Felç Rehabilitasyonunda Dans – Felçte Dans Tedavisi

Felç rehabilitasyonu çok geniş bir şekilde ele alınmalıdır. Başta beyin felci ve serebral palsi olmak üzere nörolojik hastalıkların (MS, Kafa travması, Parkinson hastalığı, omurilik felci, spastik paraparezi gibi) tedavisi ve rehabilitasyonu sadece el-kol ve bacak hareketlerini yaptırmakla sağlanamaz. Felç rehabilitasyonunda tek bir tedavi söylemi yanlıştır. Sadece konuşma terapisi, uzay tedavisi (yerçekimsiz yürüme eğitimi), sadece toksin enjeksiyonu, sadece Bobath terapisi gibi tek tedavi girişimleri çok yetersizdir. Bir sistemi etkileyecek her tedavi (örneğin kol hareketi ile ilgili) başka bir sistemi de (örneğin algı, konuşma) olumlu yönde etkiler. Bu yüzden tek bir sisteme yönelik tedavileri önermiyoruz. Kamuoyunda çok sık duyuyoruz; robota girdi yürüdü, kolu çalıştı deniyor. Maalesef böyle bir şey yok. Keşke olsaydı. Ancak birçok rehabilitasyon uygulamasını karma ve doğru bir şekilde planlayarak hastayla çalışmak çok yararlı oluyor. Ekte felçli hastalarımızda uyguladığımız dans terapisini göreceksiniz.

 

This Post Has 4 Comments

  1. döne

    Hocam annem 46 yasında gecen sene mart ayının 15 inde felc gecirdi beyine fırtı attı amaliyat oldu kafa tası karnında suan fizik gördü yürümesi iyi sol tarafı ama eli gelmedi daha hafif kımıldama var napalım hacam cok fizik gördü cok üzülüyo sizden haber bekliyorum hocam

    1. Prof. Dr. Erbil DURSUN


      Bu durumları çözebilmek için spesifik tedavi ve rehabilitasyon programları önemli. https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Burada yapılması gereken birok uygulamayı bulacaksınız. Bizler hastalarımıza müzikoterapiden tutun dans terapisine, algı-mental rehabilitasyonundan iş uğraşı tedavilerine kadar çok geniş bir rehabilitasyon programını SGK kapsamında veek ücret almadan uyguluyoruz.Bu tür hastalarda, el-kol için toksin enjeksiyonları ve zorunlu kullanım tedavisi başta olmak üzere uygulanacak tedaviler önem taşır. Eğer hastamızın el bileğinde ve parmaklarında 10 derecelik bir hareket varsa, tedavi ile gelişme beklenir (https://felc-romatizma.com/felcte-el-kullanimi ; https://felc-romatizma.com/zkt-felcte-zorunlu-kullanim-tedavisi-felc). Ancak tedavi sadece hareket gelişimine dair yapılmaz. Bu hastalarda kasılmaların verdiği rahatsızlığın giderilmesi ve bazı durumlarda hijyenik nedenlerden dolayı da tedavi/rehabilitasyon gerekir. Ayrıca omuzda olan ağrı da felçte en önemli problemlerden birisidir. Öyle ki hastanın uyumasını bile engelleyebilir. Bu sorunlarla evde yapılacak terapilerle başa çıkmak mümkün değildir. Öte yandan hasta yürüyor olsa bile, yürüyüş kalitesi yetersiz olabilir. Birçok hastada çok tehlikeli yürüyüş şekilleri gözlüyorum. Örneğin hastanın ayağı dışarı dönük şekilde ise bu hastanın düşmesinde büyük bir risktir. Ayrıca hastanın yürüyüş hızında belirgin bir azalma söz konusu olabilir; bunu rehabilitasyon ile geliştirmek gerekebilir. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot ;

  2. Serdar

    Hocam iyi gunler bir sorum olacaktı babam 3 sene once yanağından beyne giden damarda iltihaplanma sonucu operasyon gecırdı bı kac tekrarlamadan sonra felc olabılır dendi ve babam 20 gun once bı sabah felclı uyandı sag taraf yok ve konusamıyo ama sorun ordan degıl tansıyondan dendı doktorlar düzelme durumu yuksek diyor ama babamın su anda felçli tarafına kramp ve kasılma oluyor acı hissi var ve bilinc yerınde napmamız lazzım sımdıden tesekkurler

    1. Felçte doğru ve yerinde yapılacak tedavilerle ilerlemeler oluyor. Lütfen öncelikle https://m.youtube.com/watch?v=Ad9tH-wy3YE adresindeki tv programımı seyredin. Tüm Cevapları bulacaksınız. Ayrıca Google’a şunu yazın: Felçten değil bilmemekten korkun. Burada çıkacak yazımı çok dikkatli bir şekil de okuyun. Lütfen facebook adresiniz varsa beni ekleyin: ProfDr Erbil Dursun. Ayrıca Daha detaylı konuşabilmek için sekreterimi arayıp bana ulaşabilirsiniz (0-530-3711855). Temasta kalalım. Geçmiş olsun.
      Yararlanabileceğiniz diğer yazılarım:
      https://felc-romatizma.com/transkraniyal ;
      https://felc-romatizma.com/ngb-ile-beyin-dalgalarinizi-degistirebilirsiniz ;
      https://felc-romatizma.com/felc-tedavisinde-dikkat-edilecek-noktalar ;
      https://felc-romatizma.com/neden-botox-2 ;
      https://felc-romatizma.com/felcte-dans-tedavisi ;
      https://felc-romatizma.com/felcli-hastalar-icin-robot

Bir cevap yazın