Felçte tek yöntem bu değil

21.09.2013

Felç Tedavisinde Tek Yöntem Geçerli Değil

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, felçli ve spastik hastaların rehabilitasyonunda “tek bir tedavi yöntemi” anlayışının yanlış olduğunu söyledi.

Dursun, felçli hastalarda sadece egzersiz tedavisi, yürüme eğitimi, toksin enjeksiyonu ve bobath terapisi gibi tek tedavi girişimlerinin, hastanın iyileşmesi açısından yetersiz olduğunu vurguladı.

“Kamuoyunda çok sık duyuyoruz. ‘Robota girdi, yürüdü’ deniyor. Maalesef böyle bir şey yok” diyen Dursun, “Keşke sadece böyle bir yöntemle hastalar yürüyebilseydi. Ancak birçok rehabilitasyon uygulaması, karma ve doğru bir şekilde planlandığında, daha çok yararlı oluyor” ifadesini kullandı.

Felçli hastalarda, üstünden yıllar geçmesine rağmen, “spastisite” denilen kasılmaların tedavisinin çok önemli olduğunu, yürüyüşün ve el-kol hareketlerinin gelişmesinde çok fayda sağladığını anlatan Dursun, söz konusu kasılmaların azaltılmadan, yapılacak diğer tedavilerin yetersiz kalalacağını dile getirdi.

YENİ BİR REHABİLİTASYON YÖNTEMİ: BEYNİN ELEKTRİKLE UYARILMASI

Dursun, felçli hastaların bu bütüncül yaklaşım içinde, beraber uygulanması gereken farklı birçok tedavi yöntemleri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, zorunlu kullanım tedavisi, beynin elektrikle uyarılması, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları, sanal gerçeklik tedavileri ve daha bir çok tedavi yöntemleri var. Zorunlu kullanım tedavisi yeni bir rehabilitasyon yöntemidir. Bu tedavide felçli hastalarda sağlam olan kol-el fonksiyonları bir omuz askısı yardımıyla 2-3 hafta süreyle engellenmekte ve felçli tarafın fonksiyonel görev ve aktivitelerde yoğun, tekrarlayıcı kullanımını sağlayacak bir terapi programı uygulanmaktadır.”

Prof. Dr. Dursun, dünya literatüründe “zorunlu kullanım tedavisinin” felçli hastaların el-kol fonksiyonlarında olumlu gelişmeler sağladığını gösteren birçok çalışma olduğunu belirterek, özellikle el-kol gelişimi için beynin elektrikle uyarılmasıyla (transkraniyal doğru akım stimülasyonu) çalışmalarında olumlu sonuçlar alındığını söyledi.

PARMAKTA HAREKET VARSA ÖNEMLİ

Beynin elektrikle uyarılabilmesinin plastisiteyi, yani beyin hücrelerinin yeniden canlanmasını arttırdığını anlatan Dursun “Hele ki hastanın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavilerinde büyük gelişmeler sağlıyor. Nöro-geribildirim tedavisi, hastanın beyin dalgalarını izleyerek, bunları hastaya geri bildirme ve hastanın bu dalgaları hekimin planlayacağı şekillerde değiştirmesini sağlama prensibine dayanır. Bu tedavi şekli ağrıda, dikkat eksikliğinde önemli rol oynar. Felç geçirmiş hastalarda, spastik çocuklarda, Down sendromu gibi durumlarda diğer tedavilerle birlikte uygulandığı zaman, iyi sonuçlar verebilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Dursun, felçli hastaların rehabilitasyonunda, beyin hücrelerinin yeniden organize olması gerektiğine dikkati çekerek, bunun için de bu yüzyıldaki en önemli tedavilerden birinin de “aktivite temelli tedaviler” olduğunu ifade etti.

Bu tedavilerin, hastaya yapamadığı fonksiyonu yaptırarak neticeye varmayı amaçladığını, burada kullanılan robotların, hastanın el-kol fonksiyonlarını ve yürüyüş fonksiyonunu ilerletmek için hastanın da katılımına izin vererek egzersiz yaptırdığını anlatan Dursun, bu şekilde hastanın beyninde hücrelerin yeniden organize olmasını sağladığını kaydetti.

Dursun, nörolojik hastalıklarda, felçte, spastik çocuklarda, multipl skleroz (MS), kafa travması ve omurilik lezyonlarında düzgün yapılan ve daimi uygulanan kombine rehabilitasyon çalışmaları çok önemlidir. Unutmamak gerekir ki, rehabilitasyon çalışmalarında sadece ‘tek tedavi’ kavramı çok yanlıştır. Tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının belirli bir plan dahilinde, hastanın yakın takibi ile doğru kombinasyonların belirlenerek yapılması esastır” diye konuştu.

 

This Post Has 24 Comments

  1. Ömer

    Hocam benim oğlum 10 aya kadar gayet sağlıklıydı hiçbşr rahatsızlığı yoktu 11 aylıkken çiğ fasulye yuttu ve akciğerine kaçarırarak nefessiz kalfı 15 dakika kalbe müdahake sonucu geri döndü 3 hafta yoğun bakımda kaldı hastaneden çıktığımızda vucudunun heryerinde kasılmaları çok fazlaydı ng ile besleniyordu şu an 1 yıl geçti ve 2 yaşında ağızdan yemeye başladı ve kasılmaları çok azaldı bilinci açılmaya başladı sesler çıkarıyor fizik görüyoruz 1 yıldır fakat haala baş kontrolu gelmedi ve desteksiz oturamıyor sizce başka ne gibi tedaviler uygulanabilir ve ne zaman yürümeye başlayabilir tamamen düzelebilirmi şimdiden teşekkürler hocam

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Çocuğunuz serebral palsi hastası olmuş. Baş tutmasının hala olmaması iyi değil maalesef. Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  2. Mutlu Akseki

    Sayın hocam 1 yıl önce beynin sağ tarafına pıhtı atması sunucu sol hemiplejisi oldum parmaklarım da hiç hareket yok yapılabilecek bir şey varmı

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://felc-romatizma.com/felc-hakkinda-bilmek-istedikleriniz adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında ve ek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  3. DILAVER

    sayın hocam benım oglum dogduktan 1 hafta sonra havale gecirdi ve sonrasında yuruyemedı.Bızlerden destek alıp ıhtıyaclarını karsılıyor.Haftada 1 kez rehabılıtasyon ,fızık tedavısı goruyor.Şu an 18 yasında ne yapmamız gerekıyor

  4. Ferhat

    Erbil hocam merhaba. Babam 08.11.2015’te beyin kanaması geçirdi (SUBDURAL HEMORAJİ (AKUT -TRAVMATİK OLMAYAN).Babam 62 yaşında ve yüksek tansiyonu vardı ve kanamanın da yüksek tansiyondan dolayı gerçekleştiğini söylediler. Ameliyat edilemeyecek yerde olduğu için sadece bir drenaj taktılar ve 12 gün takılı kaldı.Yoğun bakımdaki 25. günde gözünü açtı 1 aydan sonra da yavaş yavaş bilinci gelmeye başladı. 57.günde yoğun bakımdan çıkarıldı.Son “BT ve MR” sonuçlarına göre beyinde artık kan kalmamış ve temiz durumda. Birkaç gün evde dinlendikten sonra fizik tedavi bölümüne geldik. 1 aydır da “FTR” bölümündeyiz. Babamın sağ kolu ve sağ bacağı tutmuyor fakat acıdığı zaman elini ya da ayağını çekiyor. Hastanede yatak egzersizleri ve koluna ve bacağına günde 20 dk. elektrik tedavisi uygulanıyor. Fakat sağ tarafında şu anda herhangi bir gelişme yok. Maksimum gelişme gösterebileceği süre gitgide daralıyor ve şu anda durum bu. Babamın felçli tarafının gelişme göstermesi ve hatta yürümeye başlaması için yapabileceğimiz başka birşey var mı? Bize ne önerirsiniz? İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

  5. ilkay

    hocam bir ay önce felç geçirdim yüksek tansiyondan hiçbir sosyal güvencem yok durumumda iyi değil hastane benden ücret talep ediyor ben karşılayamadım sadece dostların yardımıyla bana bazı hareketler yaptırıyolar sol ayagımda biraz hareket var ama elimde hiç yok tuvalet ihtiyacımıda göremiyorum bana nasıl bir tavsiye verebilirsiniz bu işleri yapan ücret almayan yerler varsa lütfen yardımcı olun böle kalmak bana çok zor geliyo piskolojimde bozuldu nasıl çıkıcam buişten yol bulamıyorum maddi gücüm olmadıgı için böle kalmaya mahküm oluyorum saygılar

    1. Sosyal güvence yok ise en azından yeşil kart almak üzere Devlete başvurun. Ondan sonra Devlet hastanelerin Fizik Tedavi Bölümlerine baş vurabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  6. Nigar Memmedova

    Merhaba hocam.Ben Azerbaycandan yazıyorum. Serebral palsi hastasıyım. Şü an 20 yaşındayım. Kaslarım güçsüz özeliklede galf kaslarım güçsüz. Ve denge sorunum var. Spor yapmayı sevmiyorum. Spor hariç ne yapa bilirim? Bir doktorun kasları lazer emaliyyatı ile güçlendirdiğini duydum. Böyle bir şey mümkün mü?
    Botoks kasları güçlendiriyor mu? Cevab verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

    1. Lazerle kas güçlenmesi bilmiyorum. Toksinin birçok faydası var. Ancak tecrübeli ellerde yapılması lazım. Geçmiş olsun.

  7. Halil Koca

    Hocam merhabalar iyi calismalar diliyorum. Benim annem yaklasik 5 gündür yogun bakimda yatmaktadır.
    Annem yuksek tansiyon dan oldugunu düşüyorum beyin pirlatama ve ana damar tikanmis beyin bi kismi filmlerde simsiyah gözüküyor. boyu kisa ve kilolu bir hasta bobreklerinin bir iflas durumunda. sol tarafimi felc durumda ve doktor bey kalici bir felclik oldugunu diyor hasta 50 ve 53 yas arasi bayan bir hasta
    Bizim bu asamada ne yapmamiz gerekiyor ?
    Siz bu tür hastalariniza ne gibi tedevi uygukuyorsunuz?

    1. Şu anda yoğun bakım hekimleri ve nörologlar annenizi tedavi etmeliler. Şuur açılması olduğunda lütfen tekrar yazışalım. Şu anda yoğun bakımda yara açılmasını ve eklem deformite oluşumunu önleyecek önlemler alın. Bunun için size yerdımcı olacak yazım: https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun . Sonrası için ise https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada anneniz için yapılması gerekrn birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programı uyguluyoruz. Hasta eğer bir elini kullanamayacaksa, sağlam kol-eli ile tüm işlerini yapar hale getirmeye çalışıyoruz. Lütfen detaylı bilgiler için web sayfamızı inceleyin. Bütün bilgilere ulaşacaksınız. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robotÇok geçmiş olsun.

  8. Elif sert

    Hocam benim annem iki yol önce yüksekten düşme sonucu t7kemigi kirildi ve belden asagisi tütmüyor donem dönem hastanede diğer zamanlar evde rehabilitasyon uyguluyoruz agri ve kasılmalar çok fazla bacaklarında ne onerebilirsiniz bize? Saygilar..

    1. Annenizin lezyon derecesine ve seviyesine göre tedaviler de değişiklik arzeder. Ancak 2 yıl üzerinden geçen omurilik felçlerinde hala hastanın bacaklarında bir hareket yoksa bundan sonra da büyük bir olasılıkla hareket kazanımı olmayacaktır denilebilir. Kasılmaların tedavileri hastanın rahat etmesi, hijyeni, transferi ve mobilizasyonu için çok önemlidir. Ayrıca mesane rehabilitasyonu büyük önem taşır. Geçmiş olsun.

      1. Elif sert

        Hocam ilginize tesekkur ederek başlamak istiyorum öncelikle..
        Annemin bacaklarinda agri sizi karincalasma titreme mevcut. Size ulassam gerek epikirz raporlari gerek direk annemi getirerek ne gerekiyorsa yapabilirim. Tedavi süreci başlatabilir miyiz sizinle birlikte? Sekreterinizle görüşüp randevu alabilirim. Annemi getirebiliriz yada raporlarinida bizzat ulastirabilirim size.. Çok teşekkürler..saygilar..

        1. Elbette annenizle ilgilenirim. İletişim numarası olarak 0-530-3711855’i kullanabilirsiniz. Geçmiş olsun.

  9. ibrahım bektas

    doktor bey annemin beyninin sağ lobunda kanama oldu.Bir kaç defa tomografi çekildi. Kanama durmuş fakat sol kol ve bacağını hareket ettiremiyor. Bilinci yerinde kon uşabiliyor ve bir şeyler yiyebiliyor. Ayağına dokunduğumuzda his olyor. Olduğunu söylüyor. Tam Olarak düzelebilir mi Zaten şeker ve diyaliz hastası Şimdi hastanede yatıyor. Bu aşamadan sonra neler yapılması gerekir.Lütfen cevap yazın. Yorumlarınıza ihtiyacımız var saygılarımızla….

    1. Felçte rehabilitasyona hasta stabil olur olaz başlanmalı. Özellikle kol-el rehabilitasyonu çok önemli spesifik işleri gerektirir. Örneğin kafatasından elektrik verilmesi (tDAS) el-kol fonksiyonlarını geliştirmektedir. Yine ZKT denen terapiler kol-el gelişiminde önemli rol oynar. Olumlu ilerlemelerin kaydedilebilmesi için yerinde ve doğru tedaviler uygulanmlalı. Farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Maalesef bunlar hemen hiçbir yerde uygulanmıyor. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Diğer taraftan hazırlamakta olduğum felç kitabının yazılmış bölümlerine https://felc-romatizma.com/felcten-degil-bilmemekten-korkun ” adresinden erişebilirsiniz. Burada özellikle felçli tarafın pasif hareketlerini ve germe egzersizlerini resimlerle çok detaylı olarak açıklanmış bir şekilde bulacaksınız. Ayrıca felçli hastanın nasıl yatırılması gerekir, nasıl döndürülmesi gerekir hepsi burada vardır. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;
      https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc

  10. Gülden Eren

    Hocam merhabalar,
    Ablam 70 yaşında, iskemik felç sonucu sağ tarafınında hareket kaybı var. hareket azlığından ziyade kasılma ve gerginlik hissinden çok şikayetçi. Toksin tedaviniz hakkında bilgi almak istiyorum. Nerede, nasıl, kaç seans uygulanıyor fayda oranı ve ücreti hakkında bilgi verebiirmisiniz.
    Zamanınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar

    1. Öncelikle şunu belirtmek çok önemli ki Toksin uygulamaları güvenilir ellerde, tecrübeli ellerde yapılmalıdır. Böyle olmadığı için “toksin uygulamaları etkisizdir” söylemlerinin yayıldığını duyuyoruz. Toksini uygulayacak hekim toksin uygulamasını yapmadan önce bizzat detaylı olarak bilgisayarlı yürüyüş analizini kendisi yapmalı. Yürüyüş analizi yapılmadan uygulanan toksin uygulamalarının yararı pek olmayacaktır. Felçli hastalarda toksin yapılmasının nedenleri şöyle özetlenebilir: 1) Kasılmalar nedeni ile hastalar çok rahatsız durumlarda olabilirler. Böyle ciddi sıkıntılar içinde olan hastalar toksin uygulamalarından sonra rahatlamaktadırlar. 2) Çocukta uygulanan toksinle düzgün büyüme sağlanmaktadır. Kasılan (spastik) kaslar toksin ile gevşetilmez ise çocuğun büyümesinde geri kalmalar görülmektedir. Örneğin bacakları tutulmuş bir çocukta kaslar toksin uygulamaları ile gevşetilmez ise çocuğun kolları normal geliştiği halde bacakları belirli oranlarda kısa kalabilmektedir. 3) Üçüncü neden ise kasların gevşetilmesi ile fonksiyonda ilerlemelerin olmasıdır. Birçok hasta, aşırı kasılmalarından dolayı fonksiyonları (yürüme, günlük yaşam aktiviteleri) yeterli derecede yerine getirememektedir. Toksin uygulamaları ile kasların gevşemesi, hastadaki mevcut potansiyeli ortaya çıkarabilmekte, mevcut fonksiyonel durum olumlu yönde geliştirilebilmektedir.
      4) Toksin uygulamalarından kaslardaki kasılmaların engellenmesi dışında tıpta başka birçok alanda yararlanılmaktadır. Örneği yüzde estetik amaçlı kullanım yaygıdır. Ayrıca aşırı terleyen bölgelerdeki terlemeyi azaltmak amacı ile de kullanılmaktadır; burada toksin ter bezlerine uygulandığında, ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletimi durdurarak ter bezlerinin çalısmasını azaltabilir.
      Felçte toksin uygulamaları en sık 3 ayda bir yapılır. Hastaların kasılma derecesine göre bu süre değişiklik gösterir. Yine hastanın kasılma derecesine göre 2-3 kez uygulama sonrası toksin uygulamasına gerek kalmayabilir veya senelerce 3 ayda bir devam etmek gerekir. Toksin uygulamasının yararsız olması diye bir konu söz konusu değildir. Daha fazla bilgi için 0-530-3711855 numaralı telefonu arayınız. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  11. nur

    Sayin hocam bizim 27 hf dogan ve sagda beyin kanamasi geciren kizim su anda 2 yasinda desteksiz oturamiyor sol el ve parmaklarini ozellikle acip kullanamiyor basi saga ve sola bazen egiliyor dik fazla duramiyor ve yuruyemiyor kasilma var fizik rehb gidiyor sizin yazilari okuduk uygulamaya basladik size universitede ulasabilirmiyiz getirmek istiyoruz biz istanbuldayiz

Bir cevap yazın