Normal
0
21

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal Tablo”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Serebral Palsili Çocuğum Yüreyebilecek mi?

Ailelerin üzerinde durduğu en büyük nokta budur. Yürüyebilmek elbette önemlidir. Fakat çocuk için diğer beceriler daha da önemli olabilir. Serebral palsili çocuğun mutlu olabilmesi ve mümkün mertebe bağımsız kalabilmesi için aşağıdaki noktalar önem sırasına göre sıralanmıştır:

1)      Kendine güven duymak ve kendini sevmek/beğenmek,

2)      Diğer kişilerle komünikasyon ve sağlam/güzel ilişkiler kurabilmek,

3)      Yemek yeme, giyinme, tuvalet gibi günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız omak,

4)      Bir yerden bir yere gidebilmek (mobilizasyon),

5)      Eğer olanaklı ise yürümek.

Şunu çok iyi anlamalıyız ki “yürümek” serebral palsili bir çocuğun mutlu olabilmesi için en gerekli fonksiyon değildir. Elbette yürümek için her türlü tedavi ve girişimde bulunmak gerekir. Ama yürümeden önce çocuğun baş kontrolünün olması, yardımsız oturabilmesi, ayakta iken dengede durabilmesi gerekir.

Serebral palsili çocukların çoğu en azından baston/yürüteç gibi yardımcı cihazlarla yürüyebileceklerdir. Bu çocukların yürüme yaşları normal zamanda olmaz. Bazı çocukların yürümesi 10 yaşına kadar hatta daha bile sonraya kadar gecikebilecektir.  

Genel olarak söylemek gerekirse, daha az tutulumlu olan ve daha erken sürede bağımsız olarak oturabilen çocuklar daha çabuk yürürler. Eğer bir serebral palsili çocuk 2 yaşına kadar bağımsız oturabilirse, bu çocuğun yürüme şansı yüksek olacaktır. Ancak sadece bağımsız oturma yaşına bakarak yürüyebilme kapasitesini değerlendirmek yanlış olur çünkü yürümeyi etkileyen daha birçok faktör bulunmaktadır.

Ciddi tutulumlu serebral palsili pek çok çocuk maalesef bugünkü tıbbi uygulamalara rağmen yürüyemeyecektir. Bunu kabul etmeli ve diğer önemli hedeflere ulaşmak için çalışmalıyız. Çocuk yürüyemeyebilir ancak bir yerden bir yere mobilizasyonunu sağlayabilir. Hedefimizde, çocuğun kendi mobilizasyonunu (bir yerden bir yere gidebilmek) bağımsız veya az bağımlı bir şekilde yapabilmesi olmalıdır.

Yakın bir gelecekte kök hücre uygulamaları gibi yeni tıbbi tedavilerle serebral palsili çocuklarımızın çok daha iyi olacağını umut etmekteyiz. Ancak bu yakın gelecekte uygulanacak tedavilere çocukların hazır olması da çok önemlidir. Çocukta deformitelerin engellenmesi, normal büyümenin sağlanması öncelikli konulardır. Bu yüzden şimdiden en doğru tıbbi tedavilerin yapılması önem arz etmektedir. Öreğin çocuktaki kasılmaların kontrol altında tutulması, hem çocuğun daha rahat bir hayat sürmesini hem daha normal bir şekilde büyümesini sağlayacak, ayrıca eklem deformitelerinin önüne geçecektir. Bu şekilde hem günümüz tıbbi hedeflerine ulaşılmış olunacak, hem de yakın gelecekteki tıbbi tedavilere çocuk en iyi şekilde hazırlanmış olacaktır.

This Post Has 38 Comments

  1. Elif aydın

    Hocam 35 haftalık normal Doğum 2200 gr doğdu küvezde kalmadı doğar doğmaz ağladı solunum değeri iyi olduğundan eve çıktık Doğumdan 24 saat sonra tam 35 gün boyunca normal bir bebek gibi emme mama uyku herşeyi normaldi çok ağlamaz sakin bir bebekti bir gece hiç emmedi kustu kan tahlilinde biraz enfeksiyon çıktı ama 16 saat hiç emmedi hastanede tekrar emzirmeyi denedim emdikten sonra ağzının etrafında morarma oluştu doktoru yoğunbakıma gidip oksijenine baktı orada kusmuş birazda geri yutmuş denildi o gece yoğunbakımda kalmasını önerdi doktorumuz o gece 4 kez kalbi durmuş eko yapılmış ertesi gün oğlumuz makina desteğiyle solunum yapıyordu makina değeri azaltılınca solunumu bıraktığı söylendi metabolik hastalıklar araştırıldı temiz çıktı.eeg sonucunda beyin dalgalarında düzenlisizlik çıktı luminaletten keppra başlandı 3 ay sonra eeg sonucu temiz çıktı ilaçlara devam 6 ay sonraya kontrol verdiler şuan 8 aylık gülüyor yakın yabancı kişileri biliyor agulıyor dönüyor ek gıdayı güzel yiyor ve emiyor.sol el ve ayağını tam kullanamadığını düşünüyorum ama her zaman değil zaman zaman birşey uzattığımda almaya çalışıyor ama ikisiyledr tam tutamıyor çoğu zaman düşürüyor hocam uzun oldu ama önümüzü göremiyoruz çok tedirginiz bizi neler bekliyor 4 yasında abisi var herşeyi normal akraba evliliği değil

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Yoğun çalışmalarım yüzünden cevabım gecikti Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  2. Tugce

    Iyi aksamlar Erbil bey. Benin 4 yasinda yigenim var. 2014de normal dogum yapilirken vakumla kafasindan cekildi ve 2.5 saat normal dogum sürdü. Dogumdan sonra havale gecirdi ve 1 ay hastanede kuvezde kaldi. Simdi ise nobetlerimiz var doye depakin ilac kullaniyoruz fakat uyku sirasinda agzini, elini ve bacağını sıkarak istemsiz olarak oynatıyor. Nobet geciyor diyerekden uyandiriyoruz uykusundan. Yaşıtlara gore yurume ve konusmasi geriden gelecek diyor doktorumuz fizik tedavi aliyoruz fakat yapmamiz gereken baska birsey varmidir yardimci olur musunuz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Öncelikle nöbetlerin engellenmesi gerekir ve EEG ile takip önemlidir. Rehabilitasyonu hiç bırakmamak lazım. Çocuğun motor geişiminin de değerlendirilmesi ve geri kalan bir durum var mı bakılmalıdır. Bu çocuğumuzda serebral palsi riski var. Serebral palsi riski olan bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.

      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  3. Elif keskin

    Hocam merhaba 2 yaşında serebral palsi hastası oğlumuz var şuan kendi yeni yeni oturmaya başladı fizik tedaviye gidiyoruz başka yapabileceğimiz bi tedavi yöntemi var mı. Samsunda oturuyoruz. Eeg sonucu temiz emar da sıkıntımız var sağ tarafıni daha fazla kasiyo nobetimiz yok. Bu durumda napabiliriz size de gelmeyi düşünüyoruz

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN
      Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocuğun ailesiyle görüşmem çok önemli oluyor. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor. Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  4. erman

    hocam merhabalar benim 15 aylık bir kızım var yazılarınızı takip ediyorum çocuk norölojisi gördü gelişme geriliği var dedi. kranial mr ve uygu emg si çekildi bir sorun görülmedi. Ancak yürüyemiyor denge problemi var koltuk altından tutunca adımlarını zorda olsa atıyor ama kendini bırakıyor son zamanlarda sol ayağını karnına doğru çekiyor.Oturma problemi var .Bıraktığımızda sağına veya soluna düştümü kalkamıyor. Ancak yere uzattığımızda sağa ve sola dönebiliyor. Yemesinde içmesinde bir problem yok. Göz teması iyi takip edebiliyor. oyuncakları ile oynuyor. Ancak sol el biraz daha zayıf. Fizik tedaviye gittik hareketler gösterdiler evde yapmamızı söylediler. Doğuştan kalça çıkığıdda mevcut idi. Şuan bize söylenen çocuk metabolizmasının takip etmesi gerektiği söylendi. Konuşamıyor mırıldanıyor. Ancak yabancı ile yakın kişileri ayırt edebiliyor. Elleri ile bibero vs tutabiliyor. Göz kayma problemide mevcut. Ne yapmamız gerekli lütfen bir yol gösterin bize

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Böyle bir bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyorum gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  5. turkan

    merhaba hocam yorumlara cvp verip insanları aydinlattiginizdan dolayı öncelikle allah sizden razı olsun benimde 15 aylık premature bir kızım var desteksiz oturamıyor parmak uçlarına basıyor ve oturması her iki bacağın üstüne oturuyor noroloji takibinde fizik tedavi görüyor bir çocuk düzenli oturamazsa yürüyemezsin acaba çok merak ediyorum hocam kızım yürürmu kaynanam onlar sakat diyorlar çok uzuluyorum buyuzden hocam şimdiden çok teşekkürler hocam

  6. Müzeyyen

    Merhaba hocam 5 yaşında serebral palsi rahatsızlığı olan kızım var biz bunu 2 yaşında geçirdiği nöbet sonrası fark edebildik. 2 yıldır nöbetlerimiz yok keprra kullanıyorum. Ve 2 yaşından beri fizik tedavi görüyor. Destekli yürüyor konuşması ise 5-6 kelime gelişim geriliği var. Değişik öneriler oldu ameliyat diyenler oldu. botox yaptırmaya karar verdik. Bu hafta yapılacak herhangi bir sakıncası olur mu?

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN

      Serebral palsili bir çocukta tedavi çok sıkı bir şekilde takip edilmelidir.

      Hekim çocuğu muhakkak sık aralıklarla görmeli, tedavi ve rehabilitasyonun her aşamasında hastayı bilgilendirmelidir. Çocuk ergen oluncaya kadar gerekliyse senede 3-4 kez toksin uygulaması yapılmalıdır. Spastik tipte serebral palside böyle uygulamalar çoğunlukla gerekmektedir. Hekim toksin uygulaması öncesi ve sonrasında çocuğu detaylıca değerlendirmeli, toksin uygulamasının dozlarını tayin etmek için yürüyüş analizini bizzat kendisi yapmalıdır.

      Tedavilerde genellikle yapılan yanlışlıklar şunlardır:

      1) Serebral palsili çocuk hekim ve rehabilitasyon ekibi tarafından sıkı bir şekilde takip edilmemektedir,

      2) Toksin uygulamaları çocukta genel anestezi altında yapılmamaktadır. Bu çocukta büyük bir travma oluşturur.

      3) Toksin enjeksionları yetersiz dozlarda uygulanmakta, gerekli tüm kaslara yapılmamaktadır ve bu şekilde sonradan toksin etkisiz sanılmaktadır,

      4) Toksin uygulaması öncesinde çocuğun yürüyüş analizi bizzat toksini uygulayacak olan hekim tarafından yapılmalıdır,

      5) Rehabilitasyon programı süresince çocuk, hekim tarafından takip edilmemekte ve sadece ilgili terapistlere terk edilmektedir,

      6) Serebral palsili çocuk ergen olmadan gereksiz ameliyatlara yönlendirilmektedir ve bu şekilde yürüyen bazı çocuklar yürüyemez duruma bile gelmektedirler,

      7) Serebral palsili çocuk rutin kontrollere çağrılmamaktadır,

      8) Serebral palsili çocuğun ailesi gerektiğinde hekime kolayca ulaşamamaktadır.

      Serebral palsi ile uğraşmak hem hekim hem ailece büyük bir sabrı gerektirmektedir. Bu sabrı gösteremeyenler fazlaca başarılı olamazlar.

  7. Güler eser

    Hocam oğlum 13 yaşında sürekli dik tedavi alıyor çok akıllı ama konuşmuyor fiziksel olarakta bir gelişme yok günde iki defa rehabilitasyon alıyor neden hiç gelişme kaydetmiyoruz

      1. Sercan

        Hocam benimde kardesim var serebral palsy bugüne kadar hiç bir tedavi görmedi gördüde fizik tedavi oda fazla degil 19 yasında ne önerirsiniz

        1. Bu yaşta da serebral palsi için yapılabilecek çok önemli işler var. Olumlu yönde ilerlemek mümkündür. Lütfen web sitemizdeki felç ve serebral palsi kısımlarını detaylıca inceleyin. Geçmiş olsun.

  8. Suzan

    Hocam suan oglum 4.5 yaşında.sp li.9 ayliktan beri fizik alıyor.3 yaşından beri desteksiz oturuyor.elinden tutunca adimliyor.4 kelimeden başka anlamlı kelime yok.dengesini sağlayamıyor.boynunu tutma var ancak orta hatta çok kalamıyor.özellikle heyecanlaninca istemsiz hareketleri artıyor.nöbeti falan yok.sol tarafında hafif kasılma var ama germelerle gevsiyor.ne onerirsiniz hocam.kime gittiysem yürür diyorlar.ama nezaman çok yoruldum hocam cokk.Allah ben ve benim durumundaki annelerin yar ve yardımcısı olsun.

  9. Inci

    Merhabalar hocam 4 ay once kizmim 9bucuk aylikken balkondan asagi dustu kafasini vurmustu sag tarftan amaliyat oldu beyin kanamasi vardi buyuk tranva yasadi simdi kizim benle tabi hersey gitti ozaman da daha yeni ayagi kalkcakti ama cok guzel emekliyodu oturuyodu yemek yemesi cok guzeldi simdi ise fizige basladik hafiften oturma basladik sesler cikariyo konuscakgibi bizi anliyo ama sol tarafi hareket var ama cok zayif al dedigimde sagla aliyor solu kullanmiyor yutkunma yoktu simdi biberon cekiyo mama veriyorum corba falan veriyorum azda olsa veriyorum su icmiyor cok sikintiliyim o konuda meyve susu vermeye calisiyorum oda yok yarim bekliyorum

    1. Böyle bir çocuğun ailesiyle bir kez uzun bir konuşma yapıyoruz. Burada özellikle çocuğun muayenesinden elde ettiğimiz bilgiler neticesinde ailenin yapması gereken önemli konuları aktarıyoruz gerekli dökümanları veriyoruz. Öte yandan ailenin gereksiz sözde tedaviler ve suistimallere karşı önlem almasını sağlıyoruz. Maalesef kötü niyetli kişiler tarafından ailelere büyük ekonomik kayıplar yaşatılıyor.Eğer sapstisite (kaslarda istem dışı kasılma) fazla ise çocuğun belirli aralarla toksin yapılmasını sağlıyoruz. Aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi rica ederim. Geçmiş olsun.
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsili-cocugum-yureyebilecek-mi
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  10. Deniz yıldırım

    Merhaba hocam.5 aylık kız yeğenim var.Kucağa aldığımızda kendini arkaya atıyor yay gibi kollar dirsekten kıvrık ve arkaya doğru duruyor sert olarak. Göz ve baş takibi var hareketli şeylere karşı .Ses çıkarıyor konuşur gibi gülüyor.Ama bu vücut kasılması endişenlendiriyor .Anne babaya söyledik ama fazla ciddi yaklaşmadılar ya da konduramıyorlar. Sizce birşey varmıdır lütfen ne yapmamız gerek cevap verirseniz çokmemnen oluruz…

    1. Yeğeninizin bir çocuk nöroloğu ve bizim tarafımızdan değerlendirilmesi gerekiyor. Anlattıklarınıza baktığımda problem olabileceğini düşünüyorum. Geçmiş olsun.

  11. gülsen çimen

    merhaba

    kızım 29 haftalık doğdu 14 ay küvezde kaldı şu an 21 aylık epilepsi,serebral palsi side var boynunu bile tutamıyor bu hafta fizik tedaviye başladık haftada 2 saat alıyoruz ben daha farklı neler yapabiliriz bu konuda bana yardımcı olurmuzunuz ben kocaelide yaşıyorum sizin merkezinizde neler yapılıyor
    teşekkürler

    1. Lütfen Googl’a “serebral palsi kılavuzu” diye yazın ve orada yazdıklarımı çok dikkatlice okuyun.Olumlu ilerlemelerin kaydedilebilmesi için yerinde ve doğru tedaviler uygulanmlalı. Farklı tedavi yöntemlerini birlikte uygulamak gerekiyor: Tecrübeli ellerde uygulanacak toksin enjeksiyonları, robotik uygulamalar, nöro-geribildirim uygulamaları. sanal gerçeklik tedavileri, ve daha niceleri. Öncelikle şu linkimizi iyi inceleyin: https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar. Ayrıca web sayfamız ana sayfada bulunan tv programları çok yaralı olacaktır mutlaka izeyin.Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  12. fatma

    Hocam iyi günler.Verdiğiniz güzel bilgiler için çok teşekkür ederiz.Benim 13 nisanda 3 yaşına giren Zeynep adlı bir yiğenim var.Zeynep’e 1.5 yaşında iken cp tanısı konmuştu.Daha önce de yorum yazmıştım sağolun yine geri dönüş yapmıştınız.Zeynep şu an fizik alıyor,özel ayakkabıları ile adımlarda atmaya başladı.Şu anda da sizin bahsettiğiniz robata giriyor ancak robatın ayak kısmı zeynep’e uymadığı için robatta yere basmadan adımlar atıyor.Bu uygulamanın zeynep’e faydası olur mu yoksa yere basmadığı için uygun bir tedavi olmuyor mu bilemiyoruz. size danışmak istedik.Uygun bir vakitte da muayeninize gelmeyi düşünüyoruz.şimdiden çok teşekürler kolay gelsin.

    1. Robotun iyi kullanılması lazım. Bazen robot kullanımında yanlışlıklar olduğunu görüyorum. Yere yüklenerek yürümesi ve mümkün mertebe pasif değil aktif yürümenin sağlanması en doğru olanıdır.

  13. yunus

    Sevgili Hocam Öncelikle çalışmalarınızda başarılar dilerim insanları güzel düşünceleriniz ile aydınlatıyorsunuz bu bizler için çok gurur onur verici en azından bir hasta yakını olarak sızınle ırtıbata geçtiğim zaman kendımı daha ıyı his ediyorum.Hocam 2,5 yaşında bir erkek oğlum var serebral palsi aynı zamanda eiplepsi hastası günde 6 defa nöbet geçiriyordu 5 aydır nöbet geçirmiyordu 04.02.2015 tarihinde kısa 2 tane nöbet geçirdi.Hocam oturma yok,yürüme yok , emekleme yok , konşma yok , yeni yeni basını dik tutmaya başladı gözleri önceden şaşı bakıyordu düzelti fakat ama karşısındakı insa ile göz teması kurmuyor sevigili hocam düzenli olarak fizik tedavi görüyor muayenesi Akdeniz Ünv oluyor.Ama sizinle itibata geçmek istiyorum bu arada düşünceleriniz ve yorumlarını merak ediyorum neler yapmamız gerek serebral palsi hastaları için

    1. Anlattıklarınıza baktığımda oğlunuzun biraz ağır bir serebral palsisi olduğu anlaşılıyor. Serebral palside yapılacak o kadar çok şey var ki. Öncelikle yazmış olduğum şu kılavuzu satır satır defalarca okuyup çocuğunuza uygulayın: https://felc-romatizma.com/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu ” . Serebral palside anne ve babaya büyük görevler düşmektedir. İlk göreviniz kılavuzdaki önerileri lütfen ciddiyetle takip etmeniz. Bunlardan yola çıkarak kendiniz çocuğunuza daha iyi yaklaşabilir, terapileri kendi kendinize daha akılcı bir şekilde yapabilirsiniz. Kedi kendinize bile bazı metodlar geliştirebilirsiniz. Ayrıca ” https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ” çok önemli. Tecrübeli ellerde çocuklara 20 aylıktan sonra uygulanacak toksin uygulamaları ve bununla bereber seri alçılamalar yine fevkalade tıbbi önem arz ediyor. Bu konuda çok spekülasyon yapılıyor çoğu da bu işi bilmeyenlerce söyleniyor. Halbuki serebral palsinin merkezi tedavisini düzenli periyodik toksin enjeksiyonları oluşturuyor. Bana https://felc-romatizma.com adresindeki iletişim numaralarından ulaşabilirsiniz. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/ailelere-serebral-palsi-kilavuzu
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi/serebral-palsi-belirtileri
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2
      https://felc-romatizma.com/serebral-palsi-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

  14. Kardelen

    Hocam mrb, benim yegenim sezeryan dogumla tam gününde dogdu.. İlk iki ay normal görünüyordu daha sonra çocuk büyüdükçe başını tutamadı , şüphelendik ve doktora götürdük corpus kozum disgenezisi denen bir hastalık teşhiş konuldu iki beyincik arasında yapısal hata var denildi serabral.paslisi bir çocuk oldugu belirtildi.. Şuan 1 yaşında fizik tedavi görüyo rehabilitasyonda fakat aşırı derecede ağlaması var, yemek yeme problemi yaşıyor ve hiç uyumuyor sürekli aglıyor, bu hastalıgın aglamayla bir baglantısı olabilir mi ve aglamayı önleyici neler yapılabilir. Teşekkürler.

    1. Bebeklerin gece ağlamaları, çocukta bir hastalık bile olmasa olabilir. Gece uyanmaları sonrasında uykuya dalma sorunu yaşayan bebekler çok ağlayabilirler. Bunun dışında reflüden tutun orta kulak iltihaplanmasına kadar pek çok neden çocuklarda sık ağlama nedeni olabilir. Öte yandan korpus kollosum agenezisi birçok sendromla, metabolik bozukluklarla birlikte olabilir. Bu aşamada çocuk nörologlarının takibinde kalmanız gerekir. Ancak bir yandan da fizik tedavi uygulamalarını ihmal etmemek gerekir. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  15. Emel

    Suan kizim 1 yas 2 aylik oturuyor evet ara ara dusuyor surunuyor evet tam degil ellerinden tutunca adim atip yuruyor yurumek istiyor divan kenarinda tutup ayakta bir sure kala biliyor sizi gelmeden ariycaz hocam

    1. Bekliyorum kolay gelsin. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. İletişime oradan devam edebiliriz. Daha rahat olur. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  16. Emel

    Hocam tekrar merhaba ben Emel Akta urfadan ara ara gorusmustuk en son kizim 8 aylikti zeynep gelmek isteyipte gelemiyorduk askerlik isimiz vardi cok sukur bedelliyle hal oldu ayin 15 ankaradayiz insallah

    1. Bekliyorum görüşmek üzere. Bu arada Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.

  17. mahmut dede

    merhaba hocam yazılarınızı okuyorum spral pelsi bi kızım var 9 yasındaa 3 ay önce cok iyiydi şu anda hacamçocuk kendinde deyilboyna tavana bakıyo devamlı aglıyo bi sey yemiyo konusmayıda kesti2 tane doktor degistirdim daha önce prof burak tatlıya götürdüm 6 iyi 6 ay hasta oluyo diye kestim orayı simdi prof atilla altuna götürüyom daha kötü oldu su anda hocam 2 ayda 10 iyne veriyo tuzlu tatlı vermiyoz cocuk sisyo bu arada 350 kullandgı depadinmi ne o surubu azalttı 2 ay sonra yine10 iyne verdi depadini yine düsürdü cocuk bu 2 ci iyneyeden sonra hep geri gitmeye basladı böyie böyle 8 ay gittik hocam su anki durumu iyi deyil hocam gittik atilla beye eeg çekti korkulacak bişey yok diyo surubu 200 çıkardı 1 haftadır cocuk yine kötü hocam bu arada yörüyemiyo hocam cocun beynını düzeltemedikki yörümeye sıra gelsi hocam ne yapacam sizden bi cevap bekliyom bakıyomusuz böyle hastaya sonuç alabilirmiyiz acil cevap bekliyom saygılar hocam

    1. 3 ay önce çok iyidi derken neyi kastediyorsunuz bunu bilmem lazım. Br anda mı böyle kötü bir duruma düştü? Bu çok mantıklı durmuyor. Nörolojik açıdan doktorunuz gerekli tedbirleri alıyordur. Çocuğun yapabildiği fonksiyonlar neler? Oturabiliyor mu? Ayağa kalkabiliyor mu? Verdiğiniz bilgiler çok az. Bize getirin bir bakalım ve neler yapılabilir karşılıklı paylaşalım. Beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

  18. yeliz yıldırım

    Merhaba hocam benim oglum erken dogdu 32 haftalık kanamalı oksijensiz kalmaya baglı serebral palsi sipastik diblaji 2 defa ameliyat oldu simdi daha iyi fakat desteksiz yürümesi yok şuan 8 yasında bu bahsettiniz kökhücre nezaman uygulamaya geçecek ve nekadar fayda görülecek biz şuan afo kullanıyoruz volkırla yürüye biliyor acaba desteksiz nezaman yürür bu çocuklar

    1. Erken ameliyat çok yanlış bir uygulama. Çocuğunuza büyüdükçe tekrar ameliyat olması gerektiği söylenecektir muhtemelen. Halbuki çocuğun büyümesi durduktan sonra yapılacak ameliyatlar kalıcı yararlılık sağlar. Sizde görüyorsunuzdur ameliyat olmasına rağmen çocuğunuzda kasılmalar vardır hala. Her kasın ameliyatı zaten olmaz. Ancak çocukta onlarca kasta gevşetme gerekmektedir. Bu yüzden 3 grup kastaki gevşetme operasyonları zaten yetersiz kalabilmektedir. Çocuk büyüyünceye kadar ameliyat dışı tedaviler cevap verdiği müddetçe, o tedavilere devam etmek gerekir. Ama gelin görün ki çoğu zaman yeterli tedaviler de yapılmamaktadır. O halde durum çok karmaşık bir haldedir. Öte yandan kök hücre uygulamaları için daha seneler olduğunu düşünüyorum. Hem bu kök hücre uygulaması yapılsa bile yoğun tedavilere yine de devam etmek gerekir. Çocuğunuzda nasıl bir gelişme olacağı yapılacak detaylı bir muayene ile belirlenebilir. Varsa eğer beni Facebook’dan da ekleyin ki istediğiniz zaman daha kolay bir şekilde bana ulaşın: ProfDr Erbil Dursun. Geçmiş olsun.

Bir cevap yazın