Yutma bozuklukları felç (inme), serebral palsi (spastik çocuk), kafa travması gibi birçok nörolojik hastalık sonrasında sık görülen bir problemdir.
Yaşlılarda da yutma fonksiyonu ile ilgili birçok patoloji bulunabilir. Yutma bozuklukları yetersiz besin ve sıvı alımına yol açabilir. Bu nedenle yutma bozukluğu, özellikle serebral palsili çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği yapabilmesi açısından da önemli bir problemdir. Erişkin ve yaşlılarda ise beslenme yetersizlikleri böbrek ve diğer sistem bozuklukları ile sonuçlanabilir. Yutma bozuklukları; solunum yolu tıkanıklıklarına, gıdaların akciğere kaçışına, akciğer enfeksiyonlarına da yol açabilir. Akciğer enfeksiyonları yutma bozukluklarına bağlı gelişen en önemli komplikasyonlardan biridir.
Yutma bozukluklarının tedavi seçeneklerin belirlenebilmesi için öncelikle hastalıkla ilgili iyi bir öykünün alınması, klinik olarak hastanın yutma fonksiyonlarının değerlendirilmesi gereklidir. Özellikle yemek sırasında öksürüğü ve/veya yutma sonrasında ses değişikliği olan hastalar gıdaların akciğere kaçışı açısından radyolojik olarak değerlendirilmelidir.
Yutma bozukluklarının tedavisinde öncelikle hastanın nasıl besleneceğine karar verilmelidir. Ağız yoluyla beslenmesi riskli olanlar veya ağız yoluyla yeterli beslenemeyecek olan hastalarda besinler burundan mideye ulaşan bir tüp yardımıyla verilebilir. Eğer bu beslenme şeklinin bir aydan daha uzun süreceği düşünülüyorsa, küçük bir cerrahi işlemle tüp cilt yoluyla mideye bağlanabilir ve hasta bu şekilde beslenebilir.
Tedavide yutma egzersizlerinin önemli bir yeri vardır. Saptanan yetersizliklere bağlı olarak, çiğneme fonksiyonunu geliştirmeye, solunum yollarının korunmasını arttırmaya yönelik egzersizler gibi farklı egzersiz reçeteleri oluşturulabilir. Ayrıca solunum yollarının kapanma mekanizmalarını korumaya yönelik olarak, larinksi (yutak) yukarıya kaldıran kaslara yapılacak elektriksel uyarım tedavileri yararlı olabilmektedir.
Hocam merhaba Babam 1 ay önce beyin sağ tarafına pıhtı atması sonucu yutkunma ve konuşma konusunda sıkıntılı.fakat inatla yemek yemek istiyor.verilen azmiktar suyu yutkunuyor.baska sıvı gıda verilmesi uygun mu? Ciğere kaçacak diye çok korkuyoruz babamı yememe konusunda zaptedemiyiruz anlamıyor
Cevabım gecikti çok yoğundum. Babanızda videofloroskopik yutma testi yapılması gerekir. Yutma ile ilgili https://felc-romatizma.com/tedaviler/yutma-rehabilitasyonu ve https://felc-romatizma.com/felcte-yutma-bozuklugu-felc yazılarımı okuyun lütfen. Geçmiş olsun.
Hocam merhaba.annem yuz felci gecirdi ve yeme icme bozuklogu basldi 5 ay bu yunca boyle kaldi ve simdi hortumu cikardilar ama hala sikinti var mamyi agzdan veriyoruz bazen geri atiyor yani butur hastalikarin ilaci yokmu yada nekadar zamanla ilsme gosterir teskurlar simdiden…
Yurt dışında olduğumdan cevabım gecikti. Yüz kaslarının zayıflığı nedeniyle yutma güçlüğü olmuş. Felcin ağırlığına bağlı olarak iyileşmeler değişiklik gösterir. Bir fizik tedavi uzmanına görünün. Geçmiş olsun.