logo

“Türkiye’de rehabilitasyon hizmetleri yetersiz”

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Dursun, Türkiye’de rehabilitasyon hizmetlerinin yetersiz olduğuna dikkat çekerek, felçli hastaların tedavilerinde “fizyoterapist” kadar “iş ve uğraşı terapisti”nin de önemli rol oynadığını belirtti.

ANKA

Ankara– Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Dursun, “Türkiye’de rehabilitasyon hizmetleri yetersiz uygulanıyor. Örneğin herkes ‘fizyoterapist’ kimdir bilir ama, ‘iş ve uğraşı terapisti’ bilinmez” dedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Dursun, felçli hastaların tedavilerinde “fizyoterapist” kadar önemli olan “iş ve uğraşı terapisti”nin de hastaların günlük yaşam için gerekli tüm aktivitelerinde büyük rol oynadığını, hastanın yemek yemesinden, yazı yazabilmesine kadar yapılan eğitimleri sürdürdüklerini belirtti. Kocaeli Üniversitesi’nin tüm Türkiye’ye yetecek kadar iş ve uğraşı terapisti yetiştiremediğini söyleyen Dursun, yeni okullar açılması gerektiğini vurguladı.Bir felçlinin, spastik çocuğun rehabilite edilebilmesi için çok geniş tedavi olanaklarından faydalanmak gerektiğine dikkat çeken Dursun, şunları kaydetti:

“En önemli tedavilerin başında Botulinum Toksin(Botox) uygulamaları gelmektedir. Botox enjeksiyonları ile hastalarımızda kasılmalar azaltılmazsa çok kısa sürede şekil bozuklukları gelişir ve hasta yürüyecekse yürüyemez; elini, kolunu kullanacaksa kullanamaz hale gelir. Ayrıca botox enjeksiyonu ağrının giderilmesinde çok önemlidir; çoğu felçli hastalarımızın omuz ağrısı uyku uyutmayacak derecede olabiliyor. Ancak botoksu doğru kaslara, doğru teknikle yapmak gerekir aksi halde ya işe yaramıyor veya hastayı daha zor durumlara sokuyor. Çocuklar için atla terapi (hippoterapi) çok önemli. Atla terapide fizyoterapist veya iş ve uğraşı terapisti atın hareketlerini bir tedavi aracı olarak kullanır ve çocuğun denge, vücut duruşu ve hareket fonksiyonların geliştirilmesine odaklanır. Felç rehabilitasyonunda ayrıca geribildirim tedavileri, bilgisayarlı bilişsel rehabilitasyon uygulamaları, kafadan uygulanan elektrik uyarma tedavileri, ve vücut ağırlığının alınıp yürüme eğitiminin verildiği kısmi vücut ağırlığı destekli yürüme tedavileri büyük önem taşımaktadır. Bunlar olmadan da rehabilitasyon çalışmaları tam olmaz.”
13 Eylül 2011

http://kitapdergi.cumhuriyet.com.tr/?hn=276664

Bir cevap yazın