Serebral palsili çocuklar, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulunda klasik hastane ortamından uzakta, dinlendirici doğal tabiat ortamında at binerek tedavi oluyor. Yahyakaptan İş ve Uğraşı Terapisi Meslek Yüksekokulu ile işbirliğiyle 2 yılı aşkın süredir verilen hippotheraphy (atla terapi) hizmetiyle yaklaşık 150 serebral palsi (beynin bir bölgesindeki hasar nedeniyle ortaya çıkan kas kontrol yetersizliği) hastası çocuğun yaşam kalitesinin yükseltildiği belirtildi.
Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulunda düzenlenen basın toplantısında konuşan KOÜ Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı, Yahyakaptan İş ve Uğraşı Terapisi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nigar Dursun, özellikle serebral palsili çocuklarda atın hareketlerinden yararlanarak terapist ve at eğitmeni eşliğinde tedavi programı uyguladıklarını söyledi.
Bundan sonra özellikle inmeli genç erişkin hastalarda benzeri bir program uygulamaya karar verdiklerini ifade eden Dursun, atla terapinin dünyada da çok yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemi olmadığını, Türkiye´de bu hizmeti veren birkaç merkezden biri olduklarını kaydetti. Dursun, şöyle konuştu: “Her çocuk atla terapiye uygun değil. Öncelikle güvenlik açısından değil. Çocuğun, koruyucu kıyafet giyebilecek boyutta olması gerekiyor. Yürümeye geçiş aşamasında, tam yürüme dengesini kuramayan çocuklarda atla terapiyle çok hızlı bir gelişme kaydedebiliyoruz. Bu bizim için önemli bir durum. Yürümeye geçiş aşamasındaki çocuklarda 10-20 seansta büyük bir gelişme, dengede artış sağlayabiliyoruz. Terapist atı bir tedavi aracı olarak kullanıyor. Atın hareketlerini, çocuğun hareketlerini geliştirmek üzere yönlendiriyor. Bunun için büyük bir bilgi ve deneyim gerekiyor. Atın hareketlerini ve çocukta geliştirmek istediği şeyleri iyi bilecek. Atın hareketlerini, çocuğa kazanç sağlayacak şekilde yönlendirmede terapistlerimiz oldukça başarılı.”
-Eğlenerek tedavi oluyorlar-
Dursun, çocuğun durumuna göre değişen sürelerde en az 10 seanslık bir tedavi programı belirlediklerine dikkati çekerek, “Bu çocuklar, hayatlarının en güzel dönemini, çocukluk dönemini oyun oynamak yerine tedavi olarak geçiriyorlar. Hep kapalı mekanlarda, tedavi odalarında, egzersiz yataklarında bulunuyorlar. Burada ise atlarla bir sportif aktivite esnasında tedavi olma imkanı buluyorlar. Çocuklar için bu yönüyle de büyük bir kazanç. Çocukluk döneminde hem kendilerini güçlü hissediyorlar, öz güvenleri artıyor, hem de bir sportif faaliyette bulunmuş oluyorlar. Eğlenerek, tedavi oluyorlar” diye konuştu.
Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erdener Balıkçı, atla terapinin bir insan, bir de at tarafı olduğunu vurgulayarak, atın, sadece yarışlarda gelir amaçlı kullanılmasının dışında çok değerli bir hayvan olduğunu dile getirdi.
Atları, insanlara en yakın ve en yoğun hissedebilen bir canlı diye tanımlayan Balıkçı, piyasada bu hizmeti veren merkezler hakkında şunları söyledi: “Türkiye´de bu işi yapan kurumların büyük çoğunluğu tedavi başında seans ücretini 135 ile 150 TL´yi baz alıp, hastaların tedaviden sonuç almaya başladığı ilerleyen seanslarda ücretleri 300-400 TL´ye kadar çıkartabiliyor. Bizde ise 10 seansın fiyatı 100 TL, yani seans başı 10 TL´dir. Bu çok büyük bir farktır. Sağlık Bakanlığının ödenekleri içinde “atla terapi” gibi bir uygulama olmadığından dolayı bu konuda tarifelerde bir standart oluşturulmamıştır. Biz bunu da bir nebze olsun dizginlemiş oluyoruz. Önemli bir diğer konu da terapi yapıldığı söylenen merkezlerde kullanılan atlar, sadece terapi amaçlı kullanılmıyor. Gezi, eğlence amaçlı kullanılan atlar, terapiye de yönlendiriliyor. Bizdeki atlar ise yalnızca terapi amaçlı kullanılan, bakımları düzgün yapılan, koşulları sağlıklı ve beslenmeleri çok düzenli olan hayvanlar. Terapide kullanılan atın hastalık ve sağlık açısından psikolojisi de çok önemli.”
-Basit iş ve uğraşı aktiviteleri de gelişiyor-
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı´nın birimi olan İzmit Rehabilitasyon Merkezi (İREM) öğretim görevlisi fizyoterapist Çiğdem Çekmece, atla terapi programıyla öncelikli amaçlarının serebral palsili çocukların gövde dengesini toparlamak olduğuna işaret etti. Gövde dengesinin yanı sıra at üzerinde yapılan basit iş ve uğraşı terapisi aktiviteleriyle de çocukların kollarını, elini çok daha iyi kullanması için bir program oluşturduklarına değinen Çekmece, şunları kaydetti:
“Atın üzerinde çocuğa iki tur attırıp seansı tamamlamıyoruz. Bu hizmeti özel veren pek çok kurum bu şekilde yapabiliyor. Kliniğimiz ve Atçılık Meslek Yüksekokulu ile ortaklaşa yaptığımız uygulamada, çocukları atın üzerinde yürütüyoruz ancak bununla birlikte farklı uygulamalar da yapıyoruz. Ters yürüyüşler yaptırıyoruz. Hastanın durumuna, performansına göre farklı uygulamalar yapabiliyoruz. Tüm bunlarla birlikte, her iki kolunu, belki de pek kullanmadığı kolunu daha iyi kullanmasını sağlayacak at üstündeki birtakım basit iş ve uğraşı aktivitelerini planlıyoruz. Çocuk atlı terapinin sonunda çok güzel bir dengeye sahip oluyor, oturma, ayakta durma, yürüme dengesinin kalitesi çok daha fazla oluyor. Bu terapiyle birlikte, çocuğun var olan potansiyelini artırmak üzere çalışmalar yapıyoruz. Çocuk, çok daha bağımsız, daha rahat, kimseye bağımlı olmadan yürüyüş yeteneği kazanıyor. Düşme riski azalıyor, daha iyi, daha stabil yürümeye başlıyor, ellerini çok daha iyi kullanıyor. Sadece gövde, kalça ve bacak kaslarını güçlendirmeye yönelik bir program değil. Pek çok kasın aynı anda çalışmasını hedefleyen bir program.”
Program kapsamında Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulunun kapalı manejinde “Nazlı Kız” ismi verilen “pony” cinsi ata binen 2,5 yaşındaki Yusuf Can´ın annesi Gülay Köylü ise atla terapiye 6 gün önce başladıklarını belirterek, oğlunun 1,5 yaşından beri el, kol hareketlerine yönelik tedavi gördüğünü, bu yöntemden sonra hissedilir derecede düzelme kaydedildiğini ifade etti.
Köylü, “Çok memnunum, kısa zaman geçmesine rağmen çok faydasını gördük. Çocuğu benzer durumda olan ailelere tavsiye ediyorum. Vücut hareketleri, kendine güveni, tek başına kalkıp yürümesi, adım atması bizi şok etti. Bunları buraya geldikten sonra yapmaya başladı. Dik oturmaya alıştı” diye konuştu.
(TE-NEC-İU) |
Merhaba 2 bucuk yasinda serebral palsili ogluma botoks onerdiler sorum sudur;
Bu yastaki cocuga botoks uygulanabilir mi?
Tsk…..
Geçmiş olsun.
Serebral palside yapılacak tedavilerle az veya çok mutlaka ilerleme olur. Ancak hastalıkla ilgili spesifik yaklaşımlar gerekli. Sadece harekete yönelik egzersizler elbette yetersiz kalabilir. Her geçen gün yeni bir tedavi şekli ortaya çıkıyor. Bunları hakkıyla yapmak önemli. Lütfen web sitemizdeki serebral palsi bölümünü dikkatlice okuyunuz. Ayrıca buradaki tv programlarını seyrediniz.
Serebral palsili bir hastada tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Hekim hastayı muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çoğu zaman olduğu gibi eğer gerekliyse botox yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim botox öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, botox uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır. Öte yandan unutmamak gerekir ki sadece botoks enjeksiyonu değil daha pek çok tedaviler bulunmaktadır. Hastanın klinik durumuna göre beynin elektrikle uyarılmasından tutun zorunlu kullanım tedavisine, sanal gerçeklik tedavilerinden vibrasyon tekniklerine, vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimlerinden (burada Alter-G de çok önemlidir) robotik uygulamalara, at terapilerine (hippoterapi) kadar pek çok tedavi yapılmalıdır. Lütfen bu konuları web sitemizden inceleyiniz ve tedavilerde bunlar yapılıyor mu dikkat ediniz.
Serebral palsi tedavileri esnasında genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:
1) Serebral palsili hasta hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,
2) Botox enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan botox etkisiz sanılmaktadır,
3) Rehabilitasyon programı süresince hasta, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,
4) Serebral palsili hasta gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde ameliyat öncesi yürüyebilen bazı hastalar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,
5) Serebral palsili hasta rutin kontrollere çağrılmamaktadır,
6) Serebral palsili hastanın ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.
Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.
hocam öncelıkle verdıgınız bılgıler için tşk edıyorum hocam ben annemın durumunu sıze daha önce anlatmıstım bu botoksla felçlı hastaların tedavısını yapan kuruluşlar neresıdır bıldıgnız kuruluşlar varmı yada sıze basvursak bıze yardımcı olabılırmısınız olamazsanız bıle bıze tavsıye edecegınız bu felçlı hastalara botoks yapan kuruluşları bıze söylersenız sevıınırım ben suan ana kadar onca arastırdım sadece sızın sıtenız ve ıst bır özel hastane cıktı karsıma bu konuda yardımcı olursanız sevınırım
Geçmiş olsun. Öncelikle web sitemizdeki “felç” bölümünü ve tv programlarını incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen, felçte spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Felç ‘te hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bu sorunları yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için botox (botoks) enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon lazımdır. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.
felçli olan hastalara bu tedavı uygulanabılıyormu
Geçmiş olsun. Öncelikle web sitemizdeki “felç” bölümünü incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen, felçte spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Felç ‘te hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bu sorunları yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için botox (botoks) enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.
Geçmiş olsun. Öncelikle web sitemizdeki “felç” bölümünü ve tv programlarını incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen, felçte spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Felç ‘te hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bu sorunları yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için botox (botoks) enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.
Geçmiş olsun. Öncelikle web sitemizdeki “felç” bölümünü ve tv programlarını incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen, felçte spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Felç ‘te hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bu sorunları yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için botox (botoks) enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon lazımdır. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.
bu tedavı beyın felçi gecirmış halk arasında ınme tabır edılen felclı hastalarada uygulanabılıyormu
Geçmiş olsun. Öncelikle web sitemizdeki “felç” bölümünü incelemenizi öneririm. Burada hemen tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen, felçte spastisite dediğimiz kasılmaların tedavisi çok önemli olup yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok faydalıdır. Felç ‘te hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bu sorunları yapılacak birçok tedavi ve rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Felç ‘te (hemipleji, inme), el-kol için botox (botoks) enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. ÖZellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılması çalışmalarında olumlu sonuçlar yayınlanmaktadır. Hele ki eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedaviler ile büyük gelişmeler beklenir. Ancak tedaviler sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Diğer taraftan, birçok başka sistemde de sorunlar olabilir. Örneğin mesane felci, yutma fonksiyon bozukluğu, hafıza, dikkat gibi mental bozukluklar karşılaşılabilecek sorunlardandır. Bunların hepsi dikkatlice ele alınmalıdır.
merabalar benım 3 yasında serabrel palsı hastası oğlum var oturuyor sürünüyor sag elını fazla kullanamıyor ancak yoğun sekıldefızık tedavı goruyor at terapisi bizim için uygun mu cvp yazarsanız cok memnun olurum tsk
Geçmiş olsun. Özellikle oturma ve vücut dengesi zayıf olan serebral palsi’li çocuklarda atla terapiyi öneriyoruz. Bu terapi çocukta denge gelişiminde önemlidir. Günümüzde genellikle, spastik serebral palsinin tedavisinde en etkin çözüm yolu yaklaşık 3′er aylık periyodlarla botoks uygulamalarının yapılmasıdır. Bu şekilde cerrahi girişimlere büyük oranda gerek kalmamaktadır. Eğer cerrahi girişim yapılacaksa, çocuğun büyümesi tamamlandıktan sonra yapılması daha uygun görülmektedir. Öte yandan cerrahi olarak yapılan gevşetmelerde birçok kasa zaten müdahale edilememektedir. Bu kaslara yine botoks uygulaması devam ettirilmek zorunda kalınmaktadır. O halde, botoks ile çözüm yolu aranması çok daha mantıklıdır. Ancak kalça çıkığının ileri olduğu çocuklarda bazı operasyonlar düşünülebilir. El-kol hareketleri için başta zorunlu kullanım tedavisi olmak için yine bazı önemli tedaviler ve rehabilitasyon programları yapmak gerekir. Çocuğunuzu detaylıca değerlendirmek ve sonuçta en uygun tedavileri bulmak esastır.
UŞAK’ta oturuyoruz.kızım serabral palsi hastası ve 7 yaşında.oturmuyor ve tabiki yümüyor.sadece rehabilitasyona gidiyor.neler yapabilirim bilgilendirirmisiniz?0532 654 22 55
Serebral palside yapılacak birçok önemli tedavi vardır. Bu tedavilerle çocukta büyük gelişmeler olabilir. Öncelikle lütfen “https://felc-romatizma.com” web sitemi ve burada da “serebral palsi” hastalığını ve medyadan videolardaki tv programlarını dikkatlice inceleyiniz. 20.11.2012 tarihinde saat 10.45’de Kanaltürk kanalında İngiltere’den gelen çalışma arkadaşımız İş ve Uğraşı Terapisti Lydia Dean ile katılacağımız programı seyredebilirseniz çok iyi olur. Burada yeni uygulanan tedavilerden söz edeceğiz. Ayrıca çocuğunuzun botox enjeksiyonlarına gereksinimi bulunuyor olabilir. Eğer botox enjeksiyonlarına gereksinim varsa, bu durum serebral palsi tedavisinde çok önemlidir. Ne türde tedaviler uygulayacağımız detaylı muayene sonucunda belli olabilir. Lütfen 0-530-3711850 numaralı telefondan randevu alınız. Geçmiş olsun.
04.03.1995 doğuımlu %99 serablel palsi hastası zor doğumdan kaynaklı(doğum doktoru doğuma gelmedi nöbetci doktorlar mecbur kalarak cocugu aldılar)bu çocuguma nasa veya atla terapi uygunmudur çalışmalarınız sgk veya ücretlimi öğrenmek istiyorum
Serebralpalsi özel ilgi alanımızdır. Serebral palside yapılabilecek pek çok tedavi vardır. Uzay tedavisi bazı hastalarımızda çok yararlı olmaktadır. Lütfen web sitemizin telefonlarından bilgi alınız. Geçmiş olsun.