldu ve hiç bilinç kaybı burundan kan gelmesi yada kulağından kan gelmesi olmadı hastaneye kaldırıldı tomografi çekildi beyin kanaması oluşmuş yoğun bakıma aldılar 1 hafta hastanede yattı tedaviler yapıldı kanama durmuş damlalar halinde kalmış dediler bizi taburcu ettiler ve tomografi ve kontrol için tarih verdiler gittik çekindik sonuç kanama geçmiş sadece hafif damlacık şeklinde kalmış doktor dedi bunlar zamanla geçer 3 ay sonraya gün verdi. Şimdi hocam doktoruna sorduk yaralı yerin üzerine yattığında döndüğünde yada kafasını aşağı doğru eğdiğinde hafif baş dönmeleri oluyor doktoru normal dedi kafa travması geçirdi dedi birde tansiyon ilacı kolesterol ilacı ve kor aspirin alıyor sizce hocam normalmi. Düştüğünden bu yana hiç ama hiç bilinç kaybı yada başka belirti hiç olmadı başta kusmalar baş dönmeleri olmuştu düştüğünde hepsi geçti bazen dışarı çıkıyor hareket ettikten sonra gözlerinin altı simsiyah oluyor neden size soruyum dedim hocam.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu aşamada başlangıçta kendisini takip eden hekime danışmanız iyi olacaktır. Geçmiş olsun.

  7. TALHA

    Merhaba hocam babam yüksekten düştü beyin travması geçirdi sol altta çatlak ve hasar var 15 gün yoğun bakımda kaldı dün çıktı ama konuşması biraz bozuk ve aile dışında birşey hatırlamıyor bu geçici birşey mi ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım dolayısı ile cevabım gecikti. Zamanla daha iyi olacaktır. Mental-konuşma rehabilitasyonu yararlı olacaktır. Geçmiş olsun.

  8. Dilek

    Hocam merhaba , eşim 26 yaşında 2 ay önce trafik kazası geçirdi. Diffüz aksonal injury tanısı konuldu ve sinirlerde kopmaların olduğu söylendi.Yoğun bakımda tedavisi sürüyor t tüpe bağlı oksijen miktarı yok denilecek kadar az uzun süredir kendi solunumunu yapabiliyor ve mamayla besleniyor . Başlangıçta ağrılı uyaranlara kasılma şeklinde tepki veriyordu. Yaklaşık 20 gündür gözleri açık son bikaç gündür de daha anlamlı baktığını görüyoruz ağrının nereden geldiği anlıyor ve artık daha mantıklı tepkiler veriyor . Bilinçle alakalı ise bilinç var ancak anlama yok deniliyor ki öte yandan hasarlı kısmın motor hareketleri etkilediği sinirlerdeki kopmalardan kaynaklı bakım hastası olarak kalacağı görüşündeler. Bir buçuk aydır yoğun bakımda fizik tedavi görüyor ellerini sıkıyor özellikle sağ elini sürekli yüzüne götürüyor omuzlarını arada hareket ettiriyor diz kapaklarına dokunulduğu gibi bacaklarını çekiyor ve bazen hafiften başını kaldırmaya çalışıyor. Doktorumuz zamanla iyileşme olur ya da olmaz şeklinde konuşuyorlar zamanı nasıl geçirmeliyiz yoğun bakımdan çıktıktan sonraki sürecte evde fizyoterapist yeterli olur mu bu şekilde yatan hastalar zaman kaybetmeden fizik tedavi merkezlerinde mi tedavi olmalı öneriniz nedir bir yol gösterir msiniz ?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Taburcu olduktan sonra rehabilitasyon çalışmalarına başlamalı. Hastanın fonksiyonel durumuna bağlı olarak tedaviler düzenlenmeli. En önelisi ise hasta yatakta iken komplikasyonların engellenmesi. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. İnşallah yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  9. Halil Aslan

    Hocam Merhaba size daha önce de msj atmıstım kardesim motorsiklet kazası gecirdi beyin travmasi gecirdi kafasının sag tarafında bir yumruk ebatında kemigi alındı suan konusamıyor yürüyemiyo ve cok fazla sinirli bu durum ile ilgili ne yapabiliriz

  10. Necife ergüç

    Merhabalar
    Abim 3 ay önce yüksekten düştü , sol kulak hizasındañ alın bölgesine kadar yaralanmaları mevcut kafatasının o bölgesi çıkarıldı . Başka bir yaralanması yok. Yoğun Bakım sürecinden sonra cümle kuramasa da selam verecek alacak şekilde konuşuyordu , bir süre sonra yürümeye de başladı . Zaman zaman sağ elinde güç kaybı ve şişlik oldu zaman zaman iyileşti . Sonrasında hidrosefali gelişti, konusmamaya başladı, yürürken sağ ayağını sürüklüyor ve dengesini kaybediyor . Sağ kolunu kullanmıyor ,eli şişti ve durumunda gerileme oldu . Sant takıldı . Fizik tedaviye baslandi. Sant sonrası birkaç kelime kurdu fakat eskiye oranla çok az . İlk zamanlar daha çok konuşuyordu. Komutlara tam uymuyor, bazen bizi anlıyor bazen anlamsız bakıyor . Şant ile konuşma ve fiziksel aktivitesində düzelme olur mu ? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Saygılar Teşekkürler

  11. A

    İyi günler hocam, benim kardeşim araba carpmasi sonucu 1,5 ay hastanede yatmakta. Bu 1,5 ay da çoğu kezbeyin kanaması nedeniyle beyin ameliyatlari geçirdi başta durumu oldukça ciddiydi hala ciddiyetini koruyor ama daha iyi. Kaza sonrasinda bilinci kapali bir şekilde hastaneye kaldirildi ve hala bilinci kapali. Doktorlar beyinde her şey iyi gözüküyor ve kan değerleri de temiz olduğunu söylüyorlar fakat bilici kapali ve uyanmiyor beyindeki oluşan ödemleride cektiler ama uyanmiyor gözlerini açıp kapatiyor. Kardeşimin iyileşme süreci nasil olacak ve neden bilinci kapali?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Beyindeki hasarın yeri ve şiddetine göre bilinç durumu değişecektir. Kardeşinizin şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. İnşallah yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

  12. Sevgi

    Merhaba hocam. Bundan 15 gün önce kaldırımda yürürken motor çarpması sonucu kafatasımda kırık oluştu. Burnumdan şeffaf bir sıvı geliyordu. Antibiyotik başlandı ve yatak istirahati verildi. Sizce bu kırık ne zaman iyleşir ? 6 gün sonra raporum bitiyor işbaşı yapmam gerek. Şuan burnumdan gelen sıvı günde 1-2 damla ama geniz akıntım çok fazla. Yatarken daha az oluyor. Sizce rapor sonu işe başlamamda bir mahsur var mı ? Tekrar rapor almalı mıyım ? Ve bu kırık ne kadar sürede iyileşir veya BOS kaçağı tehlikesi geçer ? Şimdiden teşekkürler.

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu dediklerinizle bir sonuca varmak zor. Sizi takip eden hekim sorularınızı en iyi şekilde yanıtlayacaktır. Geçmiş olsun.

      1. Emrah özkan

        Iyi aksamlar 4 ay önce şah damarı tıkanıklığından sol taraf felç geçirdim hastanede 1 ay yattım simdi evdeyim ve fizik görüyorum 3 aydır 35 yasindayim yürüme dengem iyi elimde pek gelişme yok ayağım iyi durumdaelimde düzelirmi acaba

        1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
          Prof. Dr. Erbil DURSUN

          Web sitesindeki problem nedeniyle cevabım gecikti. Felçte iyileşme süresi en çok 3 ay içinde olmakla beraber iyileşmeler doğru tedavilerle daha uzun zamanlar da sürebiliyor.
          Geçmiş olsun.

  13. Duygu

    Merhaba doktor bey
    Abim geçen pazar motor kazası geçirdi sol gözünü kaybetti vücudunda kırıklar War bilinci kapalı beyininde ödem War ödemleri eritiyorlar fakat tekrardan oluşuyor sizce yaşama dönme ihtimali War mi bakım hastası olarak yaşar mı cevaplarsaniz sewinirim iyi günler

  14. Pınar

    Sayın Hocam

    Eniştem 15 gün önce trafik kazası geçirdi, yoğun bakımda 15 gün kaldı. Kafa tasında kırık var. 15 gün sonrasında kendine geldi yoğun bakım doktoru tabucu edebilirsiniz dedi, çıkardılar. bu süreçte travmadan kaynaklı davranışlarda bozukluklar vardır. bu davranış bozuklukları ne kadar sürede düzelir.
    Bilgilerinizi rica ederim.

  15. Betül

    Hocam merhaba. Babam (yas 64) 26.06.2018 de 4-5 metrelik bir bahce duvarindan dustu. Dusme anini gormedik ancak gorenlerin anlatmasiyla dustukten sonra agzindan ve burnundan kan geldigini morardigini ve bilinc kaybi yaşadığıni ogrendik. Ben haberi alipta yanina gittigimde yerde bilinci acik olarak yatiyordu. Acile goturdugumuzde de bilinci acikti. Bt cekilirken sahsi bilgileri soruldugunda cevaplayabildi ancak dusus anini hatirlamiyor. Hafif ölcekli beyin kanamasi, sol kalcada, sol ve sag ayak bileginde kirik teshisi konuldu ve acilde tedaviye baslandi. Ancak yaklasik 3 saat sonra bilinc tamamen kapandi ve cpr a alindi. Ertesi gunu de saat 18:30 civari kafaici basincin ilerleyen kanama ile hizla artmasi sonucu ameliyata alindi. Ameliyat sonrasi herhangi bir iyilesme gozlenmedi. Doktorlari hematom bosaltilmasinin sol lobda %90 oraninda yapilabildigini, sag lobda ise ulasabildikleri yerlerden kanamanin uzaklastirildigini soyledi.Babam 17 gundur yogun bakimda ve bilinci hala kapali. Epikrizi inceledim. GKS: 3, Mortalite:21-30%, genel durum kötù deniliyor. Bu durumdaki bir hastanin, eger uyanirsa bakim hastasi olarak uyanma ihtimali cok yüksek deniyor. Bu tablo karsisinda sizin yorumunuz nedir? Ya da hasta yakinina herhangi bir tavsiyeniz?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Babanızın şu anda yoğun bakımda kalması ve tedavisinin yoğun bakım hekimleri ve nörologlar tarafından yapılması gerekiyor. Öncelikle https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun adresindeki yazımı çok detaylı inceleyin. Şu anda yatmaya bağlı gelişebilecek sorunları engellemek gerekir. Özellikle yatak yaralarına ve eklemlerde oluşabilecek eklem sertlikleri ve şekil bozukluklarına çok dikkat etmek gerekir. Verdiğim adreste bunları nasıl engelleyebileceğiniz anlatılıyor. Ayrıca https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Öte yandan https://felc-romatizma.com/felc/ adresinde felçle ilgili yazdığım birçok bilgiyi bulacaksınız, lütfen dikkatlice inceleyin. Buralarda tüm cevapları bulacaksınız. İnşallah yoğun bakımdan çıkınca konuşalım. Çok geçmiş olsun.

Bir cevap yazın