Alter-G

Yer çekimsiz tedavi AA – 28.08.2013

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, “Alter-G” adlı cihazın, yüzde 80’e varan yer çekimsiz ortam sağlayarak, felçli hastaların yürüme fonksiyonlarını kolay ve doğru yapmalarını sağladığını dile getirerek tedavi sürecinde hastanın ağırlıklarını azaltarak yürütmenin önemine dikkat çekti.

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, “Alter-G” adlı cihazın, yüzde 80’e varan yer çekimsiz ortam sağlayarak, felçli hastaların yürüme fonksiyonlarını kolay ve doğru yapmalarını sağladığını dile getirerek tedavi sürecinde hastanın ağırlıklarını azaltarak yürütmenin önemine dikkat çekti.: Dursun, “Yer çekimsiz ortamda kolayca yürüyebilen hatta koşabilen spastik (serebral palsili) çocuklar ve felçli hastalar, normal ortamda da kısa sürede yürüyüşe geçebiliyor” dedi.

Prof. Dr. Dursun, “Elbette ki tek başına bu tedavi metodu, ‘mucize’ bir şekilde yürümeyi sağlayamıyor ancak rehabilitasyon sürecinde diğer tedavilerle beraber doğru bir şekilde kullanılabilirse önemli bir rol oynuyor” ifadesini kullandı. AA

This Post Has 19 Comments

  1. Müge

    Merhabalar;25yasında arkadaşımın beyin tümörü ameliyatı sonrası sol tarafında felç meydana geldi .3 aydır fizik tedavi görüyor. Bileğe kadar hareket geldi bilek ve parmaklarda kasılmalar var ve hareketlenme çok az. Botoks yapıldı fakat o da çok fazla gevşeme sağlamadı.Tms tedavisi uygulanırsa pozitif sonuçlar alınabilir mi?Önerıyor musunuz Nasıl bir yol izlememız gerekli . Cevaplarsanız çok sevinirim
    İyi çalışmalar

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Botoks tedavisini yapmada ciddi oranlarda bilgi eksikliği, baştan savma uygulamalar söz konusu. Bunun sonucunda da botox etki etmedi oluyor. Botox doğru dürüst yapılırsa kasılmalarda etki etmemesi mümkün değil. Ancak hareketlenme açısından aynı şeyleri söyleyemem. http://www.youtube.com/watch?v=I3DZMgIaKMA ve https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adreslerindeki tv programlarımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  2. Melek

    Merhaba.Ben 19 yaşında bir Serebral Palsi hastasıyım.Fakat öyle çok ağır derecede değil.Bacaklarım içe dönüyor -özellikle sol- ve bunun kalçadan gelen bir durum olabileceği yönünde yorumlar yaptı doktorlar daha önce.Bir de denge problemim var.Ayaklarıma eşit ağırlık aktaramıyorum.Sol ayağıma ağırlık vermekte hayli zorlanıyorum.O sebepten yürürken kalçam dönüyor gibi.Sol topuğumu basamıyordum.2012’de Aşiloplasti Operasyonu geçirdim,şuan sol topuğumu basabiliyorum.Sağ topukta elle tutulur bir sıkıntı mevcut değil.Bu operasyon dışında geçirmiş olduğum operasyonlardan biri de 2007 yılında olduğum Botokstur. Acaba bana toksinin faydası olur mu yürüyüşümün daha da düzelmesi konusunda? Ne gibi faydaları olur?

    1. Olabilir elbette ancak tecrübeli ellerde yapılması lazım. Burada size yol gösterecek çok önemli tv programım da şu: https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE . Bu program daha çok beyin felci ile ilgili olsa da toksin ile ilgili söylenenler serebral palsi ile hemen aynıdır. Ayrıca web sitemizde serebral palsi ile ilgili bölümü ve tv programlarımızdan da yararlanabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  3. cemre

    2009 dogumlu serablelpalsi tanısı konuldu kızıma 2 ,5 yaşından beri özeleğitim ve fizik tedaviyi devametmekteyiz biz oturma pozisyonuna kendimiz ketiriyoruz o şekilde oturuyoruz sürünerek belli biryere kadar gidebiliyor konuşmamız yerinde tms yi denemedik acaba iyi gelebilirmi kızıma yardımcı olursanız sevinirim hocam

    1. Çocğu detaylı konuşmak ve muayene etmek lazım. Maalesef bu gibi durumlarda hem tanı yönünden geç kalınıyor hem de tedaviler yetersiz uygulanıyor. Sadece germe ve hareket egzersizleri ile bir sonuca varmak olanaklı değil. Veya yine bu aralar çok moda ama maalesef hiçbir tıbbi geçerliliği olmayan tedavilerle ilerleme kaydetmek imkansız. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Uygun yerde iseniz bebeği en az bir kez görmeliyim. Söyleyeceklerim, uyarılarım ve yapılacaklar çok önemlidir. Aileye önemli bir yol haritası çizmeliyim. Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun veya Felç Romatizma. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  4. hemide

    Salam. Benim 3 bucuk yasinda serebral palsy -ensofalapatiya diaqnozu koyulan kizim var. Yuruyemiyor ama konusmasi akli her sey normal. Bi yerlerden tutub yuruyor tutub kalkiyor bisiklet sure biliyor ve cok fazla imekliyor. Kizimin boyleyken yurume ihtimali varmi? Azerbaycandayim ve fizik tedavi kursnan yaptiriyorum.

    1. Sürekli doğru ve yeterli rehabilitasyon çalışmalarına sabırla devam etmek lazım. Yapabildiği hareketleri zorlaştırarak yaptırmaya çalışın. yapamadığı fonksiyonlariçin minimal destekle bunları çalıştırın. Tedavide çok sabırlı ve dikkatli olmak gerekir. Web sitemizi incelerseniz neler yapılabileceğini görürsünüz. Aşağıdaki yazılarımı da özellikle incelemenizi rica ederim. Bunların içinde en önemlilerinden birisi https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu yazımdır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  5. Ecvet DOĞAN

    sayın hocam 3 yaşında serabnal palsi hasta oğlum var bir çok yere gittik herkes fizik tedavi dedi ilaç ise sadece rivotri gece 2 damla gündüz 2 damla kullanıyoruz kasılmaları var kasılmaların olmadığı zamanda ,ise çok yumuşak halen başını tutamıyor el ve ayaklarını kullanamıyor ve konuşamıyor. ne yapmamız lazım randevu verirseniz size getirmeyi düşünüyorum bitlis tatvanda yaşıyoruz saygılarımla

    1. Anlattığınıza göre ağır bir çocuğunuz serabral palsili. Serebral palsi çok önemli ilgi alanlarımızdan bir tanesi. Serebral palside yapılacak pek çok tedavi var. Lütfen web sayfamızdaki serebral palsi bölümünü dikkatlice inceleyin. Ayrıca ana sayfadaki tv programlarını izleyin. Web sitemizde iletişim numaraları mevcuttur. Geçmiş olsun.

  6. mahmut dede

    hocam 9 yaşında ps çocum var 6 ay iyi 1 ay çok rahatsız oluyo kendıni bilmiyo ne dedini bilmiyo devamlı özel doktora götürüyom profösör 4 senedir gidiyoz boyna eeg çekiyoz uyutup iyi çıkmıyor depatin kullanıyodu azar azar kestik bu arada karbelex diye hap kullandık 1 ay filan cocuk daha kötü oldu doktoruna tel ettik bıraktımız suruba devam edin dedi hapı bıraktık yanı hocam çocun beynini iyi edemedik yörümesine sıra gelsin bana bi yardımcı olursanız sevinirim muyeyeni istanbuldaysa getirim çoçu muayeneye cevap bekliyom hocam hayırlı günler

    1. Geçmiş olsun. Anladığım kadarı ile çocuğunuzda serebral palsi var. Öncelikle havalelerini çok iyi tedavi ettirmeniz gerekir. Bu konuda bir çocuk nöroloğu size yardımcı olacaktır. Serebral palsi tedavisinde her hasta için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Ayrıca Zorunlu Kullanım Tedavisi , Vücut Ağırlığı Destekli Yürüme Bandı Eğitimi, Hippoterapi (Atla Terapi), Transkraniyal Doğru Akım tedavisi, Nörofeedback (Nörogeribildirim), seri alçılamalar, kinezyo-bantlama gibi yeni tedavi yöntemleri mevcuttur. Özellikle spastik tip serebral palside, toksin tedavisi olmazsa olmazlardandır. Toksin tedavisi ile cerrahi girişim endikasyonu çok azalmıştır. Serebral palsili bebeğe 20 aylıktan itibaren ve 10 kg olduktan sonra periyodik olarak toksin uygulamaları yapılmalı ve ardından yoğun rehabilitasyon programlarına alınmalıdır. Bu şekilde ergenliğe kadar tedavi eder ve gerekirse bu dönemden sonra cerrahi tedaviler de uygulanabilir.
      Yalnız serebral palsi tedavisinde birçok yanlışlıklar yapılmaktadır:
      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
      2) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,
      3) Toksin uygulama öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksin uygulayacak hekim tarafından yapılmalıdır,
      4) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
      5) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
      6) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
      7) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  7. Ece Beser

    Hocam…
    Ben ve ikizim de c.p.li bu toksin bildiğimiz zehir değil mi? Bunun minimum dozajı bile insanı öldürebiliyorken vücuttan bu zehir nasıl atılıyor. Bütün haber videolarınızı izledim… ABD de c.p.li çocukların denge ve yürüme v.s. problemlerini 3-4 yaşlarında konsültas- yonla (en az 6 dr.) bitirirlerken Biz de ftr ile üstüne deformasyon oluşuyor… ve her türlü hastaya aynı programı yaparak (germe, ayağını kaldır- indir…) hastayı ortopedik müdahaleye götürüyorlar. Çoklu tedavi albenili ama yine çok pahalı heralde… Ailem değil de ben kesin sonuç peşindeyim… Üniversite bu sene bitiyor… Seneye biraz boş vaktim var. Walker la yürüyorum denge de problem yaşıyorum.. ne öneriyorsunuz..

    1. Toksin zehir değil. Vücuda herhangi bir zararı yoktur. Serebral palside “kesin çözüm” ile ne kastediyorsunuz bilemem ama eğer tamamen normal olmayı diyorsanız bu olanaklı değil. Yapılacak tedavilerle daha kötü olmanızın önüne geçilebilir ayrıca iyi yönde belirli oranlarda ve her hastaya göre değişecek ilerlemeler kaydedilebilir. Her türlü hastaya aynı programı yapmak gerçekten doğru değil. Genellikle yapılan da bu. Belirli egzersizleri hemen her hastaya ezbere bir şekilde uygulamakla bu işler olmuyor.

  8. mehmet

    çocuk felçli serebnal pals denen hastam var,nasıl düzelir,tms cihazı iyi gelirmi ve satın almayı düşünsem nereden alırı[email protected]

    1. Öncelikle web sitemizi ve özellikle buradaki “serebral palsi” bölümünü detaylıca inceleyiniz. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir. Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekim yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.Geçmiş olsun.

      1. mehmet

        toksinin faydası ne? ve tms ne gibi fayda sağlar,keşke arasanızda hastayla görüşseniz.avni bayer KAYSERİ 0352 3212302 sabah görüşür.

        1. Lütfen web sayfamızdan serebral palsi için neler yapılmalı inceleyin. TV programlarını izleyin. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir (https://felc-romatizma.com/neden-toksin-2/)
          Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekim yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.Geçmiş olsun.

        2. Lütfen web sayfamızdan serebral palsi için neler yapılmalı inceleyin. TV programlarını izleyin. Yine bu bölümde yeni hazırlamaya başladığımız “Ailelere Serebral Palsi Kılavuzu” da yararlı bilgiler içermektedir. Bundan böyle sizi de e-postama ekleyeceğim ve bu kılavuzun devam edecek olan bölümlerini size de göndereceğim. Serebral palside kasılmaların tedavisinde dikkatli bir şekilde ve belirli periyodlarla yapılacak toksin enjeksiyonları merkezi öneme sahiptir (https://felc-romatizma.com/neden-toksin-2/)

          Toksin tedavisi yapmaya yetkili olmayan kişiler bütün bilimsel verilere rağmen bu tedavinin gereksiz olduğunu söylemektedirler! Halbuki çocuklarımıza yapılan toksin enjeksiyonları sonrasında hastalarımızda büyük rahatlamalar ve fonksiyon ilerlemeleri görüyoruz. Toksinin tecrübeli ellerde ve bizzat hekim yaptığı yürüyüş analizleri sonrasında yapılması şarttır. Ancak unutmamak gerekir ki sadece toksin enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada AlterG de çok önemlidir) robotik uygulamalara kadar pek çok tedavi yapılmalıdır.Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın