Sürünme-emekleme aktiviteleri (Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu Devam Ediyor…)
Yer değiştirmek için bebekler önce sürünürler;
sonra emeklerler;
veya popo üzerinde giderler;
Bazı bebekler hiç emeklemeden ayağa kalkar ve yürürler. Bu durum ailenin çocuk üzerindeki isteklerine ve kültürel yapıya bağlıdır.
Serebral palsili bebeğiniz karnının üzerinde yatıyorken başını iyice kaldırabiliyorsa, onu aşağıdaki şekildeki gibi sürünmeye teşvik edin:
Serebral palsili bir çocukta ayaklar yukarıdaki şekilde desteklendiğinde bacaklarda çok sert bir şekilde düzleşme olabilir. Böyle oluyorsa bu şekilde bir destekleme yapmayın.
Eğer çocuğunuz bacağını sürünmek için öne götüremiyorsa aşağıdaki şekildeki gibi onu kalçalarından destekleyin. Çocuğunuza yetecek kadar destek verin; ne fazla ne de az.
Eğer sürünme veya emeklemeye başlamada zorluk yaşıyorsa onu dizinizin üzerine yatırın. Aşağıdaki gibi oyun oynayın. Dizinizi yavaşça yukarı, aşağıya ve yanlara doğru hareket ettirin. Bir elini yerden kaldırmasını ve diğer elinin üzerine ağırlık vermesini sağlayın. Ve sonra ileri doğru hareket etmesine yardım edin:
Aşağıdaki gibi çocuğu bir kovanın veya silindirik bir apereyin üzerine yatırın ve dirsekleri dik olacak şekilde çocuğun koluna yük vermesini sağlayın. Sonra omzundan aşağıya doğru hafifçe bastırırken kolunu dik tutmasını söyleyin ve bu hareketi birkaç kez tekrarlayın.
Eğer çocuğunuz emeklemekte zorluk çekiyorsa veya emeklemeye başlayamıyorsa, onu bir havlu yardımıyla aşağıdaki şekilde olduğu gibi destekleyin. Çocuğunuzun kuvveti geliştikçe daha az destek verin.
Bunu yaparken sağa ve sola doğru hareket ettirin ki çocuk kol ve bacaklarına sırasıyla yük verebilsin. Bunu çocuğun abisi ve ablası yardım edebilir ve çok da güzel bir oyun ortaya çıkmış olur.
Bunu yaparken önce çocuğun sevdiği bir şeye eliyle yetişebilmesine sonra emekleyerek ulaşabilmesine olanak hazırlayın.
Aile veya arkadaşları ile oyun oynayabilmesi için aşağıdaki gibi çocuğun emekleme pozisyonunu devam ettirebilecek bir düzenek hazırlanabilir.
Yine kollarını kullanabilmesi için aşağıdaki gibi basit düzenekler hazırlanabilir:
Çocuk emeklemede ilerleyince onun emekleme oyunları oynamasını sağlayın:
Emekleme geliştikçe bu işin daha zor yapılabileceği ortamlar hazırlayın. Örneğin ufak bir yığın kum veya saman üzerinde yukarı aşağı emekleme yaptırın. Bu kuvvetin ve dengenin gelişmesine yardımcı olacaktır:
Daha ileri zamanlarda çocuğun her iki yana ve geri geriye de emeklemesini sağlayın:
Bir kol veya bacağını yerden keserek yükün geri ve öne verilmesini çalışın:
Daha sonra bir kolun ve karşı taraf bacağın yerden aynı zamanda kaldırılmasını cesaretlendirin ve bunu bir oyun haline getirin:
Denge tahtası üzerinde emekleme pozisyonunda durmak çok eğlencelidir; emekleme yeteneğini ve dengeyi daha da geliştirecektir:
Çocuk elleri ve dizleri üzerinde dengeyi sağladığı zaman artık dizlerinin üzerinde doğrulabilir ve dizlerinin üzerinde yürüyebilir. Aşağıdaki gibi basit bir düzenek hazırlanarak çocuk bir ip yardımı ile yan yan dizlerinin üzerinde yürüyebilir.
Not: Çocuk ayakta tutulduğunda dizleri çok bükük ise (spastiste nedeni ile) yukarıdaki aktiviteyi yapmayın.
Hocam merhaba yeğenim 9 aylık emeklemeye başladı fakat emeklerken tek ayağını sürüyo kullanmıyo onu sadece durduğu zaman o sürüdüğü ayağını kendine cekiyo. Destekli ayakta tutmaya çalıştığımızda ise o sürüdüğü ayağını parmak ucunda basıyor basmak istemiyo gibi sizce sorun ne
Yeğeninizin şu andaki yaşına göre yapabilmesi gerekli fonksiyonları incelemek gerekir. Ayrıca muayene ile elde edilecek verileri değerlendirmek gerekir. Öncelikle çocuk doktoru görsün, gerekirse bizler değerlendirelim. https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ adresindeki yazılarımı detaylı bir şekilde inceleyin, okuyun. TV programlarımı seyredin. Çok yararı olacaktır. Yolunuz düşerse göreyim bebeğinizi.
Slm hocam benim oğlum 3 yasinda sere erebral palsi hastası 6.7 aylıkken başını dik tutamıyordu desteksiz oturmuyordu emeklemiyordu. Çok şükür şimdi hepsini desteksiz yapıyor. Ama halen yuruyemiyor acaba yürüyecekmi fizik tedaviyede götürüyorum. Tskrler.
Yoğun çalışmalarım dolayısı ile cevabım gecikti. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
slmm hocam 9 aylik cocugum hic sürünmüyo yuz yatiriyom. sadece donuyor başka bisey yapmiyo ayaga dikip biseyden tuturdugum da fazla duramiyo hemen cokuyo oturuyo
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi sayfasındak, yazılarımı dikkatlice inceleyin. Geçmiş olsun.
Mraba hocam oglum asfiksi dogdu baaini biraz gec tuttu ilk zamanlar ayaklarinin ustune basiyo bi onem basmadi simdi gene basiyi 6 ayllikken dedteksiz ituedu 7 8 ayarlarda yuvarkanmaya baskadi suan emeklemeye meyilleniyo ama eneklemiyo 11 aylik elinden tutunca yuruyo bi yerlere tutturunca siraliyo kendi rahat tutabilcegi bisey olursa kalkabiliyo ama gezerken bi yere tutunurken dusuyo rmsarhos gibi ayaklari gucsuz gibi sanki kendini tutan kip bi bebek degil biraz gevsekbi cocuk cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim
Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
Slm hocam benim oğlum 10 aylik sürünüyor yuvarlanıyor eşyaları karı karıştırıyor emekleme pozisyonu alıyor ama bacaklarını kırıyor sonrada düz yapıyor emeklemesi için ne yapmalıyım egzersizde yaptırıyorum ama emeklemiyor yardımcı olurmusunuz
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi adresinde yapabilecekleriniz var. Ailelere serebral palsi kılavuzu size yol gösterecektir.
Hocam merhabalar. Oglum 16 aylık. 9.ayda dönmeyi tamamladi. 11.aydan itibaren ellerinden tutarak yürüttük. 12.ayin sonunda kendisi yürüdü. Emeklemedi. Hâlâ 4 ayak pozisyonunda duramiyor. Otururken kalkamiyor. Yatarken oturma pozisyonuna 13.ayda geçti. Sürünüyor. Sürünürken sağ ayagini hiç kullanmiyor. Soldan destek alıyor. Cok gizel ve uzun sureli küçük büyük farketmeden top sürüyor. 15.ay itibariyle de comelmeye coneleeek oynamayama ve çömelme pozisyonundan ayağa kalkmaya basladi. Ancak hâlâ otururken kalkamiyor. Fizik tedavi yorum yapamadi. Nöroloji kaba motor gerilik dedi ancak kas hastalığından da suphelendi. Sizin bir yorumunuz olur mu? Teşekkürler simdiden.
Ben de kas hastalığı olabileceğini düşündüm. Bu durumda çocuk nörolojisi ile temasta kalın lütfen. Yolunuz düşerse ben de göreyim. geçmiş olsun.
Hocam mrb yeğenim 16 aylık fakat emeklemiyor emeklemeye çalışıyor ama kalcasini kaldıramıyor ve bu durumda ağlıyor hastanelere götürdük sıkıntı yok diyorlar vücudu çok esnek hareketleri ise çok yavaş yardımcı olursanız seviniriz şimdiden teşekkürler
Bu ayda böyle olması çocukta motor gelişim geriliği olduğunu gösteriyor. Titizlikle ele alınmalı ve gerekli tedavilere gecikmeden derhal başlanmalıdır.
Merhaba hocam, benim 15 aylık bir oğlum var, 10 aylıktan itibaren kaba ve ince motor geriliği tanısıyla nörolojik takibimiz var, beyin Emari çekildi, bening eksternal hidrosefali tanısı konuldu, birde sağ taraf lehine asimetri görüldü. Beyin cerrahi önemli olmadığını sıvının çok az olduğunu kafa kemikleri kapanana kadar geçeceğini söyledi, nöroloji CP düşünüyor, oturuyoruz, iki aydır surunuyoruz, emekler gibi kendini kaldırabiliyor, kendini besleyebiliyor, geriden gidiyoruz, fakat sırasıyla her şeyi yapabiliyoruz, fizik tedaviye gittik, doktor çok güzel duruyor, kafasını tutuyor, oturuyor, sizi niye göndermişler anlamadim, bu tani için iki yaşını bekleyin dedi. CP olma olasiligi var mıdır?
Belirgin olmayan gelişim geriliklerinde çocuk normal denebiliyor. Dikkatli inceleyip eğer gelişim geriliği varsa derhal çalışmalara başlanmalıdır.
Hocam 16 aylik kizim var hidrosefali nedniyle dogdugunda sant takildi.. basini 5 aylikken tuttu 1 yasinda desteksiz oturdu .. suan 16 aylik biz tutarsak adim atarak ilerliyor fakat bir yere tutunup durmuyor emeklemiyor yuzusyunden sirtustu donemiyor. Sol hemiparezu var sol kolunuda kullanmiyor .. fizik tedaviye devam ediyor yurur mu peki
Web sitemde çocuğum yürür mü şeklinde bilgiler mevcut. Lütfen web sitemi iyi bir şekilde inceleyin. Geçmiş olsun.
Hocam lütfen yardımcı olur musunuz adim atabildigi halde hic yuruyemeye bilir mi
Evet olabilir. Çeşitli nörolojik sistemler var bazen adım da atsa örneğin denge kuramadığı için kişi yürüyemiyor.
Hocam Merhabalar 17aylik cp oglum var fizik tedavi görüyor fakt tedaviyi istemiyor çok asiri tepki gösteriyor agliyo fakat Fizyoterapisti aglamasina aldiris etmiyo ne tapacagimizi şaşırdık
Çocuğun neden ağladığını bilmek gerekir. Acaba kasılmaarı çok ve bu onu çok mu rahatsız ediyor? Veya mental olarak bir sıkıntı mı var? Sistemik bir sorunu mu bulunuyor? Bunlara detaylı bir şekilde bakmak ve çözüm yolları aramak gerekir. Geçmiş olsun.
Hocam benim 1.5 yaşında oğlum var gelişimi zayıf ilk başlarda kafasını Tutamıyordu oturamıyordu şuan kafasını tutuyor oturuyor yattığı yerden kendisi kalkıp oturuyo şuana kadar tahlillerinde herhangibir kötü bir değer yada hastalık çıkmadı yurtdışına dahi 3 kez kan gönderdik olumsuz bir sonuç çıkmadı ege Üniversitesi metobolizma bölümünde takip edilmekte hocam sizin bir öneriniz tavsiyeniz varmı acaba varsa nolur yardımcı olurmusunuz….
Oğlunuz serebral palsi olabilir. Detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek imkansız. Öncelikle bunlara dikkat edin (örneğin ozon’un, refleksolojinin hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur). Serebral palsi ise bunda çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Anlattıklarınıza göre çocuğunuza yararımız çok olur görüşündeyim. Web sitemizi incelerseniz daha ne kadar çok şey yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
Yararlanabileceğiniz yazılarım:
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot
Merhaba hocam.benim 35hafta 6 günlük,fetal hipoksi ile doğmuş,bir kızım var.şu an 10 aylık.lokomalazi teşhisimiz.serebral palsiye yatkınlığımız var.şu an oturamıyor başını tam dik tutamıyor,sola sağa donuyor,son 2 aydır,objelere uzanıyor,ancak bizler gibi kavrayamıyor,parmakları tutuyor isteklide ama eşit değil.sol elini daha aktif kullanıyor,kol ve bacaklar sık sık gergin,ayak baş parmağı yukarı bakıyor genelde,ikiside.sol bacakta kas tutulumuna bağlı gelişme geriliği kısalık var.şu an ev programı uyguluyorum.sizzin önerilerinizi uygulamaya çalışıyorum.henuz özel eğitim için sağlık kurulu raporu alamadım.daha küçük toparlar deyip vermiyorlar.resmen ihmal.kızımın kol ve bacaklarındaki gerginliklere şimdiden mudahele edilmez mibunu çok merak ediyorum
Derhal ve gecikmeden rehabilitasyon çalışmalarına başlamak gerekir. Bunu da en çok “aile” yani anne ve baba yapacaktır. Size çok yardımcı olacak olan ” https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” adresindeki hazırlamış olduğumuz kılavuzu çok dikkatli bir şekilde okuyun ve buradaki önerileri lütfen ciddiyetle takip edin. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Bunun dışında ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi ” adresindeki tüm bilgiler size çok faydalı olacaktır. Temasta kalalım. Birlikte emin adımlarla ve doğru bilgilerle ilerleriz. Geçmiş olsun.